Unga-Bunga

Temat na forum 'Kluby użytkowników' rozpoczęty przez użytkownika blau_grana, 25 sierpnia 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Dokładnie :inlove:
    Pietruszka urodziła się w lipcu w warszawskim zoo i od razu na wejściu miała pecha - jej mama ją odrzuciła, podobno w niewoli często się to zdarza.
    Pietruszka jest przedstawicielką jakiegoś rzadkiego gatunku żyraf, tylko 2000 osobników na świecie.

A tu Pietruszka ze swoją mamą zastępczą:

agniecha$, bona53 oraz grakula16 lubią to.
  2. MOD_Zgredek*

MOD_Zgredek* Forum Moderator Team Farmerama PL

Ja to poznałem w wersji czytanej przez Agatę Kuleszę, Maję Ostaszewską, Macieja Stuhra i Roberta Więckiewicza. Słuchało się miodzio :inlove:

Widziałem komentarz pod jakimś newsem: "dłużej bym spadał niż ona wchodziła do góry" xD

Myślę, że to przez to, że dziewczyna powtórzyła swój drugi wynik życia. Takim samym rezultatem w tym roku zdobyła Mistrzostwo Europy. Nie bez znaczenia jest też fakt, że reszta finalistek (z wyjątkiem Norweżki, która zajęła ostatnie miejsce) miała ciemną skórę. A biologia jest nieubłagana i w bieganiu daje fory ciemnoskórym.

bona53, zzizzie oraz krasnoludek10 lubią to.
  3. zzizzie

Wspominałam już chyba, że seria Poczytaj mi mamo nie dla mnie 8)
    Z wymienionej przez ciebie obsady kojarzę jedno nazwisko.
    Oczywiście na amazonie też był audiobook, w sumie w przypadku tego dzieła to ma nawet sporo sensu... ale ja sobie kupiłam tradycyjnego paperbacka, bo ebooka nie było.
    Sama se przeczytam, a co xD

Też zauważyłam ten komentarz - baaardzo trafny xDxDxD

A pewnie tak. Ale i tak pomysł, że się treści pakują i lecą trzasnąć selfie, wydał mi się żenujący.
    No ale te konkretne treści ogólnie się specjalizują w żenadzie i facepalmie.

Wojskowe dziewczę boksujące dało ciała w atmosferze skandalu znacznie wykraczającego poza... hmm, jak to się mawia, "ducha Igrzysk" czy coś takiego.
    Duża ulga, bo złapałam alergię na to dziewczę.

W ogóle dziwna ta Olimpiada, od E. coli i enterokoków w rzece, aż po te rozdmuchiwane przez żurnalistów i kibiców/kiboli "skandale".
    No nie jest fajnie i to mnie martwi.
    Gorzej, że poza Olimpiadą też jest mocno średniawo.

Wyjec wyleciał z ćwierćfinału w Toronto.
    A jak się puszył, że formę ma po byku.
    Wyjec jednak potrafi człowieka rozbawić.
    O Coco już wspominałam, pulpet do niej dołączył, Jabeur i Osaka też... trup ściele się gęsto.
    A ja czekam na Cincinnati, już niedługo :inlove:

krasnoludek10, AladdinSane oraz bona53 lubią to.
  4. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Tak się wtrącę i powiem, że kiedyś królowały u mnie głównie audiobooki a teraz jest mi to lotto czy papier, czy audio (chociaż z racji tego, że nie chce mi się płacić za Legimi, to króluje papier czytany na głos czyli taki audiobook domowego użytku wraz ze zwykłym czytaniem po cichu:)). Najgorzej to e-booki, ale przez to, że na telefonie jest niewygodnie, z laptopa ostatnio rzadko kiedy korzystam a czytnik mi się upiera i nie chce powiększyć tekstu.

