ankieta eventowa

Temat na forum 'Zbiór aktualizacji i pomysłów' rozpoczęty przez użytkownika AladdinSane, Piątek o 09:52.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
?

czy popierasz pomysł?

1. TAK

98,4%
  2. nie

1,6%
  3. Nie wiem / nie mam zdania

0 głos(ów)
    0,0%
  1. AladdinSane

AladdinSane Komandor forum

proponuję, żeby BP, przed końcem każdego eventu podpinało pod FAQ ankietę, gdzie gracze mogą ocenić w % na ile podobał się event.
    Bez komentarzy, ani wpisów.
    Tylko suwak procentowy aktywny na 24 godz. przed końcem, żeby uniknąć emocjonalnych ocen z początku eventu plus 2 okienka z możliwością np. 3 krótkich, "prosto do brzegu" hasłowych wpisów, co było na "tak", a co na "nie"

a księgowość łatwiej i skuteczniej upchnie koszyki na wysoko oceniane eventy niż na badziewną "chińszczyznę"....

bez aluzji do struktury właścicielskiej
    ;);)

Ostatnie edytowanie: Piątek o 13:38
  2. FARMAJOLA1

FARMAJOLA1 Młodszy ekspert

Jestem w pełni za i dokładnie ewentualnie kilka godzin przed zakończeniem dobry a nawet super pomysł:inlove:

3. hiacynta

hiacynta Wszystkowiedząca wyrocznia

Przyłączam się i jestem za taką ankietą

4. -mala159-

-mala159- Chodząca legenda forum

Ankieta powinna być już od dawna do każdego eventa tak na 48h przed końcem,bo jakby była na początku to BP by się zdziwiło jak jesteśmy na nieeeeeeeeee :p :p

5. Marrylan

Marrylan Chodząca legenda forum

Jestem jak najbardziej na tak. Wtedy nie było by wątpliwości jaki jest nasz "poziom zainteresowania" danym eventem 8);) Dawno takie cos powinno być wprowadzone :)

6. hlnrys

hlnrys Chodząca legenda forum

Pewnie że tak.
    Tyle że BP ma to gdzieś.
    Dostają zwrotki z for.
    I co?
    I w zasadzie nic.
    Jedyne ich reakcje, to wtedy, gdy opinie na forach są bardzo krytyczne i mogą być zagrożone słupki sprzedaży.
    Poza tym, cały dział pomysłów, to atrapa.
    Ma on dać graczom poczucie, że mają jakiś wpływ na grę.
    Niestety nie mają.

Jeszcze co do ankiet.
    Pojawiło się już kilka.
    Gracze byli pytani o zdanie w kwestii wprowadzenia nowości.
    I co?
    Wyniki ankiety sobie, a BP sobie.
    Tyle w temacie.

7. szary_ludzik

szary_ludzik Komisarz forum

Dwie ankiety:

Pierwsza jak bardzo nastraszył nas FAQ i druga 48 h przed końcem - na ile zrozumieliśmy, wykonaliśmy i jak oceniamy event/koszyczki. :)

kalinamala, hiacynta oraz hlnrys lubią to.
  8. Montwa

Montwa Komisarz forum

Michał, to jest świetny pomysł. :)
    Chyba przy poprzednim 2-tygodniowym evencie na PST pisałem o tym, że BP powinno nas graczy pytać o ewentualne wprowadzanie zmian.
    I taka ankieta na pewno mogłaby być narzędziem ku temu. :)
    Choć podobnie jak Rysiek uważam, że niestety wcale nie musi to przynieść spodziewanego dla nas rezultatu.
    No ale tak, demokracja sama się nie wywalczy. ;) Jak nic nie zrobimy, to pretensje będziemy mogli mieć tylko do siebie samych.
    Tak więc pomysł super. :D

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tylko zastanawiam się (gdyby nawet góra się na to zgodziła), jak by to miało wyglądać od strony technicznej, by faktycznie było miarodajne.

