problem z zawieszaniem się gry

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika czubiel, 3 października 2015.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. SMOD_Wadera*

SMOD_Wadera* Guest

Tak jak pisała SMOD_Atena, ekipa przekazuje takie informacje jakie otrzymujemy z Centrali Bigpoint. Obecnie jak mówi OO występują problemy z przeglądarką. Gdy pojawią się nowe informacje na pewno zostaną Wam przekazane.
    Jako moderatorzy nie mamy najmniejszego wpływu na stronę techniczną gry - nic na to nie poradzimy. Błędy jakie się czasem pojawiają irytują nas tak samo jak Was.
    Bardzo Was proszę aby emocje związane z problemami w grze nie zostały przeniesione na forum, zwłaszcza te negatywne i zwłaszcza w stosunku do innych użytkowników.

Każdy z Was ma prawo do swojego zdania, do zadawania pytań i w odpowiednich działach wyrażania swojej opinii, proszę pamiętajcie o tym. Przypominam również że dział pomocy nie jest działem dyskusyjnym.

2. chrumcia91

chrumcia91 Chodząca legenda forum

chciałam zauważyć że po prostu nie wszyscy mają problemy z tym bo widzialam kilka wypowiedzi typu "u wszystkich jest problem"
    a to czy mam post w ta czy w tamtą stronę to jakoś mało mnie interesuje

3. BA_Salsa

BA_Salsa Guest

jarek545x, Twój post usunęłam, nie wnosił on nic do dyskusji, poza tym był dość prowokujący. Proszę na przyszłość nie zwracać się taki sposób o innych graczy.

chrumcia91 lubi to.
  4. piotr231064

piotr231064 Czeladnik forum

farma nadal sie wiesza.przegladarka firefox

5. agusia2597

agusia2597 Czeladnik forum

poprawili i dwadni gra dzialala dobrze i dzis spowrotem blendy sie obudzily

6. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

Nic nie poprawili. Gdyby odnieśli taki sukces na pewno było by
    stosowne OO. Tymczasem po staremu.

7. julkalulka111

julkalulka111 Książę forum

Zawiesza się nie tylko Farmerama, ale jak ktoś poradził wcześniej, pomaga kliknięcie na ikonę przeglądarki na pasku.

8. Sekme

Sekme Generał forum

Niestety wraz z kolejnymi wersjami przeglądarek problemy z Farmeramą będą się nasilać - świat się wycofuje z Flasha, a Farmerama to gra flashowa. Jeśli BP nie przepisze gry na inny format, to niestety należy się spodziewać rychłego zakończenia zabawy. Mam nadzieję, że jednak zainwestują i przepiszą...

Jako rozwiązanie doraźne proponuję znaleźć i pobrać starszą wersję przeglądarki Firefox (najlepiej oznaczonej jako ESR) w wersji Portable (czyli taką bez instalacji) i używać jej tylko do grania w farmę, do innych codziennych rzeczy można używać tej nowej zainstalowanej.
    Wersja Firefox ESR jest wersją pisaną dla biznesu, czyli stabilniejszą itp. Numerację ma niższą, niż zwykły Firefox - obecnie jest 38+, a nie 41+. Do farmowania używam starszej wersji Firefox esr 31.8.0 - żadnych problemów z grą nie mam (gdyby nie moja uczennica w Szkole Farmerów, to bym nawet nie wiedziała, że jest jakiś problem). Flasha mam najnowszego.

Skąd taką wziąć, wiem, tylko na głos nie powiem, bo ścierką dostanę, ale jak szepniecie wujkowi Google hasło "firefox esr portable", to pierwszy link doprowadzi Was we właściwe miejsce (tego serwisu używam od lat, żadnych problemów nie było). W pierwszym linku jest wersja 38.3.0 czyli taki odpowiednik tej ver. 41+. Możecie ją sprawdzić, jeśli nie zadziała tzn. gra dalej będzie się zawieszała, jak teraz, wróćcie do serwisu i u góry w prawym górnym rogu w okienku wyszukiwania wpiszcie "Firefox esr", a potem wśród wyników znajdźcie starszą wersję i ją ściągnijcie. Gdyby taka starsza wersja Portable prosiła o aktualizację, należy nacisnąć "NIE", żeby się nie aktualizowała.

W temacie wersji Portable - to są wersję programów, które rozpakowują się do folderu i po usunięciu tego folderu znikają z komputera. Także taki folder można kopiować w dowolne miejsce (w tym na USB) i zawsze mieć pod ręką gotowe do użycia. To jest niezwykle wygodny format, szczególnie podczas podczas reinstalowania systemu - zwyczajnie kopiujecie foldery ze starego systemu na nowy i wszystko macie, żadnego ustawiania i innego marnowania czasu - "copy+paste" i wszytko działa. Poza tym łatwo robić backup (kopię zapasową) posiadanych programów i danych.

UWAGA:
    Zawsze (!) istnieje ryzyko złapania wirusa, jak się używa wersji nieznanego pochodzenia. Szczególnie to dotyczy programów, które normalnie są płatne i w ten sposób w sieci są rozpowszechniane wersje pirackie. Zdecydowanie nie polecam korzystania z tego typu linków! Natomiast wielu producentów własnoręcznie udostępnia normalne wersje Portable, warto sprawdzać na stronie producenta. Jeśli nie jest to plik ze strony producenta, to zawsze przed rozpakowaniem KONIECZNIE należy go skanować antywirusem oraz sprawdzać wiarygodność serwisu w Internecie.

fg-1, aleksandra oraz hlnrys lubią to.
  9. aleksandra

aleksandra Cesarz forum

no cóż niewiele rozumiem,ale u mnie lepiej mimo nic nierobienia

10. Vejron_PL

Vejron_PL Zaawansowany

CZeśc Wszystkim.
    Macie podobny probem, ze gra farmerama bardzo długo nie odpowiada nic ? Tylko pasek ładowania ?
    Aktualnie sprawdzam ping do serwera farmeramy i są straszne zaniki przesyłu.
    CZas odpowiedzi waha się od 25ms do 32ms a poźniej spory czas braku odpowiedzi od serwera.

11. hlnrys

Sprawdzałem wersję portable, ale u mnie nic to nie dało. Zebrałem (wg. kolejności) LD, Baha, Wyspę, Ogród i Polanę. Wszystko OK. Wszedłem na Dziką i zawiecha, Główna to samo.
    Tylko po nocy (długo rosnące - ponad 12 h) i tylko te dwie łąki (bez różnicy czy ręcznie, czy kombajnem). Mam tam tylko małe pola (na innych łąkach mieszana produkcja), ale to chyba nie powinno mieć znaczenia, bo wcześniej było przecież wszystko dobrze. Nie mam już żadnego pomysłu, PT zresztą też (pisałem).

Jak grać ?

Sekme i Pracuś57 lubią to.
  12. Sekme

Sekme Generał forum

Ale jaką dokładnie wersję sprawdziłeś tzn. numer?
    Jeśli to było portable z najnowszej obowiązującej wersji, to ona niczym się nie różni od tej zainstalowanej. Potrzebne portable ze starszej wersji. U mnie na FF esr 31.8.0 wszystko hula, jak należy, czyli jednak starsze wersje FF są jakimś tam doraźnym rozwiązaniem problemu.

Poza tym w OO piszą, że starsza wersja zwykłego FF czyli 41.0 jest ok, więc można portable z tej wersji poszukać.

Moim zdaniem BP by znacznie wygrało, gdyby samo w porozumieniu z Mozillą udostępniło takie portable, na którym gra działa. Inaczej sporo osób może się zniechęcić i odejść z gry.

hlnrys lubi to.
  13. hlnrys

@Sekme

Właśnie tą ostatnią. Spróbuję jeszcze tą 31.8.0, ale to dopiero chyba jutro.
    Masz może bezpośredni link do pobrania. Mi wyrzuca same esr 31.8.0, ale wersje instalacyjne, nie portable.
    Może być na sówkę. Nick jak na forum.