5. zzizzie

Nic nie rozumiem.
    Ktoś ci czyta na głos...? :eek:
    Ile ty masz lat mniej więcej i gdzie znalazłeś jelenia do takiego czytania?!
    Aha, ty jednocześnie sobie czytasz to samo po cichu...?
    To jakaś bardzo wyrafinowana zabawa, nie wiem, czy nie podpada pod Kodeks 8)xD

Legimi, hmm. Faktycznie tam nie ma za co płacić, oglądałam ich ofertę - chyba same dzieła wydane własnym sumptem przez ludzi, którym się wydaje, że potrafią.

Ebooki - fakt, trzeba mieć na czym to czytać. Czytnik powinien mieć powiększanie tekstu gdzieś w ustawieniach, w każdym razie mój kundel ma. A co do telefonu (w sam raz do shortów na YT), to mnie się marzą te dobre dawne czasy, kiedy telefon był telefonem. Trzeba być naprawdę w wielkiej potrzebie (kiedyś to się zwało przypileniem), żeby używać telefonu do czytania... albo np oglądania tenisa (albo tej twojej siatkówki, choć piłka przynajmniej większa).
    Ja jestem staroświecka i preferuję tradycyjne książki papierowe, ale kupuję ebooki, kiedy mi zależy na czasie i jako pierwszy etap weryfikacji - dzieła, które na to zasługują, kupuję następnie w wersji tradycyjnej.

No proszę, Emma Navarro wywalczyła trzeci set z tą przerażająco bogato obdarzoną przez naturę Anisimovą - a Wyjec nie potrafił xD
    Dziś jeszcze Pegula z bezpaństwową panną Sznajder - choć za Pegulą nie przepadam, mam nadzieję, że wygra.

Udało mi się połączyć bazę ciastek zwanych Mille Feuille (mniej więcej napoleonka albo kremówka - ja tego nie odróżniam, o kremówkach wiem tylko tyle, że bywają papieskie oraz świeckie) z uczciwą masą budyniową bez kopy jaj. Wyszło szybko i smacznie.
    Ale komu by się chciało robić, nie...? 8)xD

6. krasnoludek10

Nieee, absolutnie nie! To po prostu zależy od mojego nastroju czy sam sobie czytam na głos, czy jednak po cichu:)

7. zzizzie

To pocieszające, już się zmartwiłam, że współpracujesz z jakimś nieszczęsnym jeleniem.
    Mój junior też czytał na głos jak się dopiero uczył czytać 8)
    Na szczęście po paru miesiącach mu przeszło xD

(Dziwne pytanie, bo ja nigdy nie wpadłam na to, żeby samej sobie czytać na głos: czy ty w ogóle rozumiesz, co czytasz, czy skupiasz się tylko na intonacji i mistrzowskim brzmieniu własnego głosu...?)

Ech no i jednak Anisimova. Nie jestem w stanie skupić się na jej grze, za bardzo się zastanawiam jaki ona rozmiar miseczki nosi.

bona53 i krasnoludek10 lubią to.
  8. krasnoludek10

Myślę, że rozumiem zarówno treść, jak i całą otoczkę, ale to tylko moje zdanie:)

9. zzizzie

Więc inaczej: pamiętasz cokolwiek z takich "lektur"...?

I jeszcze: ile czasu (dni, tygodni, miesięcy, lat) zajmuje ci przeczytanie na głos takiej średniej książki, powiedzmy 300 stron...?

10. krasnoludek10

Wiesz co, zazwyczaj nie czytam całości na głos a raczej jakieś wybrane fragmenty a większość to jednak po cichu:) A jak na głos, to od momentu, który uważam za taki, że dobrze wprowadza w kontekst późniejszej części;) Czasem są to urywki idealnie wręcz stworzone pod czytanie na głos (np. u Marty Matyszczak "Przepraszam, tu był trup" coś na kształt wewnętrznego... Jakby to dzisiaj powiedzieć? Chyba podcastu. Czyli "Zbrodnie na podsłuchu" wraz z podanym sezonem i odcinkiem), częściej zaś taka próba czy sam sobie jako lektor bym się podobał, nawet jeśli książka nie ma bezpośredniego podziału na role, jakichś podcastów etc. w środku. A odpowiadając jeszcze na pierwsze pytanie - wbrew pozorom pamiętam całkiem sporo.

