Logowanie na forum

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika hlnrys, 25 września 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

Moje pytanie związane jest z koniecznością każdorazowego wchodzenia na forum przez grę. Problem był poruszany niejednokrotnie i przy okazji pojawiały się wpisy użytkowników o tym, że są zalogowani na stałe (nie muszą wchodzić przez grę). Miałem tak samo do czasu wyczyszczenia cookies. Jak rozumiem te właśnie ciasteczka są odpowiedzialne za utrzymywanie sesji (zalogowania).

Pytanie mam takie :

Czy istnieje możliwość możliwość edycji tych cookies i wprowadzenia zmian, tak aby sesja nie wygasała i logowanie pozostało aktywne nawet po zamknięciu przeglądarki ?

2. BA_Musa

BA_Musa Guest

Hmm..chyba można ręcznie w przeglądarce wybrać pliki cookie, które mają być usunięte, a które nie. I wtedy chyba nie zaznaczasz tych dla forum.

3. hlnrys

4. BA_Musa

BA_Musa Guest

Jeżeli nie usuniesz ciasteczek z forum to sesja nie wygaśnie, więc to jak najbardziej jest odpowiedź na pytanie.

5. hlnrys

W takim razie wytłumacz dlaczego za każdym razem trzeba się logować od nowa; skoro nie usuwam ciasteczek, to zalogowanie powinno się utrzymać na stałe prawda ?

Po za tym pytałem o co innego:

6. BA_Musa

BA_Musa Guest

Od nowa musisz się logować, bo na forum można wejść tylko przez grę, na początku chyba był błąd,że graczom zapamiętało logowanie i nie musieli przez grę wchodzić.

7. hlnrys

Napiszę jeszcze raz: nie pytam o usuwanie ciasteczek, wybiórcze, czy też nie, ani o rodzaj logowania: przez grę, czy bez niej, tylko o możliwość edycji ciasteczek i jej ewentualny wpływ na utrzymanie sesji.

8. BA_Musa

BA_Musa Guest

Nie wiem czy jest taka możliwość, w google na pewno coś powinno być na ten temat albo może ktoś będzie wiedział z graczy.

9. eewunia67

eewunia67 Ambasador forum

Musa,ja bardzo chciałabym pomóc hlnrys ,niestety nie znam się na tym i również chętnie poczytałabym kompetentne odpowiedzi na ten temat,wydaje mi się również że hlnrys ma na myśli ingerencję programistów BP,a nie wujaszka google ;)

10. hlnrys

eewunia67

Otóż to. Ciekawy jestem, czy taka edycja jest możliwa i czy mogłoby by to coś zmienić w sposobie logowania na forum.
    W google jeszcze nie szukałem, pierwsza myśl to było forum.
    Poczekam, może ktoś tego próbował i dopisze coś ciekawego.

Znalazłem wtyczki do FF do edycji cookies, tylko na razie nie wiem co dalej z tym robić. Może ktoś pomóc ?
    Które cookies są odpowiedzialne za sesję logowania na forum ?

Ostatnie edytowanie: 25 września 2014
  11. eewunia67

Nie wiem czy w czymś Ci to pomoże,ale ja wyśledziłam takie :

A możesz napisać co to za wtyczki??

Edycja: W pomocy forum na temat ciasteczek wyczytałam,że mogą być przechowywane nawet przez kilka lat : https://board-pl.farmerama.com/index.php?help/cookies
    ,ale jak to zrobić,żeby te odpowiedzialne za logowanie zostawały nawet po zamknięciu przeglądarki nadal nie mam pojęcia :(

Ostatnie edytowanie: 25 września 2014
  12. hlnrys

Jest tego sporo, ja wybrałem dwie : Cookies Manager + i Cookie Editor. Na razie też nie wiem, czy to się da, może ktoś lepiej obcykany coś dopisze i wspólnie damy sobie z tym radę.

Dodatki te po zainstalowaniu dostępne są w zakładce "Narzędzia".
    Ciekawa rzecz, tylko co dalej ?

13. eewunia67

Wydaje mi się,że my sami nic z tym nie zrobimy i musiałby podziałać właściciel strony czyli BP [​IMG]
    Mogę się mylić,bo tak jak wspomniałam wyżej,nie znam się na tym i czekam na jakieś podpowiedzi obcykanych w tym temaciexD;)

14. ZgredzioO

ZgredzioO Wielki mistrz forum

Zapamiętanie identyfikatora sesji przechowywanego w ciasteczku nic nie da, jeżeli po stronie serwera jest wymuszane automatyczne wylogowanie po określonym czasie.

15. hlnrys

Zedytowałem ciasteczka BP.
    Te miały zaznaczoną ważność do końca sesji:

mmcore_user_***
    xf_pl-farmerama_session
    _utmc
    eventstream_capdone
    sid

* - tam był chyba osobisty numer użytkownika, wstawiłem więc gwiazdki

Najbardziej odpowiada mi tu

xf_pl-farmerama_session

xf - to pewnie oznacza XenForo no i oczywiście sesja.

Zmieniłem opcję wygaśnięcia na czasową, ale mimo wszystko zmiana się nie zapisała. Nie wiem dlaczego ? Plik w użyciu, albo zabezpieczony przed zapisem ?

Myślę, że gdyby udało się to przeskoczyć, to logowanie na forum przez grę mamy z głowy. (Oczywiście pierwszy raz trzeba)

Halo PT, kto jak kto, ale Wy na ciasteczkach chyba się znacie.
    Pomóżcie, a wszystkim Nam ułatwi to korzystanie z forum.

16. BA_Musa

BA_Musa Guest

Zacytuje post Zgredka, ja jak wcześniej pisałam nie znam się na tym.

17. eewunia67

A no właśnie tak też myslałam i sami nic nie zrobimy :(

18. ZgredzioO

ZgredzioO Wielki mistrz forum

Jedno z możliwych rozwiązań po stronie serwera pokazujące dlaczego nic samemu nie da się zrobić:

1. Logujemy się na forum // jupi, możemy pisać
    2. Przyznawany jest nam identyfikator sesji (id) i zapisywany w ciasteczku // hurra, ciacha są na naszym komputerze i mamy nad nimi pełną władzę
    3. Za każdym razem, gdy coś robimy na forum (przesyłamy jakieś żądanie do serwera), zapamiętywany jest bieżący czas serwera // ops, nad serwerem nie mamy władzy
    4. Ten czas jest porównywany z ostatnim zapamiętanym czasem i jeżeli różnica jest większa niż ustawiona w panelu administracyjnym forum, to serwer nas sam wylogowuje // no i kicha, znowu trzeba się logować

Nie wiem, czy takie rozwiązanie jest tu stosowane, ale jest możliwe i nie do obejścia od strony użytkownika.

herbaciarkaAnia lubi to.
  19. hlnrys

A ku ku, udało się. Piszę teraz po resecie kompa i wszedłem na forum bez gry i jestem zalogowany, ha !

20. BA_Musa

BA_Musa Guest

Masz wobec tego jeszcze jakieś pytanka?

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.