Opinie Jaskinia Świstokosta

Temat na forum 'Rozmowy na temat oficjalnych ogłoszeń' rozpoczęty przez użytkownika BA_Marion, 29 października 2025.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. AngelGina

AngelGina Generał forum

To ja chyba tę pierwszą planszę postaram się całą wyczyścić.
    Robię podobnie, z tym, że ulepszyłam dwa razy plecak i zbierałam wszystkie kokardy, teraz nie wiem, może też je zostawiać, jeszcze nad tym pomyślę ;) Samą gierkę Mahjonga znam, nieraz w nią grałam, więc tu nie mam problemu, ale reszta nadal dla mnie niejasna, a już mnóstwo roślin w to "wywaliłam" -.-
    Pierwszą planszę zrobię całą, a następne chyba tylko dla zaliczenia zadań w misji, nie wiem, czy to wystarczy, zobaczymy.

2. bogusiania

bogusiania Weteran forum

[​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG] Wbrew pozorom ten event wcale nie jest taki trudny, udało się zdobyć już pierwszy milutki itemik :) , a nawet dwa :) Życzę powodzenia :)

Ostatnie edytowanie: 31 października 2025
  3. BA_Marion

BA_Marion Board Administrator Team Farmerama PL

W tym evencie jest tak, że gdy ktoś się skupia na osiągnięciach, to i tak misje robią się przy okazji. Z kolei gdy ktoś pilnuje misji, to i osiągnięcia się robiąxD Właściwie każda czynność to wykorzystanie wytrzymałości, więc wszystko jest ze sobą powiązane:)

Umyśliłam sobie, że w pierwszej kolejności będę działać tak, żeby wykonać misje. Siłą rzeczy osiągnięcia też będą się przy tym zaliczać. Trochę nieekonomicznie by było gdyby najpierw wykorzystać 1.950 wytrzymałości, a potem zabrać się za niedobitki misji. Szkoda bezproduktywnie tracić wytrzymałość, wszak to dodatkowe zielsko do siania:)

4. abask

abask Fanatyk forum

Dalej siedzę i nie robię. Sieję roślinkę ale czy się za to wezmę to nie wiem :(

5. gosiagosia60

gosiagosia60 Chodząca legenda forum

Dopiero drugi raz rozsiałam różę.Nic z tego nie rozumiem ale robię :D

6. abask

abask Fanatyk forum

Ja też nic z tego nie rozumiem. Chyba za głupia jestem hahaha Pora chyba skończyć z graniem.

7. BA_Marion

W >>wątku tapet<< możecie obejrzeć jak wyglądają jaskinie eksplorowane przez Kocianę i Mruczkę:)

hiacynta lubi to.
  8. MOD_Ruda

MOD_Ruda Forum Moderator Team Farmerama PL

Gra jest prosta : za wysiane rośliny kupujecie talarki-GT, za te talarki kupujecie kawę, która jest potrzebna do paska wytrzymałości.
    Jeśli nie zależy Wam na cząstkowych nagrodach z tabelki to rozgrywacie gry i pilnujecie tylko wytrzymałości aby zgarnąć Głowne nagrody -itemy i pnącze.

hiacynta, AngelGina oraz bogusiania lubią to.
  9. abask

abask Fanatyk forum

Jak pilnować tego paska wytrzymałości?

10. MOD_Ruda

za każdą ułożona parę w układance jest zabierana wytrzymałość, podnosisz ją kawą i tylko kawą. Kiedy podnosisz wytrzymałość jest to liczone do ogólnego paska wytrzymałości.

Ja nie patrzyłam na cząstkowe nagrody, robiłam aby zdobyć główne nagrody. Dodatkowo kupiłam 2szt liny i 3x łopatę-czyli 6szt - do pierwszej części, łopaty wykorzystałam do kafelków z nagrodami- które wpadają do plecaka. Jak opróżniasz plecak też spada wytrzymałość i trzeba podnieść kawą.

11. BA_Marion

Klikasz na kubek z kawą, pasek dzięki temu się zapełnia i możesz dalej grać. Uważaj tylko, żeby go nie przepełnić, bo nadwyżka nad 200 przepada. Kawę kupisz w sklepiku za gwiezdne talary. Oczywiście najpierw musisz zdobyć gwiezdne talary - te kupisz też w sklepiku płacąc roślinami eventowymi. Najekonomiczniej wychodzi ta najkrótsza roślinka.

Postęp w evencie (do zdobycia najważniejszych nagród) osiągasz dzięki zużywaniu wytrzymałości (tej z dopełnianego kawą paska). Trzeba zużyć 1.950 wytrzymałości w pierwszej jaskini, żeby zdobyć wszystkie nagrody za postęp. Na start dostałaś 100 wytrzymałości.

