Opinie Morska wiedźma

Temat na forum 'Rozmowy na temat oficjalnych ogłoszeń' rozpoczęty przez użytkownika Eviana, 19 marca 2025.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. *dzuga*

*dzuga* Komisarz forum

siejecie na najmniejszych polach i liczycie na bonusy, czy jak najwięcej dużych pól?

Aisha1969 i krasnoludek10 lubią to.
  2. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Planuję przerzutkę na małe, ale na razie robię drugie rozsiewy na dużych. Działa to w taki sposób, że do zajęcia całej polany przez pierwszego badyla zabrakły dokładnie 3 małe poletka, drugi już jest na całej. Trzeci jeszcze nie wiem, ale z racji, że pewnie tak jak pierwszy i tak mało brakuje, to może będę liczył, że mi szybko dopiszą brakujące 5 sztuk. Nie wiem... Ale jest też scenariusz z rozsiewem na małych polach w miarę po równo. Z tym, że z niego nie korzystam;)

AngelGina, hiacynta oraz Aisha1969 lubią to.
  3. freska_kreska

freska_kreska Półbóstwo forum

Inne zadania nie sprawiają mi większego problemu, ale czytam FAQ już któryś raz i nie umiem tego przeliczyć. Chciałabym zrobić zadanie 45k punktów. Aktualnie na planszy mam sporo krabów, więc mogłabym coś spróbować podziałać. Jednak czytam i czytam i czytam i kompletnie nie wiem jak to policzyć, żeby wyszło te 45k.
    Bardzo proszę o pomoc w ogarnięciu tego. Może być graficznie rozrysowane, albo wytłumaczone łopatologicznie ;D
    edit: dzięki Marion znalazłam rozwiązanie. W skrócie, to musi być naprawdę ogromna pętla ;D Zbieram rośliny na 10 krabów ;D

Edit: Jak widzicie w liczeniu nie jestem najlepsza, więc poproszę też Was o sprawdzenie, bo właśnie się zdziwiłam. Chodzi o zbiory.
    Mamy 160 małych pól. Normalnie dają 2 szt. rośliny.
    Wersja 1:
    Zbiór 5:20
    160pól x 2 szt. - 160 szt. rozsiew = 160 szt. na czysto
    Zbiór 9:20 = ponownie 160 szt. na czysto
    Zbiór 13:20 = ponownie 160 szt. na czysto
    Zbiór 17:20
    160pól x 4 szt. - 160 sz. rozsiew = 480 szt. na czysto
    Zbiór 21:20 = 160 szt. na czysto (o ile nie zasnę)
    łącznie: 1120 szt. rośliny (960 szt. jeśli zasnę przed zbiorem)

Wersja 2:
    Zbiór 5:20 = 160 szt. na czysto
    Zbiór 12:00 = 480 szt. na czysto
    Zbiór 17:00 = 480 szt. na czysto
    Zbiór 22:00 = 160 szt. na czysto (o ile nie zasnę)
    łącznie: 1280 szt. rośliny (1120 szt. jeśli zasnę przed zbiorem)

Z tych obliczeń wychodzi mi, że jeśli nie dotrwam do 21:20 to zbiorę mniej roślin, a zainwestuję więcej (kupuję kupę i wodę). Czy faktycznie dobrze policzyłam?

Ostatnie edytowanie: 21 marca 2025
  4. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Nic mądrzejszego od tego co jest w poradniku nie wymyślę:

"Za każde połączone stworzenie otrzymujecie 10 pkt. W przypadku utworzenia zamkniętych kształtów (pętli), punkty te otrzymuje się też za stworki znajdujące się w środku oraz dodatkowo przemnaża się uzyskany wynik przez liczbę otoczonych obiektów.

Poniżej przykład połączenia w pętlę 28 stworków i uzyskania mnożnika x42, co dało wynik 28.980 pkt.

[​IMG]"

5. freska_kreska

Dziękuje, ale po przeczytaniu tego jeszcze 3 razy, dalej nie dochodzę do rozwiązania :) Dlatego napisałam post. FAQ znam już prawie na pamięć.

6. BA_Marion

BA_Marion Board Administrator Team Farmerama PL

Plansza ma wymiary 9x10 pól. Gdyby (hipotetycznie) zrobić pętlę dokładnie wzdłuż bocznych ścian, to długość linii wyniosłaby 34 stworki, a w środku znalazłoby się 56 szt. Dałoby to mnożnik 57 (1+liczba "opętlonych" zwierzątek).

Razem mnożnik miałby zastosowanie dla 90 stworzeń (tworzące pętlę + znajdujące się w środku).

90 zwierzaków x 10 pkt. (podstawowa punktacja) x 57 (mnożnik) = 51.300 pkt. To max, jaki można uzyskać z planszy.

