Spowolniona gra

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika kasia9911, 10 marca 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

I tu jest pewnie ratlerek pogrzebany.
    Jest tylko jedno ale.
    Zauważ, że w linku do archiwalnych wersji, który podała Atena, są na początku wersje dla programistów.
    Śmiem twierdzić, że są one wypuszczane przed "oficjalnymi" aktualizacjami właśnie po to, by zsynchronizować działanie kodu programu/gry z wtyczką. Do tego dochodzą konta testowe gry (beta ?) i można śmiało przygotować kod przed oficjalnym wypuszczeniem aktualizacji wtyczki.
    Jak widać na nie jednym przykładzie BP dokonuje adaptacji kodu dopiero "po fakcie".

2. natasza_intro

natasza_intro Czeladnik forum

Szkoda, że dzieje się to kosztem graczy... Tym bardziej, że przez weekend był event, w którym część graczy chciaaą wziąć udział... a przy tym spowolnieniu gry można tylko było czekać na cud a nie na przyjemność grania. :(

3. luiza223

luiza223 Forumowy żółtodziób

strasznie muli,zacina ,az odechciewa mi sie grac w to dalej!!!

4. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

5. ania12355

ania12355 Chodząca legenda forum

Zakładałam konto na jeja. Mimo,że loguję się na bigpoint to przerzuca mnie i loguje przez jeja. Tam jest zainstalowana wtyczka Flash.Mimo,że u siebie przeinstaluję Flasha to nic nie zmienia.Grą "siepie".Można wychlapać cały SN, TNZ, itd. Chociaż dzisiaj jakby ciut lepiej.

6. SMOD_Atena

Aniu na to, to my tutaj już nic nie poradzimy chyba ani nawet programiści w BP nic z tym nie zrobią, tzn... z kontem powiązanym z tym portalem. Nie znam się na tym, ale wydawało mi się, że wtyczka instalowana jest jako dodatek do przeglądarki internetowej nie do danego portalu. Czy próbowałaś logować się na różnych przeglądarkach ? niczego to nie zmienia ?

7. ania12355

To mam na Firefoxie.Przy pasku logowania jest ikonka wtyczki Flasha.Jak się w nią kliknie to pokazuje własnie ,że na tej stronie jest zainstalowana wtyczka i trzeba zezwolić to nastąpi poprawa.Na Google jest już dobrze,ale ja wolę Firefoksa:)
    Google też przedwczoraj "szalało".

8. SMOD_Atena

Taka ikonka jest na pasku adresu przeglądarki Firefox i jest używana taka wersja jaką zainstalujesz lub zaktualizuje się sama, jeśli podczas wcześniejszej instalacji została zaznaczona automatyczna aktualizacja. Zezwalać na działanie wtyczki musisz, bo jeśli ją zablokujesz całkowicie to nie będziesz mogła nawet zalogować się do gry. To tak jakby tej wtyczki w ogóle nie było. Z tego co pamiętam to Chrome ma wbudowaną wtyczkę i jeśli w przeglądarce masz zaznaczoną opcję automatycznej aktualizacji, to aktualizuje się sama, jeśli odznaczysz tę opcję to Ty sama wybierzesz czas kiedy będziesz chciała zainstalować aktualizację.

9. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

Weź pod uwagę jeszcze jeden ważny czynnik.
    Mianowicie: różne bazy danych, czy jak to piszą gracze serwery (błędnie zresztą).
    Nie raz byliśmy świadkami błędów, które dotyczyły tylko określonej grupy graczy (w zależności od przydziału do konkretnej bazy).
    Tak więc i teraz (np. u Ciebie) gra chodzi płynnie bez względu na wersję oprogramowania (inna b.d.), a u innych graczy będzie ciąć, choćby nie wiem jakie zabiegi stosowali b.d. inna niż Twoja).
    Niestety b.d. zawierają błędy, są problemy z zapisem danych (np. kilkukrotne obsiewanie tego samego pola) i ich odczytem (mulenie, cięcie). Czas najwyższy zrobić w nich porządek.
    Według mnie dobrą opcją było by całkowite wyłączenie gry, w razie potrzeby nawet na tydzień (nie sądzę, aby BP przez to splajtowało). Dokonanie w tym czasie na spokojnie potrzebnych modyfikacji i odpalenie sprawnej gry.
    Takie zabiegi na "żywym organizmie nie są dobrym rozwiązaniem.
    No i powiedzmy regularne konserwacje (powiedzmy co miesiąc).
    Wyłączamy grę powiedzmy na godzinę - dwie (w czasie najmniejszego obłożenia) z wcześniejszą zapowiedzią i jest dobrze. Wtedy jest też czas na wprowadzanie kosmetycznych zmian (graficzki, teksty), w jakich to lubuje się BP.
    Taka partyzantka we wprowadzaniu drobnych poprawek też nie jest dobra.
    Przede wszystkim przydałby się serwer beta, taki prawdziwy, a nie programiści i kilku wybrańców z ekip narodowych.
    Wtedy można by sprawdzać wszelkie innowacje przy realnym obciążeniu.

