Nie z tego kucyka

Temat na forum 'Kluby użytkowników' rozpoczęty przez użytkownika Marrylan, 13 grudnia 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. gosiagosia60

gosiagosia60 Chodząca legenda forum

Leżę normalnie i proszę mnie do jutra nie podnosić :D

Kasialka, Marrylan oraz krasnoludek10 lubią to.
  2. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Wielce okropna to niesprawiedliwość. Ja bym pewnie poleciał po sprzedawcę, albo i nie (ten rozgorączkowany typ mnie przeraża, niech się lepiej w łóżku kuruje nie po sklepach łazi)... I dalej już nie godom, bo tu mnie zdaje się nie lubią. Do widzenia, dobranoc, pa pa.

3. MOD_Zgredek*

MOD_Zgredek* Forum Moderator Team Farmerama PL

Piękna historia :inlove::D
    Aż się popłakałem ze śmiechu :cry:xD

4. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Nawet jeśli lekko podkolorowana, historyjka przecudna xD
    Ale może jednak nie podkolorowana, jeśli owym marketem była "Żabka" - jakoś takie rzeczy mi się właśnie z "Żabką" kojarzą.

Ze smutkiem odnotowałam początek ferii zimowych w kilku województwach, po nich będą następne.
    Uczniowie oraz - o zgrozo - ich nauczyciele ruszają do ataku, co mnie niezmiernie martwi.
    Więc chyba będę tu rzadziej zaglądać przez tych parę tygodni, tym bardziej, że zajmuję się ostatnio depresyjnym Morganem, a to wymaga czasu i nerwów ze stali.
    Nie mogę zawieść Morgana, czyli muszę dbać o własny spokój i komfort psychiczny.

Do kiedyś tam, miłośnicy kucyków ;)

5. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Akurat ferie u mnie pełną parą (rodzinkowo-lotniczo) w tym roku, więc (raczej) nie masz się o co (tfu, przepraszam, czym) martwić:p

6. MOD_Zgredek*

Wiedzieliście, że Kucyki też sobie robią selfie?

7. gosiagosia60

gosiagosia60 Chodząca legenda forum

Żeby nie ta różowa grzywka i rzęsy-to wypisz,wymaluj ja z rana :)Też mam taką minę,jak w lustro rano spojrzę :)

krasnoludek10, Kasialka oraz Marrylan lubią to.
  8. AdamStaszczyk

AdamStaszczyk Młodszy ekspert

Myślę jak to coś zrobiło sobie slit focie skoro nie ma kciuka ;).

9. MOD_Zgredek*

Kopytkiem :p

10. AdamStaszczyk

AdamStaszczyk Młodszy ekspert

11. Marrylan

Marrylan Chodząca legenda forum

xD Rany te kopytka to one mają naprawdę sprytne. Iphone idealnie w nich leży :D;)

krasnoludek10 i Kasialka lubią to.
  12. zzizzie

Tętnicie tu życiem jak widzę.
    Niemalże pozagrobowym 8)

Ja tak w przelocie, bo ciekawą info znalazłam (wracając na chwilę do alkowy).
    Dwaj egipscy bracia, obecnie w postaci mumii, okazali się mieć różnych tatusiów.
    Testy DNA w natarciu, wodnicy uważajcie xD

13. Marrylan

xDxD No proszę, proszę, nasza teoria i gruntowne badania zaczynają się potwierdzać ;) A ile taki jeden i drugi brat mógł by teraz zaginionych braci i sióstr odnaleźć, że o swoich tatusiach nie wspomnę. xD Niewiedza to czasem jednak błogosławieństwo xD

SPN wraca :inlove: nareszcie :D Jeśli wierzyć opisom wróci jedna moja ulubienica :D

Ostatnie edytowanie: 18 stycznia 2018
  14. zzizzie

Przemykam się pod ścianą jeszcze na chwilkę ;)
    Z braćmi był kłopot, bo się słabo zachowali, zwłaszcza jeden 8)
    Okazuje się, że w Egipcie też odstawiano fuszerkę, i to przy takich okazjach, wstyd.
    Ale fachowcy dobrali się mumiom do zębów.
    Niech żyje nauka xD

Aż się przykro robi, że wtedy jeden brat poszedł bezprawnie na konto głównego tatusia. Skandal, nie...?
    Z tym oczywiście, że to mógł być w sumie przypadek pucharu przechodniego, a nie wodnika w alkowie - mamusia mogła zostać przejęta z dobrodziejstwem inwentarza przez następcę lokalnego władcy, który odpowiadał za pierwszego z braci.
    Ciekawe, komu jeszcze się doszukają potomstwa z niezupełnie prawego łoża ci wścibscy badacze cudzych (starożytnych) alków.