7. freska_kreska

Dziękuję bardzo. Ten opis jest 300 razy lepszy niż ten w FAQ! Idę szukać rozwiązania idealnego dla aktualnej planszy!

8. Daisy44

Daisy44 Generał forum

Ja od początku tylko na małych sieję. Zbieram, patrzę czego mam najmniej i znowu sieję. Załapałam się na nocne +2 a potem jeszcze na zbiór o 4.30 bo tak wstaję w tym tygodniu. Teraz czekam na kolejne +2. Nic nie produkuje jeszcze poza wejściówkami do gry. Ale jeszcze nie grałam bo chcę nazbierać trochę roślin na stworki.

9. szary_ludzik

szary_ludzik Komisarz forum

Najkrócej jak umiem:

Nie wiem, co w planie dnia może być w nieprzyjemnym tonie?
    Statystyka gier i fakty?
    Usunięty fragment potraktuję jako nie na temat i zapychanie wątku i taka argumentacja to prawda.
    Chyba zostałam potraktowana zbyt surowo.
    Mam nadzieję, że nie dostanę blokady za prawdę.
    Najważniejsze rzeczy zostały i za to dziękuję.
    Bardzo nie lubię podpadać, szczególnie jak nie rozumiem swojego błędu. :(

===

A w temacie:
    Udało mi się zdobyć "Produkt do higieny rekina". :)
    Cały czas się zastanawiam, czy siać na małych, średnich, czy dużych polach?
    Aktualnie są średnie.

I mam pytanko:

Czy jak się zrobi wszystkie zadania z prawej strony, to one się zresetują i można jeszcze raz?
    W tej wersji eventu także trzeba robić największe pętle, czy lepiej porobić kilka małych, aby te 70 gier szybciej zleciało?

10. kalinamala

kalinamala Fanatyk forum

W nocy udało mi się zebrać z tymi szczęśliwcami a teraz... teraz kombinuję jak dziś te zbiory robić, by załapać się na wszystkie 3 ,,rundki szczęśliwców,,
    - tej południowej aż tak bardzo pilnować nie muszę, bo nawet zebranie tuż przed 13-stą pozwoli się wyrobić na tą popołudniową ( 17-18 ) ale tu już trzeba by było zebrać minutę/dwie po 17-stej by jeszcze dwa zbiory zmieścić (oczywiście z wodą i nawozem) i z tym ostatnim zdążyć przed 1-szą w nocy :music: za dużo pilnowania i... i dobrego też byłoby za dużo tak codziennie trzy zbiory tych ,,szczęśliwców,, mieć - jak się uda na dwa załapywać to już będzie dobrze, tym bardziej że Mietka mi tu obiecuje o ten trzeci pretensji nie wnosić xD:cry:xD
    - tak w zależności jak będzie mi się dzień układał postaram się zbierać w pierwszym i drugim przedziale czasowym , lub w pierwszym i trzecim - a że i tak chodzę spać po północy więc żaden problem będzie te rośliny zebrać :p

Bez tego ostatniego zbioru ( po 21-szej) w obu wersjach tych roślin będzie mniej ,ale jeśli chodzi o ,,oszczędność,, wody i nawozu to zdecydowanie lepsza jest wersja 2 - łącznie masz 4 zbiory (ewentualnie tylko 3 )
    a w pierwszej masz ich 5 ( ew. 4)
    no i jeśli chodzi o ilość roślin również wersja 2 jest bardziej opłacalna
    tak ja ,,w Twojej sytuacji,, robiłabym tą 2-gą wersję :) i starała się dotrwać do tej 21-szej z minutami (szczególnie w weekend - no chyba że i weekendy masz pracujące to już ... nie ma rady - do pracy trzeba się wysypiać )

A jeszcze w temacie nawozu to u mnie na targu obecnie najtaniej po 1950 SG/szt, - być może cena jeszcze podskoczy , ale ja kupować nie zamierzam - wystawiłam kurniki i kukułki niech mi ,,te dobra,, produkują :p

11. klonek68

klonek68 Ambasador forum

Od rana nie miałem internetu8) więc jeden zbiór w plecy...ja sieję tak, jak z bonusem +2 to na małych,jak bez bonusu do na dużych ;)

12. bogusiak80

bogusiak80 Cesarz forum

Dziękuję wszystkim za polubienie mojego posta ale ze względu na to jak został pocięty usunęłam go ponieważ stał się bezsensowny.Napisałam prawdę ,która kiedyś sama się obroni a pisanie na tym forum laurek dla gry stało się normą.

W temacie udało mi się zebrać roślinki w szczęśliwej godzinie.

