przenoszenie przedmiotów

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika WilczyKierz, 7 lutego 2025.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. WilczyKierz

WilczyKierz Mieszkaniec forum

Dzień dobry:)
    Jeszcze wczoraj przenosiłam przedmioty tylko za pomocą przytrzymania lewego przycisku myszy, a dziś to nie działa.
    Podejrzewam, że coś musiałam niechcący przestawić, ale nie mam pojęcia co i jak...
    Poradnik przejrzałam, ale tam jest mowa jedynie o tym narzędziu funkcyjnym po lewej stronie i skrótach klawiszowych. To niezbyt wygodne rozwiązanie, gdy mamy zamiar robić nieco większe porządki, niż przesunięcie jednego przedmiotu, bo po każdym ruchu trzeba to narzędzie ponownie włączać. Bezsensowna klikanina...
    Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.

2. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Witam.

Tak z założenia do przenoszenia przedmiotów służy właśnie to narzędzie [​IMG] a kliknięcie i przytrzymanie działa od jakiegoś czasu dodatkowo i u mnie działa nadal (sprawdzałam teraz na kliencie).

Przytrzymujesz lewy przycisk myszy chcąc przenieść przedmiot?

3. WilczyKierz

Tak, naturalnie, przytrzymuję. To już odruch właściwie :)

4. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

5. SMOD_Atena

hlnrys dziękuję za pomoc. Nie wiem czy to akurat ma jakiś wpływ ale u mnie ta opcja jest włączona.

WilczyKierz grasz na kliencie czy przeglądarce? a może to właśnie podaną wyżej opcję należy włączyć, ja nie jestem pewna ale warto sprawdzić.

hlnrys lubi to.
  6. WilczyKierz

Nie ma wpływu, wypróbowałam obie opcje, nadal nic :(
    Gram na przeglądarce, sądzicie, że pobranie klienta może tu pomóc?

7. SMOD_Atena

Sprawdziłam teraz na Chrome i też mogę przenosić myszką bez problemu.

Próbowałaś kliknąć na jakiś przedmiot i nim "pomachać"? może czyszczenie pamięci przeglądarki (od początku) by coś zmieniło, choć szczerze wątpię, ale spróbować można lub wypróbować inną przeglądarkę.

Prawdę mówiąc to mnie ta możliwość czasami irytuje bo jak zbieram ręcznie to niepotrzebnie "łapie" pola.

8. WilczyKierz

Kliknąć mogę, ale pomachać nie, bo kliknięcie w ogóle właśnie nie "łapie" przedmiotu.
    Mam Chroma, spróbuję z tymi ciasteczkami, ale też wątpię.
    A może napisać do pomocy technicznej?

9. hlnrys

Trochę testowałem.
    Kliknięcie przedmiotu i 'pomachanie' nie działa na foksie i chrome.
    Działa na kliencie, ale tylko przy pierwszym podejściu.
    Następna próba kończy się jak na przeglądarkach.
    Sytuacja powtarza się po ponownym zalogowaniu.

Jak dla mnie wniosek jest jeden.
    Zostało to skopane.
    Jak wystartuje G&T i zaczną się przemeblowania, to pewnie zapytań pojawi się więcej.

Wróć.
    Teraz na foksie było jak na kliencie.
    Przy pierwszym podejściu klik złapał przedmiot, następne już nie.

WilczyKierz lubi to.
  10. SMOD_Atena

WilczyKierz nie wiem czy tutaj PT będzie w stanie coś zdziałać, może raczej kwestia przeglądarki/klienta.

hlnrys ale ten sposób nie jest standardową opcją w grze, to się pojawiło jakoś przypadkiem i tak zostało a ten prawidłowy jest za pomocą narzędzia i wątpię żeby cokolwiek w tej kwestii miało się zmienić, ale dopytam.
    A i u mnie "machanie" działa za każdym razem kiedy zechcę pomachać.

11. hlnrys

I to nie jest prawidłowe zachowanie?

12. WilczyKierz

Hmm... Obyś miał rację:) Przynajmniej nie będę z tym problemem sama, więc może szybciej naprawią?

13. SMOD_Atena

A jest to opisane w poradniku? nie widzę takiej informacji a to znaczy, że dostępna możliwość "machania" i przesuwania nie była zaplanowana. Tak moim, skromnym zdaniem ale może czegoś w tym temacie się dowiem. Oby tylko się nie okazało to błędem, który zostanie usunięty.

hlnrys lubi to.
  14. SMOD_Atena

Sprawdziłam teraz Firefox i działa na wszystkich łąkach, próbowałam z polami i itemami.
    A zauważ, że jak się tak "złapie" to u góry pojawia się przycisk tego standardowego narzędzia:

prz.png

15. WilczyKierz

Na Firefoxie też nie działa:(((
    Kliknięcie w ogóle nie "łapie" ani pola, ani przedmiotu, ani drzewa itd...
    A jak nie łapie, to oczywiście również nie pojawia się przycisk narzędzia.
    Ech.... co za jakiś złośliwy chochlik:(((

16. SMOD_Atena

A może to coś z myszką? masz możliwość sprawdzenia z inną?

17. WilczyKierz

Sprawdzałam w innej grze: działa.

18. SMOD_Atena

No to nie mam pojęcia w czym problem, odpowiedzi też jeszcze nie otrzymałam. Jak tylko się czegoś dowiem to dam znać.

Na kliencie też sprawdziłaś?
    Ten skrót klawiszowy M też nie działa? choć to akurat wg mnie nie jest wcale wygodne.

19. hlnrys

Najpierw to odpalałem.
    Czy to z paska, czy skrótem 'M'.
    Potem dało się przedmiot złapać kliknięciem i dowolnie przemieścić, ale tylko przy pierwszym podejściu.
    Później trzeba 'klik' przytrzymywać.

Jutro rano będzie czas na dokładne testy.8):p;)

20. SMOD_Atena

No wiadomo przecież za każdym razem trzeba przytrzymać ten LPM, jak puścisz to trzeba kliknąć ponownie.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.