Powrót gier - ankieta.

Temat na forum 'Archiwum - pozostałe działy' rozpoczęty przez użytkownika kamel98, 2 sierpnia 2019.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
?

Czy chciałbyś/chciałabyś, żeby takie gry wróciły na forum?

1. Tak

14,3%
  2. Nie

85,7%
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. kamel98

kamel98 Półbóstwo forum

Hej!
    Zaglądając na forum od czasu do czasu bardzo często do mnie wracają myśli
    o tym jak kiedyś regularnie prowadzono tu różnego rodzaju forumowe wersje gier typu Wyspa Przetrwania, Big Brother. Pomyślałem, że fajnie by było wrócić. Po konsultacji z jedną osobą, aktywną na forum dostałem informację, ze rozkręcić byłoby coś ciężko bo forum ledwo dycha, ale może warto spróbować, bo tamte czasy to seryjnie jedne z lepszych tutaj :D. Nie chcę przy tym zaśmiecać forum, więc po prostu zrobię ankietę z pytaniem, czy użytkownicy forum chcieliby, żeby coś takiego wróciło, żeby móc zagrać, poobserwować. Dział na takie coś jest chyba dobry. A ankietę zostawię na krótki czas (do sensownej liczby głosów), żeby zobaczyć czy takie coś miałoby sens.

Jeśli ktoś nie wie o czym mówię to zostawię zapoznawcze linki do przykładowych edycji, tych raczej starszych, z lepszym klimatem. (nie wszystkie są na nowym forum niestety- niektóre były na starym forum, niektóre poza forum):
    Big Brother 2
    Big Brother 3
    Big Brother 4
    Survivor 21
    Survivor 20
    Survivor 19

Pozdrowionka ludziska!

2. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Hej kamel98.

Pamiętam te gry, z jednej strony dobrą zabawę uczestników ale z drugiej często zdarzało się wzajemnie obrażanie, intrygi jakieś, wulgaryzmy czyli krótko mówiąc - łamanie Regulaminu forum i bany dla "zasłużonych".
    Z moich obserwacji obecnie wielu Graczy już się na forum nie pojawia, być może tylko zaglądają ale nic nie piszą i całkiem możliwe, że powrót do tych gier może zachęcić ich do powrotu i udziału. Dlatego też wątek póki co zostawiamy, ale ze względu na to, że oprócz oddania głosu w ankiecie możliwa będzie też dyskusja na temat tych gier, itd... przenoszę do odpowiedniejszego działu i miłych rozmów życzę.

MOD_DaMa lubi to.
  3. patrycja9922

patrycja9922 Cesarz forum

Skoro myślisz, że jest taka możliwość na rozruszanie forum. To dlaczego zagłosowałaś na nie? Nie zależy ci na rozwoju forum?

Anhedrea i hlnrys lubią to.
  4. SMOD_Atena

patrycja9922 oczywiście, że zależy mi na tym aby na forum dużo się działo ale niekoniecznie takie gry, w których są częste kłótnie, wzajemnie obrażanie, itd... a w konsekwencji bany. Nie brałam też nigdy w żadnej z zabaw udziału, nie podobało mi się wiele sytuacji, które miały miejsce w poprzednich tego typu grach, tak więc myślę, że mogę zagłosować na Nie, czy nie mogę?

Anhedrea i AnnDżelina lubią to.
  5. kamel98

kamel98 Półbóstwo forum

skoro ma być dyskusja to dyskusja xD
    myślę, że to dyskwalifikuje zrozumienie powodu tych kłótni, bo większość nie kłóciła się zeby komuś dopiec, tylko wtedy gdy coś w grze poszło nie po jej/jego myśli. Bo to chodziło o sojusze i myślenie o tym, żeby sobie ułatwić drogę do końca, niekoniecznie przy pozostawaniu lojalnym w stosunku do tych samych osób, przez cały sezon. oczywiście były wyjątki, ale to wyjątki na bany, bo kontrolować języka innych nie byłem w stanie, a uwagę sam zwracałem ludziom w sytuacjach, gdy ktoś mocno przesadził. Chociaż nie wydaje mi się, żeby kiedykolwiek, ktokolwiek który wywodził sięz farmy potrzebował mojego lub czyjegoś upomnienia. Osobom z zewnątrz zgłaszac sie nie zabranialem, ale jak juz to oni byli winni tym niesnaskom.

