Opinie Piłkarskie emocje

Temat na forum 'Archiwum - centrala' rozpoczęty przez użytkownika TL_Mouse, 8 maja 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. julkalulka111

julkalulka111 Książę forum

Od niepamiętnych czasów robiłam każdy event, ale tym razem chyba odpuszczę. Event goni event, dużo siania zielska - trzeba kupić pomocników, nie nadążam uzbierać SN itd... Będę hodować zwierza i zarabiać na qpie....
    Pozdrawiam Wszystkich "futbolistów". :)

2. jagódka133

jagódka133 Fanatyk forum

dzięki :) w takim razie będę robić na bieżąco. Akurat należę do tych niecierpliwych i zazwyczaj robię od razu nie czekając :)

również dziękuję za odpowiedź :) pomocna jest i to bardzo :)

3. gregorg

gregorg Młodszy ekspert

witam jak robic ev jak brak cjm a ceny zawrotne

4. zletrafileskotku

zletrafileskotku Hrabia forum

średnio mi pasi ten event, ale lubię t-sy, i potrzebuję jeszcze sporo bananów, więc pewnie bede robić dla tych fantów :p, swoją drogą jestem wściekła..., zabrali mi z prezentów tajemniczą zagrodę, już się na nią napaliłam, żeby wcisnąć licencje do G&T, więc skoro tak zrobili, wyrzucili prezenty, dla tych licencji, to dlaczego G&T nadal nie ma? jestem mega rozczarowana! moze w weekend...

5. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Zajrzałam na forum w wolnej chwili, żeby sprawdzić, czy warto się babrać z eventem. No i znalazłam to przeciąganie liny, które ucieszyło mnie do łez.
    "Drawing the Line" to oczywiście "Malowanie linii", z przeciąganiem jakiejkolwiek liny (rope pulling, a najczęściej: tug of war) nie ma nic wspólnego.
    "Save the Date" to poniekąd dowód pewnej dowolności przy lokalizacji tych nazw - Anglicy wybrali sobie coś w rodzaju "Zapisz termin" w znaczeniu "zarezerwuj sobie czas", ale u Niemców ten item wabi się "Scheibenkleister" czyli takie mocno eufemistyczne przekleństwo w rodzaju (powiedzmy) [ciach] (mam pewne wątpliwości, czy to przejdzie tu u przedszkolaków, więc może "o choróbcia") - ma to o tyle sens, że na animacji ten plakat ciągle się odkleja i naklejacz ma pełne prawo powiedzieć "o [coś tam]".
    Skądinąd "Smacznego" to też nie jest dokładne tłumaczenie z ang/niem... za to "Jesteśmy mistrzami" to - owszem - przekład "We Are the Champions" (i po co było to spolszczać?!), ale u Niemców jest "Penibler Preisrichter" (czyli "skrupulatny sędzia"), co chyba lepiej pasuje do grafiki.
    Wniosek jest jeden: każdy orze jak może z tymi nieszczęsnymi nazwami itemów, ale może czasem jednak warto przynajmniej obrazeczek sobie obejrzeć.
    Choć w sumie... różnica żadna, liczy się przecież tylko i wyłącznie PD/TPD.
    Event robię 8)
    Ta piłkarska gierka była całkiem sympatyczna, choć monotonna (co jest nieuniknione przy stałym zestawie plansz), za to itemy dają całkiem słuszne PD/TPD i w dodatku można zgarnąć po kilka sztuk.
    Jak dla mnie to jest wystarczający powód, żeby odpalić kupon.
    Ale co ja tam wiem 8)xD

Zdrobnienie nie przeszło a niemiecką nazwę itemu można przetłumaczyć zupełnie inaczej,

SMOD_Atena

Ostatnio edytowane przez moderatora: 8 maja 2017
  6. Sookie

Sookie Chodząca legenda forum

Siej marchewkę i sprzedawaj. Producenci cmj będą ją kupować. A za zarobione sg kupisz cmj.

