Uszlachetnienie

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika ginewracool, 5 czerwca 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. ginewracool

ginewracool Czeladnik forum

Potrzebuje pomocy. Mam uszlachetnienia:
    1. Cebula - zwiększa efektywność SN o 25%, 12% mniej PD podczas żniw, 10% szansy, że podczas nawadniania zostanie zużytych 2 jednostki wody (to jest z największej części), w pierwszej jest jeszcze 12% więcej PD podczas żniw.
    2. Rumianek – skraca czas dojrzewania o 9%
    3. Żurawina – skraca czas dojrzewania o 3,75%
    4. Marchew – zwiększa efektywność wody o 4% i nawozu o 5%
    Rozochociłam się z tym uszlachetnieniami i nie byłoby źle, gdybym wczoraj nie zauważyła, że mam dużo mniej PD za zbiory np. za grzyby mam 12,75 PD podczas gdy norma to 30, a ja jeszcze mam slot na jabłecznik z cukinią i powinnam mieć 60% więcej. Wczoraj wywaliłam z uszlachetniania cebulę, ale dalej mam to samo. Nie wiecie czasem co się dzieje, co mi pożera PD? Żadne uszlachetnienie nie powoduje zmniejszenia PD. Co jest?

2. -Margo-s-

-Margo-s- Komisarz forum

W tych uszlachetnieniach jest mały "pikuś" musisz zwrócić uwagę co jest w bonusie , w pakiecie :) W cebuli podświetlone na czerwono jest np.; 20 % mniej PD, ale za to 20 % wieksza szansa na wypadanie drutu.
    przykład z poradnika ;)
    • Bonus, który daje jedną efektywność, ale przynajmniej jedną osłabia - kolor zielony (pozytywne uszlachetnienie) czerwony (negatywne uszlachetnienie),

Ostatnie edytowanie: 5 czerwca 2016
  3. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

A siejesz te grzyby na dużych czy na małych polach?

30 PD daje nam zbiór grzybów z dużego pola.

4. -Margo-s-

-Margo-s- Komisarz forum

Witaj Atenko :) zwróć uwagę, że może w pakiecie wrzuciła te z negatywnym uszlachetnianiem, i dlatego zżera ... tzn.. zmniejsza PD :D

5. SMOD_Atena

Cześć Gosiu :) No właśnie też tak pomyślałam, ale ginewracool napisała :

więc nie wiem, może sieje na małych polach ? Dowiemy się jak nam odpisze i wtedy będziemy myśleć dalej i szukać przyczyny :)

6. -Margo-s-

-Margo-s- Komisarz forum

No niby tak, może cos tak się skrzyzowało i z cebuli na grzybki przeszło ;). Co do usunięcia cebuli, to chyba jest tak, że bonus po usunięciu działa jeszcze 24 godziny ;) ale mogę się mylić.

7. SMOD_Atena

Z usunięciem się nie mylisz, za to nie ma możliwości "pomieszania" czy skrzyżowania się bonusów. Ale nie ma co gdybać , zaczekajmy na Autorkę i informacje, jakie uszlachetnienia ma w slotach, co i jak sieje i jakie PD zbiera ?

8. ginewracool

faktycznie na małych polach, ale jestem zakręcona!!!

ci ta farma ze mną robi, przestaję myśleć:):):)

a w slotach mam 60% za jabłecznik z cukinią i chutney marchwiowo-jabłkowy (+2), 10% więcej za owoce z drzew, 20% tropikalnych PD z drzew, 10% PD za zagrody, reszta związana z hodowlą. I to się zgadza, a te małe zaraz przeliczę

Twoje posty połączyłam. Jeśli chcesz coś dopisać, to korzystaj proszę z opcji "Edytuj"przy poprzednim swoim poście.
    Proszę zapoznać się z poradnikiem --->KLIK
    Tutaj można poćwiczyć --->Wątek do ćwiczeń

SMOD_Atena.

Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 czerwca 2016
  9. SMOD_Atena

Tak właśnie pomyślałam, że siejesz na małych polach. Czy teraz PD się zgadza czy też masz jeszcze jakieś pytanie?

10. ginewracool

Cebula ma faktycznie dwa na czerwono, ale pisze: zwiększa efektywność SN o 25% (zielone), 12% mniej PD podczas żniw (czerwone), 10% szansy, że podczas nawadniania zostanie zużytych 2 jednostki wody (czerwone)

jeszcze nie liczyłam, ale 4 x 12,75=51PD, a to jest 30 (podstawa dużego pola) + 60% za jabłecznik tj. 48 PD, coś widocznie jeszcze doszło. Dziekuję - wszystko pasuje, pozdrawiam

Korzystaj proszę z opcji "Edytuj" jeśli chcesz coś jeszcze dopisać. Połączyłam ponownie Twoje posty.

SMOD_Atena.

11. SMOD_Atena

Czyli dodatnie uszlachetnienie cebuli masz tylko jedno, to co zwiększa efektywność super nawozu, pozostałe 2 są ujemne, czyli przy korzystaniu z tego uszlachetnienia masz mniej PD z cebuli oraz "szansa" na zużycie większej ilości wody.

A co z tym PD, zgadza się czy nie ?

Jeśli chodzi o grzyby, to z małego pola z 60 % bonusem z jabłecznika zbiór da nam 12 PD.

Widzę, że teraz już wszystko jest jasne, pozdrawiam wzajemnie i temat zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.