Aleksander_Wielki

Temat na forum 'Kto jest kim - gracze' rozpoczęty przez użytkownika Aleksander_Wielki, 25 sierpnia 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. ells.w87

ells.w87 Komandor forum

osoba z ograniczoną zdolnością do czynności prawnych może zawierać takie umowy (umowa przejazdu MZK) bez żadnych ograniczeń gdyż są umowy dotyczące bieżących spraw życia codziennego.
    spojrz prosze na art. 471 KC mowiacy o naprawieniu szkody wyniklej z niewykonania zobowiazania (czyli teoretycznie taka 16-latka moze odpowiadac samodzielnie za jazde na gape ale napewno mandatu nie uisci poniewaz zazwyczaj taka mloda osoba nie ma zadnego majatku).
    Moim skromnym zdaniem rodzice czy opiekunowie nie mogą odpowiadać za takie zobowiązanie osoby niepełnoletniej. Jeżeli osoba taka ukończyła 13 lat to przedstawiciele ustawowi odpowiadają tylko za ich czyny zabronione z art. 415 KC na zasadzie winy w nadzorze. Jednak jazda bez biletu nie jest wykroczeniem ani nie spełnia przesłanek czynu zabronionego tak więc przedstawiciele ustawowi nie mogą odpowiadać za takie zobowiązanie cywilnoprawne. Pytanie jak powinien się wtedy zachować komornik i czy taka egzekucja jest w ogóle możliwa?
    Teoretycznie jest tez możliwość uruchomienia wobec takiej osoby postępowania na podstawie ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich. Jednak taka osoba musi przejawiać demoralizację przez uporczywe niewykonywanie tego typu zobowiązań (nie płacenie notoryczne za bilet).
    gdzies jeszcze widzialam adotacje ze po roku roszczenia z tytulu jazdy na gape sie przedawniaja- bodajze art. 77 ustawy prawo przewozowe ;)

sprobuj tto moze ugryzc z tej strony? :) ja zawsze wolalam prawo spadkowe i w ogole wsio zwiazane z ksiegowoscia ;)

2. Aleksander_Wielki

Aleksander_Wielki Komisarz forum

dzięki tak też do tego podchodziłem mniej więcej :)
    z zasięgniętych informacji wiem, że zakłady komunikacji powołują się właśnie na artykuł o demoralizacji celem pociągnięcia do odpowiedzialności
    właśnie dlatego nie przepadam za grzebaniem w jakimkolwiek prawie -.- wszystko zależy od konkretnej sytuacji - dobrze przynajmniej, że jest napisane, że sie uczy i nie pracuje oraz znajduje sie pod opieką rodziców bo wynika z tego że nie ma własnego dochodu i nie jest w związku małżeńskim przez zawarcie którego osiągnęła by zdolność prawną mimo iż nie ukończyła 18 lat i musiałaby sama zapłacić "mandat", a raczej opłatę dodatkową za przejazd bez biletu i tu znowu otwiera sie pole do kolejnych kruczków :p

ells.w87 lubi to.
  3. ells.w87

ells.w87 Komandor forum

pamietaj ze w kazdym prawie jest luka ktora otwiera nam ew. bramke do obrony ;)

4. Aleksander_Wielki

wiem ;) i właśnie dlatego nie lubię takich spraw -.- - lepiej jak jest wszystko jasno przedstawione bez luk czy furtek, nie wiem po co komplikować sobie życie, komuś musiało sie kiedyś nudzić xD

miłego poniedziałku życzę :)

5. ells.w87

ells.w87 Komandor forum

wg co niektórych prawo jest po to żeby je omijać xD
    ja stosuję podobną metodę wobec moich klientów- znaleźć takie luki prawne, przepisy umożliwiające niepłacenie podatków :inlove:
    wzajemnie, miłego :D

6. Aleksander_Wielki

tak wiem że od tego są te luki i kruczki ;) ale jak w tym moim przypadku trzeba jednoznacznie się określić, a nie domniemywać i szukać innego wyjścia, a wtedy takie możliwości są nie na rękę bo nie można podać jednoznacznej odpowiedzi :p

pozdrawiam :)

7. MOD_Ananke

MOD_Ananke Guest

dzień dobry :)

co tam słychać? weekend w szkole czy wolny? :) u Ciebie też tak strasznie zimno?

