Opinie Otwarte beta testy - opinie

Temat na forum 'Archiwum - centrala' rozpoczęty przez użytkownika Eviana, 28 września 2020.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. AladdinSane

AladdinSane Komandor forum

tak podczytuję wątek beta-testy opinie i na podstawie własnych obserwacji dochodzę do wniosku, że większość
    problemów z farmą i jej obsługą może wynikać z ograniczeń sprzętowych (nikt z Ekipy oczywiście nie powie, że masz sprzęt do bani i jak chcesz grać, to kup nowy ),
    ale też na skutek zaniedbań w mecenacie ekwipunkowym.

jeszcze do niedawna miałem te same problemy, co większość graczy i zamiast narzekać i biadolić, wziąłem to wszystko na klatę i:

1. wbrew obiegowej opinii, że kurz jest po to żeby leżeć, wyczyściłem komputer. Zacne ilości owego kurzu namierzyłem w czeluściach mojego lapka i to nie tylko w okolicach wiatraków i innych części znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie,
    ale dosłownie wszędzie.
    Kurz był już tak ubity, że w niczym nie przypominał delikatego jak płatek śniegu kurzu zalegającego pod meblami, a wiatraki nie chłodziły nawet samych siebie!!
    2. wymieniłem pastę termo na procesorze ( nic specyficznie skomplikowanego - na yt jest mnóstwo porad jak to zrobić -
    więc jak już ktoś odważy się dobrać do wnętrza maszyny, to powinien to zrobić
    (koszt znacznie niższy niż zakup nowego kompa, ok. 20 pln. w strzykawce),
    a skuteczność nieprzeciętna
    3. lap-top dostał podkładkę chłodzącą (wypas - koszt poniżej 100 pln.)
    4. permanentnie monitoruję temperaturę karty graficznej i procesora (każdy komputer ma w/w funkcję)

Farma na Unity jest bardzo wymagająca, pełno ruchomych grafik, latających sów, wron i innych krokodyli -
    od czasu wcielenia w życie pt 1 - 4 wszystko chodzi bez zarzutu.

Ostatnie edytowanie: 24 stycznia 2021
  2. wandadrozdowska53

wandadrozdowska53 Czeladnik forum

U mnie jest bryndza ze SPS- nie produkuje, jest dziwne pole, natomiast wszystkie manufaktury i menażerie wcale nie działają. Najeżdżanie kursorem to porażka. Nie można sprawdzić nic. Nie odpowiadają. Jest bardzo uciążliwe. Nic nie można ulepszyć. PT twierdzi, że działa, że sprawdzili. Nakazali poprawki sprzętu. Informatyk wszystko sprawdził, jest w porządku, poprawił to wszystko wg sugestii PT. Ewidentnie jest to po stronie PT do poprawienia ( tak twierdzi informatyk) A oni, jak się można domyśleć odsyłają linki. Nie robią z tym dosłownie nic. Obraz jest ucięty, nie ma możliwości zobaczenia jaki ma się ID.

izabell2468 i marysiad8 lubią to.
  3. ania12355

ania12355 Chodząca legenda forum

Jeżeli na kliencie to ID masz w ustawieniach gry.
    Obraz nie ucieęy, tylko taki jest.

4. winiulka

winiulka Ekspert forum

gratuluję i popieram, o sprzęt trzeba dbać
    ale mam parę pytań,ja gram na Unity i komputerze stacjonarnym a chcę się dowiedzieć czy to wina mojego sprzętu, czy tez zaprogramowania:
    -czy koło fortuny ma płynny ruch?
    - czy mimo wyłączonej animacji w rzędzie chmur wszystko skacze,kręci się ?
    -czy przy otwieraniu skrzynek za każdym razem wszystko wraca do początku?
    -czy przy wybieraniu np. itemów w/g PD lub od A-Z trzeba odczekać za każdym gdy wybierze się item ok.10-15 sek by segregowało normalnie?

oset53 lubi to.
  5. ania12355

To nie Twoja wina. Czekamy na usunięcie tych błędów.
    Koło ma u mnie ruch wahadłowy i wcale nie płynny. Gram na przeglądarce(Edge)
    Na Kliencie tak samo. Pewnie trzeba błąd z kołem zgłosić.