12. CHUDYJUREK

CHUDYJUREK Ambasador forum

nie robię , raz tylko rozsadziłem te roślinki i tyle :D haha

hiacynta, dariodiablo oraz bogusiania lubią to.
  13. abask

abask Fanatyk forum

Dziękuję Wam bardzo :) Ja zaczęłam od najdłużej rosnącej roślinki :(
    Czy w każdej chwili można zacząć inną roślinę wysiewać?

hiacynta lubi to.
  14. MOD_Ruda

tak, to od Ciebie zależy, którą roślinę siejesz.
    Ja siałam tą 8h, skróciłam ją do 1:10-2 pnącza, biała w slot + SN.

15. BA_Marion

Siejesz tę, która Ci pasuje. Ja na noc daję roślinkę 8 godzinną, a w dzień mękolę tę 2 godzinną. W sklepiku są 3 oferty na zakup GT, wybierasz z nich dowolnie, zależy którą roślinę masz. Pisałam, że 2 godzinna czyli bambusowy kilof jest najbardziej ekonomiczna, bo zobacz - rośnie o połowę krócej od petrolety, a obu roślin trzeba niemal tyle samo na zakup 10 GT:
    upload_2025-10-31_9-59-12.png
    Oczywiście zależy to od tego, czy masz możliwość tak często zbierać. Jeśli nie, to lepiej siać dłuższe rośliny. Bez sensu jest posiać 2-godzinną roślinkę i zebrać ją po np. 5 godzinach:)

hiacynta, AngelGina oraz bogusiania lubią to.
  16. bogusiania

bogusiania Weteran forum

Paska nie trzeba pilnować, bo jak się zbierze 10 par kafelków - z każdym zbiorem ubywa 20 wytrzymałości - stan paska spadnie do zera i nie da się grać dalej. Trzeba znowu uzupełnić wytrzymałość do 200. To jest naprawdę proste, nie wymaga żadnego skomplikowanego myślenia. Polecam post 140, gdzie podałam prosty sposób gry. Siać, zebrać, wejść do sklepu speleologa, tam wymienić roślinki na GT, a GT w następnym okienku na mocną kawę - i pozostaje sama przyjemność, czyli zbieranie par kafelków. Jeszcze tylko kupić linę, żeby wejść do następnej planszy. Reszta nas nie interesuje, bo robi - zapisuje się sama. Więcej już niczego nie trzeba oddawać, ani o czymś pamiętać :) [​IMG] [​IMG] Jak widać na pierwszym obrazku, w 9 kroku będzie zdobyte pnącze, czyli już dzisiaj. Jutro kolejny krok zaliczony, czyli skrzynka Piccolo. I spokój do 5.11, czyli sianie do Szmaragdowej groty. Robię według Osiągnięć, Misjami się nie przejmuję, nie muszę zrobić wszystkich. Życzę powodzenia :) :) :)

17. farmerbaba1

farmerbaba1 Półbóstwo forum

Mam pytanie, może głupie ale do końca nie rozumiem poradnika ,czy jest konieczność zbierania tych kokardek które dopisują nagrody do plecaka? Pytam gdyż opróżnianie plecaków kosztuje a wtedy nie wiem ile faktycznie tych roślin potrzebuje na oba pnącza.

hiacynta i bogusiania lubią to.
  18. sabcia7

sabcia7 Forum Pro

dzień dobry
    czy bukiet tez działa na te ewentowe roslinki ?

hiacynta i bogusiania lubią to.
  19. bogusiak80

bogusiak80 Wszystkowiedząca wyrocznia

Skończyłam I-szą część.Różę sieję dalej,zostało dużo czasu do 5.XI.a bonus jeszcze mam.Itemik wystawię.Kawy trochę zużyłam na plecaki ale warto było oprócz takich standardowych dostałam 2 liny,2 łopaty i 2 kawy.Jak już pojęłam o co chodzi to mogę się bawić dalej,kawę lubię to będę ją parzyła do rozpoczęcia następnej części.

Bardzo ładna grafika .Dziękuję ,że wrzuciłaś:) bo wczoraj nie bardzo zwracałam uwagę na tło.

Nie rezygnujcie jak już wiecie o co chodzi to event jest całkiem przyjemny.Ja też chciałam zrezygnować bo sądziłam,że jestem za głupia na ten event.Trzeba tylko 200 wytrzymałości w zielonym pasku,dopasowywać wystające kafelki ,jak chcecie to klikacie w kwiatka po nagrody a jak nie to tylko odkrywajcie wejście do następnej jaskini kupując linę.Ja na plecaki straciłam trochę kawy ale jest dużo czasu to nadrobię.Na opróżnienie plecaka potrzeba 25 wytrzymałości.Zadania same się zaliczają,najwięcej kawy potrzeba na odkrycie całej planszy,gdyby zdarzyło się a mnie się zdarzyło,że nie miałam dopasowania to używałam łopaty ,która usuwa 1 kafelek.Nie ma sytuacji bez wyjścia ale siać trzeba jak najwięcej.Życzę Wam powodzenia.W końcu babcie rządzą:p;)xD

20. MOD_Ruda

nie musisz zbierać kokardek- to są dodatkowe nagrody.

bukiet nie działa na rosliny eventowe.