8. Aleksander_Wielki

witam serdecznie :)

u mnie jakoś leci, w tym tygodniu tylko w sobotę mam naukę a niedzielę wolną także pół na pół ;)

i tak u mnie też jest zimno - dzisiaj już taką porządną jesienno-zimową kurtkę wyjąłem z szafy bo inaczej z rana sie nie da iść

Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :)

9. MOD_Ananke

MOD_Ananke Guest

czyli trochę się pouczyłeś, trochę poodpoczywałeś w weekend - to takie znośne proporcje?

miłego dnia, Michale :)

10. Aleksander_Wielki

ano tak to jakoś wyszło - sobota zakuwanie a w niedzielę totalny relaks :D

dzięki za odwiedzinki i również życzę miłego dnia ;)

11. MOD_Ananke

MOD_Ananke Guest

dzień dobry :) co słychać? :D

12. Aleksander_Wielki

a witam lekko spóźniony :oops:

u mnie jest fajnie - dzisiaj po 4 dniach spokoju w końcu coś sie w pracy działo więc dzień zleciał raz dwa, po pracy skoczyłem do fryzjera sie obciąć, następnie do domu zjeść obiad i na siatkówkę którą właśnie co reaktywowano (po 2 godzinach gry i 8 rozegranych setach czuję to w mięśniach ;) do tego są jeszcze otarcia i lekkie stłuczenia ale ogólnie jest super :D :D :D ), po powrocie kąpiel i kolacja a na koniec dnia troszkę kompa :D

dzięki za odwiedzinki i pozdrawiam gorąca oraz życzę spokojnego weekendu :)

13. MOD_Ananke

MOD_Ananke Guest

no no :) to się działo :) mam nadzieję, że się zbytnio nie poobijałeś ;)

już środa, zaraz weekend ;)

14. Aleksander_Wielki

no i teraz będzie powtórka w piątek z siatkówki :D a do tego w piątek i sobotę urodziny (znajomej z pracy i mojego taty) no i szkoła też w sobotę także szykuje sie niezła zabawa ;)

15. MOD_Ananke

MOD_Ananke Guest

bry dzień :D

co tam słychać?

16. Aleksander_Wielki

dzień dobry :D

A wszystko leci- jakieś choróbsko mnie łapie ale ogólnie jest ok, żadnych sensacyjnych nowości nie ma ;)
    cieszę się każdym dniem (choć mógłby być dłuższy bo ostatnio 24 godziny/dobę to troszkę mało na wszystko) i jestem szczęśliwy :)
    doszły mnie jakieś plotki że ktoś był zawalony pracą :p mam nadzieję że nie taki ogrom nie przytłoczył nikogo ;)

17. MOD_Ananke

MOD_Ananke Guest

ktoś ogarnia ;) dużo na siebie wziął, ale przynajmniej nie ma czasu się niepokoić, że za dużo ;) ;)

ale jak już znajdziesz sposób na dołożenie paru godzinek do doby, to daj znać ;)

nie daj się choróbskom! :) a z tym szczęściem to tak trzymać :D:D

pozdrawiam cieplutko :)

18. Aleksander_Wielki

dzisiaj byłem u lekarza i sie okazało że to brzydka angina mnie dopadła :(
    uziemiony na tydzień jestem :(
    można zwariować :p ja nie wytrzymam tyle bez robienia czegoś sensownego

19. MOD_Ananke

MOD_Ananke Guest

dopiero co zostałeś uziemiony, a Ciebie już nosi za robieniem czegoś ;) i to jeszcze sensownego ;) leniuchuj ile wlezie i zdrowiej szybko :)

20. Aleksander_Wielki

to nie mój styl i charakter, życie i czas za szybko ucieka przez palce żeby siedzieć, lepiej żyć pełnią życia i korzystać póki jest z czego ;)

gorące pozdrowienia ;)