Dopuścić do głosowania każde aktywne w ciągu ostatniego miesiąca konto? Raczej nie.

Do czego zmierzam.
    Weźmy na przykład taką agniechę$ (Agnieszko, bez urazy, to nic osobistego, pasujesz najlepiej do tego przykładu). :)
    Agnieszce bardzo się podoba event na PST.
    Dajmy na to Agnieszka ma 100 bocznych kont (wykorzystywała je w czasie eventu mikołajkowego)
    Całą godzinę przeznaczoną do ankiet wykorzysta na powielenie tego samego zdania o evencie.
    A potem zdziwienie, że mimo panującego na forum w czasie eventu niezadowolenia wynik ankiety jest zadziwiająco pozytywny.

Trzeba byłoby znaleźć sposób, by głosować można było tylko z głównego konta.
    Ale jak do tego dojść?
    Kryterium poziomu odpada. Bo w celu uniknięcia klonów w ankietach próg musiałby być jakiś wysoki, a na pewno są jednak nowi gracze, którym do progu byłoby daleko.
    Kryterium częstotliwości logowań. Jeśli ktoś logował się co najmniej 25 dni w ciągu ostatniego miesiąca (czyli w ciągu ostatnich 30 dni, nie miesiąca kalendarzowego), to może zagłosować. Ale zaraz odezwą się graczy, którzy faktycznie grają, ale może przez specyfikę pracy logują się co drugi dzień. Oni kryterium nie spełnią.

Jak więc to kryterium ułożyć?
    I czy w ogóle na takie sprawiedliwe kryterium góra by poszła?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ale pomysł fajny - trzeba działać i coś wymyślać. :)

.

9. bogusiak80

bogusiak80 Cesarz forum

Pomysł bardzo mi się podoba.Ankieta w/g mnie powinna być po zakończeniu eventu.Każdy kto brał udział mógłby ocenić co mu się podobało lub nie . Wtedy wiadomo już ilu graczy brało udział jaki % z nich wziął udział w ankiecie ,bo też trzeba wziąć pod uwagę,że to nie będzie obowiązkowe . Czy % graczy biorących udział w evencie do % biorących udział w ankiecie będzie miarodajny dla BP w ocenie eventu.? Pomimo wątpliwości Ankieta powinna powstać .Nic nie dzieje się od razu ale drążenie tematu oceny może przynieść jakieś korzyści.Dlaczego mam takie wątpliwości? bo
    1.Gra należy do BP i to Oni decydują o strategii dla Nich korzystnej-zawsze będzie w kontrze do graczy
    2.My jesteśmy użytkownikami,dobrowolnie zgodziliśmy się na warunki przedstawione przez BP
    3.Gra nie jest obowiązkowa i robienie eventów także.
    4. Aby BP poczuło co znaczy niezadowolenie graczy musiałoby dojść do sytuacji,że nie sprzedano ani jednego koszyka lub taką ilość,która zmusiłaby ich do zastanowienia się,że jest problem.
    5.Forum jest kontrolowane i żadna inicjatywa sprzeciwu nie przejdzie ponieważ jest REGULAMIN.

Jak to sprytnie jest pomyślane.Uzależnienie od gry jest ogromne.Ludzie mają po kilka kont i utrzymują je.Co Oni mogą Nam powiedzieć? Mamy Cię.