7. AnnDżelina

AnnDżelina Chodząca legenda forum

no to mnie zaskoczyłaś będziesz piłkę kopać :)
    narzekanko Cię z letargu wyrwało ;)
    super ja już ćwiczę celowanie choćby dla kondycji xD
    chociaż tak leje w moich stronach że od jutra pływam na piłce po boisku xD
    nie dziwne jak non stop siewne eventy są a zrobienie chutneya tanie nie jest

kurcza czy ktoś jeszcze pamięta jak robiliśmy eventy siewne na dżemie z dyni :D
    tylko wtedy się dało ciekawe czy teraz na dyniowym by się wyrobił w czasie?

Cytat edytowałam zgodnie z oryginałem,

SMOD_Atena

8. etanus

etanus Forum Pro

Wiecie co? ja naprawdę mam przesyt siania:mad:>:( Zero radości z farmy:cry: Będę leżeć i odpoczywaćxDxD Oczywiście życzę wytrwałości pozostałym farmerkom i farmerom w evencie:p

9. zzizzie

Piłkę kopałam poprzednio, miło się kopało.
    No to sobie jeszcze pokopię, a co xD
    Z letargu wyrwały mnie te drobne rozbieżności językowe, zawsze mnie bawi porównywanie tych trzech wersji ;)

Taa, chutney 8)
    No fakt, trza go mieć.
    Jak się go nie produkuje, to trza sobie kupić.
    Kupiłam pięć.
    Wystarczy 8)xD

tigre, Anetta41 oraz AnnDżelina lubią to.
  10. wolf031973

wolf031973 Książę forum

Nie ma to jak właściwy człowiek na właściwym miejscu. :):)Dzięki, zzizzie, sama bym tego nie rozkiminiła, bo z niemieckim u mnie słabo.
    Nie szukasz czasem pracy, bo BP pilnie tłumacza potrzebuje?;)
    Bawełna sobie rośnie ewentowo...

Cytat edytowałam zgodnie z oryginałem,

SMOD_Atena

gosiagosia60 i zzizzie lubią to.
  11. AnnDżelina

AnnDżelina Chodząca legenda forum

bo u nas nazwy mają kształcić rozwijać wyobraźnię
    ileż to razy ciągną się z pracą dniami i godzinami przeciągają dobę by linię namalować xD

trzeba się postarać w tej edycji meczyków bardziej
    bo pełne trybuny są
    poprzednio było więcej drużyn na boisku teraz zapowiada się więcej kibiców
    będzie się działo a raczej kopało :DxD

a przygotowałaś się na wypadajki xD

zzizzie lubi to.
  12. Daisy44

Daisy44 Półbóstwo forum

Ja też i a nuż uda się nam zrobić cały event. Pnącze kusi mnie bardzo ale czy dam radę to nie wiem;) w każdym razie powodzenia. Super sygnaturkaxD

13. zzizzie

W sumie do rozkminiania polskiej wersji to wystarczył ten angielski, niemiecki namieszał trochę.
    Tzn mnie namieszał, bo oczywiście polazłam sprawdzić, co Niemcy zrobili z tym terminem, a tu Scheibenkleister xD
    W tym niemieckim, jaki ja znam, nie używa się eufemizmów, więc w kilku słownikach online sprawdziłam, co to jest ten klajster i do czego służy ;)

No fakt, zupełnie zapomniałam o edukacyjnej roli tych naszych polskich nazw 8)
    To pewnie przez te wszystkie Łeasie, nagromadzenie Łeasiów jest nieco mylące w kontekście edukacji 8)

A wiesz, że się przygotowałam do wypadajek? xDxDxD
    Posiałam sobie goździki wszędzie tam, gdzie się dało, a na wyspie wiechlinę na super polach, bo to moja najdłuższa roślinka bahamska jest.
    Obawiam się, że dopadło mnie spore opóźnienie w rozwoju farmerskim...
    ... co skądinąd w żaden sposób nie utrudnia mi robienia eventów.
    Dziwne, jak się tak zastanowić 8)

