Drop przedmiotów

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika Dahag, 23 marca 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Dahag

Dahag Naśladowca mistrzów

Witam

W związku z ogłoszeniem: https://board-pl.farmerama.com/index.php?threads/drop-czyli-przedmioty-wypadające-podczas-zbiorów.33042/ chciałbym zapytać o definicję słowa "podstawowy". Jak rozpatrywać np drzewa XXL. Czasem podstawowym będzie czas podstawy 20h czy czas ulepszenia 12h?

I jeżeli jest faktycznie tak jak mówicie to teoretycznie siejąc na małych polach tą samą roślinkę, powinienem statystycznie otrzymać 4x więcej wypadajek z tego samego miejsca ... a tak raczej nie jest.

2. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Witam.

Czas podstawowy oznacza czas podstawowy wzrostu danego drzewa/rośliny. Jeśli chodzi o ulepszenia drzew to prawie wszystkie mają podstawowy czas 12 h czyli dla zwiększenia szans na większą ilość przedmiotów bardziej opłacalne są drzewa podstawowe, które dojrzewają przez 20 h.
    A jeśli chodzi o pola to tutaj jest taka sama zasada, z tym że np...z 44 dużych pól otrzymasz np...15 czy 20 przedmiotów, gdzie z tą samą rośliną na malutkich polach możesz otrzymać 30 czy 50 przedmiotów. W każdym przypadku wypadanie przedmiotów i ich ilości są losowe i nie ma żadnej reguły. Jedynie podstawowy czas wzrostu/hodowli ma znaczenie. Ponadto są sposoby na zwiększenie szans opisane tutaj : >>>Wypadanie przedmiotów ze zbiorów<<<.

Czy masz jeszcze jakieś pytanie ?

3. est-orka

est-orka Fanatyk forum

Dzień dobry :)
    Podpisuję się pod tym pytaniem.
    Mnie też bardzo interesuje kwestia czasu podstawowego i ulepszeń drzew xxl jak i ulepszeń kolorowych zagród.
    Mam nadzieję, że odpowiedź na pytanie nie będzie się opierać tylko na obserwacjach.

Natomiast co do powyższej kwestii to:
    z obserwacji moich i wielu innych farmerów wynika, że w przypadku pól jako jednostkę podstawową brane jest pod uwagę duże pole
    czyli:
    duże pole = 100 % stanowi całość
    małe pole = 25% stanowi 1/4 całości
    ...... dlatego np. z 40 dużych pól wypadnie 30 wypadajek i z 160 małych pól wypadnie też 30 wypadajek.
    Należy przy tym pamiętać, że wypadanie jest całkowicie losowe i zdarza się, że z takiej samej powierzchni podczas jednego zbioru wypadnie max. wypadajek, a podczas drugiego zbioru może nie wypaść nic.

Ostatnie edytowanie: 23 marca 2016
    -katie1234- lubi to.
  4. SMOD_Atena

est-orka dziękuję za pomoc.

Jeśli chodzi o pytanie, to tak jak napisałam, brany jest pod uwagę podstawowy czas wzrostu i nie ma znaczenia czy jest to drzewo zwykłe, jego ulepszenie czy też zagroda zwykła czy kolorowe ulepszenie zagrody. Tak jak jest to napisane w OO :

" Zasada jest jedna: im dłuższy podstawowy czas produkcji zagrody/fabryki, wzrostu rośliny/drzewa, tym większa jest szansa, aby uzyskać "wypadajkę".
    Nie ma znaczenia, czy korzystacie z super nawozu, super paszy lub innych bonusów wpływających na skrócenie czasu, gdyż nie ma to wpływu na otrzymywanie przedmiotów podczas zbiorów."

Czy są jeszcze jakieś pytania ?

5. est-orka

est-orka Fanatyk forum

Ja dziękuję:)
    Dla mnie wszystko jasne.

6. SMOD_Atena

Czas podstawowy dla danego drzewa to np... dla drzewa zwykłego 20h, dla drzewa XL 18h, dla ulepszenia XXL 12h. Analogicznie sytuacja ma się do zagród, fabryk i ich kolorowych ulepszeń.

Czy Autor ma jeszcze jakieś pytanie ?

7. Dahag

Ok. Co do czasu podstawowego, wszystko zrozumiałem. Natomiast nie pasuje mi tutaj kwestia wielkości pól. SMOD_Atena twoja wypowiedź różni się od tego co podała est-orka. Z jej wypowiedzi wynika, że na ilość wypadajek ma również wpływ wielkość pola, natomiast z Twojej coś innego. Więc jak to jest :) ? Zakładając czysto teoretycznie, że z co drugiego dużego pola jest wypadajka (50% szans) to z 40 dużych pół otrzymamy ich 20 (oczywiście +- ale to pomijamy, podobnie jak czas wzrostu) a z 160 małych pól otrzymamy ...? Też 20 czy jednak 80 (oczywiście też +- ale średnio wyjdzie tyle)?

EDIT/

Dla jaśniejszego zapisu:
    40 dużych pól (50% szans) -> Średnio 20 wypadajek

160 małych pól (50% szans) -> Średnio 80 wypadajek
    czy może jednak wielkość pól ma znaczenie i będzie
    160 małych pól (50%/4 =12,5% szans) -> Średnio 20 wypadajek.

Ostatnie edytowanie: 23 marca 2016
  8. SMOD_Atena

Być może est-orka ma rację, szczerze mówiąc od dawna nie mam problemów z zebraniem wymaganych przedmiotów eventowych, dlatego też nigdy nie przykładałam uwagi jak to rzeczywiście jest. Wydaje mi się jednak, że losowe ilości przedmiotów są większe przy zbiorach tych samych roślin z malutkich pól niż z pól dużych. Mogę się oczywiście mylić za co przepraszam, jeśli tak jest i być może jest tak jak napisała est-orka, aczkolwiek największe znaczenie ma tutaj czas wzrostu roślin/drzew czy czas hodowli i wypadanie nie ma odnośnika %. Równie dobrze może wypaść 20 z dużych pól jak i 20 z małych, a następnym razem np..20 z dużych i 50 z małych.

Czy masz jeszcze jakieś pytanie ?

9. Dahag

Ok, rozumiem. Chodziło mi tylko o to żeby wyjaśnić to już ostatecznie skoro takie ogłoszenie się pojawiło. Wiadomo jeżeli jest tak jak mówi est-orka to poza czasem na wielkość zbiorów ma również wpływ wielkość pola :) Ale już nie będę zamęczał pytaniami, jak dla mnie to można zamknąć temat (no chyba, że któryś z modów wie coś więcej na ten temat TL_Mouse :p ?). Dziękuje za odpowiedzi.

10. BA_Ghost

BA_Ghost Guest

Skoro można to zamykam i miłego popołudnia życzę :)

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.