Poza tym generalizowanie, że wszystko w tych grach prowadziło do kłotni i te gry to tylko jeden wielki synonim kłotni i złego zachowania...nie. Ci co grali to potwierdzą. W takim czyms poznaje sie osoby, z ktorymi dalej kontakt sie utrzymuje nawet na stopie prywatnej i przyjacielskiej. Nie zależy mi za wszelką cenę z tym wracać, ankieta zostala zrobiona bo bylem ciekawy czy bylby sens, ale mówienie o tym co prowadziłem, że było to tylko siedliskiem zła forumowego, bo trzeba przeczytac wiecej postów, w którym ludzie mogą sie ze soba nie zgadzac jest nie fair w takim samym stopniu jak lajkowanie miedzy ekipą posta, w ktorym ktos zwraca mi uwage w malo przyjemny sposób, co sie zdarzało, ale nie wypominam.

Kazdy zdanie swoje moze miec, ale mowienie, ze to gry w ktorych "często" są kłotnie i wzajemnie obrażanie może obalić to ze za czasów Jaśmin (dawna TeamLeader) ekipa, jak i ona sama chętnie w to grali razem z uzytkownikami, a ekipa nie mogłaby przeciez popierac czegos niezgodnego z regulaminem, mimo ze spokojnie w tamtych czasach w tych grach tez nie było i to też po częsci przez grajaca ekipe wciągniątą w te "złe intrygi" : D.

nie oczekuje odpowiedzi xD, chcialem tylko wyjasnic fakt, zeby nie brać tych czasów z grami tylko za czas kiedy na forum bylo wiecej kłotni i obrazania.

6. patrycja9922

patrycja9922 Cesarz forum

Grałam w wielu edycjach, i dzięki nim mogłam poznać kilka osób, z którymi do tej pory mam super kontakt. Wiąże z nimi wiele miłych wspomnień. Co do kłótni, to one były tylko niewielkim odsetkiem całej edycji. W farmowych edycjach w głównej mierze panowała przyjazna atmosfera. Jestem pewna, że forum by bardzo zyskało gdyby edycje odbywały się na nim.

7. SMOD_Atena

kamel98 jasne, jasne, jak zwykle wszystkiemu winna Ekipa. A ja tutaj nie napisałam, że te gry to źródło wszelkiego zła, nie szukam i nie wytykam palcami winnych ;) Napisałam jak ja to widziałam z pozycji obserwatora i jakie sytuacje utkwiły mi w pamięci. Nie zagłębiałam się w zasady tych zabaw, wystarczyła mi obserwacja, nie wiem co działo się poza forum, pamiętam jednak nieprzyjemne sytuacje i to nie było zabawne ani ciekawe dla czytającego. Nie napisałam też, że było tylko źle, bo w większości była to dla uczestników dobra, wspólna zabawa, spotkania na forum, fajne, ciekawe rozmowy i nie mam nic przeciwko takim grom oby tylko wypowiedzi i zachowania uczestników mieściły się w Regulaminie forum, wtedy wszyscy będą zadowoleni ;)
    Kojarzy mi się jednak, że nie było za wielu chętnych do udziału, w którejś z tych gier (nie pamiętam już jakiej) z ostatnich edycji i prowadzący miał problem z zebraniem odpowiedniej liczby uczestników, ale może teraz akurat znajdą się chętni :)

8. kamel98

kamel98 Półbóstwo forum

To ja z kolei tego nie napisałem, i palcem też nikogo nie wskazałem, choć pamietam :p nie miałem zamiaru się kłocic z nikim w tym temacie, tylko dałem moje spostrzeżenia : D.

I ta część mi się bardziej podoba, bo z poprzedniej wiadomości odniosłem wrażenie typu "znowu przyszedł tu spamować":eek: xD Ale jak sprawa jest juz jasna to super. Sam się przyznaje ze w grach były sytuacje źle kojarzone, które mi sie tez nie podobały i nie chciałbym do nich wracac, ale w wiekszosci było ciekawie i fajnie. Chociaż coś w tym jest, że to co gorsze bardziej zapada w pamiec.

i wlasnie z tego powodu zrobiłem ankiete. Zeby wiedziec czy byłoby dla kogoś coś robić, choć wyniki mowia same za siebie.
    Ale tez ciekawi mnie jakie jest zdanie reszty osob co dała "nie":p bo jak powiedzialem- nie zalezy mi za wszelka cene zeby wracac na zlosc innym do tego, bo sa miejca gdzie dalej sie w to gra, po prostu na farmie z reguly atmosfera byla lepsza niz w tych miejscach

