Porady doświadczonych graczy

Temat na forum 'Dyskusje o grze i nie tylko' rozpoczęty przez użytkownika TETUNIA, 29 stycznia 2015.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

111julunia111 licząc po obecnych najniższych na moim targu cenach jabłek i dyni (ok.140 SG/szt) to produkcja dżemu dyniowego na sprzedaż za ok 16 tys... SG nie jest opłacalna, bo koszt produkcji wychodzi 15 400 SG nie licząc cukru żelującego i wody. Tak że moim zdaniem bardziej opłaca się sprzedać jabłka i dynie, ale ceny na targu trzeba obserwować bo często się zmieniają. Akurat dżem z dyni na chwilę obecną ma wyjątkowo wysoką cenę, na moim targu widywałam już po 4 tys.. SG, a za taką cenę to produkcja już w ogóle nie będzie opłacalna, chyba że i ceny jabłek i dyni mocno spadną.

-norbijas- lubi to.
  2. -norbijas-

-norbijas- Chodząca legenda forum

nie sadze by jablka stanialy;)

bakowska123 lubi to.
  3. 111julunia111

111julunia111 Forumowy żółtodziób

Okej, bardzo dziękuję
    Co muszę uwzględnić w sprawdzaniu takiej opłacalności? Jak policzyć koszty cukru itp?

4. cyfrzak

cyfrzak Wielki mistrz forum

jabłka nie ma opcji żeby stanialy, sa potrzebne do wielu pasz :) a dzem z dyni to alternatywa dla cmj wiec koszt 4 tysiące to nie tak zle, u mnie średnio krazy w okolicy 8 tysięcy :)

5. SMOD_Atena

No ja też myślę, że może być nawet wręcz przeciwnie. Na moim targu zdarzało się, że już i po 400 SG były jabłka;)

Obliczając koszt produkcji danego przetworu liczę wartość wszystkich potrzebnych składników po cenach jakie mam na daną chwilę na targu. Nie liczę wartości składników rzemieślniczych takich jak cukier żelujący, bo ten wypada ze zbiorów lub mogą wysyłać sąsiedzi czy znajomi w codziennych prezentach. Chyba że nastawiłabym się na jakąś hurtową produkcję i wypadające składniki rzemieślnicze (cukier, sól, itd....) by mi nie wystarczały i musiałabym kupować je w pakietach za floreny to wtedy musiałabym ten koszt produkcji bardzo podnieść i w rezultacie pewnie by się okazało, że nie warto inwestować florenów i pozostałych składników, bo cena danego przetworu na targu jest niska i bardziej opłaca się sprzedać to co zużyłabym do produkcji, np...jabłka i kupić np... gotowy dżem z dyni.
    Ale tak jak napisałam w poprzednim poście, na targ trzeba często zaglądać, obserwować i porównywać ceny, kupować jak ceny są akurat korzystne czy też sprzedawać np.. chutney marchwiowo-jabłkowy jak ceny wzrastają, np... tuż przed eventami czy też podczas eventów.

6. cyfrzak

no sprzedawac cmj, o ile się kupilo przepis i ma się 4 poziom dzemiarni :) a to wręcz pozorom nie jest latwe i do tego sporo skladnikow, pewnie dlatego cmj krazy wysoko :D

7. -norbijas-

-norbijas- Chodząca legenda forum

a coz to jest teraz 150 tys sg..tylko 6 tys pszenicy

8. SMOD_Atena

Był też do zdobycia w evencie Farmerskie gryzmoły rząd chmur, z którego co 48h otrzymujemy 1 CMJ, nie jest to wiele, ale zawsze coś.
    No i jak się nie ma jeszcze możliwości produkcji (co czasami jest nieopłacalne) to zawsze można wystawić setki jabłoni i sprzedawać jabłka czy też inne owoce. Zerknij na targ, u mnie wszystkie owoce mają ładną cenę, pszenica, marchew, owies i np....proso również.

