panoramaogrodnicza

Temat na forum 'Kto jest kim - gracze' rozpoczęty przez użytkownika panoramaogrodnicza, 21 maja 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

OK, ja się tu mogę lekko naśmiewać albo (mniej lekko) dziwować, ale rozumiem te rozmaite racje.

Jakiś czas temu, w poszukiwaniu sugestii co do przyszłości tej gry, trafiłam na dość zabawne (choć tak naprawdę całkiem poważne) dzieło naukowe, gdzie znalazłam cały solidny rozdział poświęcony właśnie Farmeramie.
    Rozdział powstał na bazie wyników ankiety, jaką przeprowadzono wśród graczy (bodajże niemieckojęzycznych) ładnych parę lat temu.
    I zapadła mi w pamięć taka tabelka, w której podsumowano rozmaite aspekty gry odpowiadające rozmaitym grupom graczy.
    Farmerama (to już mój prywatny wniosek) dlatego odniosła taki sukces - i nadal nieźle się ma pomimo czarnowidztwa co poniektórych - że zaspokaja całe multum potrzeb graczy.
    Mamy tu i współzawodnictwo, i kolekcjonerstwo, i zamiłowanie do organizacji przestrzeni, i elementy społecznościowe... i całą masę innych rzeczy.

Więc tak naprawdę, ze wspomaganiem w postaci solidnej naukowej analizy, rozumiem nawet i to współzawodnictwo czy kolekcjonerstwo... że mnie to nie bierze, to już naprawdę tylko moja prywatna ułomność ;)

2. xBabciaEwa

xBabciaEwa Chodząca legenda forum

Nie musisz grać , ale pogadać z nami możesz . xD

3. zzizzie

No właśnie, najdłużej mnie trzymały te aspekty społecznościowe ;)
    W końcu to już sporo ponad rok moja szanowna farma pozostaje łysa jak kolano (no, czasem się ożywi z okazji petardowego eventu albo innych krokodyli).
    Ale na samych aspektach społecznościowych daleko się nie zajedzie... więc pomalutku wycofuję się z udziału w tej zabawie i mam nadzieję wreszcie odnieść spektakularny sukces w tej dziedzinie 8)xD

4. xBabciaEwa

Wiesz , że jesteś lubiana , wiem nie przez wszystkich , ale czy da się tak odejść całkiem po takim długim czasie .

5. zzizzie

Jestem lubiana czy nie jestem - w sumie ważniejsze jest to, że jestem czytywana ;)
    Odejść nie jest łatwo, pewnie... sporo czasu tu przesiedziałam, częściowo kompletnie bez sensu xD
    Ale jak tak sobie teraz zaglądam na to forum, to nie bardzo jest co i gdzie pisać ;)

6. agucha31

agucha31 Chodząca legenda forum

Oj fakt tu sie zgadza to forum to juz niestety nie to samo forum co dawniej, czasy starego forum są tylko wspaniałym wspomnieniem , masę wspaniałych ludzi, rozmowy o wszystkim i o niczym , pamiętam jak często do późnych godzin nocnych sie siedziało i gadało i każde dobranoc nie miało końca bo co sie człowiek pożegnał i miał iść juz spac to zawsze gdzieś coś jeszcze przetrzymało zawsze jeszcze sie komuś chciało coś odpowiedzieć no i tak czas leciał zerkało sie na zegarek a tu juz późna noc nastawała. Oj czasy nie do zapomnienia

7. xBabciaEwa

Wy obie to jak stare babcie - panie kiedyś to się działo - ja nie wiem jak było kiedyś , ale wiem , że można tylko trzeba mieć czas i temat .

8. zzizzie

To nie chodzi o czas... tym bardziej nie chodzi o temat, bo temat zawsze można znaleźć (a jak jest temat, to i czas się skądś podkradnie).
    Chodzi o to, że obecny dominujący styl forumowego pisania jest zupełnie nie z mojej bajeczki (kto zaglądał do mojego nieboszczyka wątku albo do początkowej poczekalni, ten wie, o czym piszę).
    A jak nie z mojej bajeczki - to trzeba sobie poszukać innego miejsca, bo bajeczki to ja nie zmienię xD

9. agucha31

Oj kochana masz racje można i teraz też jest sporo wspaniałych osób ale niestety mimo to , to juz nie jest i nie bedzie tak jak dawniej, wcześniej nie było znaczenia do jakiego domku zajrzałaś czy nawet do jakiego klubu, czy nocne marki czy gadułkowo, czy gdzie indziej wszędzie wszystkich masę, wszędzie toczyły sie rozmowy , forum tętniło , wyjście do toalety groziło nadrabianiem czasem w czytaniu a juz nie wspomnę jak sie nie weszło przez cały dzień i nagle wchodziło oj było co i gdzie nadrabiać :)

