Familia Czartoryskich

Temat na forum 'Archiwum - pozostałe działy' rozpoczęty przez użytkownika krasnoludek10, 12 września 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. krasnoludek10

krasnoludek10 Chodząca legenda forum

Ten wątek stworzony został dla uczniów, którzy mają problemy z ćwiczeniami/kartami pracy z historii by nie latać po jakiś stronach gdzie trzeba się rejestrować ,więc podaję wzór i tym samym proszę o pomoc ;)

ćwiczenia ,,Śladami przeszłości 3'' (nieobowiązkowe dane)
    Rzeczpospolita za panowania Wettinów ( do momentu gdzie mamy lukę, jeśli nic nie zrobiliśmy podajemy całą notatkę)

Po śmierci Jana III Sobieskiego na króla Polski wybrano elektora saskiego Fryderyka Augusta z dynastii Wettinów. Zawarto wówczas unię personalną między Rzecząpospolitą a Saksonią. Nowy władca bez zgody sejmu przystąpił do konfliktu ze Szwecją nazywanego wojną północną. W wyniku tych działań Szwedzi w odwecie wkroczyli do .......... .

Wstaw literę ,,P'' w kratki obok zdań prawdziwych , a literę ,,F'' - obok zdań fałszywych.

Na mocy pokoju w Karłowicach Polska odzyskała utracone w 1672 r. Podole .

Ostatni król elekcyjny
    Zapisz w tabeli, jakie znaczenie dla funkcjonowania państwa miało wprowadzenie reform zainicjowanych przez Stanisława Augusta Poniatowskiego.

Reforma Znaczenie
    zniesienie obowiązku przestrzegania
    przez posłów instrukcji sejmikowych

wprowadzenie zasady głosowania
    większością głosów

utworzenie komisji skarbowych
    i wojskowych

opodatkowanie szlachty posiadającej
    nieruchomości w miastach

pozbawienie podskarbich
    i hetmanów prawa do podejmowania
    samowolnych decyzji

Na 15.09 :) Z góry dzięki ;) Większość zrobiłem samodzielnie ale tych rzeczy nie mogę znaleźć bądź nie ma w podręczniku :)

2. -kangoo-

-kangoo- Baron forum

czyli jest to temat do odrabiania za Ciebie lekcji?

3. krasnoludek10

no bo jak nie mam bladego pojęcia o co chodzi i po co zostały wprowadzone, to co mam zrobić :p ?

4. BA_Chris

BA_Chris Guest

Autorze może zapytaj swoich rodziców, myślę, że chętnie Ci pomogą. Poza tym takie chodzenie na łatwiznę z pewnością nie wyjdzie Ci na dobre. ;)

Jako że historię studiowałem, nie wierzę, że w podręczniku czy też innych materiałach z których podczas lekcji korzystacie, nie ma śladu o tych informacjach, których brakuje w tym tekście. :)

5. krasnoludek10

2 nie ma a mama jest nieskora do pomocy i dlatego :p:D:D:D

6. BA_Chris

BA_Chris Guest

Bo może Cię na tyle zna i wie, że wolisz pójść na skróty. :p:D:D:D:D:D

Jestem pewien, że gdybyś zamiast tworzenia tego wątku na forum solidnie przyłożył się do wnikliwej lektury podręczników, notatek i materiałów, to już dawno byś miał tak krótkie zadanie wykonane. :)

Ostatnio edytowane przez moderatora: 12 września 2014
  7. krasnoludek10

z tym że my bardzo rzadko na historii piszemy podpunkty :(

EDIT : Jednak akrchiwizujemy ;) Nie jest tak trudno tego wygooglać :D

Ostatnie edytowanie: 12 września 2014
  8. BA_Chris

BA_Chris Guest

Cieszę się, że doszedłeś do takiego wniosku, powodzenia w odrabianiu lekcji. ;) Zamykam i archiwizuję. ;)

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.