13. klonek68

klonek68 Ambasador forum

Też miałem taki plan ...ale dzisiaj brak internetu i nici z planu...a lekka obsuwa czasowa i klapa a nie o to chodzi żeby żyć z zegarkiem bo Farma;) jak na razie bez spiny powolutku do przoduxD widzę że gogle już tak fajnie jak wczoraj już nie lecą;)

14. AladdinSane

AladdinSane Komandor forum

można też tak:

07:00 - zbiór i zasiew - 160 "na czysto"
    12:00 - zbiór i zasiew - 480 "na czysto"
    17:00 - zbiór i zasiew - 480 "na czysto"
    opcjonalnie: 21:00 - zbiór i zasiew - 160 "na czysto"
    01:00 - zbiór i zasiew - 480 "na czysto"

to chyba wersja optymalna, ale zasiew o 21H00 może nie dojechać przed 01:00 na zbiór 480, bo 2 min. zapasu mogą nie wystarczyć na przelogowanie i skuteczny "happy" zbiór

RAZEM (zbiory "na czysto")

1. RAZEM (udany "happy" zbiór o 01:00) = 1760
    2. RAZEM (nieudany "happy" zbiór o 01:00) = 1440
    3. RAZEM (bez zasiewu o 21:00, "happy" zbiór o północy) = 1600

jak dla mnie, to będę próbował opcję 3 - bez ryzyka

po przelogowaniu nie zaliczyło +2!!

15. FARMAJOLA1

FARMAJOLA1 Młodszy ekspert

Czytam, że wiele osób już robi zadanka ja jeszcze sieje i zbieram weekend zajęty wiec pierwsze robótki dopiero odbębnię w poniedziałek a do tego czasu sieje i zbieramxD

16. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

Nareszcie coś dla mnie.
    Totalne wyrównanie szans.
    Właściwie ewent wymaga tylko siania i zbierania.
    Zero wyliczeń.
    BP tak zadbało o wszytko, że nawet ustaliło optymalne godziny zbioru.
    Pełen szacun.
    Tylko czy godzinne okienko nie jest aby za długie?

Powyższe to oczywiście pełna ironia.

Rozsiałem, ale czy będę pykał to nie wiem.
    Nie wiem czy obecnie będę w stanie dopasować się do czasowego harmonogramu BP.
    Czy w ogóle będę miał czas na farmę.
    Dotychczasowo zaczynałem dzień farmerski o 9:30.
    Grając tak dalej, to mam zbiory
    9:30, 13:30, 17:30, 21:30, ew 1:30.
    Jeden zbiór łapie się na bonus.

Sama minigra.
    Widzę pewne zmiany (czemu mnie to już nie dziwi).
    Jeśli mechanika łączenia jako taka się nie zmieniła, to podrzucam dwa posty z materiałami video.
    Może pomogą w osiąganiu najlepszych wyników.

https://board-pl.farmerama.com/threads/halloweenowe-polowanie-na-potwory.87816/page-24#post-2514695

https://board-pl.farmerama.com/threads/serce-mórz-ii.96251/page-3#post-2646113

17. oset53

oset53 Wszystkowiedząca wyrocznia

A ja jestem ciemna jak "tabaka w rogu". Nic a nic nie rozumiem z tego eventu.
    Jak to ma być np. usuń z planszy 30x różowy okoniowiec . Cz to mam połączyć ze sobą tyle sztuk czy
    jak zakreślę pętlę i w środku też będą to będą zaliczone do tego zadania czy nie?.
    Na razie sieję te "badyle" ale na dobrą sprawę nie wiem po co,skoro jestem tępa jak obuch.

18. bogusiak80

bogusiak80 Cesarz forum

No nareszcie zagubiony w akcji wróciłxD.Już zastanawialiśmy się tutaj co się stało:wuerg:.My jak lemingi jak nie poprowadzisz to wpadniemy w przepaść;):p
    Jak zwykle FAQ napisany ,że wiesz ale nic nie wiesz.Sama już nie wiem czy jestem tak mało rozgarnięta ,że nie pojmuję ,czy władza w swej mądrości tak gmatwa,że nie może wyjaśnić niczego normalnie a reklamacji nie przyjmuje:cry:

19. klonek68

klonek68 Ambasador forum

11 gier i wykonałem 15 zadań xD w tym 30 i ulepszenie lulka jestxD

20. Krokodylek75

Krokodylek75 Fanatyk forum

No dobra..... po prośbie: zadanie "stwórz linię z wynikiem 15 000". Czyli jak? Za połączenie stworków jest 10, to jak mam połączyć 1500 stworków? Czegoś tu nie kumam.....

+ EDIT - w FAQ jest podane linię / pętlę , ale oczywiście w bocznym panelu na planszy jest tylko linię. Znowu ktoś, coś ,nie teges..... ehhhhhh, szkoda słów