O tak, nareszcie SPN :inlove:
    Nawet nie czytałam opisów, kto wraca...? Rowena może...? :inlove:

15. Marrylan

O tak dobrodziejstwo inwentarza 8) A następca czasem nawet nie wiedział, że mamusia z inwentarzem już jest 8) Te starożytne alkowy to bardzo ciekawy obiekt do badań xD;)

Tak Rowena :inlove: podobno w 12 odcinku. Już się nie mogę doczekać xD

16. zzizzie

Starożytne alkowy potrafią być trudne (przez tę fuszerkę, strasznie nieelegancko potraktowano jednego brata, drastyczne szczegóły pominę, ale materiał do badań DNA był wyjątkowo marnej jakości)...
    ... ale w sumie, jak się tak zastanowić, to dzięki klimatowi, piramidom i innym takim czynnikom ówczesne alkowy nadają się do testów znacznie lepiej od takich np średniowiecznych czy Ludwiczkowych.
    Ostatnio jakby się zaczęło poprawiać w temacie 8)
    Mam nadzieję, że nikt się nie domyśli, o co mi chodzi 8)

Rowena :inlove::inlove::inlove:
    Nareszcie xD

17. Marrylan

Piramidy mnie fascynowały, ale bardziej mnie fascynowali ich właściciele. Budować sobie grób od urodzenia, z labiryntami i innymi bajerami. Potem jak już przyszedł czas ta cała przeprawa na drugą stronę /bardzo intrygująca/, pakowanie tam jeszcze dobytku i tych biedaków co tą piramidę budowali /albo większość z nich/. Jest co studiować. Te alkowy podejrzewam były równie interesujące i też jest co testować ;)

Roweno, no czas najwyższy na powrót :inlove:xD

18. MOD_Zgredek*

Wiara w życie po życiu przetrwała do dziś. Tylko skoro oni tam mieli wszystko w tych piramidach, to może i łoże ;)

19. Marrylan

o_O Alkowiane życie pozagrobowe xD To dopiero materiał do badań :D Przynajmniej nie będzie dylematu czy wodnik ładniejszy, czy ryży stajenny, bo w bandażach nie widać xD Gorzej, jak te bandażyki się zaguźlają w tej alkowie :p

Ostatnie edytowanie: 19 stycznia 2018
  20. zzizzie

Zrobiłam mały research w sprawie tych piramid.

Hmm.
    Łoża nie stwierdzono... ale jak wiadomo pomysłowość ludzka nie zna granic, po co komu łoże, jeśli do dyspozycji są rozmaite sarkofagi w ilościach ponadnormatywnych (że o stołach nie wspomnę).
    Aha: dzieci proszone są o sprawdzenie, czy przypadkiem nie ma ich w drugim pokoju 8)

Egipcjanie mieli wszystko, co uważali za niezbędne... ale jednak nowożytni władcy bardziej o siebie dbali. Wie ktoś może, co zawiera schron dla wierchuszki w stolicy kraju do niedawna bratniego...?

No właśnie, ten research.
    Kilka sarkofagów jeden w drugim, mumie były czymś w rodzaju tej ostatniej najmniejszej matrioszki.
    Jak wielkiego trzeba uczucia (w kontekście tej alkowy), żeby się z czegoś takiego wydostać...?
    Z drugiej strony w piramidach było mnóstwo żarcia, takiego normalnego - prowiant na drogę. Faraonowie to nawet jakieś łodzie mieli na wypadek awarii miejscowego transportu.
    Mamy tu pewną sprzeczność, szanowny nieboszczyk opakowany tak, żeby się nie wydostał, a obok żarełko stoi i kusi.
    Czyli - do czynności alkowianych mumia średnio się nadaje, ale wielkie żarcie może sobie odstawiać do woli.
    Dziwne to jakieś.

Za to inne ciekawe rzeczy tam mieli w tych piramidach.
    Mózg - uważany za nieistotny - był usuwany, podczas gdy inne wnętrzności pieczołowicie upychano do osobnych urn.
    W sumie to może oni i mieli rację z tym mózgiem, mnóstwo ludzi niby to ma, ale nie używa 8)

Ubranka mieli na zmianę - król Tut (czyli Tutenchamon) bodajże 30 różnych szat.
    Biżuterię też mieli, rzecz jasna.
    Olejki różne do namaszczania, perfumowania itd.
    Aha, i jeszcze broń, podróż na tamten świat mogła okazać się niebezpieczna (i pełno zbójców na drodze, jak to określił nasz wielki rodak Adaś M.).
    Jeśli któryś mieszkaniec piramidy miał ulubione zwierzątko domowe, to niestety musiało ono podzielić los swego zmarłego pana. I tak dobrze, że nie dotyczyło to żony nieboszczyka, bo i takie przypadki zna historia naszego dziwacznego gatunku.
    Aha, gry planszowe też ze sobą zabierali.
    Niestety Farmeramy jak dotąd nie odkryto w żadnej piramidzie (ale to oczywiście tylko kwestia czasu).
    W każdym razie gry miały umilać długą podróż.
    Ci Egipcjanie to dopiero się umieli pakować, nie...? 8)xD

Na koniec wspomnę tylko o amuletach... a w niektórych piramidach to nawet klątwy podobno upchano dla ochrony przed rabusiami.
    Ze smutkiem stwierdzam, że rabusia byle klątwa nie odstraszy.