Co można kupić na targu, a czego nie można i dlaczego?

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika meksykanka, 25 maja 2016.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. meksykanka

meksykanka Okazjonalny autor

Witam. Od dawna mnie nurtuje kwestia tego co można kupić na targu, a czego nie i dlaczego?
    Mianowicie:
    -na pewno nie można kupić na targu zwierząt (poza zwierzętami z zagród specjalnych z TS bądź eventów), zwierząt z hodowli,roślin z farmy i wyspy jak i owoców drzew także z farmy i wyspy (poza specjalnymi z TS i eventów) jeżeli nie odblokuje się tych roślin i drzew przechodząc na odpowiednie do tego przypisane poziomy w przypadku farmy bądź też nie odblokuje się posągów roślin, drzew i zwierząt w starożytnej świątyni małp na Bahamaramie
    To samo dotyczy możliwości zakupu pasz dla zwierząt w związku z powyższym co napisałam.
    To jest dla mnie jasne i zrozumiałe.
    Natomiast gdy spojrzymy na dzielnicę rzemieślniczą, to jak wiemy, w każdej z nich jest 5 poziomów i gdy starannie pracujemy to z biegiem czasu przechodzimy z poziomu 1 do 5 i mamy możliwość produkcji coraz to lepszych i wartościowych produktów rzemieślniczych.
    To również jest dla mnie jasne. Jeśli farmer jest pracowity to zdobywa coraz to wyższe poziomy i możliwości produkcji.
    Co dla mnie jest dziwne?
    Mianowicie to,że niezależnie od tego czy ja jestem np. na 1 poziomie w piekarni czy na 5 to wchodząc na targ mogę wszystkie "wynalazki" tam kupić.
    Nie oceniam tego negatywnie tylko pytanie kieruję dlaczego wszystko można kupić na targu w dziale rzemiosła niezależnie od poziomu w danej wytwórni,piekarni itp.
    Przypuszczam,że wielu farmerom spada morale do intensywnej pracy w tej sekcji skoro inni mogą kupić wszystko (nie produkować tylko kupić na targu).
    Moim zdaniem to troszkę niesprawiedliwe dla weteranów farmy z 5 poziomem rzemiosła.
    Skoro tak, może pozwólmy w takim razie kupować pomaranczowe tjulipany czy wawrzyn wszystkim farmerom oraz tukany nie mając odblokowanego posągu skoro taka możliwość istnieje w rzemiośle.
    To tylko takie moje rozważania w postaci zapytania w tym dziale.
    Zaznaczam,ze uprzejmie się tylko pytam, a nie otwieram wątku dyskusyjnego.
    Pozdrawiam wszystkich :)

2. GoskaK

GoskaK Moguł forum

Można kupować produkty rzemieślnicze z różnych poziomów i korzystać z ich dobrodziejstw -fajnie.:)
    Mając 5 poziom rzemiosła i odpowiednie przepisy, można produkować te dobrodziejstwa i zarabiać SG - fajnie. :)
    Uważam, że wilk syty i owca cała.
    Tak funkcjonuje rynek.
    (a w życiu - aby zjeść chleb, muszę go sama "wyprodukować"? , a kiełbaska - też muszę?, a buty - hmm???)
    Pozdrawiam

3. azikowo

azikowo Fanatyk forum

pewnie dlatego,że każdy z nas ma dostęp do 1 placu budowy i wybiera co postawi -piekarnia, dżemiarnia kwiaciarnia
    kolejne miejsce można lub można było wykupić w renzo
    kiedyś bodajże, jak sie weszło na 5 poziom wytworni to 2 się dostawało (szczegółów nie pamiętam)
    i kolejny sposób odblokowanie smsem
    I nie jest to zależne od przechodzenia poziomów na farmie czy baśce, jest to odrębna część gry, zresztą, aby odblokowywać kolejne poziomy w przetwórni trzeba wbijac kolejne poziomy na farmie lub baśce, bo potrzeba np owoców lub kwiatów z wyższych poziomów i kółko sie zamyka:)
    Jaki sens by mialo aby przetwory mogli kupować tylko gracze posiadający daną przetwórnię w dodatku na danym poziomie? oni by produkowali tylko dla tych co mają przetwórnie,w dodatku na tym samym poziomie, bo niższy poziom w przetwór zamykałby drogę do kupna z wyższego czyli nie byłoby prawie handlu na rynku.
    Tu jest ukłon w stronę graczy, którzy właśnie zainwestowali czas i rośliny/produkty w rozwój rzemiosla i dzięki temu mogą zarabiać, a Ci co nie chcą mieć rzemiosła lub nie mają przepisów (np były z eventów), albo odpowiedniego pzoiomu mogą korzystać z dobrodziejstw.
    Zresztą dostęp do rzemiosła i do zakupu na rynku jest chyba dopiero od 40 poziomu w grze,w każdym razie nie od 1 poziomu, ale mogę się mylić co do poziomu, więc spora grupa graczy nie ma dostępu do dobrodziejstw jakimi są przetwory, mówimy oczywiście o zakupie na targu

