Opinie Legenda wikingów XIV

Temat na forum 'Rozmowy na temat oficjalnych ogłoszeń' rozpoczęty przez użytkownika Eviana, 6 listopada 2024.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. bogusiak80

bogusiak80 Fanatyk forum

Może jestem mało inteligentna ale dla mnie zapis przy itemach w sklepie znaczy PD i TPD tak zapisane daje te punkty. PD/TPD można różnie rozumieć a już zapis PD lub TPD jasno wskazuje, że punkty zależą od miejsca postawienia itemu.Dlaczego nie ujednolicono opisów tylko pretensje do graczy ,że nie rozumieją.Proszę o czytelne rozpisanie bo nie wiem co jest wiarygodne zapis w sklepie przy itemach czy rozpiska na Forum.Mało to przejrzyste.

2. vanielfra

vanielfra Czeladnik forum

Trochę za wiele nerwów.
    Rozumiem, że trzy sposoby opisania dokładnie takiego samego działania, no cóż - mogą być mylące.
    Ale Mod ma racje. Poradnik i opis w grze informują dokładnie o tym samym.
    Można powiedzieć, że opis w grze jest wręcz... łopatologicznie prawidłowy.
    Jeśli item z bonusem procentowym daje wyłącznie bonus do zbioru itemów.
    A itemy można przestawić - zmieniając tym samym otrzymywaną z nich wartość liczbową doświadczenia.
    Czyli te same itemy (w większości) mają funkcjonalność, która zakłada ,że mogą dawać PD lub TPD w zależności od miejsca w którym stoją.
    To item wzmacniający ich działanie - będzie dawać właśnie bonus PD lub TPD do tych samych itemów w zależności od ich przebywania w trakcie aktywacji.
    Rośliny są stale przypisane do miejsca, więc nie mogą dawać tego lub tego. A więc bonus z aktywnego itemu procentowego, daje do nich bonus pd jeśli są "normalne" i tpd jeśli tropikalne (i rosną na polach ;)).
    Natomiast jeśli bonus działa do wszystkiego, to zarówno i (do stałych przedmiotów - roślin/zwierząt) jak i lub (do zmieniających swoją wartość w zależności od miejsca w którym gracze go postawią) jest ujęty.
    Ostatecznie sprowadza się to do tego samego. Itemy działają na wszystko. Opisy i w poradniku i w grze są prawidłowe.
    I informują dokładnie o tym samym.
    A skoro i Mod rozwiał wątpliwości - które faktycznie mogły powstać z powodu różnego zapisu (tego samego), to nie ma co się kłócić.

3. CHUDYJUREK

CHUDYJUREK Nadzorca forum

porzucałbym do tarczy , chyba trzeba sadzić :(

4. Yabolek

Yabolek Wyjątkowy talent

;;
    Awantura dotyczy dokładnie itemu
    Poradnik
    Mistrzowie szkutnictwa

Co 45 godz. 30.000 PD/TPD oraz przez 6 godz. 100% więcej PD/TPD z przedmiotów ozdobnych.
    2 małe pola.

Sklep ewentowy
    Właśnie o te "lub" się rozchodzi. Równoznaczne z lub jest albo. Nie można być tu lub tam jednocześnie.

I albo tu, albo tam. W przypadku plantatorów PD, ustawienie takiego itemu na wyspach ma znaczenie jeżeli daje bonus dla głównej farmy. Bezużyteczne jest zaś, jeżeli da tylko bonus do TDP stojąc na wyspach, mając maksymalny poziom na Bahamarama.

Dlatego, tako jak moderacja, zwracamy uwagę na użycie poprawnej polszczyzny (spójniki).

nb. Jak coś naskrobię nie polskiego to widzą. A znajdź mi w słowniku polskiego np "item", "baby boom"

I przy okazji polszczyzny "nasiona klona polnego" , to może owoc wiąza i żołądź dęba