10. panoramaogrodnicza

panoramaogrodnicza Chodząca legenda forum

Nie martw się ja też nie pasuję, jeśli chodzi o rusz zagrody, ale to drobiazg jest.
    Okazało się, że nie mam nawet ... różowego kurnika i o dziwo żyję i mam się całkiem dobrze.:D
    Ale każdy gra jak lubi i jeśli lubi. xD
    Oj nie uwierzę, że Ty nie masz o czym pisać. :p
    No właśnie i po coś zamykała, ja się pytam, po co? -.-:cry:
    Ludzie są różni, zainteresowani różnymi sprawami, z różnym poczuciem humoru, z różnym bagażem doświadczeń,
    to i wątki są różne, jedne fajniejsze inne mniej. :)

11. xBabciaEwa

Sama nie zawsze jesteś , więc co się dziwisz , że jest jak jestxD

12. agucha31

Ech no ta , tu masz sto procent racji , ale wtedy wiesz też nie zawsze sie było, bo często coś nie pozwalało na obecność no ale jak juz sie było to oj ciężko było wyjść :p no ale wiadome to juz raczej nie wróci :)

13. xBabciaEwa

Bo teraz trzeba się mocno zastanowić co napisać , bo niby jest dobrze , a potem się okazuje , że nie koniecznie .

14. agucha31

No to fakt i czasem lepiej jest przemilczeć pewne kwestie niż sie odezwać

15. panoramaogrodnicza

Fajni ludzie byli, są i będą.
    A dlaczego uważacie, że dawniej było fajniej?
    Moim zdaniem dawniej forumowicze byli bardziej jednorodną grupą,
    razem żeście zaczynali, razem żeście tworzyli, mieliście podobne doświadczenia.
    A teraz to czasem jest tak jak u cioci na imieninach, jedni nie są w stanie zrozumieć drugich.
    Jak można rozmawiać o ...........?*
    * a tu można wpisać dowolne słowo.;)

Masz rację, bo czasem się domyślamy co autor miał na mysli, zamiast dopytać i wtedy powstają problemy.:(

Ostatnie edytowanie: 8 listopada 2017
  16. xBabciaEwa

Rozmawiać też trzeba umieć .

17. panoramaogrodnicza

Tak Ewa, masz rację, rozmawiać trzeba umieć i to jest bardzo trudne,
    ale o ile trudniejsza jest rozmowa pisana.
    Co znaczy rządek równiutko napisanych komputerowych literek,
    jaka jest intonacja, jakie są zawarte w nich emocje,
    pytań jest wiele i interpretacji też,
    stąd łatwo o nieporozumienia, niedomówienia, czasem całkiem niepotrzebne kłótnie.

18. agucha31

Ale wiesz to nie miało wtedy większego znaczenia bo rozmowy były o wszystkim i o niczym , wcale nie musiały one dotyczyć gry, no choć i teraz tak jest ale tych rozmów o niczym jakby mniej , większość teraz sprowadza sie do gry i eventów a przeważnie nawet zazdrości że ten czy tamten juz ma koniec , ze pewnie koszyczki kupione itp, teraz więcej jakby zawiści i zazdrości wśród graczy, wiadome ze nie wszędzie i nie zawsze i nie wszyscy ale niestety tak jest, zobacz co sie dzieje często w eventowym, więcej zawiści
    Ja wiem że każdy z nas jest inny, każdy ma własne zdanie i ma do niego prawo, każdy ma prawo sie nie zgadzać z innej osoby zdaniem , no ale dlaczego tak często jest ze jesli sie z kimś nie zgadzamy to zamiast sie normalnie wypowiedzieć na temat swojej kwestii to potrafimy dosłownie dopiec czy wyzwać kogoś że jego zdanie jest bee

19. xBabciaEwa

Wiesz , że masz rację , ale mi się wydaje , że tu jest potrzebna również dobra wola , bo z każdym można się dogadać , albo ja jestem z innej planety .

20. MOD_Zła

MOD_Zła Forum Moderator Team Farmerama PL

Dzień dobry :)

Tak sobie i czytam i naszła mnie myśl. Wszystko się zmienia. W życiu realnym zachodzą zmiany, zmieniają się czasy, zwyczaje, nawyki. Zmieniają się nasze upodobania. I forum też się zmienia.

Taka piosenka mi się w temacie przypomniała. Hit to nie jest i nagrywana pewnie gdzieś w domu, ale polecam wytrwać :)