-_Amidamaru_-

Temat na forum 'Kto jest kim - gracze' rozpoczęty przez użytkownika -_Amidamaru_-, 25 sierpnia 2014.

Drogi Forumowiczu,

jeśli chcesz brać aktywny udział w rozmowach lub otworzyć własny wątek na tym forum, to musisz przejść na nie z Twojego konta w grze. Jeśli go jeszcze nie masz, to musisz najpierw je założyć. Bardzo cieszymy na Twoje następne odwiedziny na naszym forum. „Przejdź do gry“
  1. Agata00755

Agata00755 Chodząca legenda forum

No ja akurat w zawodzie po studniach chciałabym pracować, lubię pracę w laboratorium, ale wiem, że może być ciężko, więc prawdopodobnie będzie trzeba się przekwalifikować.

2. -niki66-

-niki66- Nadzorca forum

No ja też bym chciała laboratorium, ale zostanie pewnie wyjazd za granice albo zmiana ewentualnego zawodu...

3. -_Amidamaru_-

-_Amidamaru_- Nadzorca forum

Takie mamy czasy niestety :D

4. Agata00755

I to jest najbardziej zabawne studiujesz coś bo to lubisz i chcesz to robić, a na i tak nie znajdziesz pracy w tym zawodzie i dużo osób ląduje na kasie w jakimś supermarkecie.

Chyba, że ten wyjazd za granicę, ale tam też trzeba mieć znajomości żeby na początek mieć gdzie się zatrzymać...

5. -niki66-

-niki66- Nadzorca forum

Niekoniecznie trzeba mieć znajomości. Wtedy trzeba zarobić na ewentualne wynajęcie. Potem poszukać czegoś. Znajomi nawet szybko znaleźli choć muszą dalej studiować na diagnostyce. Na zarobki nie narzekają nawet na te od startu.

6. Agata00755

No można też tak, ale mimo wszystko tam też najlepiej mieć znajomości, przynajmniej na początek...

7. SMOD_Wadera*

SMOD_Wadera* Guest

Tak czytam, czytam, pomyślałam sobie, że te znajomości, to zamieszanie wielkie. I fakt na konkretnych stanowiskach, w konkretnych firmach często człowiek pracy nie dostanie, bo jest jakiś "syn, siostry przyjaciela, co miał ciocią a ta ciocia męża, ten mąż kolegę a kolega firmę.."
    Tzn. w moim zawodzie (może w końcu obronię mgr :p), znajomości są konieczne, ale wyrabia się je poprzez wolontariat, pracujesz sobie za darmo przez rok (czasem mniej, czasem więcej) nazwisko się "na rynku" obraca, wtedy faktycznie można dostać pracę "bo ktoś cię zna" - to są znajomości "ambitne" (bo często rok pracy za darmo wymaga wysiłku). :)

Ale fakt z pierwszą pracą jest koszmar w dzisiejszych czasach.. :)

Agatko (mogę po imieniu :p) co do konkursu - dziękuję za miłe słowo :)

8. -_Amidamaru_-

Macie racje kobitki...

Moniko (ja też mogę ?:D) wolontariat dobra rzecz :)
    też o tym myślę, tylko najgorsze jest to że trafiam na takich ludzi którzy wiecie, sami sobie według siebie super radzą i wychodzą z założenia - ja jakoś sama se dałam radę to i ona niech się uczy ale nie ode mnie... :)

9. Morrigan

Morrigan Fanatyk forum

Hej, przepraszam od razu mówie, że jeszcze nie przeczytałam wszystkich postów, więc nie wiem jak ten temat się dalej potoczył :p :oops: a nie masz u siebie Urzędu Pracy? ja wystąpiłam do UP na staż, nie wiem jak teraz jest ale za bilety tez miałam zwracane, tylko musiałam przedstawiac dokumenty, że je kupiłam.
    Na początku to w ogóle, zapisałam się na kurs z UP ale potem stwierdziałam, że staż będzie lepszy.

10. SMOD_Wadera*

SMOD_Wadera* Guest

Pewnie że możesz, będzie mi miło :)

Jeżeli chodzi o wolontariat to trafiłam na ludzi fajnych, ale zamieszanie robią straszne i często nie wiadomo o co komu chodzi.. ;)
    Co jest dość zabawne :) Zwłaszcza gdy jedna osoba poprosi o zrobienie jednej pracy a inna, o zrobienie czegoś zupełnie innego w tym samym temacie - takie rozdwojenie.. ;) W sumie to każdy pracodawca, dyrektor firmy powinien się cieszyć z wolontariuszy - darmowa siła robocza, a podbicie papierka potwierdzającego wolontariat nic nie kosztuje ;)

Co do UP, jeżeli mogę się wypowiedzieć, mnie jeszcze "nie łapie" bo do czerwca studiuję.. Najlepiej tam trafić początkiem roku, gdyż pod koniec mają mało grantów na staże płatne i praktyki. Chyba że ktoś jest tam zapisany 2-3 lata, wtedy w końcu coś muszę takiej osobie zaproponować. Taka rzeczywistość nasza, łatwo nie jest. :p

11. MOD_Zgredek*

MOD_Zgredek* Forum Moderator Team Farmerama PL

Niekoniecznie.

