Spowolniona gra

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika kasia9911, 10 marca 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. anak19

anak19 Czeladnik forum

Myślałam ,że jestem sama z tym problemem.Okazało się ,że jest nas sporo.Mnie też tak zamula,że odechciewa się grać.Mam tak od samego rana.Jest to jakiś problem techniczny z farmeramy na którym się nie znam.Mój laptop ma się dobrze.Wszystko inne śmiga bez zarzutu.

babydelfi lubi to.
  2. MOD_Kirito

MOD_Kirito Guest

Witaj,

Dziękuje graczom za pomoc.

Warto jeszcze pamiętać, że teoretycznych źródeł występowania problemów z grą jest wiele. Od ciasteczek, złego działania AFP przez problemy z serwerami, zbyt dużym obciążeniem gry po same problemy sprzętowe gracza.
    Takich teoretycznych przyczyn mógłbym wymieniać jeszcze trochę.

Bardzo często problemem jest "zamulanie" czyli powolne działanie samej przeglądarki albo wtyczki AFP. Stąd zawsze w pierwszej kolejności są one polecane do przeczyszczenia. Twierdzenie iż mi to nie pomogło, to innym też nie pomoże jest mijaniem się z prawdą. Nie mamy tych samych komputerów, nie użytkujemy ich w ten sam sposób. Jak już zostało napisane zapychanie wtyczki AFP jest niemal stałe, wszystkie reklamy animacja na większości stron działają na AFP co za tym idzie korzystają z jego ciasteczek.

Drugim częstym problemem jest łącze internetowe. Tutaj ciekawostka, nie warto twierdzić że mamy internet 15 Mb/s, to musi być on najlepszy. Warto tutaj sprawdzić przepustowość łącza gdyż często stabilne 3 Mb/s jest znaczne szybsze niż te 15 Mb/s z słabą przepustowością łącza. Nie wspominając że niemal wszystko co robimy na komputerze (np. komunikatory) już obciąża łącze. Sprawa się komplikuje jeszcze jak mamy internet mobilny albo dzielimy jedno łącze na kilka komputerów w domu.
    Idąc dalej czyli same połączenie z serwerem gry. Nie jest ono prosto linijne, czyli twój komputer nie łączy się z serwerem BP jednym kablem. Sygnał idzie przez tak zwane węzły, wystarczy jakiś problem po "drodze" i już też masz problemy. I tak możemy iść dalej, rozpisując się tutaj na kilka stron A4. Dochodząc w końcu do problemów z serwerami. Jednak nie zawsze to że gra spowalnia jest winą serwera.

Dla tego zawsze w pierwszej kolejności należy wykluczyć najprostsze możliwości, jakim jest wyczyszczenie ciasteczek.

Warto jednak jeszcze pamiętać, że

Czyszczenie ciasteczek przeglądarki i AFP od czasu do czasu jest wskazane. Jednak zbyt częste ich czyszczenie(powiedzmy codziennie), też nie jest do końca wskazane. Musimy pamiętać, że w tych ciasteczkach są zapisywane niektóre ustawienia oraz informacje o animacjach. Po przeczyszczeniu wszystkiego przeglądarka ponownie musi pobierać wszystkie te dane, to też może spowodować dłuższe wczytywania. Warto też pamiętać, że w opcjach gry mamy możliwość zmiany jakość wyświetlanych grafik jak i wyłączenia animacji. Nie jestem wstanie powiedzieć na ile zmiana tych opcji pomoże, jednak dla osób z problemami z wczytywaniem jest ona jak najbardziej zalecana.

Oczywiście jeśli wyeliminujemy już wszystkie podstawowe możliwości należy zgłosić się do pomocy technicznej w celu uzyskania dalszej pomocy. Jednak warto samemu najpierw wyeliminować podstawowe problemy. Dzięki temu jeśli są jakieś dalsze problemy pozwoli do pomocy technicznej szybciej zareagować.

Czy mogę w czymś jeszcze pomóc ?

