Nie z tego kucyka

Temat na forum 'Kluby użytkowników' rozpoczęty przez użytkownika Marrylan, 13 grudnia 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Kupuj.
    Bez wahania kupuj.
    Jak rabaty są, to trza korzystać 8)xD
    Tzn te gadżety kupuj, rozpałki na konar to chyba nie są ci szczególnie potrzebne 8)xD

2. ankagdw

ankagdw Chodząca legenda forum

ani rozpałki ani gadzety xD:cry:az taka zakupiara nie jestem :pxD:cry:aczkolwiek psu by sie przydal nowy gryzakxD:cry:kupilismy mu gumowy gryzak kiedys...nie bede tu opisywac rzecz jasna co przypomina-ale przypomina jak nic!:cry:xD:cry:moze zechcialaby nowy:pxD:cry:musze dopytac ksiegowej czy solidny towarxD:cry:

MOD_Zgredek*, grakula16 oraz Marrylan lubią to.
  3. Marrylan

Marrylan Chodząca legenda forum

the 100 bez dwóch zdań genialne. Jeszcze 3 odcinka nie widziałam, ale niebawem nadrobię :p W FTWD pojechali po bandzie :eek: Normalnie gra o tron. Ciekawe co teraz.

o_Oo_OxD księgowa? xD Kurcze podobno najciemniej pod latarnią :pxD

ten no... gałązkę? o_OxDxD:p Jak rabaty konkretne to pędem jej bierz ten... gryzak :pxD
    O, a to też bym się ucieszyła. W końcu Lokis to prawdziwy trickster /no ten od sztuczek/. Można się spodziewać różnych opcji, zobaczymy co będzie ;)

MOD_Zgredek* i zzizzie lubią to.
  4. zzizzie

Jedyny problem z tym Lokisem to cień skrzydełek wokół nieboszczyka.
    Wokół Lokisa raczej by tych skrzydełek nie było.
    Ale z drugiej strony to może tylko znaczyć, że sobie leży Gabriel całkiem żywy, bo to Lokisowi się zmarło.
    W każdym razie ja sobie życzę powrotu Gabriela, i to na znacznie dłużej czyli aż do końca.
    Możliwie blisko Roweny niech się ten Gabriel trzyma xD

EDIT: Męczyło mnie coś, co sama napisałam:

Już wiem, dlaczego mnie tak męczyło.
    Cytacik malusi:

Człowiek z wiekiem staje się rozumny.
    Człowiek z wiekiem do trumny.

8)xD

Ostatnie edytowanie: 15 maja 2018
    ankagdw i Marrylan lubią to.
  5. Marrylan

xD Ryża i blondyn to duet idealny. Gabriel z bliska do Roweny, tak z bardzo bliska najlepiej xD Jeśli oni są jakoś połączeni czy podmienieni, to możliwe że zmarło się Lokisowi i taka opcja bardzo by mi odpowiadała ;) Chcę Gabriela z powrotem No pewnie jest jeszcze gdzieś ten drugi Gabriel z tego drugiego świata. Tylko nie wiadomo czy jest tym złym, czy nie. Jak na razie wszyscy anielscy tamci, to typy spod ciemnej gwiazdy, ale kto wie...

xDxD najprawdziwsza prawda xD

zzizzie i ankagdw lubią to.
  6. ankagdw

ankagdw Chodząca legenda forum

Ruda ma zaklecie ,ktore chroni przed smiercia przeciez...8)juz raz ja Lucek zgrillowal na chrupiaco i zyje :pxD:cry:moze pomogla Gabrielowi w nieumieraniu:p;)

zzizzie i Marrylan lubią to.
  7. Marrylan

Kurcze to jest tak proste, że aż genialne 8) :p Skoro Ketchupowi pomogła to blondynowi też mogła :p Oby :p;)

zzizzie lubi to.
  8. zzizzie

A ja się przeleciałam po oborze... tzn po forum.
    I znowu mi smutniej (jak Cyprianowi Kamilowi), powinnam się wreszcie zapisać na jakąś terapię dla anonimowych masochistów.
    Dawno temu była moda na adaptacje strychów i poddaszy na lokale mieszkalne, pamiętam, że moja staruszka kamienica z trudem się wybroniła.
    A teraz mam nieśmiałe pytanie do wszystkich: słyszeliście może o adaptacji dzieci...?
    I na co mianowicie można by zaadaptować takie słodkie maleństwo...?
    Chyba nie na lokal mieszkalny...?

