Raszple 50+

Discussion in 'Kluby użytkowników' started by Mirka, Dec 12, 2017.

Dear forum reader,

if you’d like to actively participate on the forum by joining discussions or starting your own threads or topics, please log into the game first. If you do not have a game account, you will need to register for one. We look forward to your next visit! CLICK HERE
  1. Alicjanastka

Alicjanastka Chodząca legenda forum

Witam. A u mnie nie pada a siąpi takulki maciupki deszczyk, że ledwie widoczny. Za chwilę idę na pogrzeb bo sąsiadka zmarła. Mroczny skończyłam przed chwilą. Do jednego z farmy udało się uzbierać perełki na drugie pnącze, a drugi w toku, dużo siania, jednego już nie zbiorę bo będę w kościele, ale to nic. Miłego dnia życzę....

2. MOD_Zła

MOD_Zła Forum Moderator Team Farmerama PL

Witam Dziewczynki obecne na ławeczce :)
    Ja już po urlopie. Plan zrealizowany. Był las, była rzeczka i inne przyjemności. Akumulatory podładowane, opalenizna złapana. Można wracać do codzienności :)

Miłego dnia )

3. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Ja z mamusią mieliśmy się wybrać do Gruzji. Zostały nam Chorwacja i Skiathos. Pierwsze było super pomimo 30h jazdy autokarem (nawet 1 aviomarin wystarczył:eek:) i postoi co 3h jak jechaliśmy i wracaliśmy, spóźniania się ciągle na kolację i przychodzenia wcześniej na śniadanie co było naszą tradycjąxD Najbardziej przeszkadzała mi pobudka o 6-7 rano albo nawet i 5(nie pamiętam). A na Skiathos głównymi atrakcjami były rejs na Skopelos i w upale włażenie do kościółka z "Mamma Mia", który wyglądał zupełnie inaczej niż na filmiexD A prócz tego plaża i jedzenie, bo nic tam za bardzo nie było do zwiedzania, jedynie można było poznać ludzi po części i jak leniwie żyją Grecy (pomimo tego, że chyba ich kraj też ma długi) :p Także Skiathos i Skopelos są bardzo zbliżone do chorwackiej Dalmacji i 10 przykazań dalmatyńskich:pxD Nie to, co Ateny, gdzie jest co zwiedzaćxD

wiktaratuj and RosesFarm like this.
  4. Alicjanastka

To super.Ja to nie mogę nigdzie pojechać na dłużej bo nie zostawię mamusi samej :):):). Miłego popołudnia xD

5. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam i zapraszam na kawkę [​IMG] Fajnie podróżować i zwiedzać !!! Jak chciałam trochę pozwiedzać to nie mogłam a teraz już mi się nie chce i zdrowie już też nie pozwala !!!

6. Alicjanastka

Witam. Właśnie jak ja kiedyś chciałam to też nie mogłam, a dzisiaj to już inna sprawa, króciutkie wypady czy spacery bo zdrowie miało inne plany, ale jest dobrze jak jest oby nie było gorzej. Danusiu i wszyscy życzę miłego dnia.... Dzięki za kawusię..

A ja dorzucam coś do kawki...

7. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam , witam [​IMG] Alu zostałyśmy same na ławeczce :cry:xD Gdzie podziały się dziewczynki :cry::cry:

8. Alicjanastka

Witaj Danusiu. Właśnie widzę, ławeczka opustoszała. Nie miałam dzisiaj czasu wejść na farmę. Najpierw miałam gości, moja chrześnica przyjechała /mieszka w Danii/ potem poleciałam obrobić na cmentarzu i jak wróciłam zabrałam się za koszenie trawy, przyszłam do domku to była już 20,30. Padam na twarz. Chciałam jeszcze cebulkę wykopać, taką co rośnie w gromadkach, ale nie dałam rady. Przyszłam do domku odpoczęłam i czas pod prysznic. Dobrej nocki....