9. SMOD_Atena

kamel98 kwestia gustu, jak coś się komuś podoba czy lubi to, np. grę to oczywiste, że chciałby to robić/grać.
    I ja to rozumiem ale osobiście nie bawią mnie takie gry, nie lubię knucia, intryg, nieszczerości, udawania, itp... (może już za stara na takie zabawy jestem, wolę spokojnie siać sałatę) i jak już wyżej wspomniałam ze względu na to co mi utkwiło w pamięci z niektórych, dawnych edycji i jeśliby takie sytuacje miały się teraz powtórzyć to nadal jestem na Nie.

Niemniej jednak dział, w którym jest miejsce na takie gry czyli Kurza grzęda to dział "spamerski" czyli miejsce na forum dla takich zabaw jest, pozostaje zebrać chętnych i rozpocząć grę. Wydaje mi się jednak, że musisz uzbroić się w cierpliwość bo teraz wakacje, urlopy, itp... i tak na szybko to tutaj za dużo głosów nie zbierzesz, chyba że poruszysz zakurzone kontakty i zachęcisz "starych" znajomych do gry ;)

Ale patrycja9922 może kogoś zaprosi bo napisała:

Ja w każdym bądź razie mimo wszystko życzę powodzenia w zdobywaniu pozytywnych głosów i uczestników do gry a tymczasem spokojnej nocy.

10. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Dałam "nie" głównie dlatego, że na pewno bym w coś takiego nie grała, tym bardziej nie z tego forum.
    Rozumiem, że forum Farmeramy służy w tym układzie jako coś w rodzaju tablicy ogłoszeń, a całość odbywa się na konfach w najkoszmarniejszym komunikatorze świata.

Obecność tych gier na forum odnotowałam w przelocie, kiedy jeszcze się pojawiały - i poza komicznym połączeniem dwóch języków (cytuję: "co week <tydzień>") nie zauważyłam w tej zabawie niczego ciekawego.
    Więc tak naprawdę jest mi obojętne, co dzieje się wśród liczących do miliarda albo do zera (kafeteria odpowiedzi jest niepełna... ale to norma wśród tworzących tutejsze ankiety).

Ale tak z ciekawości spytam Autora ankiety: jakim cudem obecność tej tablicy ogłoszeń na Kurzej miałaby "ożywić forum"...?
    Że niby kilkanaście osób przyjdzie i zajrzy do wątku...?
    Moim skromnym zdaniem tu przydałby się defibrylator, nie gry na GG.

11. kamel98

kamel98 Półbóstwo forum

nie powiedzialem nic o GG. kiedyś tam grano, teraz korzysta sie z czegos wygodniejszego, nie wiem czy moge wymówic te nazwe tutaj, wiec zostawie do domysłów. Ale tak forum czy tez blog jak gdzies indziej to miejsce gdzie pojawia sie informacje, ogloszenia, wyniki, zadania. Siłą rzeczy ludzie sam na sam na forum porozmawiac nie mogą.

nie mam pojecia czy "komiczne połączenie dwóch języków" to przytyk czy nie. jesli takie cos sie pojawiało to dlatego, że w oryginale coś nazywało się tak a nie inaczej, a fanem tłumaczeń nazw własnych nie jestem, bo ani to potrzebne, ani ładnie brzmiące. A kafeteria odpowiedzi jest jak najbardziej pełna, bo na pytanie zaczynające się od "czy chcecie" jedyne odpowiedzi ktore są w normie osób tworzących ankiety to tak i nie ;) warianty po środku nie mają znaczenia.

agresywnie brzmiący jest twój post troche. Takim cudem, że gdy takie coś było prowadzone to dużo osób wysyłało mi na forum lub na prywatne wiadomosci swoje odczucia, pomysły, przewidywania. w najlepszych momentach wątek z grą komentowaly osoby nie biorace w niej udzialu, zjawialy sie osoby ktore byly chetne na fundowanie nagrod, w dziale gracze pisano z nowymi ludzmi, o grze i nie tylko. w klubach był dodatkowy watek gdzie byly opisy gry, szczegolowe. Tak. Forum bylo wtedy zywsze (choć nie twierdzez e tylko dzieki tym grom, ale dzieki nim tez, zwlaszcza przy Jaśmin, ktora zrobila nawet oficjalnie z florenami cos podobnego do nich), ludzie zapoznawali sie z formatem, nawet prosili o linki do ogladania oryginałów. Wiec mowiac z doswiadczenia- nie polegalo to na tym ze pare osob przyjdzie i zajrzy do wątku. Po prostu dzualo się cos więcej niż liczenie do tego miliarda. Strach pomyslec co bedzie tu postowane jak sie w koncu doliczą :)powodzenia w szukaniu tego defibrylatora życze:p