Wredna jestem okropnie, wiem.
    Ale surykatek i adaptacji to ja nie odpuszczam 8)xD

9. Marrylan

xD hmm. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to zgodnie z takim jednym trendem, maleństwo, bez względu na to,co ma no tam gdzie trzeba zajrzeć po jego urodzeniu żeby określić płeć, można zaadaptować na chłopca lub dziewczynkę 8)xD Chociaż właściwie, według tego trendu, to maleństwo samo powinno się zaadaptować :p Na następcę raczej nie da rady, nawet jeśli odpowiedni kombinezon by skombinować, to z odpowiednio wielką kępką mchu był by problem. Z wodnym chyba jeszcze trudniej.8):p
    Surykatek to mi autentycznie szkoda, obrywają całkiem często, zupełnie za niewinność 8)xD

10. zzizzie

Ja myślałam jeszcze ewentualnie o adaptacji dziecięcia na zwierzątko domowe.
    Taki chomik na przykład - praktyczny, w klatce siedzi, w kółku lata, karmę dla chomików szamie, a poza tym cisza i spokój.

wiktaratuj, MOD_Zgredek* oraz Marrylan lubią to.
  11. Marrylan

8)xD w dodatku jak się dorwie do tego kółka to tylko furczy. Czysta energia. Jak by tak to jakoś podłączyć do, czy ja wiem tv np, albo lapka. O, albo to tej stacyjki do lutowania 8) Ale by świeciło :inlove:xD i zupełnie za friko ;)

12. zzizzie

No, koszt karmy trzeba doliczyć 8)
    Ale poza tym fakt, taką stacyjkę, zwłaszcza tę żałobną za stówę, jeden chomik powinien spoko ogarnąć.
    Zgłaszaj wniosek racjonalizatorski... czy coś takiego jeszcze istnieje, jak myślisz?
    Bo ja to chyba znam z jakiejś mocno starszawej literatury xD

-norbijas-, MOD_Zgredek* oraz Marrylan lubią to.
  13. Marrylan

fakt karma 8) w zimie trochę więcej pójdzie, bo tak to się koniczyny nazbiera, żołędzi i jakoś będzie :p
    Projekty racjonalizatorskie chyba mają się jeszcze całkiem dobrze. Formularz nawet gotowy znalazłam 8)xD Myślę, że stacja lutownicza o napędzie adaptacyjno-chomiczym będzie w sam raz 8)xD

zzizzie lubi to.
  14. MOD_Zgredek*

MOD_Zgredek* Forum Moderator Team Farmerama PL

Jeżeli ktoś potrzebuje laptopa do zajęć typu oglądanie filmików na youtubie, klikanie po facebooku i sianie marchewki, to za 1.000 zł spokojnie znajdzie całkiem przyzwoity sprzęt poleasingowy, który posłuży jeszcze ładnych parę lat. W najnowsze gry z najwyższej półki nie pogra, ale do tego to i laptop za 5.000 zł może być mało :D

-norbijas-, zzizzie oraz Marrylan lubią to.
  15. zzizzie

Prawdziwy gamer (nie player, bo player to zwykły klikacz - gamer to maniak) nie grywa na lapku.
    Po części zapewne dlatego, że mało kogo stać na maszynkę do zabawy za taką cenę.
    Ale oczywiście masz rację - do takich bzdurek spoko wystarczy laptop, zwłaszcza taki poleasingowy (bo taki ze sklepu, nówka sztuka nieśmigana jak ten chłopina parę stron wstecz, to jak dla mnie tylko imitacja).
    Ja na YT zaglądam sporadycznie, na FB wcale, a sianie marchewki zarzuciłam wieki temu... za to komputer ma w moim życiu tak wiele tak rozmaitych (i niekiedy całkiem skomplikowanych) zastosowań, że maszynka za tysiaka (taka z fabryczną zadyszką, na tandetnych komponentach) wpędziłaby mnie w deprechę w ciągu max trzech dni.
    Już nie wspomnę o ponurym fakcie, że komputer staje się przestarzały z chwilą zakupu ;)

grakula16 i Marrylan lubią to.
  16. MOD_Zgredek*

Z tym obecnie nie jest tak źle. Gorzej bywało. Obecnie większość procesorów w komputerach jest taktowane z prędkością 3-4 GHz i jest to niewiele więcej niż 8 lat temu, kiedy królowały częstotliwości 2-3 GHz. Obecnie producenci dodają tylko kolejne rdzenie do procesorów (upychają kilka układów w jednym elemencie fizycznym), ale też bez przesady. Dziś standardem są 4 rdzenie, 8 lat temu były 2. Z pamięcią też nie jest tak tragicznie. Obecnie standardem jest 6-8 GB, 8 lat temu było 2-4 GB. Tak naprawdę dobry komputer kupiony 8 lat temu dzisiaj wciąż nadaje się do siania marchewki i nie dostaje przy tym jakiejś straszliwej zadyszki. Znacznie bardziej odczuwalne różnice były pod koniec XX wieku. Wtedy faktycznie różnica między Pentium 100 kupionym w 1995 roku i Pentium II 400 z roku 1998 była kolosalna.

