Problemy...

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika AsiaPelasiax, 5 maja 2015.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. AsiaPelasiax

AsiaPelasiax Wielki mistrz forum

Witam. Mam problem a mianowicie: około godziny 12.20 chciałam wejść na farmę.
    Weszłam jak zwykle w google wpisałam hasło FARMERAMA wybrałam pozycję tą samą co zawsze. Otworzyła mi się strona z grą i dodatkowo zaczęło wyskakiwać po lewej stronie białe podłużne okno z jakimiś nazwami typu: games online free itp. Zaczęły też wyskakiwać okna z reklamami a do tego zaczęło mnie wyrzucać z farmy od razu po kliknięciu i podaniu hasła do konta i naciśnięciu ENTER. Wchodziłąm przez Firefoxa. Zeskanowałam komputer czy nie ma jakiegoś wirusa ale nic nie pokazało. Wyskakuje natomiast to : ( podałabym link ale nie wiem jak i gdzie mam wrzucic ten obrazek ) .
    Może ktoś mi to wszystko wyjaśnić? Bo nie jestem z tego typu sprawami obeznana :(

2. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Gdzieś złapałaś jakiś reklamowy malware. Antywirus tego nie wykrywa i nie usuwa.
    Spróbuj np Malwarebytes w wersji testowej (albo inny podobny soft).
    Nie jest to takie dziecinnie proste, ale zawsze jakoś się daje wywalić takie paskudztwa :)

AsiaPelasiax lubi to.
  3. AsiaPelasiax

Problem w tym że już skanowałam właśnie tym programem, teraz jakoś udało mi się wejść przez Chrome ale strasznie wolno to wszystko się otwiera :(

4. Agata00755

Agata00755 Chodząca legenda forum

Albo pogrzeb w programach, co się pojawiło i usuń.

Też kilka razy coś tak ściągnęłam i trochę mi zajęło usunięcie tego, specjalne programiki też nie zawsze wynajdują, a jak już wynajdą to trzeba zapłacić za usunięcie. Zazwyczaj u mnie pomagało wejście w dodaj/usuń programy i tam wyszukiwałam co dziwnego mi się pojawiło.

AsiaPelasiax lubi to.
  5. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

zzizzie, Agata00755, dziękuję za pomoc.
    Polecam do zainstalowania i używania program Advanced SystemCare.Tym programem przeskanować system,usunąć znalezione,niepotrzebne "śmieci" i uruchomić ponownie komputer.Dobrze jest mieć również Adblock blokujący niechciane reklamy.W przypadku zainstalowania Adblocka należy dodać do wyjątków,czy też zaznaczyć żeby strona farmeramy nie była blokowana,tak żeby można było oglądać filmiki w kinie.

6. AsiaPelasiax

Dziękuję . zaraz będę próbować. A czy te programy ściągnę ze strony dobreprogramy.pl? czy muszę szukać po innych stronach ?

7. Agata00755

Atena tylko tych reklam nie zablokuje Adblock niestety (wiem z doświadczenia, mimo prób zablokowania ich Adblockiem na i tak wyskakiwały). Tu trzeba pogrzebać i usunąć te złośliwe oprogramowanie.

Nie radziłabym z tej stronki, bo tam też mogą być wirusy.... Jak już masz coś ściągać to z oficjalnych stron programu, najbezpieczniejsza opcja.

zzizzie lubi to.
  8. zzizzie

Uff... trzeba szukać w zainstalowanych programach i dodatkach do przeglądarki (ale raczej w programach na kompie, jeśli wszystko wolno chodzi).
    Problem w tym, że nie zawsze człowiek wie, który program jest niechciany (i można sobie zrobić dodatkowe kuku).
    Poszukaj u wujka googla jakiejś listy takich programów od niechcianych reklam i później sprawdzaj, które z nich ci wlazły na kompa.

A co do tego "dobreprogramy.pl" to ja tam takich stron nie używam... jedno ściągniesz, dziesięć innych (niechcianych) wpakuje się dodatkowo.
    Zasadniczo wszystkie programy trzeba zasysać ze strony producenta, niestety.