11. zzizzie

Aha. Na szczęście nie mam zielonego pojęcia, kim jest Marta Matyszczak z urywkami w stylu podcastu. Gorzej: nie chcę wiedzieć xD
    I w ogóle - podcasty i podziały na role w książkach to tylko dla pokolenia Poczytaj mi mamo, ja na szczęście już dorosła jestem.
    Mam tylko nadzieję, że świetne książki pisane przez świetnych (i znanych) autorów jakoś przetrwają, żebym mogła je sobie tradycyjnie czytać.

A jeśli po twoich studiach upatrzyłeś sobie akurat zajęcie "lektora" (czyli tej mamy, która ma poczytać dzidziusiowi), to myślę, ze powinieneś nagrywać swoje wprawki, żeby móc je później ocenić (zanim spróbujesz komuś je wcisnąć). Zupełnie serio to piszę. Rynek jest o ile wiem spory i żwawy, bo mnóstwo ludzi zaczęło nagle uważać się za pisarzy (skutki są opłakane), ale prawdziwi lektorzy (głównie bodajże aktorzy) za drogo biorą. To może być niezła szansa na jakąś dodatkową kasę, więc droga wolna - startuj i życzę powodzenia.

12. krasnoludek10

A tu Cię zaskoczę, bo próbowałem, ale na razie zero odzewu. Co nie zmienia faktu, że co jakiś czas na moim Tiktoku pojawiają się i takie urywki;) Generalnie, mój TT jakoś ostatnimi czasy zrobił się taki w stylu "Co mi w duszy gra" (śpiewanie, czytanie itp.),ale w sumie na ten moment mi z tym dobrze.

Dobranoc, słodkich snów:) A tak a propos wokalistyki (tak chyba nazywa się oficjalnie śpiewanie) - "Ach, śpij kochanie, jeśli dziadka do łóżka chcesz, dostaniesz":music:xD:cry:xD Oczywiście pierwotnie była tam gwiazdka, ale nie wiem dlaczego to ten dziadek "wrył mi się w banię":D

13. zzizzie

Bosh, TikTok...?
    Serio...?
    No nic, kiedyś dorośniesz na tyle, żeby zrozumieć, że nie tędy droga, profesjonalistów (nawet takich początkujących) nie szuka się wśród TikTokowej tandety.
    Ale jeśli "na ten moment" jest ci z tym dobrze, czyli nie potrzebujesz własnej zarobionej gotówki, to cóż -

krasnoludek10 i bona53 lubią to.
  14. krasnoludek10

Tiktok nie służy mi do szukania profesjonalistów, absolutnie! Np. Wysłałem swoje próbki głosu do banków lektorów. W takim razie po co mi on? Do rozrywki. Po prostu. Czyli do tego, do czego został stworzony (podobnie jak większość kanałów na YouTube'ach itp.);)

15. zzizzie

No to super.
    Nie skomentuję, bo przecież ty i tak wiesz lepiej.
    I nadal życzę powodzenia w bankach.
    A co do rozrywki, czy na TikToku (dla dwunasto-trzynastolatków), czy na YT - pozostanę przy swoim zdaniu: ja w tym żadnej rozrywki nie widzę. Co widzę? Tez nie napiszę, bo i po co.

A poza tym - cóż, dzieje się. Poolimpijskie awantury w rozkwicie (coraz bardziej żenujące zresztą), ale to małe piwko w porównaniu z innymi sprawami, tutaj podpadającymi pod najbardziej absurdalny Kodeks karny świata.
    No więc nie ma o czym pisać, co stwierdzam z ponurą satysfakcją 8)xD

Ponieważ moje zainteresowania są niekompatybilne zarówno z tutejszym Kodeksem, jak i z powszechnymi zainteresowaniami graczy w Farmeramę - coraz trudniej będzie mnie tu zwabić xD

16. AladdinSane

AladdinSane Komandor forum

napisz bajeczkę....

bo programowo okładasz si® "Kodeksem"
    już niejedno się tu przemyciło....

