zzizzie

Temat na forum 'Archiwum - pozostałe działy' rozpoczęty przez użytkownika zzizzie, 27 października 2018.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. ankagdw

ankagdw Chodząca legenda forum

No widzisz dobrze położony i z pracą w pakiecie pod warunkiem, że praca ci odpowiada, ze się do niej nadajesz itp. Ja w Brzegu w urzędzie nie zarobię więcej niż 2500zł netto miesięcznie a chałupę trzeba z czegoś utrzymać nie? Pół biedy jak jest dobra komunikacja ale jak nie ma to leżysz i kwiczysz. No taka prawda. Poza tym weź powiedz nastolatce że przeprowadzasz całe jej miejskie zycie na wieś gdzie nawet net ma zasięg jak go dobrze w domu złapiesz...albo i nie bo w tej chalupie którą ogladałam nie byłam w stanie złapać zasięgu. :eek:

2. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

No właśnie, dodatkowo ten zasięg, brr xD
    Normalnie objawy odstawienia łapię, jak mi się trafi choćby pięć minut bez zasięgu 8)xD

3. -norbijas-

-norbijas- Chodząca legenda forum

wies wsi nie rowna..im dalej od duzego miasta tym jest gorzej..ja mam ten luksus ,ze mieszkam niezbyt daleko to raz a dwa wladze gminne od samego poczatku zmian ustrojowych probuja z wiekszym badz mniejszym skutkiem dbac o mieszkajacych i probowac przyciagnac nowych..czy to do pracy czy tez zamieszkania..zlobek mamy ponad dwa lata,niedlugo bedzie i dom starcow,,gazyfikuja nas co osobiscie mnie bardzo cieszy,internet jest w swiatlowodzie..mozna powiedziec,ze czlowiek mieszka w miescie tylko budynki inne;)
    chociaz tych typowo rolniczych jest coraz mniej..
    tam gdzie mieszkam na ok 100 domow..typowo rolnicze jest moze z 5..reszta emeryci ev pracujacy na miejscu badz gdzies indziej

4. zzizzie

Hmm.
    Oglądałam kiedyś u wujaszka twoją wieś, pięknie się prezentuje.
    Ale...
    ... ile sklepów, jakie godziny pracy...?
    ... apteka na miejscu...?
    ... dostawy z marketów dowożą...?
    ... weterynarz, taki od psów, jest...?
    ... no i takie inne ;)

Jednak na myśl o tym, że musiałabym jechać do jakiegoś miasta, żeby dokupić coś, o czym zapomniałam poprzednim razem, aż mi skóra cierpnie.
    W ogóle idea wyprawy do miasta jest obca mojej wygodnickiej naturze ;)

bona53, olgs3 oraz ankagdw lubią to.
  5. ankagdw

Ja wcale nie neguję Norbi tego co piszesz. Teraz wieś to całkiem co innego niż kiedyś. To fakt. Fajnie jest mieć dom, ogródek, przestrzeń , świeże powietrze, móc zerwać sobie jabłko z drzewa, przetrzeć i schrupać, wyjść do ogrodu i urwać sobie jarzynek na zupę, patrzeć jak wszystko sobie pięknie rośnie, odpocząć na tarasie lub w hamaku. Spoko- uwielbiam nie przeczę. Tylko do tej sielanki musiałam dołączyć dojazdy do Wrocławia-absolutnie nie wchodzi w grę zmiana pracy naszej i szkoły młodej. Jedno auto, z czasem może drugie ale póki co jedno i jeden kierowca. Kuba po powrocie z tamtejszej szkoły sam pół dnia na włościach - no nie ma mowy. Do Jelcza do większych sklepów, lekarza, apteki 17 km. I co ja z dzieciakami zrobię jak chłopina w delegację pojedzie? Jak się dostanę do pracy? Co zrobię jak dzieciak mi się rozchoruje? Dobra mogę pojechać tym pociągiem do Wrocławia i spóźnić się godzinę do pracy. Raz. Więcej razy wątpię żeby przeszło...Na zakupy też pociągiem? 4 dziennie a jeszcze trzeba wrócić... Nie to zupełnie nie dla mnie... Musiały by być 2 auta minimum i 3 kierowców a do tego ryczałt na paliwo.xDxDxD A to się ceni ostatnio...5,99 za litr mi wczoraj mignęło...:oops::cry:

6. -norbijas-

markety dwa..godziny pracy..6-22.30..towary codzienne dowozone,,duze sieci
    apteka jest...aptekarz mieszka na pietrze;)..byla juz w latach 70-tych..
    weterynarzy jest trzech..do najblizszej typowej lecznicy jest 6 km
    fryzjerow w calej gminie jest moze z 15...w tym dwa salony ktore, nieustepuja tym duzych miastach..

