Bonusy dla pełni.

Temat na forum 'Archiwum - pomoc' rozpoczęty przez użytkownika hlnrys, 5 kwietnia 2015.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

W jaki sposób są naliczane bonusy skracające czas wzrostu ?
    zawsze podajecie, że bonus liczony jest od podstawy i dopiero sumowany.
    Mam odpalone (mroczne ?) pnącze dające -10% do czasu wzrostu, do tego Upiorny Bukiet -20% i używam tylko wodę -20%. Sumarycznie czas wzrostu powinien być skrócony o połowę, jednak tak nie jest.
    Czubajka 8h - z dodatkami 4:28
    Demonianka 6h - z dodatkami 3:20
    Nagrobki 2h - z dodatkami 2:12
    To tylko kilka przykładów.
    Robiąc trzy zasiewy Demonianki różnica wynosi 1h. To jest bardzo dużo dla tego eventu.
    Dlaczego tak jest? Czy to jakiś błąd w naliczaniu?

Pytanie zadałem teraz, bo jest na czasie, ale gdyby trzeba było po odpowiedź udać się do "centrali" proszę się wstrzymać do wtorku.

2. chrumcia91

chrumcia91 Chodząca legenda forum

a przez jaki czas pnącze skraca Ci czas? (sama go jeszcze nie mam) może po prostu po trzecim zasiewie bonus z pnącza już nie jest aktywny? (to że pnącze jest aktywne, nie znaczy że bonus też ;) )

3. hlnrys

Te trzy zasiewy podałem dla przykładu. Pnącze działa 24h, tyle co pełnia, aktywacja co 48h.

chrumcia91 lubi to.
  4. BA_Czerwona

BA_Czerwona Chodząca legenda forum

Witam :)
    Myślę, że Centrali nie trzeba w tym wypadku :)

Na początku działają te bonusy, które dotyczą czasu podstawowego, np. pnącze, runy (jak w przypadku zagród), produkty rzemiosła, itp. Później odliczane są od kolejnych wyników następujące po sobie bonusy, np. dodawanie wody, później od tego odliczany bonus nawozu, super nawozu.
    W przypadku rośliny 8-godzinnej mamy 480 minut
    Odliczamy 30%, gdyż sumujemy bonus pnącza oraz bukietu
    480 - 30% = 336 minut
    a teraz woda 20%:
    336 - 20% = 268,8 min = 4:29 h (w zaokrągleniu)

Wartości, które się wylicza mogą być nieco inne niż te podane, bo to kwestia zaokrągleń czy wyświetlania, ale zasada tak właśnie działa i jest sprawdzona na bardziej skomplikowanych bonusach :) Kiedyś siedziałam i cały dzień liczyłam, żeby sprawdzić jak co działa :D
    Tak samo w przypadku użycia bardziej zaawansowanych bonusów są sumowane tylko te, które działają w tej samej chwili. Natomiast te, które działają po sobie, są obliczane od kolejnych wyników.

5. hlnrys

Czyli nie do wszystkich bonusów stosuje się te same zasady.
    W przypadku SN bonus jest sumowany (100 % i wzrost natychmiastowy (z kasztanowym pnączem)).
    Bonusy PD też są sumowane i liczone od podstawy.
    Dlaczego w tym przypadku jest inaczej ?
    No cóż, to się raczej nie zmieni. Dziękuję.

6. BA_Czerwona

BA_Czerwona Chodząca legenda forum

W przypadku pnącza kasztanowego wszelkie bonusy, o których Gracze piszą choćby tutaj:

https://board-pl.farmerama.com/index.php?threads/szklarnia.10829/page-3#post-460025

działają po dodaniu super nawozu. Jej efektywność zwiększają rząd pnącza, dwa rodzaje uszlachetnienia, biała niewinność i kerststol, a także runa dająca 60% skracania czasu upraw przy użyciu sn. Wszystkie łączą się dając efekt niemal natychmiastowy.
    Bonusy PD również są naliczane w tym samym czasie, gdyż działają na podstawę, a nie np. więcej PD przy użyciu wody czy super nawozu. Dlatego sumują się, a nie mnożą po kolei.

Ostatnie edytowanie: 5 kwietnia 2015
  7. hlnrys

No właśnie. dla SN się łączą, dla PD sumują a w przykładzie który podałem ani tak ani tak, tylko odliczanie z pozostałego czasu, a nie bazowego. Szkoda, zwłaszcza jeżeli chodzi o pełnię. Wszystko wyjaśnione, dzięki.

8. SMOD_Wadera*

SMOD_Wadera* Guest

Skoro wszystko jest już jasne temat pozwolę sobie zamknąć :)
    Serdecznie pozdrawiam i miłego świętowania życzę :)

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.