Struktura Ekipy (po polsku)

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika juliuszka, 23 kwietnia 2015.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. juliuszka

juliuszka Generał forum

Witam wieczorową porą !

Temat - Aktualizacja struktury Ekipy.

Trochę jestem gamoń w odkodowaniu skrótów (prefiksów) Szanownej Ekipy.
    Uprzejmie proszę o rozwinięcie (po polsku) takich przedrostków jak:
    TA - Team Leader (dowódca oddziału ?)
    BA - Board Admin (administrator boardu);
    CM - Chat Moderator (?);
    A co mnie najbardziej intryguje - Super Ticket Moderator (!)

Uprzejmie proszę o wskazanie zakresu praw i obowiązków powyższych osób funkcyjnych, bo już się gubię.

Ewentualnie - Czy w "strukturze Ekipy" może być stosowany (wielokrotnie wymagany od graczy) nasz ojczysty język polski ? (jakieś synonimy, tłumaczenia itp. ?)

iza_79, ross2, Anuszki i dalsza osoba lubią to.
  2. BA_Czerwona

BA_Czerwona Chodząca legenda forum

Nazwy naszych stanowisk są międzynarodowe i obowiązują na innych forach i grach (nie tylko Bigpointu, choć struktury mogą się różnić). Nie ma polskich znaczeń, które by im wszystkim wprost odpowiadały i tak jak zwroty związane z grą (np. event) nie wymagają polskiego tłumaczenia, ale pokrótce postaram Ci się wyjaśnić czym się kto zajmuje.

Team Leader trzyma ekipę w ryzach i motywuje nas do pracy. Organizuje naszą pracę i sprawdza, czy wszystko działa jak należy. Zajmuje się czatem, forum, FAQ oraz pomocą techniczną, czyli dba, żeby wszystko było jak należy, a w razie czego szturcha odpowiedniego BA ;)
    Board Admini (dawniej dzieleni u nas na Ticket Admina -od ticketów, Chat Admina -od forum oraz Board Admina -od forum i FAQ) zajmują się konkretnymi działami Ekipy, nadzorując i organizując ich pracę.
    Super Ticket Moderator, o którego pytasz jest dla mnie obecnie niezastąpiony i pomaga mi w pracy TMów (Ticket Moderatorów), którzy odpowiadają w zgłoszeniach kierowanych do pomocy technicznej. Ponieważ oprócz nadzorowania swoich części Ekipy (lub całości w przypadku TLa) mamy inne obowiązki, takie jak zgłaszanie błędów, przygotowanie i zamieszczanie ogłoszeń, przekazywanie opinii do Centrali, potrzebujemy swoich pomocników. Taką funkcję pełnią właśnie SMODzi na forum, STMi w pomocy technicznej lub SCM na czacie (obecnie nie mamy takiej funkcji).
    Myślę, że opcji MODa nie muszę opisywać, bo zajmują się niemal wszystkim, co dzieje się na forum, od pilnowania porządku, moderowaniu postów (usuwanie, edytowanie, łączenie, itp.), poprzez pomoc w kwestiach gry czy forum, aż po przekazywaniu nam informacji.
    CMi mogą mieć 2 znaczenia. Pierwsze to Chat Moderator, czyli Moderator Czatu. Drugie to Community Manager, który zajmuje się niemal wszystkim, co związane jest z daną grą, przekazuje nam informacje na temat przyszłych wydarzeń, ogłoszeń, błędów, itp. Do niego też kierujemy większość opinii dotyczących gry.
    Jeszcze inną rolę pełni ICM, czyli International Community Manager, który z kolei ma pod opieką wszystkie Ekipy z danego kraju i ma większe możliwości komunikacji z Graczami. Zajmuje się też niektórymi problemami związanymi z grą, a także wszelkimi sprawami dotyczącymi Ekipy.

Mam nadzieję, że mimo zmęczenia przedstawiłam wszystko w miarę jasno i nikogo nie pominęłam :)

Ostatnie edytowanie: 23 kwietnia 2015
    juliuszka, aweva55 oraz MOD_Cookie* lubią to.
  3. juliuszka

juliuszka Generał forum

Ślicznie dziękuję !

BA_Czerwona lubi to.
  4. BA_Czerwona

BA_Czerwona Chodząca legenda forum

Nie pojawiły się żadne pytania, więc zamykam i pozdrawiam :)

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.