Ostatnie edytowanie: 4 sierpnia 2019
  12. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Fakt, nigdy nie próbowałam założyć tu ankiety - naprawdę kafeteria jest tylko "tak" i "nie"...?
    Dziwne, bo na pytanie "czy chcecie...?" śmiało można odpowiedzieć "jest mi to obojętne" - i gdyby była taka możliwość, zaznaczyłabym właśnie tę trzecią odpowiedź.

Co do języka, to zgadzam się, jeśli chodzi o tłumaczenie nazw własnych.
    Ale w zacytowanym przeze mnie fragmencie występuje "week", który jako żywo nazwą własną nie jest, po polsku wabi się "tydzień"... więc mnie zwyczajnie rozśmieszył ten fragmencik.
    No ale każdego co innego śmieszy.

Agresywny post - bo ja wiem, może nie tyle agresywny, co krytyczny.
    Przeglądając tę tablicę ogłoszeń (no, przebrnęłam przez dwa wątki tak mniej więcej do połowy) stwierdziłam, że niezależnie od tych fajerwerków doskonałej zabawy, jakie (być może) odchodziły podczas każdej edycji na konfach, wątki były... hmm, żeby nie było nieelegancko... nudne. Zwyczajnie nudne.
    Więc jako osoba, która poza forum (oraz komunikatorem) potrafi też zaglądać w inne miejsca na necie, nie jestem na szczęście skazana na czytanie czegoś, co mnie nie ciekawi.
    I stąd mój głos na "nie" - oczywiście nie mam nic przeciwko jakimś tam zabawom (byle nie przez gadu gadu, straszne), ale tutaj, na tym forum, ich obecność jest mi obojętna.
    A co do liczenia w te i we wte, to odnoszę wrażenie, że jak doliczą do końca, to zaczynają liczyć w drugą stronę 8)xD

AnnDżelina lubi to.
  13. kamel98

kamel98 Półbóstwo forum

a własnie jako dla mnie dla autora ankiety taka opcja jest bezwartościowa, bo wole solidne nie, niz obojetnosc xd obojętność już dostaje jak widze ileś tam wyświetleń i 8 głosów w ankiecie

a tu cie zaskocze, bo w ich żargonie week, to nie tydzień, tylko etap gry. dlatego było to "week" pisane uparcie, z małymi wyjatkami. czasami pisałem "cykl", zeby nie pisać "tydzień" bo to nijak nie oddawało tego znaczenia

Nudne może. chyba nie podrzucilem najciekawszego wątku, ale zapomnialem ze jeszcze jest na tym forum, ale mniejsza z tym. Zgadzam sie jednak z tym, że jak sie nie sledzi gry to takie czytanie ogłoszeń moze byc nudne i podejście moze byc obojetne, bo co osobe niezainetersowana ma obchodzic kto odpada :p

gg jest teraz faktycznie okropne, ale istnieje Discord <ryzyko z nazwą xD>

o matko. patrząc na te tematy to szczerze zaluje ze wymyslono cos takiego jak nieskończoność, gdyby najwieksza liczba byla dziesiatka to swiat byłbym mniej zaspamowany:pxD te tematy to najmniejsza linia oporu jaka widzialem, <ukłony dla for, które wyłączyły licznik postów na takie działy>

14. AnnDżelina

AnnDżelina Chodząca legenda forum

Wprawdzie to nie do mnie ale:
    Sposobów to tu bywało, tylko dziś mamy zupełnie inny trend aniżeli dawniej i to co było nie wróci.

Poza tym mam wrażenie parcia w tej ankiecie - dyskusji tylko na - "Tak" a ktokolwiek da - "Nie" - to jest nie mile widziany.