10. AladdinSane

też myślę, że to nie przyniesie spodziewanego rezultatu - wszystko zależy od "słupkowego" a jeśli jego opinia pokryje się® z opinią graczy, to wszystko gra....
    ale to on będzie miał głos decydujący

a dodatkowo, jeśli nagroda w evencie będzie petardą i jeszcze da się tanim kosztem złapać na "rodzinnych", to przełkniemy każdą uciążliwość jak pelikan rybę i entuzjastycznie zagłosujemy na TAK!!

myślę, że najsprawiedliwiej byłoby ustalenie progu "wykonania" eventu (np. 8 misji na 12, albo 65%) i wtedy aktywuje się możliwość głosowania
    w końcu trudno ocenić event, jeśli się go nie robi!!....

to powinno dość skutecznie uniemożliwić głosowania z multi kont - a jeśli robisz na multi tzn. że doszedłeś do wniosku, że warto, a więc raczej lubisz i zagłosujesz na TAK

RYŚ....ale jeśli nie spróbujesz to nawet nie będziesz wiedział, czy warto było....

ankiety były, ale ogólne i opisowe -
    tutaj konkretne głosowanie na konkretny event
    i jednoznaczny wynik

Ostatnie edytowanie: Piątek o 18:47
  11. nuka20

nuka20 Nadzorca forum

Po pierwsze : w tej grze coś takiego już istnieje- nazywa się system modzingu.
    A przynajmniej - ja go tak nazywam.
    Modzi zbierają (jakieś) dane - uwzględniając uwagi i zadowolenie Graczy podczas wydarzeń...i przekazują je dalej.
    Niby czym ten pomysł (czy też funkcja, jeśli zastałaby wprowadzona), by się od tego różnił?
    Nie oszukujmy się, te dane i tak pewnie "analizowaliby i przekazywali dalej"...modzi.
    Więc jeden i ten sam gumofilec dla Graczy i gry.
    No chyba, że ma to pomóc Modom?
    Jakkolwiek sam system "wolontariatu" uważam za... hmm porażkę (absolutnie nie ma w tym nic prywatnego).
    To aż tak złośliwa nie jestem... by głosować na "nie" - skoro coś, mogłoby komuś pomóc w "obowiązkach".
    Nawet jeśli w sumie... to "coś" wydaje mi się bezsensowne/bezcelowe.
    Zresztą... chyba z definicji, zasługuje to na brak oceny.

Aha, co do wątpliwości niektórych osób, o konta i takie tam.
    Można by to łatwo "naprawić".
    Wystarczyłoby dostęp do takiej ankiety, dodać nie w faq na forum... tylko w grze (plansza eventowa, osobne dedykowane okno podczas eventu) i byłaby aktywna (możliwa do wypełnienia) po wykonaniu "miarodajnej" części eventu.
    Wtedy faktycznie byłaby to opinia Graczy, a nie tylko Forumowiczów.
    I to Graczy aktywnych, którzy realnie krytykują - lub chwalą coś, czego spróbowali.
    Tyle, że to wymagałoby wysiłku po stronie Bp..
    I znowu... nie wiem, po co BP miałoby się wysilać.
    Bo raczej nie rzucą się na ten pomysł, tylko dlatego...
    Bo (dość naiwnie) próbując sprzedać im ten pomysł, Gracze obiecają im, że dzięki temu... więcej na nich zarobią.
    Oni wiedza na czym zarabiają.

12. agniecha$

agniecha$ Chodząca legenda forum

Nie [​IMG]

ankieta eventowa [​IMG]

po co ? no po co ?

miarodajną ankietą jest ilość zrobionych eventów = konto
    i basta

wiele psioczymy marudzimy wzdychamy kręcimy nosem złościmy się a eventy jakie by nie były ; nudne trudne dziwne słabe
    a robimy !
    robimy !!!!

ktoś nie zrobił globalnego ? głupi przecież był /wielki sprzeciw był
    no kto nie zrobił ?? no kto się pytam ?

obecny na PST
    nie robicie ? no pytam się nie robicie ?
    przecież nikt nie lubi PST nie lubi włazić co 4 h zbierać eventówkę jeszcze ramy dołożyli
    ble ble ble bla bla bla
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

nie robić eventu jeden , drugi , osiemnasty
    zadziałało by piorunem

jakoś tak sprzeczne to
    nie lubimy nie chcemy wszystko na nie a na przekór robimy ? komu ? sobie ?

