Raszple 50+

Discussion in 'Kluby użytkowników' started by Mirka, Dec 12, 2017.

Dear forum reader,

if you’d like to actively participate on the forum by joining discussions or starting your own threads or topics, please log into the game first. If you do not have a game account, you will need to register for one. We look forward to your next visit! CLICK HERE
  1. 1qwa

1qwa Nadzorca forum

A to nie szacun tylko ból pleców. xDNo i żeby DP nie budzić to zwlokłam się z wyrka no i tak sobie umyśliłam, coby na próżno nie łazić po chałupie. :)
    A truskawki z kawą ?-w ubiegłym roku cudo znalazłam i trochę zrobiłam z tego przepisu
    [ciach]
    Dziecię moje młodsze woli same truskawki, starsze nie widzi różnicy.:)xD

Niestety linka musiałam usunąć, za dużo tam reklam itd
    MOD_Magiczna

Last edited by moderator: Jun 8, 2015
    Alicjanastka and Mirka like this.
  2. annals388

annals388 Komisarz forum

xDxD Ja po jednym maratonie i przed drugim . Ewentu jeszcze końca nie widać. Wczoraj nie odkryłam kokosa / końcowej nagrody nie będzie :(/
    U mnie dzisiaj fajnie /pogodowo/, czekam na wnusię i idziemy odebrać "słodkie" wyniki , kupić kwiaty do mis / niecierpki cieniolubne/ muszą być w bardzo ostrych i nasyconych barwach :). Pozdrawiam zapracowane , zasmarkane i wszystkich innych.
    Nasza forumowa wnusia jest urocza i w tych oczkach są chochliki :inlove::inlove:
    Truskawki pożeram łubiankami , łubianki ocalam , ale nie żartując ok. 1 1/2 kg zjadam - kiedyś wolałam czereśnie. No cóż gusta i smaki się zmieniają.

3. matka_wariatka

matka_wariatka Aktywny autor

Dobry wieczorek Wszystkim Raszpelkom :D Ja dopiero po pracy, zbiory całodzienne zebrane i rzeczywiście Alicjo masz rację z cebulki całkiem sporo soli poleciało, a może to Mireczka ma rację, że im bliżej końca eventu tym lepiej leci ;) Tak czy siak, to chyba mimo wszystko niemożliwe abym uzbierała wystarczającą ilość soli, ale walczyć będę do końca ... :p Roślinki i gorgonię już mam i jutro wieczorkiem dostarczę to co będę miała i zobaczymy ...
    Teraz już kłaniam się i mówię dobranoc :) bo rano znów do kieratu na 12 godzin :mad:

Alicjanastka, Mirka and tersea51 like this.
  4. annals388

annals388 Komisarz forum

Ja już oczka mrużę. Dobrej nocki:)

Alicjanastka, Mirka and tersea51 like this.
  5. tersea51

tersea51 Nadzorca forum

Też mi powieki same opadają..kolorowych snów i przespanej nocki, moja pewnie będzie jak zwykle z przerwami, ale przyzwyczajona jestem;) Dobranoc

6. Mirka

Mirka Baron forum

Witam wieczornie... schłodziło się trochę... popadało... a nawet zagrzmiało...

Danuś... za kawkę dziękuję... z Twoich rączek zawsze smakuje...

Mariolka... zaciekawiła mnie ta truskawka z kawą... ale link MOD-ka ciachnęła... i nie wiem nadal co się z czym je... szkoda... wstałaś dziś tak jak ja... pobudkę mam zawsze przed piątą... staram się szybko sprzątnąć mieszkanie... przygotować coś na obiad... podać śniadanko tatce... i do pracy gnam...

Alu... no i mężulek papa zrobił... miałaś go tylko dwa dni... a może aż dwa... na szczęście nie zostajesz sama... gratuluję zakończenia eventu...

Aniu... jak Ty dajesz radę po tych maratonach... uściski dla wnusi... truskawki uwielbiam na "tysiąc sposobów"... ale najsmaczniejsze są z krzaczka...

Taniu... mi też sypnęło solą... jutro chyba skończę event... niemożliwe... ja na szczęście mam tylko ósemki... soboty i niedziele wolne...

Terniu... znowu masz kierat... słyszę, że mamuś ma się lepiej... to dobrze... buziaki dla niej...

tak jak Wam i mi zamykają się oczęta... co rusz w klawiaturę łepkiem walę... słodkich snów... do jutra...

Ewa Pilipczuk

Po co ?

Można żyć bez śpiewu ptaków,
    bez radości, zachwycenia
    tym, co kruche, jak kwiat maku,
    bez poezji, bez olśnienia...

Nie śniąc nigdy o obłokach,
    tak z dnia na dzień, jak najprościej,
    w codzienności stawiać kroki
    bez fantazji, bez miłości...

