Ceny na targu

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika sarluk46, 8 stycznia 2021.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. sarluk46

sarluk46 Forumowy żółtodziób

Witam, chciałbym się dowiedzieć bo może ktoś wie jak to działa... Otóż, jak to jest z tymi cenami na targu? Zwierzęta przykładowo hodowlane są wystawiane za astronomiczne ceny, dla przykładu niedźwiedź cyrkowy za 236.000 SG a jak ja chcę wystawić coś to mam śmiesznie niskie ceny. Dla przykładu chcąc wystawić polarnego, maksymalna kwota jakiej mogę żądać to 41.000SG!!! (w momencie w którym nie ma żadnej innej oferty, kiedy jest jakaś wyższa to mogę nieco wyżej oferować...
    Uprzedzam pytanie, w drzewie mam odblokowaną runę droższej sprzedaży na maksimum.
    Pozdrawiam.

2. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Witam.

Maksymalna cena na targu jest dynamiczna i zależy od popytu i podaży, czyli wzrasta jeśli towar jest wystawiany i na bieżąco kupowany, jeśli nie ma żadnych ofert to cena nie wzrasta. Jeśli ofert jest wiele i pojawiają się nowe w niższych cenach a oferty nie schodzą to cena maksymalna automatycznie spada.

Czy masz jeszcze jakieś pytanie?

3. sarluk46

Ale jak to jest, że ja maksymalną kwotę jaką mogę zażądać to 41 tyś, a ktoś inny przyjdzie i wystawi za 400 tyś? Chodzi mi o kompletny brak ofert w danej chwili na targu związany z danym towarem, i złożenie pierwszej. Bo były już takie sytuacje. Ja chcę kurę brązową wystawić to mi pokazuje maksymalnie 1400SG które mogę żądać (nie ma obecnie żadnej na targu). A przyjdzie ktoś inny i wystawi za 14.000...
    EDIT: sprawdziłem na innym koncie i pomimo braku ofert któregokolwiek zwierzaka, na tym drugim idzie, że tak powiem ustalić cenę faktyczną za którą "towar chodzi".
    U mnie w każdym przypadku, jeżeli towar nie występuje i chcę utworzyć pierwszą ofertę to stanowi ona tak naprawdę 10% faktycznej ceny.

Ostatnie edytowanie: 8 stycznia 2021
  4. SMOD_Atena

Jest wiele targów i ceny mogą się znacząco różnić, ale zasada na wszystkich jest taka sama i skoro Ty możesz ustawić maksymalną cenę jakiegoś zwierzaka za np. 40 tys. to inny Gracz na tym samym targu też w tym momencie nie powinien mieć możliwości ustawienia wyższej ceny, przy założeniu że macie odkryte te same runy. Może być jednak tak, że są oferty na dany moment z dużo wyższymi cenami ale wystawione wcześniej kiedy jeszcze cena maksymalna była wyższa, można to sprawdzić patrząc na czas jaki pozostał do wygaśnięcia oferty.
    I tak jak napisałam wyżej - jeśli nie ma żadnych ofert to cena maksymalna jaką będziesz mógł ustawić będzie taka jaką dany przedmiot ma w Stodole, niższa być nie powinna a wzrastać zacznie wraz z pojawiającymi się kolejnymi ofertami w zależności od tego jakie będą ustalane przez sprzedających i na bieżąco będą schodziły.

Czy jeszcze w czymś mogę Ci pomóc?

5. sarluk46

Dla porównania
    Moje konto: Indyk domowy - brak na targu żadnego, maksymalna kwota za którą mogę wystawić to 2200 SG
    Drugie konto: Indyk domowy - brak na targu żadnego, maksymalna kwota za którą mogę wystawić to 32622 SG
    Więc to nie jest kwestia wartości w stodole ani cen obecnych na targu bo żadnej oferty nie ma na daną chwilę a wartość w stodole ta sama. Chyba, że są jeszcze jakieś runy które za to odpowiadają po za tymi "Sprzedawaj za więcej".

