Problem z grafiką na nowym komputerze

Discussion in 'Archiwum - pomoc' started by TrissMerigold., Sep 11, 2016.

Dear forum reader,

if you’d like to actively participate on the forum by joining discussions or starting your own threads or topics, please log into the game first. If you do not have a game account, you will need to register for one. We look forward to your next visit! CLICK HERE
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. TrissMerigold.

TrissMerigold. Fanatyk forum

Właśnie zmieniłam laptopa, w związku z czym przesiadłam się z totalnego złoma na matrycę full hd i przestraszyłam się jak zobaczyłam jak tutaj wygląda farma...

Grafika farmy to totalna "pikseloza" mimo wybranej w ustawieniach najwyższej jakości obrazu. Komp jest totalnie świeży, wszystko ma aktualne, łącznie z wtyczką flash, problem zauważyłam do tej pory tylko na farmeramie. Pierwsza myśl, to że to wina wtyczki flash, ale patrzyłam w ustawienia i nie bardzo wiem co mogłabym tam jeszcze poprawić...

...stąd pytanie: miał ktoś może podobny problem, lub wie czego może on dotyczyć?

2. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Wszystko aktualne czyli sterowniki karty graficznej ze strony producenta zapewne też. Jaki masz system operacyjny, Win 10?
    Jest pewnie jak w każdym systemie opcja: dostosowanie rozdzielczości ekranu- tam bym sprawdziła i spróbowała wybrać inną. Nie bardzo wiem co znaczy "pikseloza" i co tak naprawdę się z tą grafiką dzieje?

3. TrissMerigold.

Po prostu łaki, wszystko na łąkach, mapa, miasto są mega niewyraźne.. podobny efekt jest jak mamy na przykład zdjęcie w słabej jakości i bardzo je powiększymy, efekt takich pojedyńczych pikseli, takich kwadracików widocznych z których jest obraz zbudowany. Nie sądzę, żeby zmienianie globalnych ustawień rozdzielczości miało sens, bo obraz wszędzie indziej jest idealny, tylko na farmie bubu -.-

edit: co zastanawiające wszystkie okienka tekstowe wyskakujące w grze i okno spółdzielni jest wyraźne.

Z ciekawości zaglądnęłam do kilku innych gier (nie należących do BP) również opartych na technologi flash i tam wszystko jest piękne i wyraźne. Zobaczę jeszcze na innej grze BP jak to wygląda...

Last edited: Sep 11, 2016
  4. SMOD_Atena

Jeśli to tylko na farmie tak wygląda, to chyba tylko zmniejszenie okna gry pozostaje. Nie jestem informatykiem i niestety nic innego mi do głowy nie przychodzi.

5. TrissMerigold.

Sprawdziłam na przykładzie zoo mumby, tam też wszystko jest w porządku. Zmniejszenie okna gry oczywiście skutkuje, tylko... uniemożliwia grę, bo ani tam za wiele nie widzę, ani myszką w nic nie trafię :p

Skoro ze strony ekipy więcej rad nie dostanę mam prośbę, aby wątek pozostał mimo wszystko otwarty na wypadek, gdyby któryś z graczy miał jakiś pomysł, chętnie spróbuje czegokolwiek, bo nie uśmiecha mi się po tylu latach przerwać grę z tak głupiego powodu, a w tej chwili oczy mnie bolą od patrzenia na farmę -.-

6. SMOD_Atena

Trochę mnie dziwi, że tylko u Ciebie ( nikt jeszcze takiego problemu nie zgłaszał), ale oczywiście wątek zostawiam otwarty, być może ktoś podpowie co możesz jeszcze zrobić lub co jest nie tak z tą grafiką farmy.

7. TrissMerigold.

Nie wiem dlaczego tylko u mnie... może jestem nadwrażliwa na punkcie wyraźności obrazu, aczkolwiek mój chłop i szwagier również stwierdzili, że obraz jest niewyraźny, więc to nie wina mojego kaca po wczorajszym grillu. Pozostaje czekać na ewentualne rady.