6. AladdinSane

• koło fortuny kręci się bardzo płynnie i nie występują zwiechy jak kiedyś, kiedy to nie chciało się zatrzymywać
    • nic na pnączu nie skacze - animacja wyłączona w ustawieniach
    • przy otwieraniu skrzynek wszystko wraca na początek listy, ale to błąd skryptu
    • segregowanie itemów i czas reakcji bez zarzutu
    • wczorajszy Renzo, pomimo obaw, też działał bardzo płynnie-średnia 18,8 u siłacza

izabell2468 i draculik34 lubią to.
  7. winiulka

winiulka Ekspert forum

Dzieki za odpowiedź.Teraz wiem, że nic nie wiem, czy to wina sprzętu czy nie, ale na to wskazuje, a ponoć mam dość silny komputer.
    To o co pytałam, to występuje u mnie,na temat Renzo lepiej się nie wypowiadać, u mnie tragedia.
    Dzieki.

8. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Jak Tyś to zrobił, że u Ciebie na pnączu nic nie skacze? :D

Ja mam wszystko co możliwe (dźwięki, animacje i inne fajerwerki) od zawsze wyłączone i obecnie u mnie na pnączu itemy nadal skaczą i fruwają ;)
    No ale w innych miejscach typu ogród ozdobny czy wyspa skarbów animacji już nie ma a jeszcze niedawno też była, mam nadzieję, że i na pnączu uda się programistom ją wyłączyć i itemy się uspokoją ;)

A otwieranie skrzyń można sobie doraźnie ułatwić wpisując w wyszukiwarce inwentarza np. Skrz i będą się wyświetlać same skrzynie.

Dla mnie ważniejszy jest jednak Enter i Esc dla koła, strasznie mi tych dwóch opcji brakuje :cry:

9. draculik34

draculik34 Chodząca legenda forum

U mnie animacje włączone i pnącze działało i działa, nie wiem jak te itemy u Was skaczą :)
    Boję się tylko tego, że jak programiści naprawią te różne błędy, to u mnie się wszystko popsuje :music:

izabell2468 lubi to.
  10. SMOD_Atena

Pnącze u mnie też działa, bonusy z rzędów zbieram bez problemu, chodzi o to, że itemy się poruszają tak jakby animacja była włączona a nie jest ;) Wcześniej było też tak na wszystkich ozdobnych (ogród, wyspa, nawiedzony dom, itd...), podobnie było z zagrodami i fabrykami ale to już jakiś czas temu zostało naprawione, przynajmniej u mnie już jest zgodnie z ustawieniami.

draculik34 lubi to.
  11. draculik34

draculik34 Chodząca legenda forum

To już teraz wiem o co chodzi z tym skakaniem :) dzięki za uświadomienie :)
    U mnie od samego początku nie było i nie ma problemów z grą. Nie mam wypasionego sprzętu, laptop średniej klasy, tylko przed wejściem Unity wymieniłam w lapku dysk na SSD i dołożyłam RAM.
    Dużo szybciej zaczął chodzić, bo przedtem trochę mulił.
    Mam nadzieję, że ustabilizują grę i wszyscy będą mogli grać dalej :)

12. AladdinSane

tak prawdę mówiąc to właśnie dzisiaj pnącze przestało skakać
    Chrome chyba jakąś większą aktualizację przeprowadzał bo konsekwentnie wyświetlał, że nie zamierza obsłużyć żadnego pliku Fa
    a jak mu przeszło tak po kilku godzinach, to itemy przestały podskakiwać
    a wiatraki uparcie milczą....

na Firefox nadal ruch jak w ulu
    dziwne

>enter< może nie wrócić
    bardzo przydatny przy zakupach czerwonego zwierza z Drzewa Mądrości....
    ;)
    oraz w trakcie prób nabycia chwilowo eventowo-deficytowego towaru

gosiagosia60 lubi to.
  13. SMOD_Atena

Też mam taką nadzieję, a do tego czasu sami też musimy zadbać o te nasze sprzęty (dla ich dobra) i oprogramowanie to z pewnością będzie na plus też dla grania.