-norbijas-, Marrylan oraz zzizzie lubią to.
  17. zzizzie

Częściowo zgoda, ale ty ciągle o tej marchewce ;)
    Do marchewki to i liczydła byłyby spoko, gdyby nie ta przeładowana animacja z efektami dźwiękowymi ;)

Co do procków, to poza taktowaniem liczy się też producent - są takie, których po prostu człowiek nie chce w swoim kompie. A takie, które chce, są znacznie droższe. Dodatkowo ciągle pojawiają się nowe, jeszcze lepsze - biznes musi się kręcić.

RAM, hmm... standard teoretycznie wystarcza w zadbanej maszynce - ale kto z siewców tej marchewki ma naprawdę zadbaną maszynkę...?
    Zresztą ja zawsze wolałam mieć więcej niż mniej, taka pazerna natura xD

No i na kompie przede wszystkim jednak pracowałam, zabawa była na którymś tam miejscu. I tak zawsze dziękowałam Bogu, że nie jestem np architektem, grafikiem z górnej półki czy jakimś filmowcem - soft dla takich specjalistów ma wymagania sprzętowe, że hej.
    Ale tak ogólnie to komp - lapek do codziennych zastosowań, ale też uczciwy solidny desktop do poważnych zadań - musi ogarniać bez tej zadyszki jednocześnie wszystko, co ja mam ochotę akurat odpalić (nie, nie kilka klipów z YT, aż tak źle ze mną nie jest - ale kilka programów i dodatkowo jakieś wymagające rzeczy dostępne online).
    A maszynka za tysiaka nie ogarnia ;)

EDIT: no i karta graficzna oczywiście, dziwne, że o tym nie wspomniałeś. W sumie jedna z najważniejszych rzeczy we flakach komputera. Z wolną grafiką to i marchewka słabiej się sieje. A dobra karta graficzna to naprawdę duuuży koszt, zwłaszcza jeśli siedzi w lapku.

Ostatnie edytowanie: 16 maja 2018
    -norbijas- i Marrylan lubią to.
  18. MOD_Zgredek*

Do siania marchewki spokojnie wystarczy grafika zintegrowana z płytą główną. Nawet w kilkuletnim komputerze. Porządna karta graficzna potrzebna jest graczom chcącym pograć w coś bardziej ambitnego, bo wbrew pozorom osoby zajmujące się obróbką grafiki i wideo wcale nie potrzebują rozwiązań z najwyższej półki w tej dziedzinie - spokojnie wystarczy coś średniego. Dla nich dużo ważniejsza jest pamięć i szybki dysk twardy.

Kasialka, zzizzie oraz Marrylan lubią to.
  19. zzizzie

Obróbka grafiki - zgoda, choć nie całkiem, uwierz mi ;)
    Obróbka wideo - cóż, można i na średniaczku, ale człowiek się umęczy że hej.
    Z tym, że oczywiście masz rację co do pamięci i szybkiego twardzielka - zresztą sam widzisz, że o karcie graficznej dopiero dopisałam te parę słów, kiedy o niej pomyślałam.

Ale...
    ... jak widzę w parametrach jakiejś oferty na mega wypasie "grafika zintegrowana", to nie patrzę już dalej.
    Grafika zintegrowana - a nigdy w życiu.
    Tu chodzi i o szybkość, i o jakość... jak dla mnie to tu nie ma miejsca na dyktowane pokręconą oszczędnością kompromisy.

Marrylan lubi to.
  20. MOD_Zgredek*

Na szczęście oferta jest na tyle bogata, że każdy może wybrać, co mu najbardziej odpowiada pod względem ceny, wielkości, wagi, parametrów technicznych, ulubionej marki, koloru (znam osoby, dla których kolor laptopa jest jednym z ważniejszych czynników mających wpływ na decyzję o zakupie) i czego tam jeszcze :)

-norbijas- i Marrylan lubią to.