Tabela szklarni.

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika hlnrys, 7 września 2021.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

Mam pytanie odnośnie bonusu -"Pojawiające się przedmioty".
    Raz szansa jest podawana jako %, raz jako mnożnik (bonus 4).
    Z czego to wynika?
    Bo jeśli mnożnik x 2 to 100%, x3 - 200%, to czy mnożnik x100 oznacza 9900% (jeśli dobrze liczę).
    Inny przykład to drewniany młot.
    Przy gryce szansa to mnożnik x 1000 (99900%? - chyba jednak źle przeliczam), przy białej lilii - 1000%.
    I czy podawanie nazwy przedmiotu w nagłówku (bądź nie) ma z tym jakiś związek?

Pytam, bo chcę taką tabelę dodać do kalkulatora i chciałbym ujednolicić wpisy.

2. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Szczerze to sama nie wiem :oops:
    Wydaje mi się, że tam gdzie jest np. o 100 % większa szansa to znaczy, że jeśli ze zbioru losowo wypadnie 5 sztuk jakichś narzędzi to z tym bonusem jest szansa na 10 sztuk. Tam gdzie jest np. 1000 razy większa szansa na uzyskanie 1 młota, to z tym bonusem możemy go otrzymać 1000 razy częściej. Bez bonusu przykładowo może wypaść 1 młot na 1000 zbiorów a z bonusem jest szansa na 1000 młotów z 1000 zbiorów.
    Ale tak jak napisałam, nie wiem czy ja to dobrze rozumiem czy jest jakoś inaczej. Zasięgnę języka ;)

hlnrys lubi to.
  3. BA_Czerwona

BA_Czerwona Board Administrator Team Farmerama PL

SMOD_Atena poprosiła mnie o przyjrzenie się tematowi i koryguję: wg wszelkich posiadanych informacji bonusy te działają nieco inaczej. Nie należy ich przeliczać jako dwa razy więcej przedmiotów, ale większa szansa na ich uzyskanie. Nikt nie ujawnił nam nigdy szans na dane narzędzie i tego nie zrobi, ale jeśli jest to 0,01% to z bonusem 100% będzie to 0,02%. Nazwa i forma przedstawienia bonusu może mieć związek z turą dodawania roślin do szklarnii, ale to tylko moje luźne przypuszczenie. Na pewno formy procentowe i wielokrotnościowe szans na uzyskanie narzędzi miały być ujednolicone, ale jak widać, nic z tego na razie nie wyszło.
    Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe.

4. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

Nie chodzi mi o działanie procentów, czy mnożnika, tylko czy nie powinno to być właśnie ujednolicone.
    Hmm...
    Przeglądałem fora EN i DE.
    Na EN nie znalazłem tabeli, ale w FAQ jest mowa tylko o szansie, nic o procentach jak przy pozostałych bonusach.
    https://board-en.farmerama.com/threads/plant-cultivation-greenhouse-and-refinery.10513/#post-35220

Natomiast na DE odszukałem tabelę bonusów szklarni, i tam wszędzie jest bonus mnożnikowy.
    rzepa - u nas 200%, DE - x200
    https://board-de.farmerama.com/threads/veredelung.57834/page-5#post-3457245
    biała lilia u nas 100%, DE - x1000
    https://board-de.farmerama.com/threads/veredelung.57834/page-6#post-3457274
    Itd.
    Wygląda na to, że tam jednak jest ujednolicenie, więc jak to jest?
    Zostało to ujednolicone, czy tam mają błędy?

No i różnice w nagłówkach bonusów.
    To tylko niespójność, czy może jest jakaś różnica w bonusach z wymienionym przedmiotem i tym bez nazwy?

5. BA_Czerwona

BA_Czerwona Board Administrator Team Farmerama PL

Widzę w grze, że i w polskiej wersji są to już mnożniki, wygląda więc na to, że na podanych przez Ciebie forach ktoś to zauważył i już zaktualizował.
    Masz jeszcze jakieś pytania?

6. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Pytań nie ma, temat zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.