panoramaogrodnicza

Temat na forum 'Kto jest kim - gracze' rozpoczęty przez użytkownika panoramaogrodnicza, 21 maja 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. ania1713

ania1713 Chodząca legenda forum

Do rozbudowy piekarni używałam jabłecznika (wypada co 12 godzin z któregoś pnącza, więc był za darmo bo się uzbierało ich trochę) a dodatkowo kręciłam ciasteczka ananasowe, bo miały super cenę i sama też ich używałam na wyspie, więc dwa w jednym ;)

Kwiaciarnię mam na świeżo rozbudowaną. Kręciłam doniczki walentynkowe, a potem wiązanki weselne i dopiero później je zjadałam - dwa w jednym bo punkty z kręcenia i punkty z jedzenia :p A jak oszczędzałam i nie chciałam używać orchidei (zawsze miałam z nimi problem) to kręciłam zwykłe doniczki a kupowałam doniczki nagrobne (niska cena na targu poza pełnią) i je dawałam na rozbudowę. Normalnie dawałam pod rozbudowę wieniec wiosenny (też wypada z pnącza co 12h) ale jakoś trudniej było mi go uzbierać - częściej go używałam niż jabłecznika.

2. antonina-farmerska

antonina-farmerska Chodząca legenda forum

To są fachowe porady ,więc powinnam obiecać ,że dołączę do piątekxD

3. abc2016

abc2016 Chodząca legenda forum

i tak mam cały dzień zajęty więc grać będę może wieczorem, na farmie jest pom. fiołek, bo jest mi potrzebny do misji, a eventówka rośnie tylko na plantacji wyspowej, bo na wodospadach i w lesie deszczowym są sandały i XXL, tak, że strata niewielka, jak nawet nie wykorzystam....

to nie jest kwestia przełamania czy jego braku, każdy ma inne ograniczenia, a ja mam bardzo słaby wzrok i dużo słabszą koncentrację niż młodzi ludzie...

4. panoramaogrodnicza

panoramaogrodnicza Chodząca legenda forum

Warto spojrzeć na skład takiego kupnego ciasta, jeśli jest tam utwardzony olej palmowy to masz rację nie nadaje się do niczego ani smakowo, jak to mówisz:
    ani zdrowotnie, bo wiadomo, że utwardzony olej to świństwo, kwasy trans, metale ciężkie itd., itd.
    Generalnie nie kupuję ciast ani do zrobienia ani gotowych, ale ciasto francuskie tak. U mnie dostępne są dwa, albo schłodzone albo zamrożone, obydwa w składzie mają tylko mąkę, wodę, masło, sól, alkohol etylowy i kwas cytrynowy.
    Mówisz o tzw. różach karnawałowych ?
    Super.:D Mam nadzieję, że i ja dzisiaj moje nakarmię, już ją głaszczę po pyszczku.;)xD
    Myślałam, że tego nie ogarnę, robiłam 10 różnic i cieszyłam się z wyników, ale co jakiś czas próbowałam 60/90, sporo straciłam, ale teraz nadrabiam straty. Niestety muszę trochę dosiać, no i te dzisiejsze wylotki to raczej nieloty są.-.-:cry:

5. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Przyznaję - w skład się nigdy nie wczytywałam. Może trafiałam akurat na te gorsze, ale wydaje mi się, że przetestowałam całą ofertę tych polskich-niepolskich sklepów ;)

A mówię o czymś takim:

Foremkę na patyku zanurza się (broń Boże nie w całości) w cieście bardzo zbliżonym do naleśnikowego, a później w rozgrzanym smalcu/oleju/innej fryturze. Po paru sekundach to ciasto (w kształcie jak na foci na przykład) samo zsuwa się z foremki, a po kolejnych paru sekundach nadaje się do wyjęcia, osączenia i posypania pudrem.
    Moim zdaniem smakuje to jak najlepsze faworki i zawsze jest tak samo kruchutkie :inlove:

6. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Dlatego napisałem, że lewej raczej nie skończęxD