Ostatnie edytowanie: 11 października 2015
    Sekme lubi to.
  14. Mr.Rafik

Mr.Rafik Stały bywalec

co do ff to masz tu : https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/ lub http://filehippo.com/pl/download_firefox/history/13/
    a do opery ktos testowal moze ? na aktualnej sa zawieszki a jakas bez zwieszek ?

edit :
    jakby ktos chcial portable wersje ff to : http://mirror.ufs.ac.za/portableapps/Mozilla Firefox, Portable Ed./

windows xp, 7 (i chyba 8/8.1/10 choc nie testowane)
    1. Z Menu Start wybierz Panel Sterowania.
    2. Kliknij dwukrotnie na System i przejdź do zakładki Zaawansowane.
    3. Kliknij na Zmienne Środowiskowe.
    4. W sekcji Zmienne użytkownika wybierz Nowa.
    5. Jako nazwę wprowadź MOZ_NO_REMOTE, a jako wartość 1. Potwierdź klikając OK.
    dzieki temu mozna uruchomic firefoxa portable oraz normalnego i sie nie beda gryzly ;)
    obecnie testuje ff esr 31.7.0

do opery linki :
    http://ftp.opera.com/ftp/pub/

Ostatnie edytowanie: 12 października 2015
    Sekme lubi to.
  15. hlnrys

Tam są wersje beta, nie ESR. Spróbowałem wersji deweloperskiej FF Dev. Edit. 43.02a i jest tak samo. Mam już dosyć próbowania różnych przeglądarek. Gra powinna śmigać na tym co dotychczas, a tymczasem uprawiam jakiś bieg z przeszkodami.
    Mimo wszystko dzięki wszystkim za chęć pomocy.

Sekme lubi to.
  16. Sekme

Sekme Generał forum

hlnrys, niestety, ale gra nie będzie dobrze działała na żadnej z nowszych wersji (w tym na deweloperskiej). Od tej wersji 41 (tak wnioskuję z OO) wprowadzili coś, co niekoniecznie dobrze działa z flashem, więc tylko starsze wersje.

A tu jest rozpiska cyklu wydawniczego zwykłego FF i FF ESR:
    https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/faq/
    gdyby ktoś chciał się zorientować, jak poszczególne wersję mają się do siebie oraz co to za zwierzę ten FF ESR.

EDIT:
    Przyjrzałam się bliżej cyklowi wydawniczemu i wygląda, ze wersja FF ESR 38.3.0 może być odpowiednikiem tej wersji FF 41.0.0. To by rozwiązało temat. Ściągnę FF ESR 38.3.0 portable i zobaczę.

W Operze 32.0.1948.69 działa bez problemu.
    Tzn. długo nie testowałam, chwilę polatałam po polach, pnączach targu itp., tylko ładuje się i działa trochę wolniej.

Do Modów:

Jak widać problem jest poważny, a nie wszyscy gracze są tak oblatani w komputerach, że mogą swobodnie żonglować przeglądarkami, wersjami i mieć ich 10 sztuk w tym samym czasie.

Porada z OO - "odinstalujcie 41.0.1 i zainstalujcie starszą 41.0.0", wydaje się być co najmniej niezrozumiałą poradą. Choćby z tego prostego powodu, że dla zwykłego człowieka niekoniecznie wiadomo, skąd tę starszą wersję wziąć, skoro na stronie Mozilli jest dostępna tylko nowa.
    Pomijam kwestię sensowności i bezpieczeństwa takiej porady - to, że świat się wycofuje z flasha ma bardzo istotne podstawy... Namawianie graczy do używania przestarzałej wersji naraża ich bezpieczeństwo w innym zakresie, dużo bardziej poważnym niż jakaś tam gierka.

Dopóki BP nie wymyśli, jak zrobić tak, by gra dobrze działała w najnowszym FF, proponuję rozważyć porozumienie się z Mozillą i udostępnienie graczom oficjalnej FF portable 41.0.0 (lub FF ESR 31.8.0), w której gra będzie chodziła. Tym sposobem gracze będą mogli mieć na komputerze 2 różne wersje FF:
    - starą i niezbyt bezpieczną bez instalacji (portable) do grania w Farmeramę
    - najnowszą bezpieczną zainstalowaną na sztywno na komputerze do codziennego użytku, ale nie do Farmeramy.

A gdy BP rozwiąże problem z Flashem w najnowszych przeglądarkach, to wyda stosowny komunikat i wszystko wróci do normy.