Ostatnie edytowanie: 7 listopada 2024
  5. vanielfra

vanielfra Czeladnik forum

W niezacytowanej części postu, jest wyjaśnione dlaczego podejrzewam, że przy takim opisie itemów, autorem kierowało coś innego niż chęć uniknięcia powtórzeń ;)
    No ale powiedzmy.
    Jeśli byłoby tam "albo" - to czy to coś zmienia? Nie.
    To nie właściwość i działanie itemu są "płynne" - niezależnie czy w takim opisie użyte jest lub, i czy /.
    Tylko końcowy efekt, zależny od tego na co on wpływa - miejsca w którym przedmioty stoją.
    Jeśli działanie itemu byłoby opisane - Bonus 100% do PD LUB TPD z przedmiotów ozdobnych, to wtedy zakładałoby jakieś wykluczenie. Bo wtedy bonus jest albo do pd albo do tpd.
    Tutaj jest Więcej PD lub TPD z przedmiotów ozdobnych. Bonus 100%.
    Czyli teraz raczej podkreśla, że to samo działanie (bonus) może mieć inny wynik, w zależności na umiejscowienie obiektu na który działa, a nie tego, gdzie sam item dający bonus stoi.
    No i tak jak wyżej - to rozdzielenie na i,lub ,/ - jest bardziej... niepotrzebne niż błędne.
    Swoją drogą... chyba nie ma takich przedmiotów bonusowych w grze, które swoje właściwości, zmieniają od miejsca w którym stoją.
    Są takie które dają konkretny bonus do konkretnych rzeczy np. mrocznych itemów i można je wystawić na wyspie. Ale takich które dają procent i zależy on od tego gdzie stoją (nie licząc JC - a to też coś jeszcze innego) nie kojarzę.
    No i wierzę, że gdyby się pojawił (istniał) taki item w grze, to opis byłby (jest) nie wzbudzający wątpliwości.
    A skoro i Mod ostatecznie je rozwiał. Sytuacja jest wyjaśniona, a wszystko inne to - czepianie się słówek - zupełnie niepotrzebne ;)
    Pozdrawiam.

hiacynta, Aisha1969 oraz Makowiska lubią to.
  6. Yabolek

Yabolek Wyjątkowy talent

Zmęczony jużem. Doczytałem do tego momentu i padam. Podaję się. Wiatraki wygrywają.

7. [Czereśniak]

[Czereśniak] Naśladowca mistrzów

jak to a jao_O

8. klonek68

klonek68 Hrabia forum

Itemy dają spore ilości Pd/postawione na Farmie/ ;) więc kupiłem wszystkie i już na siebie pracują .. ogólnie skończyłem 13 serii xD jest OK ,wszystkie opcje odhaczonexD

9. Makowiska

Makowiska Koneser forum

Zastanawiam się co wykupić. Do końca eventu jeszcze trochę. Jest czas na myślenie.

hiacynta, Aisha1969 oraz Yabolek lubią to.
  10. Yabolek

Yabolek Wyjątkowy talent

Też się zastanawiam. Mniej gier (w porównaniu do poprzedniej edycji) znaczy mniej GT. Ceny itemów podnieśli i to sporo. Nagrody za liczbę mini gier praktycznie identyczne z wyjątkiem 2x kombajn 24h.
    Staniały zaś zagadkowe zagrody, tyle że jak je stawiam to widzę potencjalne pomarańczowe żółwie -.-.

11. -mala159-

-mala159- Chodząca legenda forum

ja tylko zrobiłam 20 gier,nie trafiłam toporkiem za pierwszym razem :(,wziełam 2 itemy,skrzynki z % i jeden żeton pomarańczowy i zostało mi 15GT.
    TS nie brałam bo ....bo drzewka mam a suma zgarnę z Sezonu,ale każdy decyduje sam co brać i co mu brakuje ;)

12. klonek68

klonek68 Hrabia forum

Jakoś słabo lecą wypadalce , żeby po zbiorach rośliny ewentowej z dwóch pól nie można było wyprodukować jednego bulionu....mam wystawione 4 jaśki :cry:

13. CHUDYJUREK

za 52 imprezowym kręceniem dopiero bonus , eh...zainwestowane grubo by sobie parę razy toporkiem rzucić :(

14. MOD_Zła

MOD_Zła Forum Moderator Team Farmerama PL

Farmerxll - Twój post z samym cytatem usunęłam. Następnym razem dopisz coś od siebie.

U mnie chyba dzisiaj koniec siania. Na noc coś na wypadajki i powinno być po evencie. Jeśli klienci pozwolą pograć. ;)

15. d_anulka

d_anulka Analityk forum

Dziesięć gierek za mną. Jeszcze za pierwszym razem nie trafiłam "dziesiątki". 8)
    Trochę pomogło koło. Plus 100 procent. Innych dopalaczy i wspomagaczy nie odpalałam :)

16. Makowiska

Makowiska Koneser forum

Pnącze działa. Muszę jeszcze trochę porzucać, bo chcę kupić wszystkie itemy.

17. CHUDYJUREK

18. misiek1978

misiek1978 Chodząca legenda forum

wszystkie rzuty zaliczone

pytanie co wybrać w sklepiku ?

19. Makowiska

Makowiska Koneser forum

Kupiłam trzy itemy i zostało mi 85, i tez pytanie co kupić.

20. bacowa70

bacowa70 Chodząca legenda forum

Kupiłam m.in. 2 zagadkowe zagrody "Hornawan" i dostałam 2 pomarańczowe bobry - a miały być sumy. :oops:
    Tutaj ciężko jest doradzić, bo wszechobecna losowość jednemu sypnie szczodrze, a innemu nie.:)