moze mnie ktos wyprowadzi z bledu?

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika rysio, 6 listopada 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. rysio

rysio Generał forum

Chodzi o KOMIKS - Umowa zadanie 1.
    Do wykonania potrzeba zebrac rosliny eventowe za 60.000 PD czyli:
    (obliczenia dotycza pol 4x4)
    - tej po 48 PD = 60.000 : 48 = 1250 pol
    - tej po 32 PD = 60.000 : 32 = 1875 pol
    do dyspozycji na calej farmie mamy w kolejnosci: 44 + 44 + 39 + 41 = razem 168 pol.
    to oznacza dla rosliny:
    -48 PD = 1250: 168 = 7,44 zmiany ( w zaokragleniu 8 zmian)
    -32 PD = 1875 : 168 = 11,16 zmiany ( w zaokragleniu 12 zmian)
    czyli bez wspomagaczy potrzebny czas wynosi
    -48 PD = 8 zm x 8 h = 64 h
    -32 PD = 12 zm x 4 h = 48 h

Pytanie:
    Czy mozna wykonac to zadanie bez wspomagaczy z rzemiosla lub super nawozu?

Ostatnie edytowanie: 6 listopada 2014
  2. ania12355

ania12355 Chodząca legenda forum

Na zadanie jest 24 godziny( te 60 000 PD)-sam sobie odpowiedziałeś.

3. Sekme

Sekme Generał forum

Zapomniałeś o wodzie. Chyba, że idziesz na twardziela i nie zamierzasz podlewać :D

A tak poważnie - nawet z Twoich wyliczeń (w których nie uwzględniasz wody) wynika, że spokojnie można zrobić na zwykłych polach bez dopalaczy, SN, SNZ.
    Zadanie odpalasz dopiero, gdy wyrośnie pierwszy zasiew tych 8-godzinnych. To daje Ci oszczędność czasu na 1 zasiew :)

4. rysio

rysio Generał forum

OK Sekme, pozostaje 10 zasiewow a 4 h = 40 h
    40 h -20% za wode = 32h czyli nadal brak 8 h
    Mam racje albo wyprowadz mnie z bledu!

5. Sekme

Sekme Generał forum

Rysio,

pomijam fakt, że samo pytanie o 100% wykonalność zadania jest czysto akademickie i (jak to z pytaniami akademickimi często bywa) kompletnie oderwane od rzeczywistości i IMHO pozbawione sensu... ;)

Żeby dało się dokładnie ocenić, przede wszystkim (!) należy wiedzieć, na jakiej farmie będzie wykonywane zadanie.
    Ktoś bez wyspy czy leśnej polany nie ma żadnych szans (dostanie część nagrody - do przejścia do zadania 2 wystarczy zdobyć 10% czyli 6 tyś. PD), a jak ktoś ma rozbudowaną wyspę i całą leśną (a takie założenie przyjąłeś), to zdecydowanie stać go na kupienie chociażby chlebka marchwiowego (+20% PD).
    Łapiesz absurd swojego pytania? ;)

Poza tym w obliczeniach uwzględniasz wyłącznie duże pola, reszta przestrzeni u Ciebie się marnuje.
    Także nie uwzględniasz zwykłego nawozu.

Nie liczyłam, czy da się wykonać to zadanie bez wspomagaczy,
    i nie zamierzam to robić - szkoda czasu.
    Szczególnie, że uważam, iż taka wiedza nikomu nie jest do niczego potrzebna.
    Na oko napisałam, że się da. BP zazwyczaj tak wylicza ilości, by się +/- dało.

Jeśli Ci się chce, możesz przeliczyć i sprawdzić, tylko uwzględnij, proszę, wszystkie możliwości i parametry.
    Jeśli po dokładnych obliczeniach wyjdzie, że się nie da, to chętnie poznam ilość brakujących PD i przyznam Ci rację ;)

Powodzenia w liczeniu i (przede wszystkim!) w evencie! :)

6. rysio

rysio Generał forum

Jesli zamierzasz tylko pisac bzdury to nie pisz wcale. Pytanie bylo ani retoryczne ani akademickie, chodzilo o sprawdzenie prawidlowosci obliczen aby na tej podstawie wnioskowac mozliwosc i oplacalnosc wykonywania eventu.
    A skoro to nadszarpnelo Twoja inteligencje to przepraszam, nie taki byl cel mojego pytania dot obliczen.

