Kuchenne tajemnice

Temat na forum 'Kluby użytkowników' rozpoczęty przez użytkownika Zła_Kobieta, 10 grudnia 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. vencja

vencja Młodszy ekspert

w Polsce Centralnej ja kupuję na bazarze Szembeka w sklepikach nabiałowych, ale znajoma która mi poleciła mówiła że to tylko na bazarach (jest kilka w naszym miasteczku):)
    polecam go jest super właśnie zrobiłam domek "Baby Jagi"xDxDxD

zzizzie lubi to.
  2. zzizzie

zzizzie Chodząca legenda forum

O, to ty z tego samego miasteczka w Polsce Centralnej?! xD
    Jak miło :)
    Bazar Szembeka owszem kojarzę, choć on niezupełnie w moich okolicach miasteczka. Ale i tak nieźle, myślałam, że mnie gdzieś pod Poznań wyślesz xD
    Przewęszę przy okazji bazary po tej mojej stronie rzeczki przepływającej przez nasze miasteczko... ale pewnie jednak skończy się na tym Szembeku (hrabim, generale dywizji i masonie - nie byłabym sobą, gdybym gościa nie sprawdziła).
    Przepis na domek Baby Jagi potrzebny natychmiast albo jeszcze prędzej xD

marmlada i vencja lubią to.
  3. vencja

vencja Młodszy ekspert

Tak się złożyło sąsiadka przez miedzę xD
    Po twojej stronie są też :)
    Jutro wrzucę przepis.

zzizzie lubi to.
  4. MOD_Yasmina

MOD_Yasmina Guest

Zizzie i Krasnoludek - Wasze posty usunęłam - nie dotyczą tematu wątku.

5. zzizzie

Ech xDxDxD
    Nie rozumiem, dlaczego dwa zajączki wielkanocne z mlecznej czekolady nie należą do tematu, którym jest domek Baby Jagi zrobiony z serka śmietankowego.
    Przy okazji dostało się postowi niejakiego Zgredka, też mundurowego, który o nadzienie dopytywał :eek:

Żeby nie było: to nie podważanko, raczej zdziwko.
    Ale co ja tam wiem 8)xD

grakula16 lubi to.
  6. MOD_Zgredek*

MOD_Zgredek* Forum Moderator Team Farmerama PL

bo to złe nadzienie było ;)

7. MOD_Yasmina

MOD_Yasmina Guest

Dokładnie. I trzymajmy się tej wersji.

8. vencja

vencja Młodszy ekspert

Domek
    • dwie kostki sera (może być 1/2kg sera mielonego) - ja wzięłam 2 kostki Strzałkowo(mają 30 dag jedna)
    • 1 masło lub margaryna - nie robiła nigdy z margaryną
    • 1 szklanka cukru pudru - ja robię z 3/4 szklanki
    • 2 żółtka
    • zapach wg uznania
    • 3 paczki herbatników
    Masło utrzeć z cukrem, dodawać partiami ser i żółtka , wszystko dobrze zmiksować. Masę podzielić na połowę do jednej dodać kakao, przełożyć na herbatniki i złożyć
    masa biała
    masa ciemna
    masa biała
    Polewa: 2 łyżki wody, 1/2 szklanki cukru,1/2 kostki masła(margaryny) 2 łyżki kakao zagotować.
    Smacznego:):):)

MOD_Yasmina, Sekme oraz zzizzie lubią to.
  9. zzizzie

Mniam, dzięki :inlove:
    Bardzo fajny pomysł z tym domkiem, w najbliższym czasie udaję się do generała Szembeka po ser xD
    A jakby tak w środku wyciąć dziurę, to nadzienie by wlazło akurat...
    ... aha, ale zgodnie z wytycznymi Władz nadzienie jest be, a nawet bardzo be.
    Ech :cry:xD

MOD_Yasmina, vencja oraz MOD_Zgredek* lubią to.
  10. vencja

vencja Młodszy ekspert

Można robić tylko jasną masę , tak zrobiłam na święta (lenistwo)też jest super polecam

zzizzie lubi to.
  11. MOD_Zgredek*

Łeee... myślałem, że to kształtem będzie przypominało domek - jak chatka z piernika. A tu się okazuje, że to markizy z herbatników przełożonych masą serową.
    Na pewno smaczne, ale jednak domkiem tego bym nie nazwał :oops:

MOD_Yasmina i Sekme lubią to.
  12. Sekme

Sekme Generał forum

A taki nazwałbyś? ;)

13. MOD_Zgredek*

Taki deser prędzej. Ale to raczej nie jest z herbatników. Herbatniki byłyby za twarde, żeby podzielić ciasto na porcje, nie mówiąc o jedzeniu widelczykiem. Podejrzewam, że ścianki są zrobione z biszkoptu :)

zzizzie i Sekme lubią to.
  14. Sekme

Sekme Generał forum

Herbatniki, herbatniki :)
    Ten przepis ma ze 40 lat albo i lepiej. To dyżurny tort dla najmniejszych dzieci :)

Herbatniki moczysz w mleku, układasz w 3 rzędach obok siebie, potem masa serowa równomiernie na całość, zwijasz w trójkąt, podnosząc lewy i prawy rzędy, owijasz folią i
    dajesz chwilę postać w lodówce, by się ustabilizowało i zmiękło, "malujesz" czekoladą. Przy czym te herbatniki, co na zdjęciu, są dużo "gęstsze" w strukturze, z naszymi "petitkami" pójdzie jeszcze szybciej.

Tak się go składa:

15. MOD_Zgredek*

A widzisz. Nie wziąłem pod uwagę, że herbatniki można rozmoczyć :)

Sekme lubi to.
  16. Sekme

Sekme Generał forum

One nie są rozmoczone, tylko zanurzone w mleku i zaraz wyjęte. Reszta wilgoci jest z masy serowej. Jak parę godzin lub lepiej noc postoi w lodówce, to się robi akurat :)

Nutka, vencja oraz zzizzie lubią to.
  17. zzizzie

Takie herbatniki zanurzane w gorącym mleku to ja znałam jako składnik czegoś, co u mnie w domu wabiło się "stefanka" (choć prawdziwa stefanka to wiem, że jest inna). W tej mojej stefance herbatniki przekładało się taką najprostszą masą typu masło + puder + kakao + odrobina wrzątku dla puszystości.
    Uczciwie powiem, że to było pyszne mimo skromnego składu i w ogóle takiej przaśności typowej dla końcówki czasów słusznie minionych.
    A w przypadku masy serowej to chyba nawet to zanurzanie herbatników można pominąć, ser załatwi sprawę w parę godzin i całość będzie się dobrze kroiła i złapie taki fajny kombinowany smak.
    Choć nadal uważam, że można by zrobić domek nawet piętrowy, na tym ustawić dach (to się chyba nazywa dach dwuspadowy), a w środku do tego usilnie przeze mnie sugerowanego otworu upchać nadzienie.
    No co, jak nie te zajączki to może być przecież coś innego, nie...? ;)

18. vencja

vencja Młodszy ekspert

Masa serowa o której pisałam jest tak wilgotna że nie trzeba moczyć herbatników, po kilku godzinach są miękkie i łatwo się kroją:)

Sekme i zzizzie lubią to.
  19. zzizzie

No właśnie tak mi się wydawało... i te smaki łączą się ze sobą i wychodzi bardzo fajna rzecz.
    Te takie proste pomysły bardzo często bywają najlepsze :)

Sekme i Nutka lubią to.
  20. MOD_Zgredek*

Oby tylko nie Jaś z Małgosią xD

zzizzie lubi to.