Przekażcie to wyżej, w końcu w interesie BP jest, by gracze nie uciekali z gry.

Ostatnie edytowanie: 12 października 2015
    zagma, fg-1, hlnrys i dalsza osoba lubią to.
  17. piotr231064

piotr231064 Czeladnik forum

farma nadal sie wiesza .firefox jest o,key.

18. Sekme

Sekme Generał forum

Sprawdziłam. Przetestowałam. Działa. I nawet łatwiej będzie zastosować dla tych, co mają problem, niż przypuszczałam ;)

Jak przypuszczałam, gra działa w obecnie obowiązującej i najnowszej wersja FF ESR 38.3.0, która jest odpowiednikiem starszej wersji FF 41.0.0 (polecanej przez BP w OO).

Jeśli ktoś chce zacząć używać tej wersji FF ESR 38.3.0, ma dwie drogi:
    1. odinstalować posiadanego Firefoxa i zainstalować FF ESR
    2. nie dotykać posiadanego Firefoxa, a ściągnąć FF ESR w wersji Portable i używać dwóch Firefoxów równolegle - zainstalowanego do rzeczy codziennych, a przenośnej wersji FF ESR do grania.

Wariant 1 - odinstalować posiadaną wersję i zainstalować FF ESR 38.3.0:
    Wady:
    - bez odpowiedniego przygotowania, stracicie posiadane zakładki, zapisane hasła itp. ustawienia.
    Działania:
    0. Robimy kopie danych (zakładki, hasła itp.)
    1. Ściągamy ze strony Mozilli wersję Firefoxa ESR 38.3.0 - to jest najnowsza i aktualnie obowiązująca wersja Firefoxa ESR, znajdziemy ją na stronie: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/all/
    2. Odinstalowujemy posiadanego Firefoxa.
    3. Instalujemy ściągniętą wersję, ładujemy zachowaną kopię danych.

Wariant 2 - robimy dwie równoległe wersje Firefoxa
    Wady:
    - brak
    - no może tylko taka, że w tym samym czasie nie da się używać obu wersji - albo ta zainstalowana, albo przenośna.
    Działania:
    1. W Google wpisujemy Firefox ESR Portable i klikamy w pierwszy link. Strona ma w nazwie "Apps", a po wejściu jest w tonacjach czerwono-bordowych.
    UWAGA: Nie jest to strona oficjalna Mozilli. Korzystam z niej od lat i nigdy nie miałam problemów, ale należy mieć świadomość, że działacie na własną odpowiedzialność.
    2. Ściągamy FF ESR:

3. Klikamy w ściągnięty plik i instalujemy w wybranym folderze. Miejsce instalacji nie ma znaczenia. Przeglądarka instaluje się w jednym folderze, który możemy dowolnie przenosić, kopiować na USB itp.
    4. Po zainstalowaniu wchodzimy do folderu i klikamy "FirefoxPortable.exe". Uruchamia się przeglądarka i używamy.

Z mojej strony tyle. Powodzenia! :)

Dobranoc! :)

zagma, fg-1 oraz wolf031973 lubią to.
  19. Mr.Rafik

Mr.Rafik Stały bywalec

ad wariant 2 zeby dzialaly obie na raz to jak pisalem wczesniej :

windows xp, 7 (i chyba 8/8.1/10 choc nie testowane)
    1. Z Menu Start wybierz Panel Sterowania.
    2. Kliknij dwukrotnie na System i przejdź do zakładki Zaawansowane.
    3. Kliknij na Zmienne Środowiskowe.
    4. W sekcji Zmienne użytkownika wybierz Nowa.
    5. Jako nazwę wprowadź MOZ_NO_REMOTE, a jako wartość 1. Potwierdź klikając OK.
    dzieki temu mozna uruchomic firefoxa portable oraz normalnego i sie nie beda gryzly

Sekme i hlnrys lubią to.
  20. abg474

abg474 Czeladnik forum

Mam również problemy z wieszaniem gry.....przeczytałam powyższe wypowiedzi....i nie rokują one żadnej nadziei....5 lat było ok.Bezradność?Pozostaje tylko wycofać się z coraz to droższej gry.....nie dającej zadowolenia........Pozdrawiam wytrwałych

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.