Agata00755 lubi to.
  9. AsiaPelasiax

Dodatkowo wyskakuje teraz Avast i okienko że zostało znalezione złośliwe oprogramowanie ale nie trzeba nic już robić. Zaraz zgłupieję, program pobieram ale nie jestem pewna czy to czasem Avast nie zablokował oprogramowania właśnie z tych dobrychprogramów.
    Mam tylko kilka programów na komputerze i niestety nic nowego u siebie nie widzę

10. zzizzie

No właśnie, avast to uczciwy AV i tych "dobrychprogramów" nie lubi ;)
    A programów na kompie, tych działających w tle, masz mnóstwo - tyle, że o tym nie wiesz ;)
    Żeby to wszystko działało i jeszcze łączyło się z netem, potrzeba od metra tego śmiecia ;)
    Jeśli masz pod ręką jakiegoś gimnazjalistę (albo starszego speca, ale wystarczy dzieciak, bo dzieciaki się na tym świetnie znają), to go zwab i niech zrobi porządek :)

Agata00755 i AsiaPelasiax lubią to.
  11. Agata00755

Możliwe, że zablokował coś z tej stronki, bo zwykły antywirus nie usunie Ci tego. Mi osobiście cały dzień przy pomocy wujka google zajmowało usunięcie czegoś takiego.

zzizzie lubi to.
  12. SMOD_Atena

Ja przeważnie pobieram i instaluję programy z Instalki.pl.,ale tak jak już zostało napisane,naajbezpieczniejsze są strony producenta danego programu.Podczas instalacji zwróć szczególną uwagę czy razem z programem nie chce się zainstalować jakiś dodatkowy program czy nowa przeglądarka.W takim przypadku należy odznaczyć instalację tego dodatkowego programu.
    Dlatego też zalecałabym najpierw program do usunięcia tego niechcianego oprogramowania,a następnie zainstalowanie Adblocka.Osobiście nie używam,ale z tego co czytałam,to wiele osób używa tego programu i ma spokój z reklamami.
    Oczywiście odinstalowanie w panelu sterowania programów niepotrzebnych i takich,które się zainstalowały same to podstawa,ale właśnie trzeba wiedzieć,które są niepotrzebne i które można usunąć.

13. AsiaPelasiax

Hmm..czarno to widzę.
    Ateno program pobrałam zainstalowałam...zeskanowało się.
    Wyskoczyło najpierw okno tego programu i Wyszukiwanie błędów rejestru. I jeszcze teraz wyskoczyło okno lObit Malware Fighter Free komputer może być zagrożony. Naprawianie... i jest ikonka z monitorem. Tak powinno być?

14. zzizzie

Ja kiedyś po długich poszukiwaniach znalazłam idealny sposób na takie paskudztwa.
    Znalazłam, powywalałam co trzeba... i zapomniałam, jak się to robiło xD
    Ale szukałam głównie na angielskojęzycznych stronach, więc tu by się i tak pewnie nie za bardzo przydało ;)

Agata00755 lubi to.
  15. SMOD_Atena

Po przeskanowaniu systemu,(nigdy nie zaznaczam aktualizacji systemu i defragmentacji dysku-za długo to trwa)program wyświetla wszystko to co znalazł i jest niepotrzebne,miedzy innymi programy szpiegujące-spyware,naprawia rejestr,optymalizuje i zabezpiecza internet,usuwa zbędne pliki,itd.....po zakończeniu naprawiania należy uruchomić ponownie komputer ,aby wszystko zostało usunięte.Z tego "lObit Malware Fighter Free" szczerze mówiąc nie korzystam już,bo o ile dobrze pamiętam,to tylko przez krótki czas jest darmowy,później jest płatna aktualizacja. Nie wiem czy akurat tego złośliwca usuniesz za pomocą Advanced,niektóre są tak złośliwe że ciężko sobie z nimi poradzić.

16. Agata00755

No to masz podobnie jak ja, kilka razy mi się to z czymś ściągnęło i za każdym razem nie pamiętam jak to się usuwa i znowu cały dzień schodzi....xD:cry:xD:cry:

Dlatego najlepiej w google wpisać nazwę tego ( jak gdzieś się pojawia) lub wirus z wyskakującymi reklamami i pogrzebać po forach, sporo tego jest na ten temat lub jak się ma kogoś w rodzinie/ wśród znajomych oblatanych w sprawach informatycznych poprosić o pomoc. To jest takie paskudztwo, że łatwo ściągnąć, a wywalić już nie koniecznie...

Ostatnie edytowanie: 5 maja 2015
    zzizzie lubi to.
  17. AsiaPelasiax

niestety nic nie pomogło. chyba bez fachowca sie nie obejdzie. mozna zamknac

18. SMOD_Atena

Myślę że tak będzie najlepiej,ponieważ ciężko coś doradzić i pomóc na odległość jeśli się nie widzi w czym problem.Zamykam zatem.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.