Art. 42. Ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie mówi, że

1. Wolontariusze mogą wykonywać, na zasadach określonych w niniejszym rozdziale, świadczenia na rzecz:
    1) organizacji pozarządowych oraz podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 w zakresie ich działalności statutowej, w szczególności w zakresie działalności pożytku publicznego, z wyłączeniem prowadzonej przez nie działalności gospodarczej,
    2) organów administracji publicznej, z wyłączeniem prowadzonej przez nie działalności gospodarczej,
    3) jednostek organizacyjnych podległych organom administracji publicznej lub nadzorowanych przez te organy, z wyłączeniem prowadzonej przez te jednostki działalności gospodarczej

Zaś wspomniany art. 3. ust 3 wymienia:

3. Działalność pożytku publicznego może być prowadzona także przez:
    1) osoby prawne i jednostki organizacyjne działające na podstawie przepisów o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, o stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, jeżeli ich cele statutowe obejmują prowadzenie działalności pożytku publicznego;
    2) stowarzyszenia jednostek samorządu terytorialnego;
    3) spółdzielnie socjalne;
    4) spółki akcyjne i spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz kluby sportowe będące spółkami działającymi na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie (Dz.U. Nr 127, poz. 857), które nie działają w celu osiągnięcia zysku oraz przeznaczają całość dochodu na realizację celów statutowych oraz nie przeznaczają zysku do podziału między swoich członków, udziałowców, akcjonariuszy i pracowników.

Wynika z tego, że w świetle polskich przepisów wolontariusz nie może brać udziału w przedsięwzięciach komercyjnych. Jeżeli taki pracodawca zatrudniłby wolontariusza w innym niż wymienione celu, mógłby zostać ukarany za naruszenie zasad uczciwej konkurencji, a sam "wolontariusz" (bo de facto nie wolontariusz) mógłby się domagać uznania stosunku pracy, związanego z nią wynagrodzenia, odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne i wszelkich innych konsekwencji.

12. SMOD_Wadera*

SMOD_Wadera* Guest

Fakt masz rację :) Muszę sobie tą ustawę poczytać, zapoznać się z nią :) Ostatnio zaglądałam do niej z dwa lata temu..

13. MOD_Ananke

MOD_Ananke Guest

no to podziwiam, naprawdę :)

i ku czemu się skłaniasz?

i od wielu lat tyle czasu spędzasz w trasie? wow, dla mnie nie do pomyślenia, chyba bym wiecznie wymiotowała ;) czasem pięciu minut w autobusie wytrzymać nie mogę :(

14. -_Amidamaru_-

W moim UP 3/4 pracowników to rodzina... :D
    możecie nie wierzyć ale staże też przyznawane są po znajomościach :D
    np. chłopak z miejscowości obok dostał bo jego wujek jest kimś tam w tym urzędzie
    jak będę się rejestrować to zapytam o ten staż, a co mi szkodzi ?:)
    Cześc nowy gościu, miło mi Cię poznać :)
    i wiele ciekawych info zapodałeś :)
    dzięki :)
    Teraz to poszukam stażu albo pracy, do technikum od września pójde bo troszkę za późno się za to zabrałam :)

15. -niki66-

-niki66- Nadzorca forum

Hej. :D
    Oczywiście, że wierzę iż na staż przyjmują po znajomości... sama miałam okazję się przekonać. Na start pytają o znajomości w danej firmie. Jak ich nie masz to od razu jest do widzenia.... >:(>:(

16. -_Amidamaru_-

Hej, dokładnie :D
    taka nasza rzeczywistość :D
    śniadanko mam dla gości

17. -niki66-

-niki66- Nadzorca forum

No niestety tak.
    Dziękuję za śniadanko. :D

18. SMOD_Wadera*

SMOD_Wadera* Guest

Ja wpadam na śniadanko w porze obiadowej, ale takich pyszności grzech odmawiać.. :)
    Dziękuję :p
    Miłego dnia życzę Gospodyni i jej gościom :)

19. Agata00755

Hej Agatko:)

Przyszłam na kawkę, ale żeby nie było przyniosłam ją :p

20. -niki66-

-niki66- Nadzorca forum

Hejka. :D
    To ja do kompletu przytargałam ciacho. :D