Nie z tego kucyka

Temat na forum 'Kluby użytkowników' rozpoczęty przez użytkownika Marrylan, 13 grudnia 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. MOD_Zgredek*

MOD_Zgredek* Forum Moderator Team Farmerama PL

Prędzej bliźniakiem xD

2. gosiagosia60

gosiagosia60 Chodząca legenda forum

O losie :D To ja już nie szukam dalej pokrewieństwa...:D

3. -norbijas-

-norbijas- Chodząca legenda forum

to mnie teraz zalamales,,wspolczuciexD

4. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

Byłeś chyba jedynym userem, który w tej kwestii trwał w nieświadomości 8)xD
    Jednak niewiedza to błogosławieństwo, nie uważasz...? xD

5. MOD_Zgredek*

MOD_Zgredek* Forum Moderator Team Farmerama PL

Będę się powoli zbierał, bo zapowiada się, że to będzie moja ostatnia przespana noc w tym roku xD

Wszystkim tu piszącym i tym tylko czytającym życzę, żeby Was absurd nie opuszczał ;)
    Imprezę poprowadzą Kucyki :D

Będzie muzyka

Będą występy na żywo zespołów

i solo

Alkoholu też nie zabraknie

Bawcie się dobrze i dużo piszcie :)

6. zzizzie

To ja sobie tę małpeczkę sparkling grape gin wychylę za twoje nieustające, Zgredziu :)
    Wracaj do nas cały i nie za bardzo zużyty... jeszcze tyle absurdu jest do przekopania xD

7. Marrylan

Marrylan Chodząca legenda forum

Ja wychylam Apple whiskey za Ciebie ;) Wracaj wybawiony i naładowany na ten Nowy :);)

8. zzizzie

Naładowany.
    Napakowany...
    Napruty...?
    A nie, napruty nie 8)xD
    W każdym razie wracaj xD

9. -norbijas-

jaka malpeczkao_O..u nas sie mowi popyrtulkaxD

10. zzizzie

"Małpeczka" to się mówi w sferach zbliżonych do najwyższych.
    Tych tam rządowych.
    Nie bez powodu się tak mówi 8)

A dlaczego popyrtulka...?
    Czy istnieje czasownik popyrtać...?

11. -norbijas-

no tak...ja prosty chlop..to musi byc popyrtulka:)
    a istnieje pyrtać..czyli pchać..popychać
    edit..
    mozna tez powiedziec..ale go pyrce..czyli ale sie zatacza;)
    ev..
    pyrtnij se ... czyli idz po cos..pyrtna se..pojde po cos..itd;)

Ostatnie edytowanie: 28 grudnia 2017
  12. zzizzie

To chyba nie tak, że małpeczka jest zarezerwowana dla tych wyżyn pochodzących z wyboru, ech.
    Po prostu nie tak dawno temu z pewnych powodów zrobiło się jakby więcej okazji, żeby wspominać o tych małych flaszkach... no i się wtedy ta małpeczka utrwaliła w słowniku złośliwych komentatorów.
    Jako złośliwy komentator z natury nie mogłam jej nie przejąć 8)xD

Pyrtać = pchać.
    Popyrtać to będzie popchnąć...?
    To taka popychulka będzie, ta flaszka...?
    Hmm no ja nie jestem pewna z czym mi się to zaczyna kojarzyć, więc lepiej się zamknę z tą moją gwarą warszawską 8)
    Przykro by było dostać po schabach na koniec takiego miłego dnia xD

13. -norbijas-

i nie tylko w wawce to slowo ma podwojne dno...:pxD
    nie chce tu tematu rozwijac..ale kto zna dobrze slaska gware ten wie jakie to dziwne okreslenia ma ta tematyka...

14. zzizzie

Też mi się wydawało, że to będzie takie bardziej ogólnopolskie słowo 8)xD
    Tym gorzej dla mnie xD
    Śląską gwarę to ja mogę sobie na fejsie poczytać... szkoda, że zapomniałam passy do mojego konta dostępowego :cry:
    Ale ta stara gwara warszawska też fajna była - tyle że już jej praktycznie nie ma, bo i w wawce warszawiaków jak na lekarstwo.

