panoramaogrodnicza

Temat na forum 'Kto jest kim - gracze' rozpoczęty przez użytkownika panoramaogrodnicza, 21 maja 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. olgs3

olgs3 Chodząca legenda forum

Teraz kawałek jest,przebywam w pomorskim.

2. fkamil

fkamil Komandor forum

Miłego zwiedzania:).

O to kawał drogi, kawa mi wystygnie nawet w kubku.

3. olgs3

Lepiej poczekać i zaparzyć świeżej,tym bardziej że lubię gorącą.

4. fkamil

fkamil Komandor forum

No to czekamy. Posiałem właśnie ostatni raz eventówkę i to już koniec ferii na stoku. Zjeżdżam do schroniska na gorącą czekoladę i czas wracać do domu.

5. olgs3

Tak samo została tylko eventówka,którą zbiorę za 3 godz z małym haczykiem.

6. fkamil

fkamil Komandor forum

No to powodzenia:)

7. agniecha$

agniecha$ Chodząca legenda forum

Temat drzew mnie utwierdził że błądziłam błądzę :oops:

po to stawiam 20 h przed startem eventu
    jak i sieje jaką roślinę o długim podstawowym czasie wzrostu
    by dały dużo wypadajek
    ale
    taki np krokus czy dąb rosną za długo bez ''bonusów'' skracających
    nie miałabym szans na uzbieranie wymaganej ilości wypadajek

o ile dla roślin takim ''bonusem ''skracającym
    jest woda nawóz pnącze alchemik SN szklarnia itp
    tak dla drzew nakładka xxl alchemik , statek pirackiej papugi ( wyspa) i TNZ

a w przypadku zagród tylko i wyłącznie nakładka żółta i super pasza ewentualnie pnącza jaja farmerskie itp

no ale jak każdy mówi że drzewa xxl to podstawowy czas drzew to już nic nie wiem
    Jest
    wypadajka ;)
    Nie mam na całą łąkę xxl
    bo bym testy zrobiła
    jak wychodzi jabłoń czas podstawowy 12 h
    a jak śliwa xxl też czas podstawowy 12 h

powinno dać tyle samo bo xxl nie jest bonusem
    a mogę się założyć że nie da jabłoń tyle co śliwa ;)
    Stawiam zagrody żółte ewentualnie czerwone czyli ''ulepszone '' ;)
    bo mogę zebrać więcej niż raz wypadajki w ciągu dnia

ja to ogarnę chyba :oops:

8. fkamil

fkamil Komandor forum

Mój sposób na wypadajki to zawsze (jeśli była możliwość) to uprawy. Wcześniej sadziłem cebulę bo miałem ją ulepszoną w szklarni, teraz przerzuciłem się na irysa. W szklarni udało mi się ulepszyć wszystkie skracanie czasów + drewniany młot więc robię takie dwa w jednym bo potrzebowałem ich do rozbudowy magazynów. Z zagród zawsze to samo czyli szukałem takiej kombinacji która dawała mi zbiór około 2 razy dziennie. Czyli zagrody około 12 godzinne. Drzew pod wypadajkę nigdy nie sadziłem, jakoś mi nie po drodze z nimi, chyba, że nie mam innego wyjścia.

9. BA_Marion

BA_Marion Board Administrator Team Farmerama PL

Zaraz zobaczymy;) Pobawię się chwilę na testowym - zwykła jabłoń i niech będzie ta śliwa XXL:) Testowe nie ma pucharów ani runy skracającej czas wzrostu drzew.