Ostatnio edytowane przez moderatora: 10 marca 2016
    SMOD_Wadera* lubi to.
  3. satineas

satineas Aktywny autor

Witam,

zastosowałam się do wszystkich wskazówek a gra nadal co kilka sekund zawiesza się na ułamek sekundy. Nawet jeśli nic nie robię i tylko obserwuję skrzydła wiatraku na głównej łące wygląda to jak pokaz slajdów a nie płynna grafika. Przeglądają forum i inne strony zauważyłam, że podobny problem ma wielu użytkowników.
    Zatem pytanie: czy musimy pojedynczo zgłaszać ten problem do PT czy jest on zgłoszony globalnie?

babydelfi, elarw oraz dotikampo lubią to.
  4. MOD_Kirito

MOD_Kirito Guest

Nie mamy informacji na temat ogólnej awarii, tudzież utrudnień. Związku z tym zawsze warto napisać do PT, jeżeli sytuacja ulegnie zmianie na pewno zostanie to potwierdzone na forum.

Warto również w zgłoszeniu opisać czynności jakie wykonaliśmy, na pewno pomoże to w szybszej weryfikacji.

Oczywiście przekazaliśmy dalej wasze obserwacje, musimy cierpliwie poczekać.

satineas lubi to.
  5. daniel98c

daniel98c Czeladnik forum

mam to samo co chwilę muszę odświeżać grę tak jest od dwóch dni

6. MOD_Kirito

MOD_Kirito Guest

Zachęcam do przejrzenia wątku i zastosowanie się do wszystkich wskazówek jakie zostały udzielone.

7. anett251

anett251 Czeladnik forum

Witam
    Na Farmę weszłam o 16 i było wszystko ok. do godz. 18.30.
    Później się wylogowałam i zalogowałam przed chwilą i potwornie muli.
    Mam włączony kombi i to samo.
    Gdyby nie event to jutro zbierałabym chwasty, drzewka i zwierzęta.
    Zastosowałam się do "dobrych rad" i nadal to samo.
    Widać, że to problem globalny niezależny od graczy.

8. MOD_Kirito

MOD_Kirito Guest

Zachęcam Cię do przejrzenia wątku zwłaszcza mojego postu numer 24. Znajdziesz tam instrukcję co zrobić dalej.

Od siebie dodam też trochę cierpliwości, gdyż na pewno jest ona konieczna.

9. anett251

anett251 Czeladnik forum

Przeczytałam post nr 22 i 24 a także cały wątek.
    Jedynym pkt instrukcji, który w tej chwili mogę zastosować jest napisanie do PT.
    Cierpliwości mam sporo, bo gram 4 lata.
    A dzisiaj się nie da.

10. danabog

danabog Mieszkaniec forum

Witam, to już czwarty komputer, na którym próbuję zebrać chwasty i NIC , czyżby wszystkie kompy w okolicy padły? forum działa normalnie, inne stronki też

11. MOD_Kirito

MOD_Kirito Guest

Da radę, ja osobiście wyłączyłem grę aby się nie denerwować. Jednak nie jest to porada a zorzumienie problemu.
    Tutaj musisz pamiętać, że inne strony, forum, czy też gra działają na innych serwerach. Co oznacza że droga połączenia z nimi jest różna. Jeśli występuje problem na którymś węźle nawet tym przed samym serwerem gry, to fakt iż inne strony chodzą nie jest dowodem że coś nie tak jest z grą.

Jednak ilość zgłoszeń może na to wskazywać, jednak nadal czekamy na oficjalne informacje.

12. -Margo-s-

-Margo-s- Komisarz forum

A mi się wydaje, ze niektóre komputery są wrażliwsze na wszelkie zmiany systemowe ;) dlatego nam szaleją :) To nie wina komputerów, tylko grzebania w systemach. Te wszystkie nowinki, cuda wianki ulepszenia w grze.
    Prosty przykład; wczoraj miała miejsce aktualizacja systemowa w cyfrowym Polsacie :D :oops::mad::cry: rezultat - -.-8) w moim dekoderze zniknął dysk z nagrywaniem, zatrzymywaniem itp., programów. Oczywiście serwis serwował przywrócenie ustawień fabrycznych :oops::wuerg: to te nasze czyszczenie ciasteczek xD
    Pomógł restart dekodera. ;) Może graficy i programiści powinni skupić się na nowych wyzwaniach na farmie, a nie psuciu, poprawianiu starego.

