Raszple 50+

Temat na forum 'Kluby użytkowników' rozpoczęty przez użytkownika Mirka, 12 grudnia 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. zuzia1522

zuzia1522 Półbóstwo forum

Chyba nie ---właśnie popijam naleweczkę na wiśniach przy kominku ;):p;)

krysti49 lubi to.
  2. Mirka

Mirka Baron forum

to dobrze... :) ojej... :eek: wiśniówka... :cry: kominek... :cry: chyba wpadnę do Ciebie... ;):pxD

krysti49 lubi to.
  3. zuzia1522

nie ma sprawy--kiedy?xD
    serio

krysti49 i Mirka lubią to.
  4. annals388

annals388 Komisarz forum

Mireczko - czy Ty zalewasz całe owocki pigwy lub pigwowca/ pigwowiec ponoć lepszy na nalewkę - bardziej aromatyczny/, czy usuwasz komory nasienne - przy tym w dużo roboty.
    Zuziu - ale oczywiście , na oddz. kardiologii zabiegowej mam swoje łóżeczko , koszulkę nocną i papucie z pomponami ;);)
    No to wczoraj Raszpelki poszalały , a ja biedna o suchym pyszczydle >:(>:(. Dzisiaj też mam noc ale w NPL-u dobrze że jest net.
    Fotka Majeczki w tych słuchawkach jest cudowna :inlove::inlove:
    Mam troszkę kłopotów z dużymi dziećmi - ej życie!! :mad::mad:, nie będę pisała o co kaman- bo i nie do końca żem żabka.
    Milusiego dnia Kochane MOD-ki i Raszpelki.

Ostatnie edytowanie: 26 października 2014
    krysti49 i Mirka lubią to.
  5. Mirka

Mirka Baron forum

Anitko... gdyby to ode mnie zależało to na pewno w jakiś weekend... ale niestety real mnie wzywa... mam tatę chorego na Alzheimera... opieka całodobowa... może kiedyś... hihihi... wtedy złapię za słówko... :DxD

robię z pigwowca (podobne do jabłuszka)... owoce małe i aromatyczne... dzielę na ćwiartki i wydłubuję gniazdka z pestkami... trochę roboty jest... ale u mnie to robi staruszek... strasznie go ręce szczypią...

mój przepis:

• 1 kg pigwowca,
    • 1 kg cukru,
    • 1 l mleka,
    • 1 l spirytusu

cukier dokładnie wymieszać w ciepłym mleku... schłodzić... do słoja wrzucić przygotowany owoc+ mleko z cukrem+spirytus... słój przykryć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce ... raz dziennie zamieszać drewnianą łyżką... i teraz najtrudniejsza próba... nalewka musi dojrzewać około 6 tygodni!!!... jęzor wisi, ale warto poczekać... później.... niebo w gębie... następnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (filtry do kawy)... przesączać bardzo wolno, kroplami... właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta... ma żółtawo-zielonkawy kolor... i bardzo delikatny smak...

Aniu... Maja słuchała przepis na nalewkę... hihihi... aż jej się oczy świeciły...
    ach te dzieci... małe dzieci - mały kłopot... duże dzieci - duży kłopot... przytulam Ciebie... niech wszystko się dobrze skończy...

tersea51 lubi to.
  6. frytka77

frytka77 Naśladowca mistrzów

Fajnie Mireczko mam chatę otwartą a mieszkam w GDYNI:)
    Co do taty to Ci współczuję--wiem z czym to się je:eek:
    Naleweczkę robię podobnie tylko bez mleka;)
    buziakixD
    zuzia1522--sorki napisałam z 2 konta

Mirka, tersea51 oraz krysti49 lubią to.
  7. annals388

annals388 Komisarz forum

No właśnie , to mleko mnie zaintrygowało 8)8)
    Dzięki , zaraz spadam do fabryczki.

Mirka, tersea51 oraz krysti49 lubią to.
  8. tersea51

tersea51 Nadzorca forum

Uszy postawiłam na baczność, bo mleko też mnie zaintrygowało.. u mnie nie przetworzone mleko wywołuje wiadomy odruch, ale już jogurt, kefir, serki czy śmietana są OK.. Naleweczkę z pigwy robiłam ( to te większe, podobne do gruszki) ale z mlekiem w przepisie spotykam się pierwszy raz i bardzo jestem zaciekawiona:music:A naleweczki teraz dostaję od brata i innej zaprzyjaźnionej duszyczki - ostatnio zrobiłam przegląd i całkiem sporo tego stoi
    Evencik nam przedłużyli, ale nie wiem, ile pełni potrzeba, bym ustawiła pnącze z itemkami.. no chyba że będzie G&T i się na nie powymieniam;)
    Buziaczki zostawiam i mimo wczesnej godziny na zegarze mój własny mówi mi, że jest chyba o godzinę później..

Mirka i krysti49 lubią to.
  9. krysti49

krysti49 Stary wyjadacz

Jeszcze ja na chwileczkę wpadłam na ławeczkę a tu Mireczka przepisik na naleweczkę podała to i ja muszę sobie taką przygotować .... Miruś a na co ona dzieła zdrowotnie czy tylko na poprawę humorku...... długo się na nią czeka ale myślę ,że warto:):):).
    Kochaniutkie życzę kolorków i bajecznych snów, dobrej nocki i do jutra:):):). Siemanko!