I gotowe:) Testowałam na głównej łące, za każdym razem po 5 prób na 202 drzewkach. W tabelce liczba wypadających gogli.
    próba.PNG

Ostatnie edytowanie: 3 lutego 2020
  10. antonina-farmerska

antonina-farmerska Chodząca legenda forum

Od dawna nie próbowałam stawiać drzew na wypadajki mam na stałe na leśnej 3 ogrody po 8 nowych drzew i 7 wielkoszlemowych baobabów, wypadajki z nich traktuję jako dodatek do upraw:p

11. Bilonge

Bilonge Wszystkowiedząca wyrocznia

Witam
    Zrób test to będziemy wszyscy wiedzieli :) Postaw wszędzie jabłonki a później same xxl i będzie porównanie. Jabłonki 12 godzin i xxl też 12 godzin

12. agniecha$

Drzewa jako tako są gorsze na wypadajki
    nie wiem czemu bo przecież mają długi czas wzrostu podstawowy
    mówię tu o 20 godzinnych

u mnie też przeważnie uprawy
    ale dla testu od czasu do czasu na start eventu pod wypadajki daję i drzewa częściej na wyspie

cebula to roślina dobra na wszelkie zło
    szczególnie ulepszona z alchemikiem i dla graczy z niższym poziomem w grze
    obecnie krokus ale muszę go lepiej ulepszyć ;)
    No to mnie zaskoczyłaś
    a chciałam pisać o kilku próbach :D
    E no zrobiła bym ale nie mam tyle xxl jednego rodzaju drzew

13. Bilonge

Nie musi być jednego rodzaju. Tutaj czas jest najważniejszy :) Możesz na jednej łące testować

14. -norbijas-

-norbijas- Chodząca legenda forum

kiedys czytalem na de,ze czas stuprocentowej wypadalnosci jest przy kazdym evencie rozny a po drugie jest on rozny dla zagrod(fabryk),drzew oraz roslin....
    np .
    event x....rosliny czas 100% jest na poziomie 30 h...zagrod 22 h,,a drzewka 27 h

15. Bilonge

Z zagród 10 godzinnych, które mam w menażeriach wypadalność kijków jest 100%

16. agniecha$

Czy to znaczy że jak by w grze była roślina 30 h to z 202 pól wyleciało by 202 wypadajki ?

rodzaj danej uprawy ( drzew za mało stawiam tak samo zagród to nie mam takiego podglądu )
    też ma znaczenie
    siejąc krokus na 202 małych polach
    mam wiele więcej wypadajek niż hortensja
    każda z tych roślin bez bonusów

ale wiesz co Norbi coś w tym jest :)

17. -norbijas-

30 h rosline mamy juz to szarlat..ale ten czas byl tylko przykladem;):)
    tak przynajmniej tlumaczyl niemiecki user,ze czasy sa rozne dla poszczegolnych grup....
    chociaz sa wyjatki...pradawniej taka roslina byla roza czas niby krotszy od gozdzikow etc a wypadajek lecialo na rowni;)
    ps...
    zapomnialem dodac ,ze przy roslinach czas jest(byl) zmienny pod wzgledem pol..im mniejsze tym dluzej

18. antonina-farmerska

antonina-farmerska Chodząca legenda forum

mam podobne spostrzeżenia, więc może zagrody w menażeriach inaczej działają wypadajkowo,mam kucyki i owczarnie jubileuszowe dają 100% ;)

Obecnie nie sieję przed eventami najdłuższej rośliny jaką posiadam czyli hortensji tylko grykę ,bo mam ją ulepszoną więc sieję później niż hotrensję

19. -norbijas-

dwa zbiory zagrod 10 godzinnych rowna sie 20 h;)
    czyli wypadalnosc zblizona do drzewek 20 godzinnych....

20. abc2016

abc2016 Chodząca legenda forum

nie wiem, ale to chyba tylko wrażenie
    celowo zostawiłam 4 menażerie i 3 manufaktury na leśnej, bo wiedziałam, że te 18 małych pól mniej będzie co zbiór i jak napisałam w eventowym kijków zostało zdecydowanie najwięcej, a nie w każdym magazynie mam jakieś bardzo długie zagrody czy warsztaty, są takie krótsze też i oprócz pierwszego razu to potem zawsze było 100% wylotek z magazynów

tego nie wiem, ale na początek miałam 202 wylotki gogli i rękawic z hortensji
    z krokusa tyle z małych pól nigdy nie miałam

Ostatnie edytowanie: 3 lutego 2020