Sumowanie bonusów PD z itemów

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika Hesarenka64, 24 maja 2020.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Hesarenka64

Hesarenka64 Baron forum

Bardzo proszę o pomoc.
    Nie wiem w czym jest problem. Po odpaleniu itemów 3x mruczka, 2 x bonunus za mega dzień PD i jeszcze inne dające punkty to chyba powinno być z moich wyliczeń coś > 700 %. No bo ja może coś źle liczę to powinno dawać 1/4 punktów za roślinę x 700 - mam małe pola.Teraz rośnie mi ciecierzyca - to powinno być 38 punktów z małego pola x minimum 700% - to chyba coś koło 2660 a ja mam tylko 1060. A i w pasku nie widzę wszystkich odpalonych bonusów. A na pewno były użyte to widać na paskach czasu.Dziękuję

2. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

3 x mruczka to domyślam się, że chodzi o item Urodzinowe zaklęcie Mruczki (+) czy tak?

Poza tym napisz jakie dokładnie bonusy masz aktywne żeby można było dokładnie obliczyć ile PD ze zbioru np. ciecierzycy powinnaś otrzymać.

3. Hesarenka64

Hesarenka64 Baron forum

Ja zapomniałam o najważniejszym mam teraz 10 roślin z małego pola. Tak to chodzi o urodzinowe zaklęcie Mruczki. 2x Bonus PD za zakupy wczoraj i dziś. Dochodzi rząd imprezowowa wejściówka i inne 5 udomowionych smoków, dzięcioły, wrony i sowie itemy. Jak to wszytko bym dokładnie zliczyła to nawet 1000% powinno być prze 10 minut.

4. SMOD_Atena

Czyli posianą masz ciecierzycę na małych polach (ilość akurat tutaj nie ma znaczenia jeśli mamy obliczyć PD). Podstawowe PD z małego pola ciecierzycy to 38 PD i od tej liczby należy obliczać dodatkowe PD.

3 x 100 % (item) = 300
    2 x 100 % (bonus PD) = 200
    1 x 30 % (bonus z rzędu dla warzyw) = 30
    5 x 20 % (smok) = 100

W sumie to 630 % co daje 239,4 PD z ciecierzycy na małym polu, do tego dodałabym jeszcze bonusy z wron, sowich drzew i dzięciołów ale muszę wiedzieć ile dokładnie tych bonusów miałaś czy też masz aktywnych.

5. Hesarenka64

Hesarenka64 Baron forum

Atenko twoje liczenie jest zgodne z moim jeśli chodzi o bonusy. Tylko ja jeszcze to pomnożyłam przez ilość roślinki z pola - u mnie to było akurat 10. Nawet jak pomnożę to x 5 to daje 1197. A ja jeszcze miałam i inne bonusy. Nie chodzi mi o ten konkretny przypadek bo to już mineło ale o wyliczenie na przyszła zbory. Teraz to troszkę zależy mi na punktach - taki mały zakładzik na czas zrobienia poziomu.
    Ja liczyłam tak normalnie jest to ilość 1/4 punktów za 2 rośliny. Bonusy + to dodatkowo 1x raz za każde 100% Czyli w tym przypadku to chyba powinno być 7,3 X 38 = 277,4 z pola ( 38 - to normalnie + te 6,3x dodatkowo). To jak przypuszczałam że ponad 1300 za zbiór z pola. Zrobiłam błąd licząc razy ilość roślin. Tylko że według mnie dostałam o 1/3 punków mniej a to już jest z całej farmy dość dużo.

Ostatnie edytowanie: 24 maja 2020
  6. SMOD_Atena

No to już wiemy dlaczego Tobie te % tak się rozmnożyły ;) Jeśli chodzi o bonus dla PD to liczony jest od podstawowego PD z jednego pola i nie mnożymy takiego bonusu przez ilość roślin jaką z tego pola zbierzemy.
    Przykładowo dla 38 PD z pola nawet gdyby było +1000% dla PD to z jednego małego pola powinnaś otrzymać 418 PD i nic więcej, ilość roślin nie ma żadnego znaczenia, liczymy tylko PD :)

Czy masz jeszcze jakieś pytanie?

7. Hesarenka64

Hesarenka64 Baron forum

Dzięki. Teraz wiem w czym był problem. Ja liczyłam że bonus jest przypisany do roślin a nie do pola stąd mój błąd

8. SMOD_Atena

Do roślin doliczamy tylko bonusy, które zwiększają ilość roślin. Najważniejsze, że wszystko udało się wyjaśnić i w grze nie ma żadnego błędu.
    A skoro sprawę wyjaśniłyśmy to temat zamykam. Miłego popołudnia.

aleksandra lubi to.
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.