Opinie Powrót do jaskini świstokosta

Temat na forum 'Rozmowy na temat oficjalnych ogłoszeń' rozpoczęty przez użytkownika Eviana, 15 kwietnia 2026.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. florentyna

florentyna Analityk forum

no kupiłam 3 szt., chodzi o to w jaki sposób usunąć te kłódki
    Już mam :) pytanie nieaktualne
    Dziękuję

hiacynta lubi to.
  2. klonek68

klonek68 Generał forum

Pierwsza część zakończonaxD przypominam o 10 druga misja weekendowa ;)

3. hiacynta

hiacynta Chodząca legenda forum

Gratuluję, no widzisz, ja tyle gderałam a udało mi się po omacku zakończyć. Piccolo dojrzewa, czekam tym razem na coś konkretnego, itemy z plusem wystawione. Odrobię teraz trochę roślin na kręcenie paszy, a później zacznę zbierać eventówkę

malgos63, bogusiania oraz twardy81 lubią to.
  4. madziales

madziales Stały bywalec

Dziękuję bardzo:)

hiacynta lubi to.
  5. ania5757

ania5757 Baron forum

nie zalicza mi zadania
    przejdz do nowego obszaru usuwajac fragmenty w liczbie10
    usuwam przechodze po linie a nie zalicza

hiacynta lubi to.
  6. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

A nie ma w tym zadaniu słowa "tylko"?
    Bo jeśli to zadanie 10. to brzmi dokładnie tak: przejdź do nowego obszaru usuwając tylko 10 kawałków.
    A to znaczy, że nie możesz usunąć więcej tych kafelek przed przejściem.

hiacynta i tereska1108 lubią to.
  7. ania5757

ania5757 Baron forum

dziekuje bardzo
    sprawdzilam to zadanie gdzie nagroda to skrzynka xxl

nie ma slowa tylko
    ale ok
    sprobuje zrobic jak radzisz
    czyli usuwam kafelki dokladnie 10 czyli 5razy2
    no ale jezeli w tym czasie nie odblokuje liny to tez nie zaliczy?

hiacynta lubi to.
  8. SMOD_Atena

Ja mam to zadanie już zaliczone i nie zwróciłam nawet uwagi, ale faktycznie w grze nie ma tego słowa "tylko". Jest w FAQ i być może coś zostało zmienione w grze.
    Ale jeśli wcześniej usunęłaś więcej niż 10 kafelków czyli 5 par i przeszłaś do kolejnego obszaru to w takim razie powinno być zaliczone.
    Chyba, że wcześniej usunęłaś te kafelki, odblokowałaś przejście z liną ale nie kliknęłaś w ten kafelek. Trzeba w niego kliknąć wówczas przeniesiesz się do kolejnego obszaru i zadanie powinno zaliczyć.

hiacynta lubi to.
  9. małgoos

małgoos Wszystkowiedząca wyrocznia

Czesc wam chyba pierwszy raz odpuszczam te event nic nie kapuje to juz starość mnie dopada ha ha

hiacynta i bogusiania lubią to.
  10. ania5757

ania5757 Baron forum

nie no klkam w ten kafelek z lina
    przenosi mnie do nastepnego etapu
    a zadania nie zalicza
    juz na palcach licze
    2 razy robilam i nic
    a do pomocy tech nie moge napisac bo polski jezyk nie obslugiwany
    uff zaliczylo
    stracilam badyla
    ale jest ok
    dziekuje za wsparcie

11. SMOD_Atena

Cześć.
    To prawda jest trochę zagmatwany, ale był już taki "Jaskinia Świstokosta"(na zasadzie gry Mahjong) - usuwanie kafelków.
    Tu jak zawsze najpierw trzeba wysiać eventową roślinę a za nią kupić w eventowym sklepie kawę, itd..... Tę z kolei oddajemy na planszy eventowej po prawej stronie/zamieniamy na wytrzymałość i łączymy 2 takie same kafelki a one znikają. Można łączyć tylko kawałki mające wolny prawy lub lewy bok, oraz nie przykryte od góry innymi kawałkami. Zasada ta nie obowiązuje jeśli korzystacie z wytrzymałej łopaty lub dynamitu. Klikacie wtedy w przycisk z łopatą lub dynamitem, a następnie w kawałek, który chcecie usunąć.:

Aby usuwać z planszy kawałki, przechodzić do kolejnych obszarów jaskini, odbierać nagrody z plecaka, potrzebujecie zasobu: wytrzymałość. Na start eventu otrzymujecie 100 x wytrzymałość. Jej maksymalny poziom to 200, ew. nadwyżka przepada.