10 medali
    41 miejsce
    najgorszy wynik od 1956 !! - 68 lat

ale Prezes nie ma sobie nic do zarzucenia -
    dla niego sukces to 10 medali w 9 dyscyplinach!!!!

a na przygotowania do Olimpiady poszło prawie 0,5 mld.!!!!

bona53, krasnoludek10 oraz zzizzie lubią to.
  17. zzizzie

Ech no jesteś jedną z dwóch-trzech osób, które potrafią mnie zwabić xDxDxD
    To tak na tle pewnego strzelca oraz Igi oczywiście ;)

Bajeczkę powiadasz... hmm, za moją sztandarową bajeczkę o spółdzielni mieszkaniowej to chyba nawet kiedyś wyleciałam (stare dzieje) - no albo bliziutko było do celnego kopniaka prosto w kazamaty (zwłaszcza za drugim razem, bo Władza niestety pamiętała pierwszą wersję bajeczki).
    Przemycić niby można, Orwellowskie alegorie to się nawet miło komponuje - ale zaraz przyjdzie Zgredzio z ostrzeżeniem, a potem Atena z mieczem gorejącym (wiem, wiem, tym mieczem to kto inny wymachiwał, ale takiego tu nie ma niestety). Czerwona poprawi z drugiej strony, a po miesiącu to już na pewno nie wrócę.

No i to jest autentyczna tragedia. Wizerunkowa i finansowa.
    Te rozmaite komitety, komiteciki, związki, związeczki i związunie to były (i póki co są) niezłe synekury, w dodatku pod takimi szlachetnymi sztandarami.
    I znowu sprzątania od metra, a nieszczęsna ekipa sprzątająca już i tak robi bokami.
    No, w każdym razie totalnego prezia (nie tego, Władzo, nie tego - tego od sportu) należy szurnąć przykładowo w pierwszej kolejności.
    (Taa, to pewnie też treść jest, zakazana jak brzydkie słowo.)

No sam widzisz: nie ma o czym pisać.
    Tzn właśnie testuję bardzo dobrze się zapowiadający cobbler (ciasto takie, w wersji z Teksasu który mi skądinąd kolorem za nic nie pasi), ale ten cobbler jest - kurcze - z brzoskwiniami.
    Pamiętasz brzoskwinie...? 8)xDxDxD
    No nie zaryzykuję, mowy nawet nie ma xD

18. MOD_Zgredek*

MOD_Zgredek* Forum Moderator Team Farmerama PL

Mniej niż na Sekwanę :p

W tym, co będzie po miesiącu, to już nie mam zamiaru maczać palców. Jestem tylko do końca wakacji. Potem witajcie Ateny 8)

Zadam pytanie tenisowo ogólne. Wiem, że w poważnych turniejach przekładanie meczu lub jego części na kolejny dzień nie jest niczym niezwykłym. A czy w związku z tym zdarza się, że zawodnicy/zawodniczki rozgrywają dwa mecze w ciągu jednego dnia?

bona53, zzizzie oraz krasnoludek10 lubią to.
  19. krasnoludek10

Możesz podać przepis na ten cobbler jak już mnie zwabiłaś:p;)
    Wyczuwam drobny, aczkolwiek subtelny pstryczek w nos:D

20. AladdinSane

AladdinSane Komandor forum

tak źle nie będzie
    zastąp osoby krasnoludkami -
    Ekipa pogrozi paluszkiem, jednym, drugim....potem delikatnie zasugeruje zmianę tematu i podeprze się stosownym § którego użyje w razie niesubordynacji notorycznej.....

trochę czasu jest....

dali ciała po całości....!!!!

a Prezes zapowiedział, że mamy patrzeć w przyszłość....
    i on na tę przyszłość już ma głowę pełną pomysłów

:wuerg::wuerg:

przypomnij....
    małe ryzyko "treści" - toż to farmerski owoc!!!!