Mirka i tersea51 lubią to.
  10. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam i miłego dnia życzę [​IMG] Poprzestawiają czas i mi się też poprzestawiało :cry::cry:

krysti49 i tersea51 lubią to.
  11. Dzień dobry Raszpelki :)

Może ktoś się skusi na naleśniczka :)

12. tersea51

tersea51 Nadzorca forum

Dzień doberek, też jestem poprzestawiana.... dzięki serdeczne za kawę i torcika, mniamxD
    Dzięki bardzo, pewnie, że podgryzę - wyglądają bardzo apetycznie;)
    .............
    No i po pełni właściwie, tylko dlatego, że przedłużona, odblokowałam rzutem na taśmę pnącze.. a potem zaczęłam myśleć. Nie mogło to być w odwrotnej kolejności?:mad: Na Wacka mi pnącze teraz - bo bez itemów?!!Należało startować pod cerbera.. Cóż, dobrze chociaż, że wyciągam właściwe wnioski;);) Do potem Raszpeleczki, słoneczko świeci i muszę "przespacerować" moją mamuś:)

krysti49 lubi to.
  13. zuzia1522

DZIEŃ DOBEREK xD
    Naleśniczkiem się poczęstuję --dzięki Kleo :)
    a kwusię wypiję od Danusi:)
    Dzisiaj muszę jechać do miasta bo zapasy wyszli--ale mi się nie chce>:(
    buziaki:D
    Tereska miłego i spokojnego dnia:p

tersea51 i krysti49 lubią to.
  14. krysti49

krysti49 Stary wyjadacz

Witam, witam Raszpeleczki i gości, kawusię i torcika z rana zaliczyłam no a na przekąskę przepyszne naleśniczki wszystko bardzo mniamuśne :):):) u nas też dzisiaj było słonecznie ale z rana było siwiutko jak się ociepliło to wykopywałam jeszcze z ogródka dalie i inne kwiaty które nie zimują jeszcze mi zostało tylko obciąć pędy róż które przez lato kwitły a jak się zrobi bardziej zimno to trzeba będzie je obsypać ziemią zakopczykować.
    Ja jeszcze pnącza z ewentu z pęłnią nie mam był co prawda przedłużony ale na jednym polu nie udało mi się wyprodukować tej ilości roślinek .....trzeba będzie czekać na następną:eek::eek::eek:.
    Ja jutro wybieram się do miasta na zakupy zniczy i innych rzeczy na zaduszki a i trzeba będzie też coś więcej przygotować do jedzenia bo rodzinka się zjedzie a i w środę z delegacji wraca mój TŻ:):).
    Życzę spokojnej i dobrej nocki kolorowych snów i do jutra Kochaniutkie:):):). Hejka!

tersea51 lubi to.
  15. tersea51

tersea51 Nadzorca forum

Dobrej i spokojnej nocki moje kochane Raszpelkowo..Anitko - to był piękny dzień, dziękuję..
    Mam takie różne pierypałki, ale kto ich nie ma, a poza tym jest OK. Idę spać i odwiedzę we śnie dawne czasy i miejsca szczęśliwe..buziaczki Teresa

krysti49 lubi to.
  16. annals388

annals388 Komisarz forum

Ufff , coby nie przechwalić ...spokój i cisza.xDxD
    Cosik mi się na forum poprzestawiało , cały czas mam swój post na końcu - nic to może obecny wpis coś zmieni.
    Nocna duża buźka.

17. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam w słoneczny poranek i zapraszam na kawkę i ciasteczko [​IMG] Miłego dnia :D:D

18. annals388

annals388 Komisarz forum

Dzieki Danusiu - przypomniałaś mi że i w realu pora na kawę.
    Miłego dnia.

19. tersea51

tersea51 Nadzorca forum

BryxDDzięki Danusiu za wirtualną kawę, w realu też wypita i marzy mi się następna..ale od jakiegoś czasu piję już tylko jedną, za to "fusiatą".. Mam teraz calą serię drobnych i większych utrapień - też u Was jak się pieprzy, to hurtowo? Nawet siki mojego kota w laboratorium szlag trafił, wylało się przed badaniem.. i nie chodzi o kasę, zrobią teraz za free, tylko to łapanie "preparatu":(Telewizor nowy już kupiłam, właśnie przywieżli, będę się przyzwyczajać do płaskiego i dużego - w sumie nie jest taki wielki - 32 cale, no ale poprzedni grzmot (kineskop!!!) miał tych cali 28... Do pralki fachman przyjdzie w czwartek, a ja pilnuję, coby nie zalać sąsiadów, bo ta zaraza zaciąga wodę, mimo, że jest wyłączona ( z prądu też!!) A już dosyć tej litanii. Buziaczki przesyłam Teresa

Mirka i krysti49 lubią to.
  20. annals388

annals388 Komisarz forum

Oj Tereniu , masz rację nieszczęścia chodzą parami .
    Ja też mam mnogo kłopotów , aż mózg mi pęka. Ale jest takie porzekadło : co nas nie zabije to wzmocni. Czekam na MOC .