.Basia410., brzustinka oraz dantic3 lubią to.
  7. marynia53

marynia53 Cesarz forum

Witam, a wracając do faworków, to ich smakowitość wg mojej babcii zależała od dobrego wyrobienia ciasta, schłodzenia a następnie cieniutkiego rozwałkowania. Wtedy są przepyszne. Składniki też mają znaczenia jak np. kwaśna śmietana (chyba dobrze pamiętam).
    Wszyscy zajadali się babcinymi faworkami. Jak babcia umarła to faworki robiła moja mama ale nie były takie jak babci i zawsze była draka. Dzisiaj już nie będę miała faworków domowych bo odeszła moja mama. Dlatego czasami kupuję ale żadne mi nie smakują nawet domowe u znajomych.:)

8. panoramaogrodnicza

Takiego ustrojstwa nie mam, ale widzę, że mogę mieć, spróbuję, chociaż to smażenie trochę mnie odrzuca.;)xD
    Smaki dzieciństwa, fajna sprawa.:D A sama nie próbowałaś zrobić?

9. zzizzie

Możesz mieć i to bez specjalnego wysiłku ;)
    Smażenie... bo ja wiem, wolę smażyć, niż wałkować -.-xD

A faworki nawet z najlepszego francuskiego ciasta to jednak nie to samo, co prawdziwe faworki...
    ... właśnie, Marynia ma rację - to wałkowanie może człeka zabić, ale tylko cieniutkie wałkowanie daje dobre efekty.
    Smutna prawda :cry:
    Kupne faworki też mi nigdy nie smakowały, u mnie w domu gosposia wałkowała jak szalona xD

10. dantic3

dantic3 Chodząca legenda forum

i to własnie w domu mam :)faworków nie robie ,ale te rewelacyne, pyszne w mig znikają z talerza :)
    Iza gratuluje zeberek :D ja ich nie zdobede :(
    gratulacje dla wszystkich co juz ukończyli :D
    dobry wieczór :)

11. zzizzie

Prawda, że pycha...? ;):inlove:

12. dantic3

dantic3 Chodząca legenda forum

prawda :)kiedys na targu bardzo dawno temu kupiłam 4 takie foremki nawet gościu pokazywał jak sie to robi i dawał kosztowac :D nawet sie nie na myslałam długo i kupiłam:D do dzis sa w obiegu bo nikt z rodziny takich nie ma :D

13. agucha31

agucha31 Chodząca legenda forum

Bry
    Ech ja to sie nigdy nie nauczę aby wchodząc na forum nic nie jeść ani nie pić xDxD;)

14. panoramaogrodnicza

Czyżby było czyszczenie monitora.:pxD

15. agucha31

agucha31 Chodząca legenda forum

A no dokładnie aż kot sie przeraził i z pokoju zwiał bo nie wiedział co sie dzieje :)

16. panoramaogrodnicza

A to mój kolejny krok do ideału.;)xD

I mam pytanie, gdzie jest stos drewna w tajemniczym ogrodzie, czy lesie jak kto woli.:(

17. kalinamala

kalinamala Fanatyk forum

Elu przy frytkach bodajże i nad nim tamburyn (czy cuś takie )
    -tak mniej więcej środek planszy a ciutkę na lewo
    - no i gratuluję tego osiągnięcia :)
    ja rozegrałam 113 rundek i czekam na wylotki - sieję na farmie na dużych polach kurki z sn i resztą,i póki co mam 100% wypadalności - jeszcze na 31 gier uzbierać - może dam rade jak dziś i jutro dłużej posiedzę

Ostatnie edytowanie: 28 stycznia 2019
  18. panoramaogrodnicza

Dzięki, widzę.:D

19. MOD_Zła

MOD_Zła Forum Moderator Team Farmerama PL

Dobry wieczór :)
    Wreszcie znalazłam chwilę i wklepałam obiecany przepis :)
    Jakoś zdjęć jest jaka jest, ale są to moje zdjęcia, a nie podrasowane z sieci ;)
    Faworki/róże karnawałowe

20. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum