Raszple 50+

Discussion in 'Kluby użytkowników' started by Mirka, Dec 12, 2017.

Dear forum reader,

if you’d like to actively participate on the forum by joining discussions or starting your own threads or topics, please log into the game first. If you do not have a game account, you will need to register for one. We look forward to your next visit! CLICK HERE
  1. Witajcie :) Dziękuję Ewie i Basi za życzenia, mam nadzieję że się spełnią :*

Zapraszam na kawkę i lody, dziś ma być 31'C

2. danusia41

danusia41 Komandor forum

Madziu dużo zdrówka i słodyczy z okazji urodzin [​IMG]

3. Dziękuję Danusiu :*

Witajcie. Jak przyjemnie otworzyć na szeroko balkon, chłodniej niż wczoraj, takie rześkie powietrze wpada do domu po tych upałach :)
    Miłego dzionka życzę dziewczynki.....

4. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam i miłego poniedziałku życzę [​IMG] U nas też się ochłodziło a wczoraj popadało , chociaż za mało! Ale dobre i taki deszczyk !!!!

5. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Witam wszystkich.

Może i popadało, ale mi nadal jest okropnie gorąco.

6. wiktaratuj

wiktaratuj Wielki mistrz forum

Dzień dobry:). U nas dziś też chłodniej, a co ważniejsze, pada! Co prawda nie za mocno i z przerwami:(, ale, jak pisze Danusia, dobre i to!:D Od ponad miesiąca nie spadła u nas ani kropla deszczu, choć w pobliskich miastach zdarzały się nawet porządne ulewy. Może i rzeczywiście nie zasłużyliśmy...:cry:;)xD. A susza jest taka, że PWiK wzywa do maksymalnego oszczędzania wody i nie podlewanie ogródków wodą z sieci, bo mogą wystąpić przerwy w dostawach (!!!):(, trawniki są wypalone doszczętnie, do ogrodu aż się nie chce zaglądać...:(:(:(. Może teraz będzie trochę lepiej:).
    Miłego, mokrego poniedziałku ;)

7. RosesFarm

RosesFarm Chodząca legenda forum

Witam wszystkich w poniedziałek....wczoraj strasznie gorąco i duszno było, dziś tez zapowiada się podobny dzień...Piszę ostatni raz, jutro zaczyna się remont pełną parą- zanim znów podłączę się do internetu, minie ładnych parę dni.... życzę Wam udanego tygodnia, ładnej pogody i miłego spędzania czasu przy ewencie hodowlanym i piłkarskim.... do następnego tu spotkania

8. Oj Ewciu współczuję tego remontu :) Dzięki za kawusię i do następnego "sklikania" :D

9. Alicjanastka

Alicjanastka Chodząca legenda forum

Madziu również ode mnie przyjmij najlepsze życzenia urodzinowe. W czwartek pojechałam do lekarza no i oczywiście okazało się, że pani doktor wyjątkowo nie ma i mam zgłosić się za tydzień. Droga na marne...
    W niedzielę się byczyłam z mamusią i sąsiadeczką. Siedziałyśmy przy grillu. Pod wieczór przyszła kuzynka na kawkę i dzionek zleciał.
    Dzisiaj poczyściłam lustra, okap i inne pierdułki no i chałupka ogarnięta. W czwartek przyjedzie wnusia to nabałagani xDxDxD.
    Evenciki skończyłam. Życzę wszystkim dobrej nocki...

wiktaratuj likes this.
  10. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Ja z rodzinką siedzieliśmy w sobotę całe popołudnie - o 23 byliśmy w domuxD
    Moja starsza siostra bałagani i bez okazji:p
    U mnie została 1 kropka u wiewiórki - najgorsza. Konewki w ilości 3 tys. (zamiast 1650) sobie daruję. Na rafie pnącze zdobędę, ale koliberków, imprezówek i 10 ZB już niestety nie:(
    Wzajemnie:D

11. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam i zapraszam na na wspólną kawkę [​IMG] U nas dalej panuje susza !!! Lecę podlewać !!!!

