INFO:Konkurs graficzny "Trudne pytania"

Temat na forum 'Archiwum - centrala' rozpoczęty przez użytkownika BA_Izolda*, 1 października 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. agula38

agula38 Chodząca legenda forum

to za łatwe :p

-MarekW- i onkapinka lubią to.
  2. Shira999

Shira999 Komisarz forum

Ostatnio Kami strzelała - ale był falstart :D:D:D Może dzisiaj się jej uda :D:D:D

3. onkapinka

onkapinka Nadzorca forum

Ale jakie mozliwosci w wyborze przekazu artystycznego niesie z soba!!!

-MarekW- lubi to.
  4. MRT_Greg

MRT_Greg Stary wyjadacz

Kolejny etap zakończony. Zapraszam do strzelania.

5. gosiagosia60

gosiagosia60 Chodząca legenda forum

A co tam,se strzelę 21 oczko

onkapinka lubi to.
  6. onkapinka

onkapinka Nadzorca forum

No i se kobieta strzelila w oko...

7. gosiagosia60

no mam nadzieję,że nie xD

8. Kami

Kami Ambasador forum

Uuuuuuuuuu, zaspałam :D:D Ale 21 to też ładny numerek :D:D:D

9. MRT_Greg

MRT_Greg Stary wyjadacz

Abstrachując od dyskusji jakie były prowadzone w tym wątku przez ostatni tydzień... wciąż pozostajemy w klimacie... klimatu.

Gosiu - wybrałaś. Twoja decyzja. Ja umywam ręce :p

Pytanie do etapu na nadchodzący tydzień brzmi:

Jak smakuje chmura?

Powodzenia​

BA_Izolda* lubi to.
  10. Kami

Kami Ambasador forum

O lol..... Oby to nie chodziło o chmurę radioaktywną.... :D:D

11. gosiagosia60

A niech to,sepuku chyba sobie zrobiłam :Da taki ładny numer podałam o_OSorki dziewczynki,już więcej nie będę ;)

12. onkapinka

onkapinka Nadzorca forum

To raczej Gosia powinna byla umyc rece zanim kliknela w to 21-.--.--.-
    Kto wymysla te pytania...czy ja kiedys konsumowalam chmure? skad mam wiedziec?
    Szkoda , ze w ubieglym tygodniu nie wiedzialam o tym temacie, wyprobowala bym. Lecialam do i z Polski, wiec moglam otworzyc okienko w samolocie i skosztowac jakiekos cirrusa.

Ps. o smak jakiej chmury chodzi szanownemu jury?
    Chmury można podzielić na różne sposoby:

• Wysokie
      • [​IMG] Cirrus — chmury pierzaste
      • [​IMG] Cirrostratus — chmura pierzasto-warstwowa
      • [​IMG] Cirrocumulus — chmury pierzasto-kłębiaste, tzw. „baranki”, jeden z rodzajów chmur lodowych
    • Średnie
      • [​IMG] Altostratus — chmura średnia warstwowa, o mieszanym składzie
      • [​IMG] Altocumulus — chmury średnie kłębiaste
        • [​IMG] Altocumulus lenticularis — chmura średnia kłębiasta soczewkowata (lub o kształcie wrzecionowatym), składająca się z przechłodzonej wody
    • Niskie
      • [​IMG] Stratocumulus — chmura kłębiasto-warstwowa — chmura piętra niskiego, zbudowana z kropelek wody
      • [​IMG] Stratus, łac. 'rozciągnięty' — chmura warstwowa, w przypadku dużej grubości dająca gęstą, szarą okrywę, może obniżyć się do podłoża atmosfery jako mgła
    • Niskie z pewnymi cechami budowy pionowej
      • [​IMG] Nimbostratus — chmura deszczowa bądź śniegowa — dość ciemna, gęsta chmura o składzie mieszanym, o rozciągłości nieraz dziesiątków kilometrów
      • [​IMG] Cumulus – chmura kłębiasta – chmura piętra niskiego z płaską podstawą, wypiętrzająca się w górę w wyniku ruchów konwekcyjnych
        • Cumulus fractus — chmura kłębiasta powstała w wyniku rozpadu innego cumulusa
        • Cumulus humilis — chmura kłębiasta pięknej pogody, gatunek o stosunkowo płaskiej górnej powierzchni, większej szerokości niż wysokości
        • Cumulus mediocris — chmura kłębiasta średniej wielkości z szarą podstawą, może powodować przelotne opady o niskiej intensywności
    • Niskie o wyraźnych cechach budowy pionowej
      • [​IMG] Cumulus – chmura kłębiasta
        • Cumulus congestus — chmura kłębiasta wyraźnie wypiętrzona z szarą podstawą, może powodować przelotne opady o zwiększonej intensywności
      • [​IMG] Cumulonimbus — chmura kłębiasto-deszczowa, która może przekształcić się w gatunek chmury burzowej, a wtedy posiada w górnej części kowadło (łac. incus), zbudowane z kryształków lodu
      PS.2
      W Układzie Słonecznym każda planeta, która posiada własną atmosferę, posiada specyficzne chmury.