ankieta nie będzie obiektywna
    nie nie podobał mi się w ogóle , ale zrobiłam i mam to mam super nagrody [​IMG] phi

13. Montwa

Montwa Komisarz forum

Faktycznie, brzmi to rozsądnie. :)
    No to co, mamy już rozwiązanie. :D

Tylko gdzie tu teraz znaleźć na tyle odważnego rycerza, który wskoczy szybko na rumaka i galopem zawiezie nasze rozwiązanie do Pałacu Królewskiego, narażając się na ścięcie głowy.
    Wszak trzeba brać pod uwagę to, że Monarchom nie spodoba się taka inicjatywa ludu. ;)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A wyobraź sobie, Agnieszko, że się z Tobą nie zgodzę.
    Nie widzę w ogóle związku między nielubieniem eventu a nierobieniem go.
    Obecny event mi się nie podoba. Bardzo mi się nie podoba. Za całokształt. I bardzo chętnie bym go nie tyknął.
    Ale brakuje mi 3 nakładek lulka do kompletu. Które są właśnie tu do zdobycia.
    Już miesiąc temu założyłem, że będę miał komplet nakładek. I teraz mam ich nie mieć? W imię czego?
    Zrobię ten nieszczęsny event. I dlatego, że muszę zrobić event, którego nie chciałem robić, tak dużo mówię o swoim niezadowoleniu.
    Ale będę miał te nakładki, choćby nie wiem co.

:p

.

14. gosiagosia60

gosiagosia60 Chodząca legenda forum

Żadne ankiety ani pretensje się nie przebiją-dawno,dawno temu walczyliśmy z BP-tyle to dało,że nasze"Najwyższe władze" miały popis do banowania tych niezadowolonych bardziej...Jeśli myślicie,że nasi Modzi mogą coś więcej...Kasa,misiu,kasa-tak jest i będzie,bo w innych,bogatszych krajach,nikt się wypadalcami nie przejmuje.Koszyki innych nam zapewniają darmową grę-a darowanemu koniowi...
    Więc reasumując-mały nie wygrywa z większym.Ja grę jak rozrywkę traktuję-coś zdobędę,coś nie-włosów z głowy rwać nie będę,real jest trudny,wystarczy.
    Żeby nie było-poparłam ale czy to coś da...

15. AladdinSane

dyskusja się rozwinęła jak na starej Bronce....

ta gra nie jest dla mnie ani natręctwem, ani obowiązkiem
    i nie robię niczego i nikomu na przekór
    robię aktualny event, tak jak poprzedni, i jak jeszcze wcześniejszy....
    dlaczego? - bo mogę!!

i mogę również mieć opinię na temat atrakcyjności lub nie konkretnych eventów i mogę ją wyrazić
    i to są dwie różne rzeczy

to tak jak Himalaje - po co wchodzisz na szczyt? - bo jest!!
    ale ile się przy tym nagadasz, namęczysz i nacierpisz!!

i jest mi totalnie obojętne czy i co Modzi przekazują dalej i z jakim skutkiem

tak samo jest mi obojętne na czym BP będzie zarabiało więcej lub mniej

ankieta byłaby taką pigułką naszych fachowych i harmonijnych narzekań forumowych - statystycznym ujęciem i liczbowym odzwierciedleniem naszych eventowych frustracji

lubię liczby

związku nie ma
    jest prosta zależność:
    nie lubię? - nie robię!
    nie jeden już raz!!