Nie całując bzu w ogrodzie,
    kiedy rosą lśniące kiście,
    bez tęsknoty, marzeń co dzień,
    bez słów wzniosłych i perlistych...

Nie smakując muśnięć wiatru,
    nie nurzając się w zieloność,
    bez zachwytów nad dnia sacrum,
    gdy zachodnie zorze płoną...

Bez tych szeptów, gwiazd na niebie,
    tkwić w spokoju dniem i nocą,
    bez czułości i uniesień -
    tylko po co?

Alicjanastka likes this.
  7. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam i pięknego dnia życzę [​IMG] Katarek się zmniejszył :D:D:D

Alicjanastka likes this.
  8. tersea51

tersea51 Nadzorca forum

DzieńdoberekxDDanusiu dzięki za kawę.. i cieszę się , że katarek Ci mija. A wracając do przepisu ciachniętego przez MOD - kę, to zapamiętałam z niego tyle: 1 kg truskawek, 1/2 kg cukru, 2 łyżeczki ( a może łyżki?)kawy rozpuszczalnej.. Mariolka, popraw mnie, jak cosik skopałamxD I trzeba rozpyrtolić truskawki z cukrem na tyle, by były wyczuwalne niewielkie fragmenty owocków i dosypać kawę, potem gorące do gorących i wyparzonych słoików i do góry dnem, by się zamknęły.
    .................
    A u mnie znowu dentystka na horyzoncie - szlag mnie za chwilę trafi, moja przesławna korona na dolnej 4 znowu poszła w tango i lata sobie na wszystkie strony.. mam tego dosyć..na razie Słoneczka, po kawie wracam do obowiązków.o_O

Alicjanastka likes this.
  9. 1qwa

1qwa Nadzorca forum

Witam Raszpelki.
    Podaję przepisa, bez linków.
    (Przepraszam Modku, to z lenistwa było, i mi się zabyło, że nie wolno. )
    • 1 kg truskawek
    • 0,5 kg cukru
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • (sok z połowy cytryny) -tego nie było w oryginalnym przepisie.
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Oczyszczone truskawki umieścić w garnku i zasypać je cukrem, żeby puściły sok.
    ( Ja dodatkowo traktuję je tłuczkiem do ziemniaków, żeby ich rozciapkać-wtedy jest szybciej)
    Zamieszać truskawki w garnku i przestawić garnek na gaz nastawiając osłodzone truskawki na gotowanie. Gotować truskawki na małym ogniu od czasu do czasu je mieszając. Gdy truskawki zaczną gęstnieć, zacznie się z nich robić dżem dosypać do garnka kawę rozpuszczalną. Wymieszać kawę w dżemie i podgrzewać całość jeszcze chwilę do momentu, aż truskawki nie osiągną zadowalająco gęstej konsystencji. Gotowy, gorący dżem nalewać do słoiczków. Słoiki wypełnione dżemem odstawiać do góry dnem i pozostawiać je w takiej pozycji do momentu ostygnięcia.

Kawy można dać mniej. Ja dałam 1 łyżkę tylko czubatą, a te z przepisu pewnie płaskie więc na jedno wychodzi, ale lepiej nie przedobrzyć. I dodaję jeszcze sok z połowy cytryny, jest wtedy bardziej klarowny.

Mirka and Alicjanastka like this.
  10. danusia41

danusia41 Komandor forum

Zaczynają się truskawki na działce to ten przepis spróbuję :D:D Dzięki Mariolko za napisanie co potrzeba:D:D

Alicjanastka likes this.
  11. 1qwa

1qwa Nadzorca forum

A nie ma za co. A sok z cytryny to daję zawsze do dżemów bo są ładnie wyklarowane, nie mętnieją . A za truskawki trzeba się brać bo tanieją coraz bardziej. U nas już wczoraj były po 3 zł. Dzisiaj polało to znowu pewnie pójdą w górę, ale pogodę zapowiadają ładną, słoneczną. Bo ja na przetwory zawsze kupuję, bo te z działki zeżerają mi wszystko córcie , miąż i ****. Kto pierwszy dopadnie. :pxDxD

Alicjanastka likes this.
  12. Alicjanastka

Alicjanastka Chodząca legenda forum

Witam Raszpelki, nie zdążyłam Wam wczoraj powiedzieć dobranoc, jakoś mnie zmuliło i już przed dziewiątam byłam w łóżeczku a jak si e ocknęłam było po północy. Dzisiaj też kładę się wcześniej bo jutro wyjazd z mamusią do ortopedy na kontrolę, więc jak wrócimy to będzie już późno. Gotuję na jutro krupniczek to jak wrócimy, tylko się odgrzeje i będzie szybki obiadek. U mnie truskaweczki kupowałam po 5 i 6 zł chyba dlatego, że susza, nadal deszcz nie pada i nie prognozują w moich stronach, więc masakra. Dobranoc dziewczyki, życzę kolorowych senków do jutra.

