panoramaogrodnicza

Temat na forum 'Kto jest kim - gracze' rozpoczęty przez użytkownika panoramaogrodnicza, 21 maja 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. ania1713

ania1713 Chodząca legenda forum

Ja sama się na tym złapałam... Jak byłam w średniej, to mogliśmy liczyć na kalkulatorach (bo na maturze można mieć kalkulator) i pamięciówka kompletnie poszła w odstawkę. A potem poszłam na studia i nagle dużo trudniejsze rzeczy trzeba było liczyć w pamięci no i klops. Musiałam od nowa zaczynać, żeby znowu przetrzeć w umyśle te ścieżki, które w średniej zarosły chwastami.

Ale to, plus niektóre opinie uczniów, że działania typu 148+957 trzeba liczyć ba! nawet nie pisemnie, ale na kalkulatorze, sprawiło, że postawiłam uczyć i wymagać na lekcjach liczenia w pamięci. Już widzę efekty, choć niestety tylko u tych, których prowadzę od kl. 4. Tych których przejęłam po kimś nie da się przestawić. Nie chcą za nic świecie liczyć w pamięci, wszystko pisemnie (nie mam nic przeciwko, ale to raczej dla tych naprawdę słabych uczniów albo przy trudniejszych działaniach). A niektóre zadania mają ikonkę kalkulatora czyli można je liczyć na kalkulatorach i wielka afera jak (nie przy wszystkich) mówię, że policzymy bez kalkulatora.

Jednak o ile tych "moich" nie muszę przekonywać do pamięciówek, to mam wielką frajdę u tych "przejętych po kimś" jak np. 2/3 mamy zamienić na rozwinięcie dziesiętne i specjalnie pozwalam na kalkulatorze a tam 2:3 = 0,66666666667 i wtedy mówię że jak tak by napisali na kartkówce to mają 0pkt bo jest źle. I nagle "jak to? kalkulator liczy źle?" xD

Ostatnie edytowanie: 3 października 2020
  2. olgs3

olgs3 Chodząca legenda forum

Chyba je tak nie tak w pamięci mi wyszło 0,3333333 i tyle samo na kalkulatorze.Zastanawiam się kto ma popsuty kalkulator?

3. ania1713

ania1713 Chodząca legenda forum

Dokładnie xD tak to jest jak się myśli o dwóch rzeczach naraz :p
    Poprawiam swój post ;)

4. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Hejka dawno niewidziani. Ja mam trochę inne pytanie. Polecacie Malibu Drink, bo jutro mam spotkanie kierunkowe:D?? Jak na Skiathos nie wykitowałem po mojito prawdziwym z rumem i szampanem (które specjalnie piłem 2h), to po tym raczej też nie:p Także.. Chodzi mi bardziej o smak:D

misiek1978 i agucha31 lubią to.
  5. agucha31

agucha31 Chodząca legenda forum

Ja bardzo lubie malibu tylko że on jest bardzie pod słodki a mojito bardziej na gorące dni z lodem i miętą

misiek1978, olgs3 oraz krasnoludek10 lubią to.
  6. krasnoludek10

To idealnie, bo ja kocham słodkie:p Byle nie za słodkiexD

misiek1978 i agucha31 lubią to.
  7. agucha31

agucha31 Chodząca legenda forum

To zależy dla jednych za a dla innych nie Znam wiele osób którym nie smakuje a i też takich którym bardzo smakuje :)

misiek1978, olgs3 oraz krasnoludek10 lubią to.
  8. krasnoludek10

To może polecisz coś podobnego, ale takiego neutralnego słodkościowo-kwaskowo:D?? Bo nie wiem, czy ryzykować :wuerg: po tym drinku z przesłodyczenia czy jednak nie:pxD

Dobranoc niecierpliwe ze względu na studia (kto czytał, ten wie)-.-:sleepy:

agucha31, misiek1978 oraz olgs3 lubią to.
  9. xBabciaEwa

xBabciaEwa Chodząca legenda forum

10. antonina-farmerska

antonina-farmerska Chodząca legenda forum

Ewuniu dziekuję za kawę
    Grecia podała kod
    OBFAUNITY

11. xBabciaEwa

Dzięki .:)

12. Miśkowo

Miśkowo Chodząca legenda forum

Dzień dobry :)
    Dobrej niedzieli dla Wszystkich :)

13. xBabciaEwa

Nawzajem .
    Jadę na cmentarz pomniki pomyć , bo nie wiadomo jak to będzie dalej , a jak zamkną to co ?

14. Miśkowo

Dziękuję :)
    Oj tak, ciekawe jak w tym roku będzie wyglądać Wszystkich Świętych.. Czy ludzie ruszą na cmentarze 1.11 czy może bardziej to rozłożą w czasie? Tym bardziej, że 1.11 wypada w niedzielę.. Dystans społeczny zastosować to będzie ciężko..

15. xBabciaEwa

My nie będziemy się narażać , Pójdziemy tydzień przed i tydzień po . Zresztą często odwiedzamy groby mojego taty i teściów , więc nie są zaniedbane .

16. Miśkowo

U mnie w rodzinie też dba się o groby przez cały rok, ale niektórzy pamiętają o tym tylko 1.11, no cóż okaże się jak będzie w tym roku..

17. xBabciaEwa

Wiesz różnie to bywa , niektórzy daleko mieszkają , a nie stać ich , żeby kogoś wynająć . My mamy dosyć blisko na cmentarz , więc nie ma problemu .

18. Miśkowo

Prawda, ale tak jak pisałaś Ewo, można to zrobić tydzień wcześniej, tydzień później, nie trzeba się pchać, zwłaszcza w tym roku. Mi osobiście wydaje się, że 1.11 ma już trochę inne znaczenie niż kilkanaście lat wcześniej, jest to dzień kiedy spotkamy się z rodziną i mamy chwilę, żeby porozmawiać, a zaduma już nie taka jak przed laty...

19. xBabciaEwa

Nie mogę męża i mamy narażać , a z rodziną w każdej chwili możemy się spotkać .

20. panoramaogrodnicza

panoramaogrodnicza Chodząca legenda forum

Widzę, że Ewa zaprasza do hacjendy na swoich wyspach.;):)
    Wreszcie nazbierałam komplet kluczy, poukładałam klocki i ewentówki grzecznie rosną.:)
    Po robocie, teraz mogę się spokojnie kawy napić. :)
    Dzień dobry.:D