Ani Ty, ani autor pomysłu, też nie jest zbyt ostatnimi czasy aktywna/y na forum :(- nie przyszło wam na myśl że:

- ludzi jest mega mniej aniżeli było, a większość co jest to, warto 1 osobę policzyć kilka razy choćby z racji posiadania kilku kont.

- rozejrzyj się po forum, ile osób było aktywnych odkąd powieszony został ten pomysł? a ile osób się zainteresowało? Zobacz gdzie ludzie są aktywni ostatnimi czasy i na czym im zależy. Jak dla mnie, wniosek prosty jak parasol.

- obecny trend aktywnych jest w większości nastawiony na zysk w grze, wystarczy pobuszować po wątkach - w większości jest ten sam temat- event, dopalacze, petardy, skrzynki itp kto wie, może gdyby w jakiejkolwiek zabawie nagrodą byłby item petarda, czy skrzynki czy tym podobne, to może chwilowo, dla takiego celu byłoby poruszenie.

- to nie jest wina braku pomysłów czy zabaw, dawniej eventy były rzadziej, ludzi znacznie więcej a przede wszystkim, mentalność była inna.

A co na to Te osoby?- gdzie one są dziś w tej dyskusji?

Gratuluję pewności.

A takie koło fortuny kręci się tylko w jedną stronę - niesprawiedliwe :p
    Aż sama sobie pójdę poodliczać :pTo jest dobre na wszystko :D xD
    No nie wiem czy nudne:p takie śledzenie ogłoszeń, skoro każde z nich, jest komentowane na wiele sposobów, w kilku wątkach na forum xD- myślisz że ten co czyta ogłoszenia nie śledzi gry?:music:

To liczenie wcale nie jest takie głupie, jak się wydaje i uwierz, że wielu osobom niejednokrotnie pomogło i nie tylko rozładować stres.
    Inne fora może im ten licznik tam tak nie bił jak chciały, widocznie tutaj docenia się każdy klik w dzisiejszych czasach ;)a że spam - niestety jest wszechobecny i choć na kurzej można sobie po spamować:p to jednak często aktywni wybierają inne miejsca :music:
    Poza tym na kurzej jest nie tylko liczenie - pomysłów było wiele - tylko większość się "boi" tej kurzej jak nie napisze czego xD

Mniejsza z tym, nie o kurzą tu chodzi, a o dawne zabawy, o zdaje się dość małym zainteresowaniu.
    Też nie wiem czy mogę na "Nie" ale zagłosowałam:p:cry:

Mnie one ani wtedy nie interesowały, a teraz tym bardziej, mało tego źle mi się kojarzą.

Oddałam głos na "Nie"- mnie nie tylko, nie interesuje kto odpada z takiej zabawy, ale sam jej pomysł.

15. kamel98

kamel98 Półbóstwo forum

To wrażenie. Tak jak pisalem- nie zalezy mi za wszelka cene z tym wracac, bo sa miejsca gdzie to nadal jest. Chcialem tylko sprawdzic czy ludzie by znow to chcieli. A to ze pytam o rozwiniete opinie dlaczego "nie" to z ciekawosci. I wam powiem ze te argumenty na nie to sa identyczne jak od Polaków komentujacych na fb posty Agenta/Azji Express/BB/wyspy przetrwania. polacy mimo wszystko maja bardzo podobno mentalnosc :p

A nie przeszło ci przez myśl, że to wiemy i chcielismy zapytać tylko o jedna konkretną rzecz? Pisałaś o parciu na tak, z kolei ja odnosze wrazenie jakbym tą ankietą uderzyl w godność forumowiczówo_O

Prosiłem te osoby o nie głosowanie tu, bo zależało mi na zdaniu farmerów ;)

w tym miejscu już tak :) kiedyś nie

Dobra, możecie uznać za moją ciekawość za zaspokojoną. Temat do archiwum. Nie będę się z tym tu wciskać, kiedy się tego po prostu nie chce. Wniosek prosty jak ten parasol xD A forumowiczom radzę podchodzić do innych w sposob bardziej przyjazny, bo zakładając ten temat nie mialem na celu waszej irytacji ;) jacys sfrustrowani jestescie. pozdrawiam i bai

Ostatnie edytowanie: 4 sierpnia 2019
  16. SMOD_Atena

kamel98 Farmerzy są całkiem fajni i potrafią się wspólnie bawić, po prostu nie trafiłeś w nasz gust ;)

A skoro sobie życzysz to temat zamykam i przenoszę w czeluści naszego Archiwum.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.