9. cyfrzak

no ja pokupowalem dawniej pelno drzewe jabłek z ulepszeniami xl :D i co jakiś czas postawie na 3 lakach i robie zapasy :) dawno nie handlowałem jabłkami na targu :)

Nutka lubi to.
  10. myszka212

myszka212 Komisarz forum

Witam, poczytała sobie wszystkie Wasze rady:), ale i tak niewiele z tego rozumiem - jestem bardzo początkującym farmerem.
    Dziś udało mi się dotrzeć na 14 poziom i mam Leśną Polanę:), zastanawiam się do czego ją wykorzystać.
    Pytanie mam takie - czy można przenosić np. drzewa z głównej łąki na polanę? czy jest jakieś miejsce gdzie można składować drzewa, zagrody, jeżeli nie są mi potrzebne w tej chwili?

xBabciaEwa lubi to.
  11. SperanzaE

SperanzaE Baron forum

Hej! Tak, można przenosić drzewa z Łąki Głównej na Polanę. Podpowiem Ci tylko, że na Polanie wodę masz za darmo, także przynajmniej teoretycznie lepiej jest więc postawić tam zagrody lub/i obsiewać pola ale ja np. mam tam same drzewka (z wody rzadko korzystam, głównie podczas eventów, jak zależy mi na czasie). A rzeczy, których nie potrzebujesz możesz przechowywać w inwentarzu.

Nutka, myszka212 oraz xBabciaEwa lubią to.
  12. panoramaogrodnicza

panoramaogrodnicza Chodząca legenda forum

Gratuluję, piękne czasy farmerskie przed Tobą.:D
    Można przenosić drzewa z głównej na leśną, można i na dziką.
    To co chcesz przenieść najpierw likwidujesz tam gdzie rośnie, wtedy znajduje się w pasku i z paska sadzisz gdzie chcesz. :)

myszka212, agniecha$ oraz xBabciaEwa lubią to.
  13. myszka212

myszka212 Komisarz forum

Dzięki, tak właśnie myślałam, że posadzę tam drzewka.
    Mam nadzieję, że piękne:), bo na razie błąkam się po farmie;), nie wiem o co chodzi, większość czasu spędzam na czytaniu, bo jak mam o coś pytać, jak nie znam tematu:oops:, handluję sobie na targu i uważałam, że mam dużo kasy, ale jak poczytałam ile Wy macie to zmieniłam zdaniexD.
    Dzięki za pomoc:). Lecę przenosić drzewka:D

14. BA_Czerwona

BA_Czerwona Board Administrator Team Farmerama PL

Rozważ też ustawienie tam zagród - możesz poić zwierzęta za darmo, co skróci czas hodowli, a uzyskasz bonus +10% PD
    >źródło<

bakowska123 i Nutka lubią to.
  15. myszka212

myszka212 Komisarz forum

Też o tym myślałam, ale szału tam nie ma z wolnym miejscem, starczyło na 16 drzewek, a zagród mam 12.

bakowska123, Nutka oraz xBabciaEwa lubią to.
  16. xBabciaEwa

xBabciaEwa Chodząca legenda forum

Musisz pomyśleć o powiększeniu tej polany - trzeba mieć gwiazdki na to i wejść na drzewo magiczne - za chwilę odblokujesz dziką łąkę i będzie więcej miejsca na drzewka i zagrody . Powodzenia - jeśli czegoś nie wiesz to pisz sówkę .

Nutka lubi to.
  17. myszka212

myszka212 Komisarz forum

Sówkę? -tzn.?

18. xBabciaEwa

xBabciaEwa Chodząca legenda forum

Wiadomość - dobra ja napiszę .Będzie list na płocie( tam gdzie pisze mapa ) to kliknij na niego - to jest sówka .

Nutka i myszka212 lubią to.
  19. BA_Czerwona

BA_Czerwona Board Administrator Team Farmerama PL

Poproś też Graczy, żeby dodali Cię do sąsiadów >KLIK<. Im więcej sąsiadów, tym więcej będziesz mieć miejsca na polanie, do której dostęp uzyskasz na 17 poziomie.

20. myszka212

myszka212 Komisarz forum

Drogowskaz mapa jest, ale wiadomości nie ma. Albo źle szukam...