Ostatnie edytowanie: Sobota o 01:06
  16. agniecha$

Jak zwał tak zwał nie pasuje mi / nie lubię /nie odpowiada

Eh
    no to mamy co event statystyczną frustrację - każdy event zarobi minus 90 %

a bo PST mi nie odpowiada
    a bo na głównej jest a tam mam itemy
    a bo nie umiem tych mini gierek
    a to na dzikiej a tam sieję do spółdzielni /ustawiłem dopiero co zagrody itp
    a to na wyspach a słabo wylotki tam lecą
    a bo maraton
    a bo za dużo wylotek
    a to bo pnącze bez itemów
    a bo event na mrokach a grzybowy nie odblokowany
    a to bo nie rozumiem poradnika
    a bo trza zbierać w określonych godzinach z planszowych zegarów
    a bo losowe nagrody
    a bo globalny
    a bo odgrzewany kotlet nudne to
    a bo nie zdążyłam zrobić

a event był całkiem dobry innowacyjny z świetną mini gierką atrakcyjny strategiczny dużo od naz zależało do tego dobre nagrody

czy to ma być ? co ma być ? miernikiem eventu subiektywną fachową oceną ??

wszystko na farmie tak działa na ''nie ''
    nie odpowiada nam nie lubimy nie pasuje
    spółdzielnia ale siejemy by wyrwać co atrakcyjne kąski
    szklarnia ale mozolnie zdobywamy ulepszenia mieć sekundowy szarłat a nie mieć
    ram czasowych ale codziennie w określonej porze zbieramy nasze dobra

znajomych poczęstowałam ciastem - ciasto dostało minus punktów
    a poszła cała blacha ciasta
    czyli co poszło nie tak ?

chcę na przyszłość lepiej ugościć znajomych co mam na to zaradzić jakie wyciągnąć wnioski co poprawić
    bo na moje rozumowanie jeśli poszło całe ciasto to z ciastem było ok

ano właśnie \
    bo są bo mogę bo chcę
    i nie ważne czy event był że jest że będzie taki owaki /na tym polu na tamtym /nudny długi głupi
    ważne że był ze są że będą
    i gramy bawimy się sprawdzamy swoje możliwości i zdobywamy to i owo

Ostatnie edytowanie: Sobota o 07:40
  17. SMOD_Atena

SMOD_Atena S-Moderator Team Farmerama PL

Były już różne ankiety, ale w sumie jakichś spektakularnych efektów nie kojarzę.
    Z taką ankietą pod koniec eventu to wszystko fajnie i jestem za (może mniej pracy dla zbierających opinie Graczy do feedbacku (opinie zwrotne), tylko .... no właśnie sami już wyżej zauważyliście różne aspekty.

Pomijając już to wszystko czy uważacie, że przekazanie "suchych" głosów (TAK i NIE bez komentarzy, bez sugestii itp....) odnośnie eventu będzie miało większą moc od przekazywanych Waszych opinii z wątku dyskusyjnego? Ja szczerze mówiąc wątpię.
    Jeśli już tylko TAK i NIE to może przydałaby się jeszcze trzecia opcja, np. Nagrody - TAK, Zadania - NIE lub odwrotnie Zadania - TAK, Nagrody -NIE. To już byłby jakiś punkt zaczepienia.
    I jeśli już to i ja myślę, że najbardziej miarodajna i bez zafałszowanych danych byłaby ankieta na planszy eventowej z jakimś progiem wykonania eventu bo głosowanie na forum nie byłoby dobrym pomysłem.

Chociaż tak jak napisałam, wg mnie taka ankieta z pewnością nie "powiedziałaby" Producentowi więcej od opinii zwrotnych.
    I nie ma co się oszukiwać, właściciele gry nie są instytucją charytatywną, zatrudniają sztab ludzi bo gra sama się nie zrobi a oni za darmo też pracować nie będą, no i jeszcze jakieś zyski firma musi mieć, nieopłacalne produkty czy usługi upadają bo nikt w dzisiejszym świecie nie będzie do interesu dokładał i to też trzeba mieć na uwadze.

Poza tym nasze polskie forum nie jest jedynym a opinie i oczekiwania Graczy z for w innych krajach mogą się bardzo różnić. Różne oczekiwania mają Gracze też na naszym forum, jednemu pasuje to a drugiemu tamto, można to zauważyć w każdym wątku dyskusyjnym na temat eventów.