Chmury na Wenus są całe zbudowane z kropelek kwasu siarkowego, a przy tym są tak gęste, że odbijają większość padającego na nie promieniowania słonecznego. Uniemożliwiają one również ucieczkę promieniowania z powierzchni planety, czego konsekwencją jest olbrzymi efekt cieplarniany.

Mars posiada wysokie cienkie chmury zbudowane z lodu.

Jowisz i Saturn w najwyższej części atmosfery posiadają chmury zbudowane z amoniaku, w części środkowej atmosfery chmury składają się głównie z wodorosiarczku amonu, a w najniższej istnieją chmury wodne.

Uran i Neptun posiadają atmosfery zdominowane przez chmury metanu.

Księżyc Saturna Tytan posiada chmury zbudowane z azotu, metanu i prostych związków organicznych.

-MarekW- i BA_Izolda* lubią to.
  13. -kangoo-

-kangoo- Baron forum

Iwonka, to miała być pomoc? o_O czy chciałaś bardziej zagmatwać? :p

gosiagosia60 lubi to.
  14. BA_Izolda*

BA_Izolda* Komandor forum

ohoho :)
    coś te chmury się Was trzymają :p

15. onkapinka

onkapinka Nadzorca forum

A bo ja wiem...[​IMG]

Gdybym wiedziala jak smakuje kwas siarkowy, azot lub metan...moze skusila bym sie na prace o chmurze na obcych planetach...a tak...ide lizac lod w lodowce...

aweva55 lubi to.
  16. agula38

agula38 Chodząca legenda forum

To Onka, poszłaś po bandzie :eek:już bardziej zagmatwać nie mogłas ?????

onkapinka lubi to.
  17. MOD_Magiczna

MOD_Magiczna Guest

no nie, i znowu chmury :D :p

18. MRT_Greg

MRT_Greg Stary wyjadacz

Onka - raz że zagmatwałaś, dwa, że z częścią rysunków mam dwuznaczne skojarzenia. Jeśli wg Ciebie to jest uproszczenie to... ja już nie zabieram głosu ...

gosiagosia60 i onkapinka lubią to.
  19. Shira999

Shira999 Komisarz forum

Tym razem czarne chmury:D:D:D
    Dopiero co się człowiek z mgłą uporał a tu zaś pochmurno :D:D:D
    No czarno to widzę :D:D:D

MOD_Magiczna i ankagdw lubią to.
  20. onkapinka

onkapinka Nadzorca forum

Jak nie mgly i burze, to chmury...w przyszlym tygodniu bedzie tajfun, traba powietrzna lub tsunami.....
    Czy ja mowilam , ze to jest uproszczenie?? Mi tez sie niestety kojarzy...jak smakuje taki np.[​IMG] Altocumulus

Tu wiecej na temat tej chmury...i jak to ma smakowac i sie nie kojarzyc??

Gatunki chmur Altocumulus
    Odmiany występujące u chmur Altocumulus
    • perlucidus (pe) — o członach pooddzielanych
    • radiatus (ra) — o członach wypełniających regularnie oczka sieci, uporządkowanych wzdłuż linii prostych
    • translucidus (tr) — przeświecające; można zobaczyć położenie tarczy słonecznej
    • lacunosus (la) — o układzie członów przypominającym plaster miodu
    • duplicatus (du) — o członach rozdwojonych
    • undulatus (un) — przypominające pofalowane morze
    • opacus (op) — nieprzeświecające, człony tak ściśle przylegają do siebie, że nie można określić położenia tarczy słonecznej

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.