A można, owszem.
    Można przetłumaczyć niemiecką nazwę itemu jako "klej do krążków".
    Ma to oczywiście sens tak głęboki, że mój nieszczęsny mały rozumek tego nie ogarnia.
    Aha, a może oni w hokeja grają, takiego na trawie...? 8)xD

Ostatnie edytowanie: 8 maja 2017
  14. Kloni17

Kloni17 Książę forum

no cóż mi się wydawało że mój post był na temat bo się zastanawiałam nad sianiem długorosnących roślin żeby było jak najwięcej wypadajek czy nad podwójnym PD i ten post był stwierdzeniem tego właśnie pytania
    ale przepraszam już nie będę

zzizzie "Scheibenkleister" to znaczy klej do szyb :p

zzizzie lubi to.
  15. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Świnki i owieczki w kwiatowo-gumową piłkę grają 8)xD

Szczerze mówiąc to nie wiem za co przepraszasz, bo post jak był w temacie to nadal jest:

zzizzie lubi to.
  16. zzizzie

Masz na myśli te Fensterscheiben*...? ;)
    No faktycznie, o tym nie pomyślałam - starałam się rozpaczliwie znaleźć coś (cokolwiek) pasującego do boiska 8)
    Ale w sumie... jakby tu i ówdzie (zwłaszcza ówdzie) dodać takie klejone szyby, to można by wprowadzić jeszcze jedną wypadajkę, plaster opatrunkowy... albo dwie wypadajki, plaster oraz nici chirurgiczne... i na bieżąco w ramach utrudnienia (premiowanego dychą zwykłej kupy na przykład) opatrywać co gorzej wyglądające rany zawodników po zderzeniu z taką szybą potraktowaną takim klajstrem.
    Wiem, wiem, do pomysłów z tym 8)

*Fensterscheibe (niem.) - szyba okienna 8)

tigre lubi to.
  17. xBabciaEwa

xBabciaEwa Chodząca legenda forum

Damy radę , tylko czas trzeba mieć , albo sp wykorzystać do siania .

Daisy44, pies008 oraz Anetta41 lubią to.
  18. Kloni17

Kloni17 Książę forum

W języku niemieckim słowo "Scheibenkleister" się używa jak coś nie wychodzi w języku polskim odpowiednik byłby [ciach]
    A żeby było w temacie goździki i habanero posiane a zagrody są w pasku trudno nie będzie podwójnego PD też wymyślili wszystko na raz
    farmer też tylko człowiek i się nie rozdwoi

Wykropkowany wulgaryzm to nadal wulgaryzm, usunęłam.

SMOD_Atena

19. zzizzie

No właśnie w tym znaczeniu użyto tego klajstra w nazwie itemu - plakacik się ciągle odkleja ;)
    Niestety na tym forum to naprawdę nie ma jak tego napisać, żeby było dobrze dla przedszkolaków 8)xD

Habanero, hmm.
    Nie miałam dotąd świadomości istnienia takiej roślinki na wyspie.
    Ech, człowiek się uczy przez całe życie.
    Ale co tam, moja wiechlina na super polach też pewnie jakąś jedną wypadajkę rzuci ;)

tigre i Anetta41 lubią to.
  20. niebo016

niebo016 Generał forum

Po przeanalizowaniu częstotliwości moich zasiewów8)xD, wychodzi mi, że zabraknie mi gwiezdnych talarów na całe cudowne pnącze:cry::oops:. Z drugiej strony talarków starczy na super paszę i wszystkie tajemniczosci.:inlove::music: Aby mieć to i to muszę mieć 463 talary- ale jak to zrobić jak średnio w jednym meczu dają około 7 sztuk????:oops:o_O

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.