7. TL_Mouse

TL_Mouse Guest

rysio proszę oto cytat z poradnika:

"Zadanie 1 polega na zdobyciu jak największej ilości PD z roślinek eventowych w przeciągu 24 godzin od uruchomienia zadania czasowego w 1 pokoju komiksu. Najlepiej więc przed jego uruchomieniem rozsiać możliwie jak nawięcej roślinki eventowej. Warto również skorzystać z różnych bonusów (np. Farmerskie jajka niespodzianki, produkty z Dzielnicy Rzemieślniczej) dających więcej PD. Dopiero, gdy roślinka będzie gotowa do zbioru włączamy przycisk rozpoczynający zadanie.
    Jeśli nie zdążymy w wyznaczonym czasie zebrać odpowiedniej ilości PD, przechodzimy do kolejnego zadania. Za tak wykonane zadanie 1 otrzymamy nagrody proporcjonalne do ilości oddanego PD, pod warunkiem, że zbierzemy punkty doświadczenia w ilości większej niż 10 % z 60 000 (6 000) PD.
    "

Czy da się wykonać zadanie bez wykorzystania produktów rzemiosła, czy nawozów - nie wiem.
    Myślę natomiast, że wiele sugerują wskazówki w poradniku, które możesz przeczytać wyżej, życzę powodzenia w evencie :)

Keczmer lubi to.
  8. rysio

rysio Generał forum

To moze sie ktos odwazy policzyc mnoznik jesli zostanie uzyte:

- super pole + jablecznik z cukinia + dzem wielkanocny + 2 x chleb marchiowy?
    z mojego obliczenia PD x 2,6

9. Gall85

Gall85 Forumowy żółtodziób

Nie

zakładając, że:
    1. piszesz o dużych polach 2x2 w ilości 168
    2. jeżeli napisałeś, że baharama ma 41 pola to najpewniej masz runę "rolnicza wyprawa", która daje 10% więcej PD z pól, wtedy wartości są takie:
    Ciemiernik - 35.2 PD
    Migoczący mak - 52.8 PD
    3. posiadasz runę skracającą czas nawozu , czyli "szybsze dojrzewanie" i przy każdym polu używasz wody i nawozu
    4. jesteś w domu cały czas i zaczynasz zbierać o 8.00

w taki wypadku zbierzesz rano Migoczący mak i pięć razy Ciemiernik , na noc posiejsze znów Migoczący mak, który zbierzesz przed 8.00, wtedy wyjdzie z 47308,8 PD... zakładając, że Ciemiernik zbierzesz sześć razy, wtedy ostatni zbiór będzie koło 00:30 i posiejesz Migoczący mak, który podlejesz wodą i zdążysz przed ósmą, wyjdzie 53222,4 PD... bez rzemiosła i/lub jajek przy 168 dużych polach i bez super nawozu nie da się zdobyć 60000 PD, nawet jakbyś około 00:30 zamiast zasiać Migoczący mak , siał Ciemiernik i nie spał w nocy(zdążysz zebrać dodatkowo dwa razy) wyciągniesz 56179,2 PD...
    pozdrawiam

10. rysio

rysio Generał forum

DZIEKUJE tez doszedlem do tego wniosku

11. BA_Chris

BA_Chris Guest

rysio czy Twoja ciekawość została już zaspokojona? Czy masz jeszcze pytania? Przypomnę, że na temat tego rodzaju wyliczeń można dyskutować w rozmowach na aktualne tematy. :)

12. Sekme

Sekme Generał forum

Nie życzę sobie takiego tonu.

Pytanie było akademickie.
    Ponieważ w praktyce nikt tego tak nie będzie robił, więc takie wyliczenie to czysta teoria, która nie ma zastosowania.
    Poza tym wyraźnie wskazałam Ci, gdzie w swoich obliczeniach masz błędy i dlaczego nie zgadza Ci się wynik, więc Twoja próba przejścia z problemu na osoby nie jest ani na miejscu, ani grzeczna.

A teraz merytorycznie.

Otóż moje "na oko" kierowane wiedzą, iż BP zawsze dobiera ilości tak, by dało się wykonać zadanie, nie zawiodło.
    Zadanie da się wykonać
    tylko z wodą i nawozem zwykłym czyli bez dopalaczy, jajek, SN, SNZ itp..

Założenia:

Czas zadania: 24 h (1440 min.)
    Ilość małych pól: 776

Czas rośnięcia rośliny z wodą i nawozem zwykłym:
    Ciemiernik (4 h): 2 h 52 min (172 min)
    Mak (8 h): 5 h 45 min (345 min)

PD z 1 małego pola:
    Ciemiernik (4 h): 8,8 PD
    Mak (8 h): 13,2 PD

PD ze wszystkich 776 małych pól:
    Ciemiernik (4 h): 6828,8 PD
    Mak (8 h): 10243,2 PD

Wykonanie:
    1. Zasiew maku.
    2. Gdy urośnie, odpalamy zegar w zadaniu.
    3. Zbieramy mak: 10243,2 PD
    4. 8 razy zasiewamy i zbieramy ciemiernik.

Podsumowanie:

PD: 10243,2 PD + 8 x 6828,8 PD = 64873,6 PD
    Czas: 8 x 172 min = 1376 min => 22 h 56 min.

W ciągu 22 h 56 min. zbieramy 64873,6 PD czyli zadanie wykonane.

Ostatnie edytowanie: 6 listopada 2014
  13. -kangoo-

-kangoo- Baron forum

a teraz jest czas na to, by Rysio przeprosił i podziękował Sekme 8)

ankagdw lubi to.
  14. BA_Chris

BA_Chris Guest

Czy Autor ma może jeszcze jakieś pytania? :) Za pomoc Graczom dziękuję. ;)

15. MOD_Caharina

MOD_Caharina Guest

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.