6. bogusiak80

bogusiak80 Cesarz forum

Na moim targu nie ma praktycznie zwierząt hodowlanych. Ceny jakie pokazuję się przy oferowaniu sprzedaży są śmiesznie niskie. Myślę, że to nie jest obfitość ofert, tylko ktoś zmienił współczynniki. Może trzeba popracować nad targiem? Z innymi towarami dzieje się podobnie. Czy ktoś postanowił zlikwidować targ?

7. sarluk46

Co do targu to racja, od pszenicy do rabarbaru nie mam żadnej oferty, reszta surowców to raptem kilka ofert zazwyczaj od kilku tych samych osób. Ciężko cokolwiek kupić nawet do misji jak potrzeba a się czegoś nie ma, chociażby owoców z zagadkowych drzew czy też zagród. Chociaż i o podstawowe rzeczy nawet ciężko i to od dłuższego czasu już. Sądzę, że przy obecnej ilości graczy która gra, i ilość osób która opuściła grę chociażby przez problemy z Unity, BP powinno pomyśleć o tym żeby był jeden wspólny targ dla wszystkich, na jednym targu wszystkiego pełno, że ciężko sprzedać cokolwiek a na innym takie braki, że nic nie idzie kupić.

8. SMOD_Atena

Jest jedna runa "Super ceny" składa się z 6 etapów, ostatni etap to możliwość wystawienia towaru na targu o 100% drożej.

To co przedstawiłeś dla porównania nie jest błędem. Taka sytuacja może mieć miejsce jeśli np. na jednym targu oferty tych domowych indyków bardzo rzadko się pojawiają a tym samym ich cena wzrasta bardzo powoli, na drugim natomiast zwierzęta te są wystawiane częściej w maksymalnych cenach i są kupowane a tym samym cena maksymalna jest wyższa.

bogusiak80 zasada dynamicznych cen czyli uzależnionych od popytu i podaży jest taka sama dla wszystkich towarów. Nie doszukiwałabym się tutaj jakiegoś drugiego dna a raczej przyjrzałabym się tym cenom przez jakiś czas.

Z uwagi na to, że dział Pomocy nie jest działem dyskusyjnym to do dalszych rozmów i wyrażania opinii zapraszam tutaj: TARG - analizy, dyskusje.

Czy Autor wątku ma jeszcze jakieś pytanie?

9. sarluk46

Nie mam pytań bo i tak nie jest nikt w stanie tego wyjaśnić, skoro widzę co się dzieje na obu targach od dłuższego czasu to widzę czy dany towar się pojawia czy nie. A że sprawdzałem na obu targach dane towary które od dawna nie były wystawiane to nadal nie ma wytłumaczenia dlaczego na jednym koncie mogę wystawić towar o 100% drożej niż wynosi jego wartość w stodole, a na innym mogę o 10x drożej. I mówię, że czasem chcąc coś wystawić widzę śmiesznie niską cenę za którą mogę coś sprzedać a 10 minut później przyjdzie ktoś inny i wystawi 10x drożej niż ja mogłem. Więc co się przez 10 minut zmienia? Skoro nic nie jest wystawiane?
    Temat można zamknąć bo jak wspomniałem wcześniej, nikt nie wie a każdy przypuszcza. Pozdrawiam.

10. SMOD_Atena

Ja nie przypuszczam, zasada ustalania cen maksymalnych na targu jest od zawsze taka sama i na tym się opieram. A żeby stwierdzić, że występuje błąd to faktycznie trzeba by codziennie obserwować dany towar na targu i ceny jakie są ustalane w przypadku wystawianych ofert przez jakiś czas.
    Można też w wyżej podanym wątku porozmawiać i wymienić się obserwacjami z innymi Graczami.

Tutaj temat zamykam.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.