9. MOD_Zła

MOD_Zła Forum Moderator Team Farmerama PL

Myślę, że w takim wieku jesteśmy. Siły już nie te, co kiedyś, ale pracy też nie ubywa, a raczej wręcz przeciwnie. Wszystko zajmuje nam coraz więcej czasu. Dzieci niby dorosłe, ale nadal dzieci. Niektóre już wnusie mają. Do tego często trzeba się starszymi rodzicami zaopiekować. Większość z nas jest czynna zawodowo. Przychodzi człowiek na naszą ławeczkę, klapnie sobie i nawet nie ma siły się odezwać. Podejrzewam, że nas więcej tu siedzi. Tak w milczeniu. Żeby złapać drugi oddech przed kolejnymi zajęciami :)

10. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam , witam [​IMG] Pięknego dzionka życzę xDxD Bardzo gorąco i brak deszczu !!! Codziennie podlewam całą działkę :cry::wuerg: Dzisiaj byłam w domku - odebrać ze skrzynki pocztę i jazda na działeczkę xD Macie rację że brak sił i czasu na wszystko :cry::wuerg:

11. Alicjanastka

Witam. Co prawda to prawda, kiedyś człowiek więcej narobił w takim samym czasie co dzisiaj, no, ale wiek ma swoje prawa i zdrowie też. Dobrze, że tyle człowiek może jeszcze zrobić. Dzisiaj byłam 2 razy na zakupach bo w rękach bym wszystkiego nie przyniosła. Kupiłam dużąąąą... kapustę i będę robić gołąbki, już woda się grzeje do rozbiórki kapusty. Na obiadek da tylko kalafiora ;)xDxD, z braku czasu ponieważ jeszcze muszę zakisić ogórki i iść powyrywać tą cebulkę, małe pranie wisi na dworze. A jeszcze chyba będę musiała raz wyskoczyć po gazetkę dla mamusi i do apteki, jak siły pozwolą, a jak nie to jutro. Miłego weekendu :D:D:D

12. ~czarodziejka

~czarodziejka Wszystkowiedząca wyrocznia

Witanko Dziewczynki:)

Kawkę łapię bo dzisiaj bez niej to chyba o własną ścianę się zabiję. Nie spałam do 3.00 -.- nie piłam kawy, nic głupiego nie oglądałam i za nic zasnąć nie mogłam.
    Z wyjazdami mam tak samo :oops: ale pocieszam się tym, że jak jeszcze mogłam to kawałek świata zwiedziłam i jest co wspominać:)

Szpieg czy coo_O

Zbieram się na wyjście z domu na zakupy i jak mnie ktoś nie kopnie to pewnie dalej będę siedziała a muszę zakupy zrobić na trzy domy więc czasu na to potrzeba i jest co dzwigać i nagotować na trzy domy też muszę:sleepy: ale cóż taka kolej rzeczy najpierw nam rodzice później my rodzicom. No to

13. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam , witam [​IMG] Takie gorąco że nic mi się nie chce :p;) Zabiegane dziewczynki , klapnijcie na ławeczce i złapcie następny oddech xDxD

14. RosesFarm

RosesFarm Chodząca legenda forum

Witam serdecznie.... gorąco coś ostatnio, nie cierpię takich upałów :) .. i nic nie chce się robić ..:)

Jak u was z perłami- u mnie coś słabo- dopiero 4 na stanie, a z tego co czytam w "rozmowach", graczom często ich brakuje niewiele do drugiego już pnącza... ech, ta losowość ...

Relaksujcie się zatem dziewczynki w cieniu jakiegoś krzaczka, najlepiej na leżaczku ... pozdrawiam miło

Podrzucam ciasto cytrynowe z cukinią
    [​IMG] [​IMG]

15. Alicjanastka

Mi się udało uzbierać perełki xDxDxDxD
    Ewuś poproszę przepis na to ciasto, mam cukinię w ogródku.
    Dziewczynki pogoda upalna, człowiek nic nie robiąc się poci, ale tłuszczyk nie chce mi się stopić xDxDxD. Dobrej nocki...

