dylemat

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika fankaromka, 27 października 2017.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. fankaromka

fankaromka Wielki mistrz forum

Witam,może to nie jest dobre miejsce,ale tu zadam pytanie,może jakaś dobra duszyczka mi odpowie....swoje lata mam:)(18 daaawno była)i nie mogę tego ogarnąć,razem z córką gramy w farmę na jednym komputerze,no i córcia zawsze ma nowości,lepsze nagrody(nie to żebym była zazdrosna;)),ale kiedyś na forum przeczytałam że jeden gracz ma lepszy serwer(chyba oto chodziło),a drugi gorszy.To my z córką jesteśmy na jednym,czy każda ma swój?Tylko proszę się nie śmiać z babci bo dla mnie to czarna magia.....:)i z góry dziękuję za odpowiedz:)

picantinio2012 lubi to.
  2. foczunia84

foczunia84 Cesarz forum

To bajka z tymi serwerami, bazami czy co tam jeszcze.

3. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Witam.

foczunia84 dziękuję za pomoc.

fankaromka serwer jest jeden. A jeśli chodzi o zagrody z tajemniczego stajennego czy też drzewa z tajemniczych sadzonek to tutaj jest losowość, widocznie Twoja córka ma więcej szczęścia na nowości.

Czy masz jeszcze jakieś pytanie?

4. Sekme

Sekme Generał forum

Zacznę od końca... ;)
    W Farmeramie mamy tak zwane targi (inaczej serwery, bazy, zbiory itp.). Jest ich 40 szt. W momencie rejestracji każdy gracz automatycznie jest przydzielany do jakiegoś targu i tego nie da się zmienić. Numer swojego targu sprawdzisz tu: >>KLIK<<.
    To, że gracie z córką na jednym komputerze nie ma wpływu na numer targu. Prawdopodobnie jesteście na różnych - sprawdźcie.

Co do głównej części pytania na temat tego, czy na jednych targach ta "losowość" jest lepsza, a na innych gorsza. To niestety nie ma odpowiedzi na to pytanie. Gracze próbowali metodą prób i błędów zrozumieć, czy tak rzeczywiście jest, ale raczej nie zostało wypracowane jakieś w miarę sensowne stanowisko. A prawdziwą prawdę, oczywiście, zna tylko BP ;)

Co do losowości "wyrastania" nowości z TSów, na 99% (wiadomo, że nie na 100% ;)) jestem przekonana, że BP ma ustalony jakiś scrypt analizujący ilości poszczególnych przedmiotów i regulujący prawdopodobieństwo. Chodzi o to, żeby na każdym targu był mniej więcej identyczny i z góry ustalony % konkretnego przedmiotu. Po osiągnięciu ustalonej liczby, prawdopodobieństwo jest zmniejszane i tyle. ZA jakiś czas (np. podczas kolejnej sprzedaży TSów) nowość z poprzedniego miesiąca może mieć podwyższone prawdopodobieństwo, a ta gorąca nowość znów ma mniejsze. W ten sposób rynek powoli się zapełnia konkretnymi drzewkami czy zagrodami, a podniecenie graczy jest utrzymywane na w miarę stałym poziomie.

Kiedyś, jak obserwowaliśmy wyniki TSów, np. wychodziło, że im później się wystawi TSa, tym mniejsza szansa na otrzymanie nowości - najwięcej nowości trafiało się zaraz po rozpoczęciu sprzedaży. Tak samo np. bardzo trudno było uzyskać nowość z TSów, które były rozdawane później jako nagrody. Nie mam pojęcia, jak jest teraz. Nie kupuję TSów, więc nie śledzę tematu.

5. SMOD_Atena

Sekme dziękuję za pomoc. Co do skryptu to się nie wypowiem, takich informacji nie otrzymujemy, ale z moich obserwacji wynika jednak, że nie ma żadnej reguły czy wystawię od razu czy później i tak rzadko trafiają mi się nowości. Jedno co jest tutaj pewne, to to że u Graczy na niskich poziomach, gdzie nie mają jeszcze dostępu do wszystkich drzew/zagród czy też bez odblokowanych posągów na wyspie tych nowości będzie więcej.

Czy Autorka ma jeszcze jakieś pytanie?

picantinio2012 lubi to.
  6. fankaromka

fankaromka Wielki mistrz forum

więcej pytań nie mam,człowiek uczy się całe życie,kto pyta nie błądzi,dziękuję bardzo.....:):):)

7. SMOD_Atena

Bardzo proszę i temat zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.