Ale to pewnie tylko pobożne życzenia.
    Utrzymanie serwera kosztuje.
    Zatrzymanie gry na czas konserwacji - też nie sądzę, przecież u części graczy gra śmiga i oni w tym czasie wydają gotówkę, a to byłaby niepowetowana strata przecież.
    Według mnie jest to myślenie mało perspektywiczne.

Tyle moich spostrzeżeń odnośnie działania gry.

magda1512 i myszulka lubią to.
  10. SMOD_Atena

hlnrys, bardzo dziękuję za spostrzeżenia. Niemniej jednak na chwilę obecną nie mamy Graczom do przekazania nic ponadto, co jest napisane w tym OO : >>>klik<<<, czyli :
    "Zgłaszacie nam, iż gra jest spowolniona, zacina się.
    Powodem tego jest wejście aktualizacji Adobe Flash Player, aktualnie najnowsza wersja to 21.0.0.182. W celu poprawienia płynności gry na chwilę obecną proponujemy Graczom mającym problemy zainstalowanie poprzedniej wersji, tj. 20.0.0.306

Zostało to przekazane informatykom i niebawem zostanie usprawnione."

11. ania12355

Wszystko Ateno wiem, tylko,że z tym jeja jest tak,ze jak się zaloguję to wyraźnie pisze,że wtyczka jest zainstalowana na tej stronie.
    U siebie też muszę mieć flasha ,bo też jest potrzebny by było prawidłowe wyświetlanie na stronach przeglądarki.Dzisiaj jest lepiej,bo nawet można ręcznie zbierać:)

12. SMOD_Atena

Aniu a będąc zalogowana na tej stronie, sprawdzałaś może w dodatkach przeglądarki jakie tam znajdują się wtyczki ?

A skoro dzisiaj lepiej to może już nic nie rób, być może właśnie gra jest usprawniana.

13. ania12355

Zawsze jak jest zmiana wtyczki to mam ten sam problem.Teraz mam najnowszą wersję i dzisiaj już gra prawie "śmiga". Widocznie dotarła się wtyczka:)

14. SMOD_Atena

To miejmy nadzieję, że najnowsza wtyczka jest już kompatybilna z grą i ta będzie śmigała u wszystkich Graczy.

15. fisiexxx

fisiexxx Zaawansowany

zgodnie z zaleceniem moderatorów zainstalowałam starą wersję Flasha - co za bzdury. Nic nie pomogło! Jeśli z tym nic nie zrobicie stracicie graczy

ryzio i bazyl2211 lubią to.
  16. ryzio

ryzio Weteran forum

nic nie śmiga, ciągle muli . Nic się nie da zrobić, aż się odechciewa w ogóle logować i cokolwiek tam robić...masakra... jutro event mam nadzieję, że coś się wyjaśni, bo już człowieka szlag trafia powoli .

fisiexxx lubi to.
  17. dragonek87

dragonek87 Forumowy żółtodziób

witam robie wszystko co piszecie i nadal sie tnie a jutroevent sie zaczyna i jak tu pracowac juz nie mam sil pozdrawiam

18. natasza_intro

natasza_intro Czeladnik forum

Nic się nie poprawia po wykonaniu wszystkiego o czym piszą MOD... masakra. :mad:

19. pys55

pys55 Forumowy żółtodziób

nie mam juz dosc chyba skoncze z ta gra nadal sie tnie szkoda mego zdrowia :cry:

bazyl2211 lubi to.
  20. wróbelek4

wróbelek4 Czeladnik forum

u mnie to samo

bazyl2211 lubi to.
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.