7. zzizzie

Czekaj, i to wszystko dla tych stu domów?!
    Wow o_O

Dzielnie bronisz swoich okolic i to ci się chwali, ale do mnie jednak bardziej przemawiają argumenty Anki:

No właśnie 8)xD

8. -norbijas-

mowilem o naszej stolicy:p;)
    tak bronie bo widze,jak sie wioski zmieniaja..znika rolnictwo;)
    argumenty Anki doskonale rozumiem;)

9. ankagdw

Wiesz ja cierpię na tą przypadłość , że zawsze ale to absolutnie zawsze czegoś kupić zapomnę. Czy mam liste zakupów czy jej nie mam. Wtedy gotując jak mi coś się skończy wołam Nataliaaaaaa skocz do sklepu po "..." . Zawsze. A teraz weź wsiadaj w auto tudzież ten pociąg i zaiwaniaj do Jelcza bo akurat zamknęli już wiejski sklep , albo dlatego , że tej rzeczy w wiejskim sklepie nie uświadczysz...Nie no nie. Naprawdę nie. :oops:8)

10. zzizzie

A tak ogólniej: znika rolnictwo... czy to dobrze, czy niezupełnie dobrze...?
    Serio pytam, nie wiem, skąd się teraz bierze w PL produkty rolne.

No więc powiem ci, że ja zaczęłam wszystko ogarniać dopiero wtedy, kiedy się przesiadłam na zakupy z dostawą do domu xD
    Listy nie trzeba, można sobie spokojnie powybierać rzeczy potrzebne na już i takie, których zapas się niedługo zacznie kończyć... no luksus po prostu.

Tym bardziej, że wysłać do sklepu mogłabym tylko Gordona, pewnie by dał radę, gdyby w ogóle dotarł do tego sklepu - obawiam się, że straż osiedlowa by go zgarnęła i odstawiła do domu, znany jest w okolicy 8)xD

11. olgs3

olgs3 Chodząca legenda forum

Znikają wioski i rolnictwo, a po tym znikną sklepy.
    Skąd wezmą towar jak nie będzie komu go produkować, jeszcze kilkadziesiąt lat i tylko syntetyki i chemia będzie.

12. zzizzie

No właśnie, gdzie jest teraz w PL rolnictwo?
    Dziwne, właściwie powinno być w miarę wszędzie, niektóre rzeczy nie lubią daleko jeździć.
    Ale może gleba nie taka czy coś?
    Norbi, wiesz coś na ten temat?

13. olgs3

Jeszcze jest, są to to duże gospodarstwa jak kiedyś PGR.
    Niestety małe znikają, młodzi nie chcą pracować na roli, a z nich była ekologiczna żywność.

14. zzizzie

Cóż, im więcej ludzi, tym więcej żarcia trzeba, małe gospodarstwa tego nie udźwigną.
    Praca na roli - bo ja wiem, do tego chyba trzeba przywyknąć.
    Co do ekologicznej żywności to ja lepiej nic nie napiszę, bo mam o niej takie średnio pochlebne zdanie 8)

15. -norbijas-

to znikanie bylo w innym kontekscie...mialem na mysli to,ze jest coraz mniej ludzi zajmujacych sie produkcja rolna...
    podam przyklad..syn mojej kuzynki 15 lat temu mial ok 15 ha a teraz dochodzi do 100 i ciagle mu jest malo..szkopul w tym,ze nie ma gruntow,ktore moglby kupic ev wydzierzawic...wszystko co bylo zostalo juz podzielone...sam mam ok 4 ha..poszlo w dzierzawe..sprzedac nie mam zamiaru pomimo bardzo wysokich cen

16. zzizzie

Aha, rozumiem.
    Swoją drogą rozumiem też, że produkcja rolna jako zajęcie może się wydawać coraz mniej atrakcyjna mimo tej tam mechanizacji czy jak to się teraz wabi (mechanizację pamiętam bodajże ze szkoły).

A tak głupio spytam: czemu nie chcesz sprzedać gruntu...?
    Bo może cena jeszcze wzrośnie, czy dlatego, że dzierżawa jest bardziej opłacalna...?

bona53, grakula16 oraz olgs3 lubią to.
  17. olgs3

Jeśli w sklepie to i ja mam takie same zdanie.
    Mam 4 rodziny na wsi każda uprawia około 20 hektarów i biorąc od nich płody rolne czuć różnicę od zakupionej w sklepie.

18. -norbijas-

zeby byc rolnikiem trzeba Kochac ziemie;).. zmiany ustrojowe spowodowaly,ze male przestalo miec sens..po drugie czesc ludzi powachala inna walute;)
    a ja...ojcowizna tego sie nie sprzedaje

19. zzizzie

Aha, no tak.
    Ja miałam dostęp tylko do sklepowej żywności ;)
    Jak to fajnie brzmi, kochać ziemię :)
    Nie potrafię sobie tego wyobrazić, ale cieszę się, że to nie tylko w literaturze tak jest :)

I ojcowiznę też rozumiem, szacun, Norbi :)

20. -norbijas-

nikt sie do tego nie przyzna...ale jak sie z nimi rozmawia to mozna wyczuc ten stan;):)

bona53, zzizzie oraz olgs3 lubią to.
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.