Paski materiału

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika kasiamoja1, 2 października 2021.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. kasiamoja1

kasiamoja1 Forum Pro

Proszę o pomoc - nie mogę przeciągnąć pasków materiału na planszę. Wskakują z powrotem do paska. Gdzie popełniam błąd

2. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Zacytuję część poradnika wraz z filmikiem:

"Naszym zadaniem jest układanie na kolejnych planszach skrawów tkaniny złożonych z dwóch takich samych lub różnych wzorów. Wszystkie nagrody z paska postępu zostaną zdobyte po wykorzystaniu 245 skrawków, ale można je układać dalej i zdobywać z tego tytułu nagrody dodatkowe.

Skrawki przeciągamy z bocznego panelu na znajdującą się pośrodku planszę. Pierwszy skrawek musi przylegać do któregoś z boków pola z dużym brązowym guzikiem (na planszy może być kilka takich pól).

Kolejne skrawki można dostawiać tylko do pól z tym samym rodzajem wzoru lub do pozostałych wolnych boków ww. pola początkowego.

Jak wygląda układanie skrawków możecie zobaczyć na poniższej animacji:

Skrawki przeciągamy na planszę z bocznego panelu chwytając kursorem ten rodzaj wzoru, który chcemy dostawiać.
    Przesuwając kursorem wokół skrawka można zmieniać jego ułożenie, można go też przeciągnąć w inne miejsce planszy lub odłożyć na bok i wybrać inny wzór. Pojedyncze kliknięcie w skrawek kończy jego układanie (nie da się już nim poruszać) i można układać kolejny.

Na planszach znajdują się rozmaite przeszkody (guziki, szpulki itp.). Na polach z nimi nie można układać skrawków.

Nowe skrawki są dodawane do bocznego panelu po kliknięciu przyciski ze znakiem "+" (wzory na nich są generowane losowo).

Jeśli wzory na skrawkach nam nie odpowiadają, można je wymienić (do 5 razy dla każdej planszy). Pierwsza wymiana jest darmowa, każda kolejna kosztuje 1 x Guzik wymiany.

Gra nie kończy się automatycznie. Gdy danej planszy nie chcemy już układać (lub nie mamy już takiej możliwości), należy ją zakończyć klikając w okrągły przycisk końca gry (w prawym dolnym rogu). Przycisk ten staje się aktywny po ułożeniu na planszy co najmniej 2 skrawków."

Czy masz jeszcze jakieś pytanie?

3. zoafi

zoafi Wyjątkowy talent

myślę, że pani moderator nie zrozumiała pytania. chodzi bowiem o to, że łatki nie dają się przenieść na planszę. udaje się to jedynie z pierwszą, kolejne wymagają "cudów-niewidów". ja juz wiem, że tego eventu nie skończę, jedyne co tu pomaga to melisa.

4. SMOD_Atena

zoafi tutaj sobie nie "paniujemy" ;)

A jeśli chodzi o pytanie Autorki to myślę, że zrozumiałam i odpowiedziałam cytatem z poradnika, w którym dokładnie opisane jest jak te skrawki układać. Spróbuję jeszcze raz wyciąć konkretny fragment:

"Skrawki przeciągamy na planszę z bocznego panelu chwytając kursorem ten rodzaj wzoru, który chcemy dostawiać.
    Przesuwając kursorem wokół skrawka można zmieniać jego ułożenie, można go też przeciągnąć w inne miejsce planszy lub odłożyć na bok i wybrać inny wzór. Pojedyncze kliknięcie w skrawek kończy jego układanie (nie da się już nim poruszać) i można układać kolejny
    ."

Dodam do tego może jeszcze, że do momentu ułożenia musimy cały czas ten skrawek "trzymać" czyli trzymamy palec na lewym przycisku myszy. Po dopasowaniu skrawka na planszy klikamy w ten skrawek i powinien być w miejscu w którym go dopasowaliśmy.
    Na filmiku z poradnika jest to też pokazane:

Czy Autorka wątku ma jeszcze jakieś pytanie?

5. zoafi

zoafi Wyjątkowy talent

no właśnie o to chodzi, że pasek "nie odrywa się" i nie daje się przenieść albo przeniesie sie połowa paska. naciśnięcie "powrotu" powoduje że ta połowa łatki znika z planszy i wraca na pozycję wybierania. no, ale to już blokuje dalsze układanie. jedyny sposób to ponowne logowanie i tak w kółko..... jest błąd od strony gry po prostu.

6. SMOD_Atena

zoafi gdyby był błąd po stronie gry to wystąpiłby u wszystkich Graczy a nie ma takich zgłoszeń oprócz Autorki i Twojego co znaczy, że albo coś nie w porządku z Waszym sprzętem, oprogramowaniem, albo po prostu jakoś źle układacie te skrawki. Ja ułożyłam już tyle:

gggg.png

i z ani jednym skrawkiem nie miałam żadnego problemu.

Jeśli jednak jesteś pewna, że u Ciebie wszystko w porządku i uważasz, że na Twoim koncie wystąpił błąd to zapraszam w celu sprawdzenia konta do PT: Pomoc Techniczna.

Czy Autorce wątku mogę jeszcze w czymś pomóc?

7. ulcia50

ulcia50 Okazjonalny autor

>Ja też tak mam-to chyba wada [między innymi]gra nieraz tak :mad:że szkoda gadać-miłego dnia układającym skrawki:)a sprzęt jest ok

8. SMOD_Atena

ulcia50 ale wada czego? gry? no raczej nie skoro prawie (pomijając Was w tym wątku) wszyscy Gracze układają skrawki bez problemu. Może czyszczenie pamięci przeglądarki od początku jest potrzebne (taka zapełniona pamięć może powodować różne problemy). Warto też sprawdzić działanie gry na kilku różnych przeglądarkach (Chrome, Edge, CCleaner, Firefox). Zawsze też można napisać zgłoszenie do PT w celu sprawdzenia konta.

9. kasiamoja1

kasiamoja1 Forum Pro

No nic próbujemy - dziękuję za odpowiedż

10. SMOD_Atena

Bardzo proszę, powodzenia życzę i temat zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.