16. RosesFarm

RosesFarm Chodząca legenda forum

Witam niedzielnie- dziś nieco chłodniej choć nadal upalnie, no może nieco więcej wiaterku...
    Aluś- mówisz i masz ten przepis ---
    Składniki na keksówkę o wymiarach około 27 x 11cm:

• 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 2 duże jajka
      • 1/2 szklanki oleju lub oliwy (zwykłej, nie extra virgin)
      • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
      • 1/2 szklanki maślanki
      • 2 łyżki soku z cytryny (sok z około 1/2 cytryny)
      • skórka otarta z 1 dużej cytryny
      • około 1 szklanki startej na tarce cukinii
    Lukier:

• 1 szklanka cukru pudru
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 1 łyżka mleka
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj i odłóż na bok.
    Jajka roztrzep z olejem. Dodaj cukier, maślankę, sok oraz skórkę cytrynową i wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec wmieszaj cukinię.
    Do misy z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
    Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Upieczone pozostaw przez kilka minut w formie, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia.
    Przygotuj lukier. Utrzyj wszystkie składniki dokładnie, dodając w razie potrzeby więcej cukru lub soku z cytryny, by uzyskać gesty, ale lejący lukier. Udekoruj nim jeszcze ciepłe ciasto.
    Zacznij kroić ciasto dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Przechowuj szczelnie przykryte.

[​IMG] [​IMG]

... Wczoraj zrobiłam ok 20 połowów różnymi przynętami- ani jednej perełki... nadal na stanie 4 szt od początku ewentu wędkarskiego.... śmiać się czy płakać ?? :p --- pozdrawiam was serdecznie i życzę miłego relaksu

17. krysti49

krysti49 Stary wyjadacz

Witajcie Raszpelki bardzo ale to bardzo Was ściskam mam nadzieję ,że stara dobra ławeczka jeszcze mnie pamięta i zrobi się na niej troszkę miejsca żebym czasem przycupnęła jednak szmat czasu mnie tutaj nie było. Z grą jestem bardzo daleko w tyle bo jednak od lat nie grałam wiele już zapomniałam nawet nie wiem czy będę umiała :cry::cry::(:(. Z moimi oczami jest trochę lepiej od czterech lat jestem na zastrzykach ale już nie muszę jeździć tak często jak od początku teraz już wypada mi 3lub 4 razy do roku a leczę się już 4 rok no ale dość o mojej chorobie . Mimo tego upału to jednak bardzo cieplutko Was pozdrawiam i życzę miłego i chłodniejszego wieczoru . Hejka! :inlove::inlove::inlove::):)

18. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam , witam [​IMG] Bardzo się cieszę że z Twoimi oczami jest już lepiej !!! Jak coś to pytaj a my będziemy Ci tłumaczyć !!!

wiktaratuj and RosesFarm like this.
  19. Alicjanastka

Ewuś jakaś masakra u Ciebie. Ja dzisiaj miałam 7 połowów i wpadły 2 perełki, szkoda, że nie można oddać nadmiaru potrzebującym. mam już ponad stan to bym podrzuciła brakujące. Bardzo dziękuję za przepis na ciasto z cukinią.
    Krysiu co za niespodzianka. Witam Cię serdecznie i cieszę się, że jesteś z nami i ,że Twoje oczka lepiej. U nas jak to u nas, z racji wieku niektóre z nas poprzechodziły różne operacje, ale jest dobrze. Nie będziemy pisać co i jak, ważne, że jesteśmy. Pisałam kiedyś do Ciebie, tzn. puszczałam sówkę, ale nie było odzewu, bałam się, że oczka coraz gorzej:cry::cry::cry:, ale bobrze, że na odwrót. Teraz uciekam bo mam trochę roboty. Miłego dnia Wszystkim życzę....

wiktaratuj likes this.
  20. ~czarodziejka

~czarodziejka Wszystkowiedząca wyrocznia

Ewa nadrobisz w jeden dzień tak jak ja dzisiaj 9 połowów i 7 pereł...mam komplet :)

Hejka Dziewczynki :)

Gorąc u mnie straszelny :oops: jak ktoś może sobie na to pozwolić to tylko siedzieć w domku do wieczora. Ja niestety muszę wychodzić i dzisiaj trzy razy brałam prysznic i się przebierałam bo normalnie pot po...hmmmm plecach i czterech literach strumieniem leci-.-

Moja mama bierze też zastrzyki w oczy już 4 lata, teraz przez tego koronawirusa cały czas przekładają wizyty a mama coraz gorzej widzi a w praktyce to mało co już widzi bez lupy ani rusz-.-:cry:
    Co do gry to jak bedzie event wymienny napiszesz nam czego nie masz to w mig uzupełnimy braki :)