Wytrzymałość przywraca mocna kawa, dając +20 wytrzymałości na 1 kawę. Wykorzystujecie ją klikając przycisk:
    Przy usuwaniu kawałków z planszy wykorzystanie to następuje automatycznie (o ile posiadacie zapas kawy).

Na planszy znajdują się kawałki z prezentem:
    Ich nie łączy się w pary. Wystarczy kliknąć taką płytkę (o ile nie jest zablokowana przez inne płytki) i zawarta w niej losowa nagroda trafia do plecaka.

Najlepiej na spokojnie poczytać poradnik: Powrót do Jaskini Świstokosta.

Super, że się udało. A na przyszłość zgłoszenie do PT na język angielski lub niemiecki możesz przetłumaczyć przez np. Tłumacz google

12. lidia1963

lidia1963 Komisarz forum

czy trzeba wszystkie kafelki zebrac,czy jak mam zejscie to moge zejsc i potem np wrocic do tej planszy?

13. SMOD_Atena

Nie musisz zbierać wszystkich na jednej planszy i jeśli odkryłaś przejście i masz linę to możesz przenieść się na kolejną planszę ale wrócić już się nie da.
    Jeżeli jednak chcesz wykonać zadanie 9. aby otrzymać 10 x super pasza to musisz jedną planszę całkowicie oczyścić. Ja tego zadania jeszcze nie mam, zostawiłam je sobie na koniec.

14. morelowesady

morelowesady Naśladowca mistrzów

Pierwszą część skończyłam,itemy na polu.
    Czy w drugiej części będzie ten sam badyl do siania?Bo jakoś nie doczytałam:oops:.
    Mam odpalone dwa dyniowe to mogłabym jeszcze posiać na zapas,ale nie wiem czy warto...

15. SMOD_Atena

Tak roślina ta sama, można robić zapas, ale nie powiem Ci jaką ilość bo to zależy jakie zadania i przedmioty będziesz chciała kupić:

Jak widać w tabelach to wymagania w Szmaragdowej grocie są dużo wyższe, ale też nagrody lepsze ;)

hiacynta, bogusiania oraz morelowesady lubią to.
  16. ruda120

ruda120 Ekspert forum

zostało mi kilka kawałków układanki ale różnych wzorów - czy dobrze rozumiem że nie muszę ich wykopywać ani usówać żeby całkowicie wyczyścić plansze tylko za popmocą liny przenieść się do następnej planszy ?

17. SMOD_Atena

Tak, jeśli tylko masz odkryte przejście: [​IMG], linę do wspinaczki i 25 wytrzymałości.

hiacynta i Honorat. lubią to.
  18. dorcia-77

dorcia-77 Okazjonalny autor

jeszcze tak z nie zrozumiałym eventem się nie spotkałam niech ktoś mi wytłumaczy o co chodzi w nim

19. Karakuliambro

Karakuliambro Baron forum

Siejesz dużo ewentówki, kupujesz kawę, 5 kaw=500 szt ewentówki. Klikasz po prawej stronie w rysunek kubka, aż napełnisz pasek do poziomu np. 180. Należy uważać, aby nie przekroczyć 200, ponieważ nadwyżka przepda. Klikasz w kafelek leżący u brzegu, powinien się podświetlić. Szukasz takiego samego, też powinien się podświetlić. Ubywa Ci kawy, bo to kosztuje 20 jednostek kawy. Płytki z kokardką na niebieskim tle to nagrody. Ich odbiór kosztuje 10 jednostek kawy. Nagroda trafia do plecaka. Na początek są trzy miejsca na nagrody. Potem można ulepszyć do 6 jak kto chce. Ja ulepszyłam do czterech i zrobiłam ewent. Odebranie nagród z plecaka kosztuje 25 jednostek. Jak nie ma nic do odkrycia lub nie chcesz dalej grać na tej planszy używasz liny zakupionej w sklepiku i przechodzisz dalej o ile odkryłaś wyjście. Przejście kosztuje 25 jednostek. Sukcesywnie uzupełniasz poziom kawy dokonując zakupu w sklepiku w zależności od posiadanej ilości ewentówki.
    Gra nie jest trudna. Jest bardzo podobna do mahjonga jeśli chodzi o klikanie w kafelki.

Ostatnie edytowanie: 18 kwietnia 2026
  20. małgoos

małgoos Wszystkowiedząca wyrocznia

Dziekuje troche załapałam poprzedni zrobiłam a teraz jakoś ciężko mi to wychodzi

tereska1108, hiacynta oraz bogusiania lubią to.