8. toDzasta

toDzasta Komandor forum

Jak odpalam farmę na telewizorze 3k to farma również wygląda pikselowo. Także nie jest to tylko Twój problem. Nie pomoże nic, no może oprócz zmniejszenia, ale to wtedy nie wiadomo w co się klika na telewizorze 42 cale:D

aleksandra and TrissMerigold. like this.
  9. TrissMerigold.

Haha ależ to tylko 15.6 u mnie xD:cry:

toDzasta likes this.
  10. -MarekW-

-MarekW- Cesarz forum

Triss ... pamiętasz jaką rozdzielczość ekranu miał poprzedni komputer ?
    Bo teraz, jeżeli masz Full HD, to masz 1920 x 1080, ile było na poprzednim komputerze ?

11. TrissMerigold.

Marku w starym mam 1366 x 768

12. -MarekW-

-MarekW- Cesarz forum

Triss ... przyjmijmy, że okno farmy bez drewnianej ramki ma rozdzielczość 1100 x 670. Jeżeli takie okno otworzymy na ekranie Twojego poprzedniego komputera z rozdzielczością 1366 x 768, to ono będzie wyglądało ... TAK

Jeżeli natomiast otworzymy to samo okno na ekranie full HD 1920 x1080, to ono będzie wyglądało TAK

Jak sama widzisz, przy zachowaniu tego samego rozmiaru okna farmy, na Twoim nowym ekranie będzie ona wyglądała zupełnie inaczej. Żeby tych pustych, czarnych przestrzeni nie było i farma wypełniła pięknie ekran, trzeba farmę powiększyć ... ale tym samym, zmniejszamy jej rozdzielczość i wychodzą piksele.
    Żeby tego efektu uniknąć, zmiana rozdzielczości powinna iść w parze ze zmianą wielkości ekranu. Jeżeli poprzednio i teraz masz ten sam rozmiar 15,6", to niestety nie mam pomysłu na rozwiązanie problemu.
    Poczekajmy, może ktoś doradzi :) Nic się nie martw :)

Last edited: Sep 11, 2016
  13. TrissMerigold.

Zastanawia mnie tylko to, że okienko najróżniejszych innych gier... chociażby tej ZooMumby potrafi dostosować swoje okno do mojej (jakby nie patrzeć już chyba dosyć standardowej) rozdzielczości, a tylko Farmerama się buntuje :(

toDzasta and -MarekW- like this.
  14. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

A ja na Twoim miejscu bym odinstalował Win 10, ponieważ większość społeczności twierdzi, że jest on najzwyczajniej w świecie po prostu niefunkcjonalny8) Najlepiej zainstaluj Linuxa - krążą plotki, że tylko na nim nie ma żadnych błędów:p W każdym bądź razie - tak mi koledzy mówili;) Jakby im wierzyć na słowo, to "Przykre, ale prawdziwe":cry::cry::cry:

15. SMOD_Atena

Graczom dziękuję za pomoc.

TrissMerigold nie wiem czy takie rozwiązanie by Tobie odpowiadało, ale jest chyba możliwość zmiany rozdzielczości na taką jaką miałaś na starym laptopie, czyli: 1366 x 768. Ja mam zalecaną rozdzielczość 1920 x1080, ale z uwagi na mój słaby już wzrok mam wybraną 1366 x 768 i wszystko widzę wyraźnie bez rozkładania obrazu na piksele. Jeśli okno przeglądarki czy też wyświetlane obrazy są w tej rozdzielczości za duże to można je zmniejszyć do dowolnego rozmiaru przytrzymując klawisz Ctrl i kręcąc rolką myszy. W ten sposób można dostosować wielkość obrazu i grafika na tym nie cierpi, albo ja jestem mniej wymagająca i tak mi się tylko wydaje.

toDzasta likes this.
  16. SMOD_Atena

Pomimo obecności na forum Autorka od kilku dni tematu nie kontynuuje, więc zamykam.

Thread Status:
Not open for further replies.