12. wiktaratuj

Witam, dziękuję za kawkę, Danusiu:). U nas już nie tak sucho, no i niestety wylazły ślimaki, w tym te takie wielkie rude bez skorup:cry::cry::cry:, pod względem żarłoczności porównywalne chyba tylko do szarańczy:(. W ubiegłym roku mieliśmy tu mnóstwo tego paskudztwa, praktycznie zniszczyły mi ogród, bo nie jadły tylko chyba liści drzew. W tym zaczęły dopiero wyłazić:cry:.Za 2 godziny otwierają sklepy ogrodnicze, polecę szukać jakiegoś środka na tę plagę, bo inaczej nie będę miała ogrodu:(

13. -zajączek-

-zajączek- Czeladnik forum

14. Alicjanastka

Witam. U mnie nie chce padać. Wczoraj nad ranem 10 minut pokropiło i na tym koniec. Dzisiaj jest chłodniej, tylko 17 st. odetchniemy trochę od upałów. Miałam na noc pootwierane wszystkie okna, aż mi dziwnie było jak wstałam a w domku 19 st. xDxDxD.
    Dziewczynki dziękuję za kawki.
    I jak Basiu dostałaś jakiś medykament na te ślimony ???
    Życzę Wszystkim miłego dzionka....

krasnoludek10 and wiktaratuj like this.
  15. wiktaratuj

Dostałam, takie niebieskie granulki, już posypałam granice ogrodu, bo głównie z nieużytków , znad jeziora i strumyka to licho lazło. Sąsiedzi, widzę, już wczoraj swoje działki obsypali, więc jak wszyscy zadbają, to może nie będzie tak źle:)Gorzej, że nie wszyscy o ogrody dbają, w niektórych dżungla dzika, nikt tam nic nie robi, więc przybysze znad jeziora tam mają bazę wypadową:cry:;)

16. Alicjanastka

To tak jak u nas. Za płotem płynie nasza lokalna rzeczka i jest takie pobocze, które zarasta, mieszka nas tak chyba 9 rodzin i nikt koło siebie nie kosi tylko sąsiadka i ja, masakra, ale nic nie poradzisz. My koło siebie staramy się mieć porządek, a tam gdzie nie skoszą to zielicho takie duże jak ja xDxDxD, można się w chowanego bawić ;););). Jeszcze co niektórzy jak koszą na swojej posesji to potrafią iść tam na tą skarpę wysypać trawę z kosza :wuerg:>:(:cry:. Basiu mam nadzieję, że ślimaki obiorą sobie inną drogę niż Twój ogródek :D:D:D.

17. wiktaratuj

Nie ma szans, Alu, to jest naprawdę inwazja. Trzy działki od nas jest jezioro i tam już conajmniej 5 lat temu widziałam te ślimaki i już wtedy było ich tam mrowie, ale trzymały się brzegów i nie zapuszczały dalej. A w zeszłym roku nagle ruszyły w ogrody, a było ich tyle, że codziennie z moich 1000m2 wynosilam 4-litrowe pełne wiaderko tego obrzydlistwa:wuerg:, to samo sąsiad. A te, które się zdążyły schować, przez noc zeżerały wszystko, co było, u mnie doszczętnie, do gołej ziemi zjadły selery, pory, cukinie, potem ruszyły na rośliny ozdobne>:(. A znad jeziora nadciągały nowe, widać było pełno martwych na jezdni, na chodnikach...:wuerg:. W dodatku właściciele działek najbliższych jeziora nic z tą plagą nie robili, ale w sumie nic też nie robili i na działkach, takie chwaściory, o jakich piszesz, to u nich na działkach rosną, oset i pokrzywa konkursowe;). No i w tym roku z najbliższymi sąsiadami wydaliśmy mięczakom wojnę chemiczną:D
    A tak wygląda mój wróg:

Nazywa się toto ślinik luzytański

Last edited: Jun 12, 2018
  18. 122qwazi

122qwazi Fanatyk forum

Piękne bydlę. U nas takie się spotyka- pomrów czerniawy

Paskudne, żarłoczne i jeszcze trujące. Nic tego nie zeżre o ono da radę wszystkiemu.-.-

19. wiktaratuj

Takie to u nas głównie w podmokłych lasach można spotkać (na razie...?;)xD), tylko nie w takich przemysłowych ilościach, jak ich hiszpańskiego kumpla;). To jest najgorsze, że one nie mają naturalnego wroga, czerniawe są trujące, a te rude podejrzewam, że też nie są najzdrowsze do jedzenia, ta barwa trochę jakby ostrzegawcza...o_O

krasnoludek10 likes this.
  20. Alicjanastka

Obrzydliwe te ślimony, trzeba truć koniecznie, bo jak się gorzej rozprzestrzenią to goła ziemia zostanie. U mnie to przeważnie winniczki, ale w tym roku jakby trochę mniej bo sucho. Chociaż jak czyściłyśmy altankę nad stawem, to tam więcej bo wilgoć, choinki i tuje, trochę cienia, więc trochę ich było, ale nie tyle co w ubiegłym roku. Poprzednia wiosna i lato były tak mokre, że mogłabym u nas zbierać winniczka na zarobek xDxDxD. Dobrej nocki życzę wszystkim....