Gram na kliencie, ale sprawdziłam też teraz na najnowszej wersji Chrome i itemy na pnączu mają animację pomimo wyłączonej w ustawieniach, na szczęście już tylko tam. Na FF teraz nie sprawdzałam ale pewnie będzie tak samo bo to akurat nie jest zależne od przeglądarki.

A klawisza Enter najbardziej brakuje mi przy otwieraniu skrzyń i na pnączu, ale też przy wysyłaniu prezentów czy zakupach na targu. No i też mam nadzieję, że da się jakoś uruchomić tę opcję.

izabell2468, olgs3 oraz draculik34 lubią to.
  14. ania12355

Wszędzie się ruszają itemy na pnączu. Na Edge, FF, Chrome, Operze.
    Sowy, wrony, smoki też latają pomimo wyłączonej opcji.
    Koło też mam jakieś zardzewiałe.
    Pozostaje czekać.

olgs3 i antonkosiba lubią to.
  15. SMOD_Atena

A faktycznie jak zbiera się ręcznie np. na wybiegu te zwierzaki to latają ale jak zbieram kombajnem to nic nie lata. U mnie koło już trochę lepiej niż było to na początku ale do Flasha nie ma co porównywać i tak to już pewnie nie będzie. A niech już ono kręci się jak chce byleby się kręciło i dobre nagrody się nam trafiały ;)

16. AladdinSane

zasadniczo nie jest i nie powinno być...., ale od tej zasady najwyraźniej są jakieś odstępstwa
    może poprawki są wprowadzane osobno na różne serwery??
    albo Chrome dalej "zajechał" z uaktualnieniami protokołów niż FF??

>enter< najbardziej potrzebny tam, gdzie liczy się szybkość reakcji - pamiętasz polowanie na jajka na targu?
    jakieś 10 lat temu....:D:D

natomiast nadal nie działają efekty graficzne odpalenia różnych armat ( sporo tego jest ) - szkoda, bo to taka pamiątka

ani teleskop, ani zegar słoneczny, ani fajerwerki....

17. abask

abask Komandor forum

Każdego dnia kiedy zaczynam grę na kliencie marnuję pół godziny bo wszystko od nowa musi się załadować. Każde przejście to droga przez mękę...

kasia750 lubi to.
  18. SMOD_Atena

A nie wiem nawet jak tam z tymi armatami jest, te które mam stoją na chmurach ale ja też właśnie te wszelkie animacje od zawsze mam wyłączone. Jak czasami chcę zobaczyć "fajerwerki" to na chwilę włączam, popatrzę i wyłączam, szczególnie po przejściu na Unity i klienta, nie ma sensu niepotrzebnie obciążać gry i sprzętu.

Spróbuj odinstalować klienta, pobrać i zainstalować ponownie. Najlepiej odinstalowywać jakimś programem (ale to też trzeba wiedzieć co i jak), który wyczyści też wpisy aplikacji z rejestru systemowego.

19. polnygryzoń

polnygryzoń Hrabia forum

Czytając posty dodam od siebie. Nie wszystko zależy od sprzętu i jego konserwacji. Mój lapek ma dopiero czwarty miesiąc a ma super parametry, a błędów od diabła. Jeżeli przechodzę z pola na pole to tak jak bym logował się od nowa, czasem uda się za pierwszym razem ale najczęściej pole nie zostaje otwarte. Posypując baobaby nawozem trzeba sprawdzać bo nie zawsze działa. Po otwarciu kilku skrzynek znów się zawiesza. Dlatego od czasu do czasu sprawdzam jak to działa, poczytam forum i koniec. Nie zamierzam się denerwować z powodu gry. O innych rzeczach już pisałem, więc nie ma sensu tego powtarzać. Pozdrawiam

20. gretag

gretag Chodząca legenda forum

Nikt z ekipy naszej ani też w innym kraju nie wie co robią i czy coś robią w BP.
    Z tego co wiem to nie odpowiadają na zadawane pytania o błędach w grze..np. co z produktami eventowymi z młyna..dlaczego znikają..itd
    Trzeba czekać..ale na co..
    O tym piszą prosto z mostu w innych krajach..

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.