Moguł forum

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika -kangoo-, 9 października 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. -kangoo-

-kangoo- Baron forum

Co oznacza moja ranga na forum? Rozumiem słowo "forum", nie rozumiem słowa "moguł".
    Oczywiście łapię, że Mogułem forum zostałam, bo napisałam ileś tam postów, ale co właściwie oznacza ten "moguł"? Google podpowiada mi, żebym szukała "moduł".

kinga4157 i QQRYQ333 lubią to.
  2. pretorianka

pretorianka Półbóstwo forum

Z pewną nieśmiałością napiszę, że Twój tytuł kojarzył i kojarzy mi się raczej z wielkim mogołem - brylantem królowej Wiktorii. Pewnie się mylę bom szara mysz forum.;) Kłaniam się ;)

stokrotka76 lubi to.
  3. MOD_November

MOD_November Nadzorca forum

Nie wiem, ale podpytam - być może znajdzie się ktoś, kto będzie wiedział co też "autor miał na myśli" ;)

4. -kangoo-

-kangoo- Baron forum

No faktycznie. Masz dobre skojarzenia, bo mogoł to też tytuł - podobnie jak hrabia, generał czy cesarz. Powinno być albo mogoł forum, albo moduł forum. Wolałabym mogoła.

5. ZgredzioO

ZgredzioO Wielki mistrz forum

To jest skrócone pytanie Co moguł bym zrobić dla tego forum? :p

stokrotka76, pretorianka oraz QQRYQ333 lubią to.
  6. MOD_November

MOD_November Nadzorca forum

Nie podpowiadajcie, bo podłapią i stworzą nowe słowo ;) Pewnie komuś pomerdały się klawisze i tak zostało ;)

Edycja: Błąd w nazwie rangi został zgłoszony ;)

Ostatnie edytowanie: 9 października 2014
  7. Rock

Rock Koneser forum

To chyba po prostu kwestia niedokładnego tłumaczenia. Po angielsku jest Forum Mogul i pewnie przy tłumaczeniu zmieniono tylko "l" na "ł", a zapomniano o zamianie "u" na "o" :)

8. ZgredzioO

ZgredzioO Wielki mistrz forum

Gosia, to nie do końca tak. Angielski mogul owszem można przetłumaczyć jako mogoł (dawny tytuł monarchy w Indiach), ale tu akurat ma inne znaczenie. To wpływowa osoba, zwłaszcza w przemyśle. Myślę, że najbliższymi polskimi odpowiednikami tego słowa są magnat lub potentat.

BA_Czerwona lubi to.
  9. Rock

Rock Koneser forum

Indyjski monarcha był chyba pierwowzorem tego słowa, ale zdaje się, że w obu językach w tej chwili zyskał on to nowe znaczenie - wpływowej osoby w przemyśle (często chodzi światek filmowy). Tu mam wrażenie, że przy tłumaczeniu zrobiła się z tego kalka językowa, jeszcze z literówką, bo chyba tak jak piszesz, magnat forum byłby najlepszym polskim odpowiednikiem, a przynajmniej bardziej zrozumiałym.

10. Błąd z litrówką został zgłoszony dziękuję więc za zwrócenie uwagi i wątek zamykam :)

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.