13. tersea51

tersea51 Nadzorca forum

Też przyleciałam życzyć dobrej nocki..
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    A truskawki u mnie jak u Ali, po 5 - 6 zeta kg, tańsze też są, ale zanim bym przyniosła do domu, to i rozdziabywać na dżem nie byłoby potrzeby:p podobnie jak Ania, przerzuciłam się z czereśni na truskawki, więc kupuję co najmniej koszyczek dziennie i w trójkę dajemy im radę bez problemu..na przetwory nie kupuję, bo zwyczajnie mi szkoda przerabiać te cuda, rąbię jak maszyna każdą ilość. Może jak cena spadnie, to skorzystam z przepisu Mariolki.
    Lecę na pysk, dziewczynki, dobranoc Teresa

Alicjanastka likes this.
  14. matka_wariatka

Hejka Raszpeleczki :) ja jak zwykle dopiero z samego wieczorka i to tuż przed spankiem ;)
    Danusiu śniadanko i kawkę spałaszowałam na kolacyjka ;) taka wirtualna kawusia nie szkodzi na sen, dziękuję :)
    Mireczko miałaś rację, pod koniec eventu sypie solą i jest szansa, że i ja skończę evencik, brakuje tylko 47 wypadajek, może z rana wylecą i wtedy ostatnie zadanie przed pracą zakończę :) zobaczymy ...
    Teraz mówię dobranoc bo późnawo, a od rana znów paca. Jak tylko wrócę pochwalę się, czy udało mi się skończyć event. To do jutra ... :)

Dzieńdoberek :)
    Hurrra - udało się :D:D:D:D:D:D:D

Last edited: Jun 10, 2015
    Alicjanastka likes this.
  15. danusia41

danusia41 Komandor forum

Witam i pięknego dnia życzę [​IMG] Event wczoraj skończyłam :D:D Dobra pogoda do pracy na działce :D:D

Alicjanastka likes this.
  16. 1qwa

1qwa Nadzorca forum

Witam Raszplusie. Miłego dnia życzę.

Alicjanastka likes this.
  17. matka_wariatka

Witam ponownie :) rano wpadłam tylko na momencik pochwalić się i myk do pracy ;) Teraz wchodzę a tu takie pyszności czekają, w sam raz dla zmęczonego po pracy człowieka ;) Dziękuję Danusiu i Mariolko.:D
    Nic się niechwalicie co ciekawego dostałyście z tych tajemniczych drzewek i zagród. Jeśli chodzi o mnie to na farmie zagrody i drzewka dopiero postawiłam, to jeszcze nie wiem, a na bahamie poza zwykłymi ulepszeniami dostałam: 4 papugowce (więc jakby co to chętnie się podzielę), 2 karab, i 1 razy Amherstia i Cedrat. W summie jestem zadowolona, bo tych nie miałam :)
    Buziaki i do potem :)

Alicjanastka likes this.
  18. Alicjanastka

Witam Raszpelki wieczorkiem. Dzięki Danusiu i Mariolko za kawusię i pyszności do niej. Jastem dzisiaj jakaś zmęczona tym wyjazdem z mamusią do ortopedy, wróciłyśmy po 15 i zaraz dostałam wnuków bo córka miała pilny wyjazd a zięć w pracy i dopiero niedawno poszli do domku. Widzisz Tatianko-wiedziałam, że się uda, gratulki!!! Nie chwaliłam się co tam dało z tych tajemniczych, nic specjalnego tylko z czego się cieszę to 2 zagrody kiwi i 1 amherstia. Będę zmykać pod prysznic i na odpoczynek. A jeszcze chciałam przekazać, że z mamusi wymienionym kolanem ok. wszystko jest na miejscu i dobrze się goi, następna wizyta za 3 m-ce. Jak wracałyśmy ze szpitala kupiłam truskawki od takiego pana co stoi na poboczu po 6,50. 3 koszyczki, jeden dla mamusi i 2 dla nas, już piłyśmy koktail na bazie kefiru, trochę w całości i połowa skonsumowana :p:)xD. Życzę miłej nocki i pewnie do jutra, jeszcze tylko obrobię moje hektary. Dobranoc!!!

19. annals388

annals388 Komisarz forum

Ja tylko wpadłam powiedzieć że żyję , jutro fabryczę. Ewent skończyłam ,Włodek nie , nie wystarczyło wypadajek .

Alicjanastka likes this.
  20. Alicjanastka

Szkoda Aniu, że Włodkowi się nie udało, ale jak ktoś pracuje to trudniej się gra niż tym co są w domku, buziole i dobrej nocki.