15. -norbijas-

z slaska gwara jest podobnie..z tym,ze nie z powodu zaniku slazakow..a raczej wynika to z tego,ze mlodzi asymiluja do gwary te wszystkie modne ostatnio slowa,,typu cool..etc..no jakos to dziwnie brzmi

16. zzizzie

Takie cool itd brzmi średnio dodane wszędzie ;)
    Do literackiej polszczyzny też.
    Po prostu trzeba wiedzieć, kiedy i do czego doczepić takie nowinki - a mało kto to wie.

Myślę, że jednak gwara śląska trzyma się znacznie mocniej niż to, co kiedyś trochę na wyrost nazwano "gwarą warszawską". Ja lubiłam ten język, choć jak się tak zastanowić to właściwie znałam go już głównie z literatury, nie z miasta. Nie żałuję, że zniknął, i tak nie miał szans - ale się cieszę, że mam parę książek na ten temat, ot tak na pamiątkę.
    A wasz język, czyli - jak to szło...? - ślonsko godka czy coś to jeszcze długo będzie używany na co dzień. Dopóki ktoś mówi w jakimś języku, ten język nie umiera.

17. -norbijas-

wiesz,,,ta Twoja wiara w to ,ze slonko godka jest silna wynika z tego,ze jestes jej tylko obserwatorem..gdybys byla np na moim miejscu zauwazylabys ile slow jest juz nie uzywanych przez mlodziez..zastepuja je innymi..fakt ..gwara to zywy organizm tylko,ze poprzez te nowosci zanika caly urok jaki w niej tkwi....takie jest moje zdanie....moze jestem tradycjonalny i konserwatywny w tej sprawie...
    dobra bede sie juz zbieral..
    pyrsk ludkowie:)

18. zzizzie

"Pyrsk"...?
    Jakie to fajne xD

No wiesz, każdy żywy język ewoluuje, czy to się podoba konserwatystom, czy nie.
    Ale jeśli przestanie być żywy, to stanie się skamieliną, taką łaciną, której nikt normalny nie używa.
    To już chyba lepsza ta ewolucja, no może bez "cool" ;)

Ty, zaglądaj tu czasem - jak widzisz, można się nieźle bawić także bez rozmowy o grze ;)

19. gosiagosia60

gosiagosia60 Chodząca legenda forum

Coś znalazłam,na temat higieny ;)[​IMG] [​IMG]" Święty Hieronim mawiał, że „ten, którego chrzest oczyści drugi raz myć się nie musi”. Maksyma ta perfekcyjne oddaje stosunek do kąpieli we wczesnym średniowieczu. Pannom zalecano, by korzystały z niej jak najrzadziej, bowiem mycie się miało pozbawić je dziewictwa! Asceci uważali, że podczas kąpieli młode niewiasty zaczną zanadto interesować się swoim ciałem co w połączeniu z gorącą wodą, której przypisywano właściwości afrodyzjaka, pchnie je w ramiona pierwszego lepszego młodzieńca. Dzierlatki żarliwie stosowały się do nauk Kościoła. Kąpieli zażywały najczęściej jedynie z przyczyn zdrowotnych, a do wody wchodziły w ubraniu i to tylko na chwilę."

20. Marrylan

Marrylan Chodząca legenda forum

xD podoba mi się :D
    xD taa brak kąpieli uchroni przed młodzieńcem, ale jak się nie pójdzie wykąpać to będzie więcej czasu w alkowie spędzać a tam wodnik, stajenny i spółka już czekają :p

Te zapożyczenia cool, trendy trochę ciężkostrawnę są, ale to brnie dalej i kiedyś rzucił mi się w oczy slang młodzieżowy: friend zona - mój ulubiony (znaczy ze strony kobiety tylko przyjaźń) xD pizza - twarz z trądzikiem, albo szczekierałtuj to -sprawdź to, crush - obiekt zainteresowań, ideał. Przyznaje chyba bym z niektórymi miała problem, żeby pojąć o co chodzi ;)