Ostatnie edytowanie: 25 maja 2016
  4. meksykanka

No tak, wszystko się zgadza, napisałam,ze nie oceniam tego negatywnie, jednakże dziwne jest dla mnie,że nie działa to w drugą stronę, mam na myśli możliwość kupienia na targu wawrzynu. Dlaczego aby samodzielnie wyprodukować paszę dla kiwi (wawrzyn) trzeba osiągnąć aż 95 poziom gry. Samej mi jeszcze trochę do tego i może za kilka lat będę mogła ją produkować. Podobny problem był z karmą dla psów gdzie trzeba było produkować kościste krzaki....aż w końcu to zmieniono na normalnie dostępne.

5. TL_Mouse

TL_Mouse Guest

meksykanka, możliwość zakupu produktów rzemiosła, do którego nie ma się dostępu może wręcz napędzać rynek tym, którzy mają taką możliwość, bo mając możliwość samodzielnej produkcji mało kto kupiłby to na targu, a jeśli masz pomysł na zmianę, przedstaw go w odpowiednim dziale - Zbiór aktualizacji i pomysłów.
    Paszę będzie można produkować po osiągnięciu właściwego poziomu wraz z którym otrzymasz dostęp do potrzebnej rośliny.

Sprostuje wypowiedź azikowo, pierwszy zawód jest darmowy, kolejny można kupić/wybrać w ramach nagrody u Renza, bądź też mając dwa zawody na minimum trzecim poziomie kolejny będzie darmowy, pozostałe dwa po osiągnięciu 70 poziomu odblokuje się na Drzewie Mądrości.

Z pytania stworzyła się dyskusja, z którą zapraszam do właściwego wątku Targ analizy i dyskusje.

6. azikowo

azikowo Fanatyk forum

i dobrze, bo się do czegoś dąży, a nie podane jest na tacy, czyli masz SG i idziesz i kupujesz wszystko co chcesz, bo zachwiało by to wbijanie poziomów, bo skoro kupisz na targu to znaczy,że i posadzisz i tak np na 5 poziomie sadzisz goździk, który ma 118 PD i 1 zbiór i masz z 10 poziomów od przodu:)i po całej fradzie jaka jest w grze, bo po co wtedy wbijać poziomy?
    ja sama miałam kiwi i nie miałam dostępu do wawrzynu, ale na szczęście krótko to trwało i mnie zmobilizowało do szybkiego wbicia lvl:)a twórcom pewnie o to chodziło, aby karmić zwierza SP (czyli wydać kasę) lub kupić karmę na rynku:)
    wiem,że nie oceniasz negatywnie:) ja grając prawie od początku gry sie nad tym nie zastanawiałam, bo tak było od początku:) i Twoje pytanie skłoniło mnie do przemyśleń skąd takie a nie inne pomysły twórców:) ale i przez ten czas trochę tę grę i jej mechanizmy poznałam i widzę, że każde wyrównywanie szans niszczy coraz bardziej grę (nie znaczy to,że jest złe,bo jest potrzebne, ale w rozsądny sposób, ale tu można napisać dużo,ale w tym wątku), a to by pod to podchodziło.
    PS
    pisałam w czasie pojawienia się odpowiedzi Mouse:) więcej tu nie będę:)

7. TL_Mouse

TL_Mouse Guest

proszę Was raz jeszcze o rozmowy we właściwym wątku, nie tu.

8. meksykanka

ok, zgodnie z moją wypowiedzią w poście pierwszym miało to być pytanie.
    Można zawiesić kłódeczkę.
    Chciałam tylko zapytać, myślę,że przeczyta ten temat część farmerowiczów.
    Pozdrawiam

9. TL_Mouse

TL_Mouse Guest

dziękuję i zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.