Na temat technicznych możliwości udostępnienia takiej ankiety się nie wypowiem bo się nie znam i to nie moje kompetencje.

A propozycję dodaję do alfabetycznego spisu treści, choć w tej ankiecie brakuje mi jeszcze opcji głosowania dla niezdecydowanych a moim zdaniem jest potrzebna, dlatego też ją dodaję.
    Owocnych rozmów życzę.

nikolabln Twój post usunęłam zgodnie z jedną z zasad działu:

"Proszę pamiętać, że w tym dziale pożądane są dyskusje, a więc wszelkie posty typu: "jestem na tak", "zły pomysł", "nie zgadzam się", "super", itp. będą traktowane jako spam."

18. AladdinSane

BRAVO!! - sama widzisz, że lista eventowych utrapień i niedogodności jest pokaźna.....
    dobra robota!!

.....w porównaniu do nieco mało prezycyjnej listy zalet....
    jest co robić!!

a może zostaniesz farmerskim deregulatorem??!!
    ostatnio to takie modne!!

wlaśnie chodzi mi o czyste statsy - bez upiększeń, przymiotników, i dyskusji -
    ta ostatnia niech będzie na forum jeśli ktoś czuje potrzebę

to już ustalone wyżej - ankieta z poziomu gry, a nie forum

ankieta - suche statsy
    na forum tylko dyskusja

a ponieważ eventów cała masa, to myślę, że im prościej i "na sucho" przekazana opinia zwrotna powie więcej producentowi niż radosna, forumowa pisanina okraszona epitetami, osobistymi spostrzeżeniami i przymiotnikami - kto to będzie czytał??
    i kto wyłowi esencję "co autor miał na myśli"

suche statsy ujęte w zgrabną tabelkę powiedzę wiecej niż 1000 emocjonalnych wpisów

i serdecznie dziękuję wszystkim za frekwencję wyborczą....

:D:D

Ostatnie edytowanie: Sobota o 08:43
  19. agniecha$

chcesz precyzyjne zalety
    a proszę bardzo

event się podobał na 100 %

bo na PST bez strat PD
    bo załatwię go sekundowym szarłatem
    bo do wygrania mocne mnożniki /i inne jaja /jaśki
    bo topowy lubię rywalizację
    bo łatwy
    bo na mrokach a mało mam itemów do nawiedzonego lasu
    bo na wyspie nie trza demolować na farmie
    bo podoba mi się mechanika eventu
    bo pnącze kolekcjonerskie
    bo bez ram czasowych
    bo lubię eventy
    bo na leśniej nie muszę demolować głównej
    bo trudny lubię wyzwania
    bo wylotki z zagród odpali się opryski
    bo tak słaby że mogę odpuścić nie tracąc czasu i zasobów
    bo dostępny dla graczy z niskim poziomem zgarnie się fanty na rodzinnych
    bo z nową mechaniką bardzo ciekawy
    bo do wygrania retro itemy na puste eventowe chmurki
    bo maraton lubię spokojnie bez presji czasowej sobie pykać
    bo losowy lubię niespodzianki

20. AladdinSane

jeśli event na PST, a coraz więcej takowych, to na 1 sek. szarłat możesz tylko popatrzeć

...do czasu - BP weżmie się i za to - ukróci i tę możliwość - zgodnie z tym, co inny farmer tutaj z troską napisał: ma nie być "za łatwo"

rozumiem, że w każdym evencie znajdziesz zalety, a niedogodności zaakceptujesz z dobrodziejstwem inwentarza
    i zrobisz każdy
    i po to właśnie jest ankieta - nawet jeśli pies z kulawą nogą nawet jej nie osika, to niech będzie to cenzurka poczynań BP
    chociaż tyle i aż tyle

w formie listy wyświetlanej wg. kryteriów % zadowolenia

a tak na marginesie>
    wolę wybierać, niż być "wybranym"

Ostatnie edytowanie: Sobota o 09:49