HTML5 - kiedy, jeżeli w ogóle?

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika hlnrys, 30 czerwca 2019.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

Jak wiadomo Adobe zakończy wsparcie dla Flasha z końcem 2020 r.
    Jednak przeglądarki zrobią to szybciej.
    Już teraz Google Chrome za każdym razem pyta o pozwolenie na uruchomienie gry.

Firefox od września:

"Przeglądarka Firefox otrzyma w końcu długo oczekiwane zmiany. Mozilla planowała dezaktywować Flash w Firefoksie jeszcze w 2019 roku. Coraz to nowsze zgłoszenia odnośnie błędów spowodowały, że firma zdecydowała o wyłączeniu wtyczki już w wersji oznaczonej numerem 69. Premiera tej wersji popularnej przeglądarki internetowej ma mieć miejsce 3 września 2019 roku.
    Wyłączenie wsparcia dla technologii Flash Player w większości popularnych aplikacji oznacza, że Adobe przestanie rozwijać swoją wtyczkę pod koniec 2020 roku. Mozilla wydała również oświadczenie, że całkowicie usunie ona obsługę flasha z początkiem 2020 roku."

Chrome od lipca::

"Na dzień dzisiejszy Chrome nie uruchamia domyślnie zawartości Flash w sieci, ale użytkownicy mają wolną rękę i mogą ręcznie nadać stronie uprawnienie do uruchomienia wtyczki. To zmieni się już w te wakacje, kiedy Flash Player zostanie całkowicie wyłączony w usłudze od Google."

Po wakacjach nie będzie na czym grać w Farmeramę (nie wiem jak MS Edge, nie biorę jej w ogóle pod uwagę).
    Co dalej z grą?

2. -Borsty-

-Borsty- Team Leader Team Farmerama PL

Rysiu, grasz już tyle lat i tyle lat jesteś na forum tak długo, że chyba doskonale wiesz, że BP o takich rzeczach informuje wyłącznie poprzez oficjalne ogłoszenia, które pojawiają się, gdy są jakieś konkrety do przekazania.
    W tej chwili mogę napisać tyle, ile już kiedyś pisali Wasi moderatorzy i ile było w ogłoszeniach: trwają prace i testy, a gra jest dostosowywana, co było widać choćby po informacjach o tym, co jest wycofywane w związku z przejściem na nową technologię.

Poza tym o ile ja dobrze czytam ogłoszenia, to odpowiedź na pytanie zadane w temacie, brzmi: "nie ma w planach", bo w samych ogłoszeniach na ten temat była mowa wyłącznie o Unity, a nie o html-u ;)

3. hlnrys

No teraz, to się pogubiłem.
    Poproszę o link do tego ogłoszenia.
    Zresztą HTML 5 czy Unity, nie zmienia to faktu, że za dwa miechy będą duże problemy z uruchomieniem gry.
    Dlatego pytam co dalej, kiedy przesiadka?
    Niech BP się wychyli z jakimś info, bo ten brak jakiejkolwiek informacji staje się coraz bardziej irytujący.

4. -Borsty-

Proszę >>KLIK<< - nawias w pierwszym akapicie.

Niewątpliwie jak będzie wiadomo kiedy owa przesiadka, to pojawi się stosowne ogłoszenie.

5. hlnrys

"Większość z Was jest już świadoma, że zespół Farmerama pracuje nad tym, aby gra działała w przyszłości. Możecie oczekiwać tego, że dostarczymy Wam te rozwiązania (na przykład przejście na technologię Unity) w ciągu najbliższych kilku miesięcy, czyli jeszcze na długo przed zakończeniem obsługi wtyczki Flash. Celem zespołu Farmerama jest zapewnienie Wam radości z gry w Farmerama zarówno teraz, jak i w przyszłości."

To jest info z lutego zeszłego roku.
    Te kilka miesięcy zamieniło się w bez mała 1,5 roku.

Nie wątpię, że stosowne ogłoszenie pojawi się niewątpliwie, jak będzie wiadomo, kiedy owa przesiadka nastąpi.;)

Tylko że to milczenie nie napawa optymizmem.
    Dla przeciętnego gracza flash padnie za dwa miechy i co wtedy?
    A zegar tyka.

Dopytaj proszę o tę sprawę.
    Sądzę że to ważne, nawet bardzo i jakieś informacje nam się należą, i to nie "za pięć dwunasta".

6. -Borsty-

Osobiście wole, żeby pracowali dłużej, ale możliwie jak najlepiej wszystko dopracowali, niż żeby trzymali się sztywno hasła "kilka miesięcy" i dali coś totalnie niedopracowanego. Duże projekty mają to do siebie, że nawet te najlepiej opracowane, potrafią dwu-trzykrotnie przekroczyć zaplanowany czas i budżet. A pośpiech w przypadku przenoszenia na nowy silnik tak dużej gry jak Farmerama jest złym doradcą.

Dopytać oczywiście mogę, ale oczywistą odpowiedź na takie dopytanie otrzymałeś już w moim pierwszym poście. Pracują, testują, a termin podadzą jak zostanie ostatecznie ustalony. Nikt, nie poda terminu na zasadzie wróżenia z fusów.
    A jeszcze w przypadku Farmeramy producenci wielokrotnie się przekonali, że dawanie zapowiedzi typu "planujemy/przewidujemy za około/mniej więcej/ponad/nie mniej niż... tydzień/miesiąc/xx dni" to najgorsze co mogą zrobić, bo zawsze wtedy dokładnie po wskazanym czasie, a nawet jeszcze wcześniej zaczynają się skargi i pretensje, że jeszcze nie ma, a było obiecane. Bo część osób skupia się tylko na terminie pomijając fakt, że jest to tylko luźna zapowiedź, która kompletnie może się nie sprawdzić.

Dopytać dopytam. Oczywiście nie dziś, bo tak się przypadkiem składa, że jest niedziela czyli czas żeby odpocząć (nie zapominając o rzeźbieniu moich posągów rzecz jasna 8)). Ale i tak mogę się założyć o mój złoty kieł, że odpowiedź dostaniesz dopiero jak zostanie ona podana w oficjalnym ogłoszeniu na wszystkich forach. A kiedy to będzie, to już od wyniku prac, testów i decyzji właściciela gry zależy.

Czy masz jeszcze jakieś pytania?

7. hlnrys

Kilka by się znalazło, tylko nie wiem czy warto pytać.
    Znowu mi każesz czekać na OO.
    Ech...
    Zobaczymy za dwa miechy.
    Mam nadzieję, że się nie obudzimy "z ręką w nocniku".
    Zamknij, proszę.

8. -Borsty-

Jeśli nawet, to mój przynajmniej będzie złoty jak wszystko w mojej nowej wypasionej chałupie! MUHAHAHA!

No i kłódkę wieszam, sam zgadnij jaką.

hlnrys lubi to.
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.