13. 1asia11

1asia11 Czeladnik forum

Odpowiedz do PT nic nie daje, podają instrukcję tylko wyczyszczenia ciasteczek wg instrukcji, przed napisaniem do PT, wszystko wyczyściłam według instrukcji, według mnie to jest tylko ściema, maja problem i wszystko zwalają na farmerowiczów, myślę,że to najwyższy czas skończyć z grą w farmeramę, mimo wysokiego lewelu, szkoda mi tylko moich kurczaków, poczekam aż osiągną 39 lv, to tylko kilka dni, więc żegnaj farmeramo ,po prawie 6 latach zakończę grę, pozdrawiam wszystkich,życzę wytrwałości

elarw lubi to.
  14. MOD_Kirito

MOD_Kirito Guest

przeczytaj proszę mój post 22, a zobaczysz czemu ten pierwszy krok jest aż tak ważny :) Jeżeli nie poskutkował odpisz dalej do pomocy technicznej. Tutaj jest potrzebna dobra wola graczy. Gdyż napisać iż coś nie działa może każdy, ale nikt z nas nie ma kryształowej kuli aby wróżyć co nie działa. Bez dobrej woli gracza, nic nie ruszy do przodu.

15. Flipul1

Flipul1 Stały bywalec

Ciasteczka to do kawy są dobre. Zjedzcie ciasteczka i wypijcie kawę i do roboty. Jutro gra ma być ok :) Smacznego

16. -Margo-s-

-Margo-s- Komisarz forum

Mod_Kirito, chodzi o to, że ta PT działa czasem jakby chciała wiele, a nic nie mogła :) ;) no i te niektóre górnolotne zwroty, patetyczne odzywki powodują to, że ludzie się denerwują. Wystarczyłoby troszkę życzliwości i pewnie byłoby OK. W sumie , nie mogę nic złego napisać o PT, bo zawsze byli w stosunku do mnie pomocni :)

1asia11 - nie warto rezygnować z gry, dla której poświeciłaś sporo Swojego czasu, tylko dlatego, ze chwilowo coś nie działa :p To tylko małe pikselki i trzeba się do błędów przyzwyczaićxD

17. Flipul1

Flipul1 Stały bywalec

Ja do błędów to się już przyzwyczaiłem bo gram już 4 rok. Ale wmawianie mi i graczom co te same problemy mają, że ciasteczka mają schrupać, no to już lekka kpina.

Alicjanastka lubi to.
  18. -Margo-s-

-Margo-s- Komisarz forum

Dlatego, ja staram się nie zwracać na te czyszczenia uwagi :) Laptopa co jakiś czas daję do specjalistycznego serwisu do czyszczenia i nie biorę pod uwagę tych procedur wątpliwych :) a błędy w grze, to sprawa BP a nie komputerów :)

Alicjanastka lubi to.
  19. Flipul1

Flipul1 Stały bywalec

No zgadzam się z Tobą.

Posty na forum łączymy poprzez opcję edytuj.
    Proszę zapoznać się z poradnikiem --->KLIK
    Tutaj można poćwiczyć --->Wątek do ćwiczeń

MOD_Kirito

Alicjanastka lubi to.
  20. Alicjanastka

Alicjanastka Chodząca legenda forum

U mnie też się strasznie zawiesza i żeby przejść z jednego pola na drugie muszę ciągle grę odświeżać, nawet spokojnie wysłać prezentów nie mogłam, musiałam co chwila odświeżać grę, chyba to nie żaden zbieg okoliczności tylko jakiś problem ogólny. U Franka kręcąc nagrodę wiatrak nie chciał się zatrzymać, trzeba było grę odświeżyć i tak cały czas na okrągło.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.